Neošiďte se. Na konci roku nezapomeňte na stavebko!

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 16. 12. 2015 | 9 komentářů
Jak si na poslední chvíli zajistit maximální státní podporu ze stavebního spoření? Do kdy letos můžete na svůj účet poslat peníze, aby byly včas na místě a neutekla vám státní podpora? A ještě něco navíc: víte, že když stavebko založíte ke konci roku, můžete dosáhnout až na osm státních příspěvků? Poradíme, jak na to.
Neošiďte se. Na konci roku nezapomeňte na stavebko!

Časy, kdy stát ročně přidával na stavební spoření až čtyři a půl tisíce korun, jsou dávno pryč. Nejdřív přišlo snížení na tři tisíce a dnes už je státní příspěvek přinejlepším dvě tisícovky. Za rok 2006 vyplácelo Ministerstvo financí k jednomu stavebku průměrně 3173 korun, loni to bylo 1315 korun. Nutno dodat, že i když už není státní příspěvek tak atraktivní jako dřív, pořád jde o slušný bonus, který se hodí každému střadateli.

Kde spořit?

Stavební spoření má dnes úroky stejně legrační (nebo spíš smutné) jako spořicí účty. V průměru plus minus něco přes procento. Když se ale připočte státní podpora, poráží stavebko spořáky K. O. A to přesto, že za jeho vedení stavební spořitelny účtují poplatek přes tři stovky ročně. Je tu ale rozdíl: na spořáku jsou peníze kdykoli po ruce, o tom si u stavebka můžete nechat zdát.

Férovější je srovnání s termínovanými vklady. Úroky vkladů na dobu srovnatelnou s trváním stavebka jsou výrazně vyšší, za vedení se neplatí poplatek. Státní podporu pochopitelně nemají. Obecně bychom je ale doporučili spíš na „parkování“ vyšších částek. Je to ale jen na vás. Můžeme ovšem nabídnout při rozhodování pomoc – srovnejte si vítěze našich srovnání.

Dokdy na stavebko poslat peníze

Klienti stavebních spořitelen dnes mají za každý i jen načatý rok stavebního spoření nárok na státní podporu odpovídající deseti procentům z ročně spořené částky, nejvýš ale z dvaceti tisíc korun. Každý prosinec se proto vyplatí zkontrolovat, kolik peněz jste v daném roce na účet u stavební spořitelny poslali. Přestože do konce roku moc dnů nezbývá, pořád máte čas, abyste dohnali všechny resty a zajistili si maximální možnou státní podporu.

Silvestr letos vychází na čtvrtek, takže vaše peníze můžou do stavebních spořitelen putovat i takřka za pět minut dvanáct. Nejsnadnější je využít elektronický bankovní převod. Počítejte ale s tím, že byste měli peníze ze svého internetového bankovnictví odeslat nejpozději kolem poledne 30. prosince. V některých případech i dřív. 

Pokud budete peníze posílat prostřednictvím poštovní poukázky, nechte si pro jistotu větší časovou rezervou. Většinou se doporučuje minimálně pět pracovních dnů, některé stavební spořitelny ale pro platbu složenkou uvádějí jako nejzazší jistý termín už 18. prosinec – tedy tento pátek. 

Pro uložení peněz na poslední chvíli pak můžete zvolit osobní návštěvu přepážek jednotlivých stavebních spořitelen. Tímto způsobem můžete zachránit státní podporu ještě 31. prosince. U některých institucí to jde pouze na centrále, u jiných můžete využít i pobočky bank stejné finanční skupiny.  

Ptáme se za vás

Jednotlivých stavebních spořitelen jsme se zeptali, do kdy u nich můžete ukládat peníze, aby se na ně ještě vztahoval státní příspěvek za letošní rok.

Českomoravská stavební spořitelna

  • Pokud klient bude chtít převádět peníze bezhotovostně, měl by je zaslat dřív – záleží především na tom, jak rychle je schopna jeho banka peníze odeslat, termíny pro nejpozdější zaslání platby se tedy různí.
  • Nejdéle trvá platba složenkou, vhodné je poslat platbu aspoň pět dnů před koncem roku.
  • Hotovost lze vkládat i 31. prosince na centrále ČMSS do 14 hodin.

Modrá pyramida stavební spořitelna

  • Platby elektronickým převodem a poštovní poukázkou je nutné realizovat tak, aby byly na účet u stavební spořitelny připsány nejpozději 31. prosince.
  • Vklad v hotovosti na stavební spoření lze provést do 31. prosince do 11.30 na kterékoli pobočce Komerční banky. Na pobočkách Modré pyramidy peníze v hotovosti vkládat nelze.

Raiffeisen stavební spořitelna

  • Platba převodním příkazem – datum splatnosti nejpozději 31. prosince, ověřte si u své banky, zda příkazy s takovým datem akceptuje. Pokud ne, datum splatnosti musí být dřívější.
  • Platba poštovní poukázkou – je možná jen do 18. prosince.
  • Platba v hotovosti na pokladnách Raiffeisen stavební spořitelny. 31. prosince 2015 lze vklad provést pouze v centrále společnosti do 14.00 hodin.

Stavební spořitelna České spořitelny

  • V případě úhrady prostřednictvím České spořitelny lze příkaz zadat i 31. prosince, a to do 12 hodin na pobočkách nebo do 14 hodin prostřednictvím internetového Servisu 24. Vkladové bankomaty budou na Silvestra platby přijímat dokonce do 23 hodin.
  • V případě převodu z bankovního účtu jiné banky než České spořitelny je třeba se informovat přímo v dané bance, do kdy je možné zadat příkaz k úhradě, aby platby byla do stavební spořitelny doručena do 31. prosince. To se týká i plateb zasílaných prostřednictvím poštovní poukázky. Zpravidla je třeba počítat se lhůtou jeden až dva dny.

Wüstenrot – stavební spořitelna

  • Finanční prostředky musí být připsány na účet spoření k 31. prosince, klient se musí informovat ve své bance, jak bude závěrem roku odesílat platby (obvykle banky uvádějí 30. prosince. Na pobočce nejpozději 30. prosince, elektronicky nejpozději 30. prosince do 20 hodin.
  • U platby složenkou doporučujeme odeslat peníze v dostatečném časovém předstihu ještě před Vánocemi.
  • Na centrále Wüstenrotu v Praze může klient vložit peníze do 31. prosince do 14 hodin.

Stavební spoření: poradna

Dobrá rada – a je to doma!

Na vaše otázky týkající se jak samotného stavebního spoření, tak i úvěrů ze stavebního spoření, překlenovacích i řádných, jsou v bezplatné poradně na Peníze.cz připraveni odpovídat odborníci z Českomoravské stavební spořitelny.

Do kdy sjednat stavební spoření

V prosinci se uzavírá až o desítky procent víc stavebních spoření než v ostatních měsících. Má to racionální důvod. Noví klienti si chtějí zajistit státní podporu ještě za daný kalendářní rok. Nejzazší termín je sice většinou poslední pracovní den v roce, to ale bývá možné smlouvu sjednat jen na vybraných pobočkách stavebních spořitelen. Zároveň musíte v pokladně okamžitě složit hotovost, aby se vám vklad započetl ještě do letošního roku a vznikl vám tak nárok na státní podporu.

Stavební spořitelny nabízejí také možnost sjednání smlouvy on-line. V některých případech můžete tímto způsobem ušetřit poplatek za sjednání smlouvy, který je většinou jedno procento z cílové částky. Dávejte si ale pozor na to, že on-line sjednáním ve skutečnosti uzavření smlouvy neurychlíte, ba naopak. Na předpřipravené smlouvě je totiž potřeba ověřit váš podpis, což může udělat poradce stavební spořitelny nebo notář, zároveň musíte smlouvu odevzdat na pobočce nebo ji tam odeslat poštou (v takovém případě ovšem připočítejte ještě několik dalších dnů). On-line sjednání stavebního spoření proto není vhodné nechávat na úplný závěr roku. 

Ptáme se za vás

Do kdy můžete u jednotlivých stavebních spořitelen uzavřít smlouvu, abyste na ni zároveň stihli poslat peníze, na které se bude vztahovat státní podpora za letošní rok.

Českomoravská stavební spořitelna

  • Na centrále ČMSS do 31. prosince do 14 hodin.

Modrá pyramida stavební spořitelna

  • Na kterékoli pobočce Komerční banky expresní formou  do 31. prosince do 11.30 hodin.

Raiffeisen stavební spořitelna

  • Na centrále Raiffeisen stavební spořitelny do 31. prosince do 14 hodin.

Stavební spořitelna České spořitelny

  • Na kterékoli pobočce České spořitelny do 31. prosince do 12 hodin.

Wüstenrot – stavební spořitelna

  • Na centrále Wüstenrot do 31. prosince do 14 hodin.

Nebuďte jak malí...

... nezakládejte stavebko „na dítě“

Založili jste stavebko na děcko a teď byste je rádi vybrali? Jenže napřed musíte přesvědčit opatrovnický soud, že peníze užijete děcku ku prospěchu. A i když uspějete, výplata se tím řádně protáhne:

Jak ze stavebka vytěžit maximum

Pokud si stavební spoření založíte v prosinci, můžete si za šest a půl roku spoření nárokovat hned osm státních příspěvků. Ještě do konce roku si ale musíte na účet vložit dvacet tisíc korun plus poplatek za sjednání smlouvy (obvykle jedno procento z cílové částky, v některých případech se lze poplatku vyhnout on-line sjednáním). Následujících šest let posílejte na svůj účet každoročně alespoň dvacet tisíc korun, měsíčně tedy zhruba 1700 korun. Po uplynutí šestileté vázací lhůty pokračujte ve spoření i další rok, kdy se vám v dubnu připočte předposlední (sedmá státní podpora). Do té doby si zároveň na účet u stavební spořitelny uložte další peníze tak, abyste za daný rok měli naspořeno dvacet tisíc korun. V květnu pak můžete smlouvu vypovědět:

Po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty vám budou peníze připsány na účet. Následující rok v dubnu vám navíc ještě dorazí poslední (osmá) dvoutisícová státní podpora. Při sjednání smlouvy si pro jistotu nastavte cílovou částku na aspoň 180 tisíc korun, abyste ji ještě před koncem spoření nepřekročili a stavební spořitelna vám nemohla smlouvu vypovědět.     

Pro koho je dnes stavebko

Pro koho je dnes stavební spoření atraktivní a komu se tento produkt naopak nevyplatí? 

Lucie Drásalová

Odpovídá úvěrová a hypoteční specialistka Partners Lucie Drásalová

„Stavební spoření může být zajímavé pro klienty, kteří plánují v dohledné době drobnější úvěr – například na rekonstrukci. Jinak může být samo o sobě pořád zajímavé jako spoření pro velmi konzervativní klienty, kteří se bojí investovat v rámci podílových fondů a současně počítají s tím, že peníze budou minimálně šest let v podstatě nedostupné.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 12. 2015 13:41, Pan Čelka

Z počtů za jedna, ze čtení za tři minus, sednout.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 12. 2015 23:21, Pan Čelka

Za čtení čtyři minus. Sednout.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dobré rady: Jak ukončit stavební spoření a dostat se k penězům

3. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Dobré rady: Jak ukončit stavební spoření a dostat se k penězům

Smlouvu o stavebku můžete vypovědět kdykoli. Když to uděláte až po konci šestileté vázací doby, počítejte s několikaměsíční výpovědní lhůtou. Když to uděláte dřív, připlatíte si a přijdete... celý článek

Stavební spoření paběrkuje. Vyplatí se ještě?

27. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Stavební spoření paběrkuje. Vyplatí se ještě?

Býval to hit pro každého. Pak zažila popularita stavebního spoření sešup. Už dávno není výhodné, jak bývalo. Všechna lákadla ale neztratilo: klienty pořád přitahuje státní podpora a... celý článek

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

9. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 56 komentářů

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

Založili jste stavebko na jméno dítěti? Tak je dítěte. Jestli budete chtít peníze ze stavebního spoření vybrat, musíte přesvědčit opatrovnický soud, že budou využity ve prospěch drahého... celý článek

Stavební spoření levněji? Zkuste to přes internet!

22. 12. 2014 | Petr Kielar | 14 komentářů

Stavební spoření levněji? Zkuste to přes internet!

Stavební spoření zažívá ústup ze slávy, ale pořád se uzavírá statisíce smluv ročně. A za uzavření smlouvy se platí poplatek, obvykle procento z cílové částky. Poplatky nemá nikdo rád... celý článek

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

4. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

Od Nového roku se změnila pravidla pro dědění stavebního spoření. Někomu to může pomoci, jiným změny přinesou nepříjemné komplikace. Zvlášť v případě, pokud nejsou mezi dědici dobré... celý článek

Partners Financial Services