Stavební spoření 2014. Vyplatí se ještě?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 4. 12. 2014 | 16 komentářů
Nezapomněli jste si zkontrolovat, jestli dostanete plnou státní podporu? Je čas. Pokud tedy ještě stavebko máte – počet jeho klientů je sice stále úctyhodný, ale zvolna klesá.
Stavební spoření 2014. Vyplatí se ještě?

Několik let stavební spoření z pohledu klienta jen ztrácelo. Přišlo dvojí snížení státní podpory, později výhružky, že státní podpora bude jen pro ty, co za ni nakoupí bydlení a nábytek. Ale nejen stát byl proti stavebku. Doba přinesla nízké úrokové sazby a staré smlouvy se starými úroky najednou začaly stavební spořitelny stát moc peněz. Takže začaly hledat cesty, jak je vypovídat – to samozřejmě není nic, co by přineslo popularitu. A letos se ještě začalo přísně postupovat u smluv uzavřených na děti: rodiče už je nemůžou jen tak vybrat, potřebují k tomu rozhodnutí opatrovnického soudu. Jestli se obrázek stavebního spoření má zase vylepšit, bude na tom potřeba pořádně zapracovat. A nemůže to udělat nikdo jiný než stavební spořitelny, představy, že by se uvolňovaly regule, nebo snad dokonce že by ministr financí Babiš vytáhl peněženku a chtěl zvýšit státní podpory, jsou samozřejmě z žánru sci-fi.

V roce 2013 mělo stavební spoření namále. Ministerstvo financí a Česká národní banka se dlouhou dobu snažily prosadit novelu zákona o stavebním spoření, po které by stavebko mohly nabízet i obyčejné banky. Jenže stavebním spořitelnám by zůstala povinnost drtivou většinu získaných prostředků vracet v podobě úvěrů na bydlení zpátky do systému, omezené by zůstaly i ve způsobu investování, zatímco banky by tato pravidla nesvazovala. V nerovné soutěži bychom padli, říkali zástupci stavebních spořitelen. A s námi i stavební spoření.

Padla ale vláda Petra Nečase a novelu se nepodařilo prosadit. A Andrej Babiš změny ve stavebku nechystá.

Letos se tedy stavebním spořitelnám dýchá podstatně lépe. Na růžích ustláno ale zdaleka nemají. Tlačí je zejména nízké úroky hypoték, také úroky na spoření, které před lety slibovaly střadatelům, jsou pro ně dnes příliš vysoké, takže se snaží vypovědět všechny staré smlouvy, u kterých k tomu lze najít legální záminku. I pravidla, která přinesl nový občanský zákoník, pro ně znamenají určité komplikace. 

Nezapomeňte na státní podporu!

Klienti stavebních spořitelen mají nárok na státní podporu odpovídající deseti procentům z ročně uspořené částky, nejvýš ale z dvaceti tisíc korun. Od roku 2012, kdy se vyplácela státní podpora za rok 2011, se totiž hranice maximálního státního příspěvku snížila právě na dva tisíce korun. Nezapomeňte si proto pohlídat, jestli jste letos na svou smlouvu poslali dost peněz, abyste dosáhli na maximální státní podpor. „Možnost vložit prostředky na stavební spoření lze několika způsoby, nejčastěji je využíváno inkaso a trvalý příkaz. Prostředky musí být připsány na účet stavební spořitelny do 31. prosince. Nejdéle k nám prostředky putují prostřednictvím složenky – až pět dní,“ upozorňuje Rostislav Trávníček z Českomoravské stavební spořitelny.

Pacient stabilizovaný, klientů ale ubývá

Ministerstvo financí přineslo na konci listopadu údaje o trhu se stavebním spořením. Ze statistik za první tři letošní kvartály je patrné, že celkový počet smluv stále klesá. Zářijových 3 881 803 klientů znamená oproti stejnému období loňského roku zhruba 4,5 procentní úbytek. Snížil se také celkový počet a objem úvěrů ze stavebního spoření. Dobrou zprávou pro stavební spořitelny je naopak nárůst nově uzavřených smluv. Těch bylo za prvních devět měsíců letošního roku takřka o 20 procent víc než za stejnou dobu loni. „Nárůst nových smluv o jednu pětinu je dobrý výsledek ukazující znatelné zlepšení. Pokles celkového počtu smluv je pak realitou, která nás samozřejmě netěší. My jsme ale při snižování státní podpory [státní podpora se snižovala od příspěvku za rok 2011, připisovaného na začátku roku 2012; pozn. red.] upozorňovali, že k odlivu dojde. Co je pro nás alespoň trochu pozitivní, že se pokles zpomaluje,“ řekl portálu Peníze.cz k údajům Ministerstva financí tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. Zároveň ale dodal, že statistická zhodnocení dávají větší smysl až na roční bázi, nicméně už teď je prý vidět, že je situace na trhu stabilizovaná.

To potvrzuje i úvěrová a hypoteční specialistka společnosti Partners Lucie Drásalová: „Segment je to pořád zajímavý. V dnešní době, kdy úrokové sazby klesají na hypotékách i pod dvě procenta, to ale mají úvěry ze stavebního spoření opravdu těžké. Jako krátkodobá rezerva na cirka šest let (vázací doba), je ale stavební spoření díky relativně dobrému zhodnocení stále atraktivní produkt. Úvěr ze stavebního spoření pak může být zajímavý pro lidi, kteří v dohledné době plánují drobnou rekonstrukci, řekněme řádově v hodnotě tři sta až čtyři sta tisíc korun, a nechtějí nebo nemohou kvůli takové částce zastavit nemovitost.“ I proto zástupci stavebních spořitelen zdůrazňují, že hypotéky pro ně nejsou přímo konkurenční projekt, že úvěry ze stavebního spoření jsou typem půjčky někde mezi běžnými spotřebitelskými úvěry na jedné straně a hypotékami na straně druhé. Nejčastěji neslouží na financování samotné nemovitosti, ale spíš na rekonstrukce nebo pořízení nového vybavení.

Stavební spoření v číslech

 

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014 (k 30. 9.)

počet smluv

5 070 510

4 926 183

4 845 319

4 550 468

4 316 999

4 066 684

3 881 803

nové smlouvy

705 463

575 292

532 765

410 461

433 093

449 588

363 863

vyplacený státní příspěvek
(miliardy Kč)

14,22

13,262

11,743

10,729

5,29

4,953

4,645

počet úvěrů

971 176

988 353

993 357

956 659

894 358

815 160

769 673

Zdroj: Ministerstvo financí

Stavební spoření: poradna

Dobrá rada – a je to doma!

Na vaše otázky týkající se jak samotného stavebního spoření, tak i úvěrů ze stavebního spoření, překlenovacích i řádných, jsou v bezplatné poradně na Peníze.cz připraveni odpovídat odborníci z Českomoravské stavební spořitelny.

Bezplatná poradna pro stavební spoření

Dětské smlouvy: Rodičové, ruce pryč!

Skoro každá šestá smlouva o stavebním spoření se v Česku zakládá dětem. I když přesnější by bylo říci, že některé se zakládají pro dítě, počítá se tedy s tím, že naspořené peníze budou jednou jeho, jiné na dítě – aby se do rodinného rozpočtu přisypala státní podpora. Druhá varianta ale už dnes přestává být funkční. Zatímco dřív stavební spořitelny peníze rodičům v zásadě bez ptaní vyplácely (pokud se tedy rodiče na výběru shodli) dnes se přiklánějí k názoru, že peníze na takových smlouvách jsou pro dítě a rodiče se k nim hned tak nedostanou. Leda by k tomu svolil opatrovnický soud, jakožto zástupce nezletilého dítěte.

Nejde o úplně nový předpis, spíš o nový a přísnější výklad, podmíněný důslednější formulací v novém občanském zákoníku. „Podmínka schválení opatrovnického soudu, když se vybírají peníze ze smlouvy na nezletilé dítě, je tu dlouho, jen se o ní teď víc mluví a stavební spořitelny od letoška pravidla pro výběry zpřísnily. V praxi zatím máme většinou zamítavá rozhodnuti soudu,“ říká Lucie Drásalová. Rodiče, kteří přicházejí do spořitelny vybírat, jsou pak pochopitelně překvapení, že nemůžou s penězi z dětských smluv nakládat podle libosti. Pokud naspořená částka nebude využita prokazatelně ve prospěch dítěte, musí smlouva ve stavební spořitelně zůstat až do doby, kdy dítě dosáhne plnoletosti.

„Při výpovědi smlouvy na nezletilce požadujeme vždy vyjádření opatrovnického soudu. Pokud je splněna účelovost čerpání a prostředky jsou investovány ku prospěchu dítěte, soudy podle našich statistik rozhodují obvykle v intervalu do 14 dnů,“ uvádí Rostislav Trávníček, ředitel marketingu a komunikace Českomoravské stavební spořitelny. A Pavla Kozáková z tiskového oddělení Stavební spořitelny České spořitelny doplňuje další užitečné informace: „Podle našich zkušeností je zpravidla rozhodnutí k dispozici ještě před uplynutím výpovědní lhůty, která činí tři měsíce. V rámci tohoto řízení se soudní poplatky neplatí, rovněž není třeba zastoupení advokátem, jedná se o krátké a jednoduché řízení, přičemž běžně postačuje jediné jednání. Tudíž nám není znám případ nějakého pozdržení výplaty peněz.“

Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

„Hlavní problém spočívá v tom, že někteří rodiče nechápou, proč by měl o nakládání peněz v rodině rozhodovat stát. A jdou proti sobě dva principy: práva dítěte a sociální nebo ještě lépe komplexní funkce rodiny. Zákonodárci se rozhodli upřednostnit dítě. Případné řešení vidím v tom, že se vrátíme k situaci, kdy je rodina v otázkách svých vnitřních záležitostí respektovanější jednotkou než stát. Například podpis obou přítomných rodičů jednajících ve shodě by měl platit za dostatečný argument pro rozhodování, co bude s penězi dítěte. Ovšem zákon tento výklad dnes nepřipouští,“ říká k problematice smluv o stavebním spoření pro nezletilé tajemním Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. Víc v našem starším článku:

Srovnávač stavebka

Musíte zrovna nutně založit nové stavebko? Tak to se vyplatí srovnati, kolik která spořitelna nabízí na úrocích a kolik si bere na poplatcích.

Srovnejte to!

Stavební spoření

Stavební spoření se hodí, ať už chcete peníze naspořit nebo si je výhodně půjčit. Je nejzajímavějším státem garantovaným způsobem uložení peněz. Spočítejte si kolik získáte v rámci stavebního spoření na naší kalkulačce.

Anketa

Budete ještě zakládat stavebko?

Co dál se stavebním spořením?

Jak už bylo řečeno, stavební spoření je dnes zajímavé zejména pro klienty, kteří chtějí rekonstruovat bydlení, nebo pro ty, kteří ho berou jako šestiletý spořicí produkt. Státní podpora už zdaleka není takové lákadlo, jako bývala v dobách, kdy stát vyplácel roční příspěvek ve výši čtyři a půl tisíce korun. Na úbytku celkového počtu smluv se ale projevilo zejména až další snížení podpory ze tří tisíc na dva, ke kterému došlo v roce 2011. Podle stavebních spořitelen je dnešní dvoutisícová státní podpora na hranici toho, aby byla pro lidi ještě vůbec atraktivní. Klienti se nad výší podpory zlobí, stát si ale může mnout ruce. Zatímco v roce 2011 vyplácel na podpory 10,7 miliardy korun, o rok později to bylo už jen zhruba 5,3 miliardy a letos klesne reálná vyplácená státní podpora dokonce na 4,6 miliardy. Někteří ekonomové by sice státní podporu chtěli osekat ještě víc, Ministerstvo financí nám ale potvrdilo, že na takovém plánu rozhodně nepracuje.

Stavebním spořitelnám ale může život v nedaleké budoucnosti komplikovat i ledacos dalšího.

V důchodové komisi se totiž vážně probírá návrh, který by umožnil uzavírat doplňkové penzijní spoření, nástupce penzijního připojištění, i za nezletilé klienty. Rodiče a prarodiče, kteří mají potřebu potomkům spořit – a velmi často k tomu využívají právě stavebko – by tak měli novou možnost, pro některé by investice do penzijních fondů mohly být i lákavější. „Důchodové spoření od narození považuji za konkurenci stavebnímu spoření sice jen v omezené míře, ale i tak se obávám, že jakýkoliv argument proti jeho zavedení přinesu, bude vnímán jen jako výstřel v konkurenčním boji. Já sám ale tento návrh vnímám především jako revoluci principů. Poté, co kvůli populačnímu vývoji není (nebo do budoucna nebude) produktivní populace schopna uživit děti a současně důchodce, zavedli jsme možnost spořit si v produktivním věku na vlastní důchod. A nyní celý princip obracíme. Říkáme, že úspory do důchodu ne(s)potřebujeme, ale rovnou je dáme našim dětem. Jako současní či budoucí důchodci tak přispějeme budoucí produktivní generaci. A to do důchodového systému nepatří, zejména ne v situaci, kdy populace celkově stárne,“ myslí si Jiří Šedivý z Asociace českých stavebních spořitelen.

Jisté je jedno: dřív chodili klienti do stavebních spořitelen sami. Pak chvilku nebylo jasné, jestli vůbec mají budoucnost. Teď není ani hej, ani ouvej, je čas začít svůj produkt pořádně prodávat, mnohem aktivněji než kdy dřív. „Po několika letech nestability se vracíme do normálu. Nyní bychom se chtěli zaměřit na další zlepšování image stavebního spoření. Jednou z možností do budoucna může být i další podpora role stavebního spoření jako instrumentu zajištění na stáří, podpory vzdělání a dalších oblastí,“ tvrdí Rostislav Trávníček z Českomoravské stavební spořitelny.

Je ovšem otázka, jak dlouhý klid na práci bude stavebním spořitelnám dopřán. Česká národní banka se totiž stále nevzdává možnosti zavedení účelovosti a otevření trhu další konkurenci – „Česká národní banka svůj názor na potřebu úpravy stavebního spoření nezměnila,“ zní z ní.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 12. 2014 15:58, Jerry Alexander

když budete spořit 500 měsíčně 6 let, tak jste naspořil 36000 kč - to jsou vaše vlastní peníze. k tomu pridejte to co jste vydělali: 337 bonusy, 1460 úroky, a státní podporu 3519 a vyjde vám 5316 hrubý výdělek. Od toho odečteme poplatky za vedení účtu 2310, a úhradu za uzavření smlouvy 1000, plus daně 270
a vyjde vám 3580. To odečteme od výnosu 5316 - 3580 = 1736 váš výdělek za 6 let spoření. To se rovná přibližně 0.80% ročně, ne 4.80% jak tvrdí ČMSS.

+78
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

9. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 56 komentářů

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

Založili jste stavebko na jméno dítěti? Tak je dítěte. Jestli budete chtít peníze ze stavebního spoření vybrat, musíte přesvědčit opatrovnický soud, že budou využity ve prospěch drahého... celý článek

Stavební spoření levněji? Zkuste to přes internet!

22. 12. 2014 | Petr Kielar | 14 komentářů

Stavební spoření levněji? Zkuste to přes internet!

Stavební spoření zažívá ústup ze slávy, ale pořád se uzavírá statisíce smluv ročně. A za uzavření smlouvy se platí poplatek, obvykle procento z cílové částky. Poplatky nemá nikdo rád... celý článek

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

4. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

Od Nového roku se změnila pravidla pro dědění stavebního spoření. Někomu to může pomoci, jiným změny přinesou nepříjemné komplikace. Zvlášť v případě, pokud nejsou mezi dědici dobré... celý článek

Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

18. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 80 komentářů

Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

Rodiče se k penězům, které posílali na stavební spoření svého dítěte, nedostanou tak snadno jako dřív. Nový občanský zákoník upravuje podmínky toho, jak můžou zákonní zástupci nezletilého... celý článek

Jak se nejrychleji dostanete k penězům ze stavebního spoření

13. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Jak se nejrychleji dostanete k penězům ze stavebního spoření

Končí vám smlouva o stavebním spoření a přemýšlíte o tom, jak se co nejdřív dostat ke svým úsporám? Rozdíly mezi stavebními spořitelnami jsou poměrně výrazné. Přečtěte si, co vás všechno... celý článek

Partners Financial Services