Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 4. 3. 2014 | 19 komentářů
Od Nového roku se změnila pravidla pro dědění stavebního spoření. Někomu to může pomoci, jiným změny přinesou nepříjemné komplikace. Zvlášť v případě, pokud nejsou mezi dědici dobré vztahy nebo když je součástí dědictví překlenovací úvěr.
Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

Až do konce loňského roku platilo, že po smrti účastníka stavebního spoření mohl jeho smlouvu zdědit manžel nebo manželka. Jestliže manžel či manželka neexistovali, stala se smlouva předmětem dědického řízení. A pokud se dědicové dohodli, že se jeden z nich stavebního spoření „ujme“, smlouva o stavebním spoření platila dál a bylo možné pokračovat v ukládání peněz. Po uplynutí vázací doby pak šly normálně vybrat – včetně státní podpory.

Od začátku roku 2014 je ale všechno jinak. Může za to novela zákona o stavebním spoření, která reaguje na změny spojené s novým občanským zákoníkem. Hlavní novinka se týká právě dědění peněz ze stavebka. „Podle novelizovaného znění zákona o stavebním spoření platí, že smlouva smrtí klienta zanikne a zůstatek stavebního spoření se stává předmětem dědického řízení. Dědic má nárok na výplatu naspořené částky, státní podpory evidované na účtu zesnulého klienta včetně státní podpory za kalendářní rok, ve kterém klient zemřel, a to podle skutečné naspořené částky ke dni smrti,“ vysvětluje tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Jitka Jechová.

Manželství, stavebko a smrt

Do prvního ledna se stavebko vymykalo běžným pravidlům pro dědění. Když totiž umřel účastník stavebního spoření, hledalo se nejprve, byl-li ve stavu svobodných. Pokud nebyl, měl jeho manžel či manželka právo nechat si smlouvu přepsat na sebe a pokračovat ve spoření. (Případně ve splácení úvěru vyplývajícího ze stavebního spoření.) Další lidé, byť jinak byli dědici podle zákona, pak ostrouhali. Pokud zemřelý manžela či manželku neměl, ale zbylo po něm víc dědiců, mohli se dohodnout, že některý z nich si stavebko nechá přepsat na sebe.

Od prvního ledna ale ve smlouvě pokračovat nelze a stavební spoření z hlediska dědění přišlo o svou dosavadní výjimečnost.

Manželé už nemají absolutní přednost

Pozůstalé, kteří se chtějí rychle dostat k naspořeným penězům, novela zákona o stavebním spoření pravděpodobně potěší.

Může ale také přinést nepříjemná překvapení. Není totiž nijak výjimečná situace, že manželé mají dohromady jedno stavebko. Vedené je ovšem jen na jednoho z nich, s více lidmi najednou stavební spořitelna smlouvu uzavřít nemůže. Ten druhý ale mohl donedávna počítat, že kdyby došlo k nejhoršímu, smlouvu o stavebním spoření může podle zákona nechat přepsat na sebe. Od letošního prvního ledna, ale stavebko tuto „výjimku z pravidel dědění ztrácí“. Pokud tedy není v závěti uvedeno jinak, dědí nyní prostředky ze stavebního spoření stejným dílem manžel (nebo manželka) a děti pozůstalého. Ke komplikacím by tak mohlo dojít zejména v rodinách, kde mezi rodiči a jejich potomky nejsou dobré vztahy. Z naspořených peněz by vdovec (či vdova) mohl podstatnou část zcela odepsat.

Změny příliš nevítají ani samotné stavební spořitelny, protože kvůli nim přicházejí o klienty. V předchozích letech totiž jednoznačně platilo, že pozůstalí spořili na zděděnou smlouvu dál a předčasně ji nevypovídali. „Protože je výpověď smlouvy před vázací dobou spojena s vrácením státní podpory a s účtováním úhrady za předčasné ukončení smlouvy, docházelo dosud k výpovědi smlouvy dědicem až po uplynutí vázací doby,“ říká tisková mluvčí stavební spořitelny Wüstenrot Helena Dušková. A potvrzuje to i vedoucí oddělení komunikace Českomoravské stavební spořitelny Veronika Loosová: „V minulosti byla většina děděných smluv dospořována. K jejich vypovězení před uplynutím vázací doby docházelo u naší stavební spořitelny zhruba v deseti procentech případů.“ Stavební spořitelna České spořitelny hlásí číslo o něco vyšší – předčasná výpověď se u ní týkala 15 procent zděděných smluv.

Občanský zákoník 2014

Jaké změny přináší nový občanský zákoník? Sledujte náš speciál!

Občanský zákoník 2014

Zdědit můžete i dluhy

Stát se dědicem účastníka stavebního spoření nemusí nutně znamenat, že se zlepší stav vašeho bankovního účtu. Součástí pozůstalosti totiž můžou být i dluhy, v tomto případě úvěr ze stavebního spoření. Nepříjemná je zejména situace, kdy vám v rámci dědického řízení spadne do klína překlenovací úvěr (někdy se můžeme setkat i s označením meziúvěr). Ten umožňuje financovat bydlení už ve chvíli, kdy klient stavební spořitelny ještě nesplňuje podmínky pro získání řádného úvěru ze stavebního spoření. Překlenovací úvěr slouží k překlenutí této doby a jeho úroková sazba bývá vyšší než obvykle. „U většiny tarifů je úroková sazba na překlenovacím úvěru výrazně vyšší. Ale jsou i tarify, kde jsou úrokové sazby překlenovacího a řádného úvěru téměř totožné. Zásadní rozdíl je v celkové konstrukci těchto dvou úvěrů. U řádného úvěru dochází ke klasickému anuitnímu splácení, čili klient měsíc co měsíc pomalu umořuje jistinu. U překlenovacího úvěru je konstrukce jiná – klient neumořuje, ale platí po celou dobu překlenovacího úvěru úroky z jistiny, která zůstává po dobu překlenovacího úvěru stejná. Druhou část měsíční splátky klient ukládá na dospořování. Kvůli této konstrukci je většina překlenovacích úvěrů méně výhodná než řádný úvěr,“ vysvětluje Lucie Drásalová, úvěrová a hypoteční specialistka finančněporadenské společnosti Partners.

Stavební spoření: poradna

Dobrá rada – a je to doma!

Na vaše otázky týkající se jak samotného stavebního spoření, tak i úvěrů ze stavebního spoření, překlenovacích i řádných, jsou v bezplatné poradně na Peníze.cz připraveni odpovídat odborníci z Českomoravské stavební spořitelny.

Bezplatná poradna pro stavební spoření

Anketa

Brali jste si ze stavebka úvěr?

Překlenovací úvěr, který nic nepřeklene

V případě úmrtí klienta, který si sjednal překlenovací úvěr, dochází nově k tomu, že se zděděný úvěr nemůže nikdy stát úvěrem řádným. Na rozdíl od předchozích let, kdy bylo možné na smlouvu spořit dál a podmínky pro řádný úvěr splnit. Jak tedy budou nyní stavební spořitelny vůči dědicům překlenovacího úvěru postupovat? Mají pozůstalí nějakou šanci, že se jim podaří se spořitelnou domluvit lepší podmínky?

Některé stavební spořitelny se přímé odpovědi na náš dotaz vyhnuly s tím, že podobné případy budou řešit individuálně a že možné zobecnění přinesou až konkrétní příklady z praxe. Lucie Drásalová si ale nemyslí, že finanční instituce budou k dědicům překlenovacího úvěru nějak zvlášť milosrdné: „Nemůžu mluvit za stavební spořitelny, ale domnívám se, že půjdou cestou přeúvěrování, respektive nabídnutí nových podmínek novým ‚majitelům‘ překlenovacího úvěru. Neočekávám, že by snad v takovém případě šly s úrokovou sazbou nějak zásadně dolů.“

Tyto domněnky nám potvrzuje i Tereza Fořtová z tiskového centra Stavební spořitelny České spořitelny: „Dluh přihlašujeme do řízení o pozůstalosti a zároveň je notáři sdělen i zůstatek na účtu stavebního spoření ke dni úmrtí zůstavitele. Jakmile se dozvíme, kdo je dědicem, vyzveme jej ke splacení dluhu. Obvykle se tak děje sjednáním splátkového kalendáře za podmínek obdobných původnímu úvěrovému vztahu, což je pro dědice výhodnější než hrazení úroku z prodlení (na který jinak existuje právo přímo ze zákona), neboť ten je obvykle vyšší než sjednaný úrok.“

Že se v případě úmrtí účastníka stavebního spoření se sjednaným překlenovacím úvěrem nebudou během dědického řízení účtovat žádné úroky z prodlení, nám potvrdila i Helena Dušková z Wüstenrot stavební spořitelny: „Účet se zablokuje (zakonzervuje) k datu úmrtí zůstavitele bezprostředně poté, co stavební spořitelna obdrží oznámení o jeho úmrtí. Žádné penále, sankce ani úroky navíc se neúčtují.“ Nicméně v zájmu dědiců úvěru je ovšem přesto příslušnou stavební spořitelnu o úmrtí klienta co nejrychleji informovat.

Porovnání hypotéky a úvěru ze stavebního spoření

měsíc
rok

Hypotéka

%

Překlenovací úvěr a úvěr ze stavebního spoření

%
%
%
měsíc
rok

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 3. 2014 8:24, maryl

Dobrý den, co my jsme to za stát. Větší hovadinu vymyslet nemohli. Manželé to našetří a ještě, aby to pak obhajovali nějakou závětí, před neposlušnýmia nepřizpůsobivými dětmi, kteří nepřispějou korunou.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 3. 2014 15:08, Pavel

Článek by měl opodstatnění, kdyby SS zaujímalo na finančním trhu vyjímečnou pozici. To dnes už neplatí. Po druhém snížení státního příspěvku je SS ekonomický nesmysl, kdy uzavíráte nevypověditelný termínový vklad s mizerným úrokem, vstupním poplatkem a dalším ročním poplatkem za vedení (jehož výše není garantována) a marginálním státním příspěvkem. Tato úložka může být navíc předmětem exekuce a není nijak disponibilní. Smysl má je u těch co plánují řádný úvěr (který dnes banky poskytují za dobrých konkurečních podmínek) anebo chtějí SS sponzorovat.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

18. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 80 komentářů

Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

Rodiče se k penězům, které posílali na stavební spoření svého dítěte, nedostanou tak snadno jako dřív. Nový občanský zákoník upravuje podmínky toho, jak můžou zákonní zástupci nezletilého... celý článek

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

17. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 45 komentářů

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

Nově zvolení poslanci posvětili balíček daňových změn. Účinný bude od ledna. Dědická daň se úplně ruší. Daň darovací a daň z převodu nemovitosti dostanou nový kabát i pravidla. Na první... celý článek

Jak se nejrychleji dostanete k penězům ze stavebního spoření

13. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Jak se nejrychleji dostanete k penězům ze stavebního spoření

Končí vám smlouva o stavebním spoření a přemýšlíte o tom, jak se co nejdřív dostat ke svým úsporám? Rozdíly mezi stavebními spořitelnami jsou poměrně výrazné. Přečtěte si, co vás všechno... celý článek

Nový občanský zákoník: znovuzrození dědické smlouvy

28. 8. 2013 | AK Sofie Pondikasová

Nový občanský zákoník: znovuzrození dědické smlouvy

Nový občanský zákoník, který by měl být účinný od začátku příštího roku, přináší jednu zásadní novinku v oblasti dědictví. Dává člověku nebývalou svobodu rozhodovat lépe o tom, co se... celý článek

Revoluční změny v dědictví: závěť podle nich můžete sepsat už teď

30. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Revoluční změny v dědictví: závěť podle nich můžete sepsat už teď

Držíte otěže svého života pevně v rukou? Jenže co po smrti? Co mi po tom? řeknou jedni. Pro jiné životní partie smrtí nekončí. Esa z rukávu se můžou tahat i po ní. Od roku 2014 budou... celý článek

Partners Financial Services