Stavebnímu spoření zvoní umíráček. Co si o tom myslíte?

Ceny hypoték jsou na historickém dně a řezník Kalousek brousí nože. Horší situaci pro stavební spořitelny si těžko představit. Pár ran, strkanců i píchnutí už má stavební spoření za sebou, skutečná zabíjačka se ale teprve chystá. Je stavebko produkt zralý na porážku? O tom, kdy mu zazvoní umíráček, rozhodnete také vy: má vám ještě co nabídnout?
Stavebnímu spoření zvoní umíráček. Co si o tom myslíte?

Češi stavebním spořitelnám mohli utrhnout ruce. Stavebko bývalo tak výhodné, že by si ho jen blázen neuzavřel. Jenže pak se začalo šetřit, škrtat, škrtat, šetřit. A do křesla ministra financí usedl Miroslav Kalousek. Výsledky? Sešup. Počet nově uzavřených smluv i objem poskytnutých úvěrů klesá. Nohy stavebku podrážejí rekordně laciné hypotéky, snižující se státní podpora a strach z budoucnosti: především z legislativních změn z dílny Miroslava Kalouska. Ministra financí, který stavební spoření – kulantně řečeno – nemá rád.

Řeč čísel

Celkově stavební spořitelny (podle údajů ministerstva financí) loni poskytly úvěry ve výši 282 miliard – o jedenáct miliard míň než předloni. Počet smluv ve fázi spoření se meziročně propadl o víc než dvě stě tisíc. I když počet nově uzavřených smluv zaznamenal oproti slabému roku 2011 lehký vzestup.

Zato z trhu hypoték znějí optimistické zprávy, bankovní domy se loni pyšnily druhým nejlepším výsledkem v historii: podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj banky loni na hypotékách rozpůjčovaly 121,6 miliardy.

Také celková výše vkladů domácností u bank podle ČNB roste. A odliv lidí i peněz od stavebních spořitelen do bank nejspíš bude pokračovat. Přinejmenším novým bankám se totiž daří držet úroky na spořicích účtech okolo dvou procent – což je úrok srovnatelný s aktuální nabídkou stavebních spořitelen před započtením státní podpory. Ke které se ovšem dopracujete až po šesti letech spoření.

Zdroj: Ministerstvo financí

Stavební spoření v uplynulých pěti letech

 

2008

2009

2010

2011

2012

Nově uzavřená spoření

Počet

705 463

575 292

532 765

410 461

433 093

Přírůstek (%)

21,7

-18,5

-7,4

-23,0

5,5

Průměrná cílová částka
u nových smluv

Objem (tis. Kč)

302,8

308,7

300,5

346,2

366,1

Přírůstek (%)

6,3

2,0

-2,7

15,2

5,7

Smlouvy o stavebním spoření
ve fázi spoření

Počet

5 070 510

4 926 183

4 845 319

4 550 468

4 316 999

Přírůstek (%)

-1,2

-2,8

-1,6

-6,1

-5,1

Státní podpora
vyplacená v daném roce

Objem (mld. Kč)

14,220

13,262

11,743

10,729

5,290

Přírůstek (%)

-5,0

-6,7

-11,5

-8,6

-50,7

Průměrná státní podpora
v daném roce

Objem (Kč)

2 927

2 776

2 631

1 324

n/a

Přírůstek (%)

-5,3

-5,2

-5,2

-49,7

n/a

Naspořená částka

Objem (mld. Kč)

401,061

415,150

430,122

433,433

434,986

 

Stavební spořitelny na porážku nechtějí. Jak se perou s řezníkem? 

Různě. Začalo to utahováním šroubů. Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají, když se ale ukáže, že by mohl vzít roha, dvířka se přibouchnou. O tom, jak začaly stavební spořitelny bránit klientům v úprku, jste na Peníze.cz četli už před časem:

Novějším, překvapivě protichůdným trendem, je pak snaha spořitelen se části klientů zbavit – tedy jen těch „nevýhodných“, kteří ještě mají staré, štědře úročené smlouvy:

Chystá se zabíjačka?

Jako by toho nebylo málo. Ministr Kalousek má se stavebkem  i do budoucna velké plány. Nebo přesněji: má velké plány, jak stavebku zatopit. Ve Sněmovně už leží jeho návrh, aby se trh stavebního spoření otevřel i běžným bankám. A aby se státní podpora stavebního spoření stala přísně účelovou – tedy, aby ji lidé do budoucna mohli využívat výhradně na bydlení (stavbu, rekonstrukci či koupi nemovitosti), nebo ji i s celou naspořenou částkou jedním vrzem převedli na doplňkové penzijní spoření či penzijní připojištění. Dělit peníze možné nebude – do penzijního spoření si tedy budete moct převést všechno, nebo nic.

Stavební spořitelny se oprávněně obávají, že pokud na trh jejich výsostného produktu vtrhnou banky, může je to stát život. Ministr financí argumentuje tím, že konkurence svědčí vždy a všemu – a spotřebiteli především – jenže ona to tak docela rovná konkurence nebude. Banky totiž mají daleko širší možnosti, jak s vklady klientů nakládat a jak si peníze opatřovat. Stavební spořitelny si zejména při nedostatku takzvaných přátelských klientů (kteří spoří, ale nepůjčují si) obstarávají prostředky na úvěry daleko hůř.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

J. Dušek, J. Sedláček. Daňová evidence podnikatelů 2013

Praktické informace o vedení daňové evidence. Součástí komplexní příklad vedení daňově evidence včetně přípravy a vzorové vyplnění nového daňového přiznání. 

Jiří Dušek. Daně z příjmů 2013

Přehledy, daňové a účetní tabulky. Názorné a přehledné vysvětlení nejpoužívanějších paragrafů zákona o daních z příjmů k 1. 1. 2013. 

Kde stát nesype, občan nebere

Vedle nejisté budoucnosti odrazuje v poslední době spotřebitele od stavebního spoření také státní podpora – respektive to, že už dávno není to, co bývala. O tom, že se jedná o rozhodující kritérium atraktivity stavebního spoření, jsme se poprvé přesvědčili už v roce 2004. Tehdy se poprvé (ještě za vlády sociální demokracie) výrazněji snížila – a počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření náhle prodělal volný pád. Meziročně tehdy klesl o osmdesát pět procent.

Naposledy se státní podpora snižovala předloni. Výše státního příspěvku nyní dělá deset procent naspořené částky, maximálně však dva tisíce ročně. Zrušila se také daňová výjimka ze stavebního spoření (z vkladů i státní podpory). Od loňska už musíme počítat s patnáctiprocentní srážkovou daní. Od daně z příjmu zůstává osvobozen pouze státní příspěvek.

Pohodové stáří pro všechny?

Ministr Kalousek si píská, díky zpřísněním pravidel ušetřil státnímu rozpočtu jen loni pět miliard. Zatímco v roce 2011 vyšla státní podpora stavebka daňové poplatníky na necelých jedenáct miliard, loni už to bylo jen 5,3 miliardy.

Celkově to ovšem s úsporami zase tak žhavé nebude. Ušetřené peníze se nalily do vytvoření druhého pilíře penzijní reformy – který ovšem lidi podle posledních čísel zatím příliš nenadchnul. Zajištění na stáří by se ovšem mohlo stát také dalším tahounem stavebních spořitelen. Lídr trhu – Českomoravská stavební spořitelna – už hledá nový optimismus a slibuje pohodové stáří s Liščí penzí.

Co si o tom myslíte vy? Je stavební spoření mrtvý produkt? Pořídili byste si ho dnes? Proč ano, proč ne? Jste stavebkáři, nebo hypotékaři? Pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o tom, že by ministr Heger rád dovolil zdravotním pojišťovnám motivovat klienty k lepší prevenci. Až tisícovkou na ruku ročně. Systém by se měl vyplatit všem: pacient se ani pacientem nestačí stát, pojišťovna nebude platit jeho léčbu a ministerstvo zdravotnictví bude moci zase škrtnout o lůžko v nemocnici víc. Nebo ne? Ptali jsme se vás.

Knížku si vysloužil hned první příspěvek nicku mahas. Ten otáčel naše zraky k pokladničnímu systému a Švýcarsku. Systém, který stručně popisuje, vypadá funkčně i levně. A pak už se debata trochu vzdálila od tématu, k medicínám, které si to jméno podle někoho nezaslouží, podle jiných ano... 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

10. 6. 2013 11:18 | havel

pro debatu o stavebním spoření není důležité jestli v dnešní době má opodsttnění ale že většina národa si tam naspoříla celé své těžce vydělané peníze, a ted má díky pár kamarádíčkům chemika a vládních přívrženců a bankovnícha sodcovských takzvaných elit přijít o většinu svých peněz a ještě tito inyciátoři dnes vytvářejí ve sdělovacích vřenopravní prostředcích falešné názory že tonejsme my co jsme si tyto peníze naspořili tudíš nemáme právo branit tomuto vykrádání!!!!!!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2013 11:03 | zoro

státem okrádání, ůspor soukromých financí občanů je potřeba toho chemika a vládu poučit že naše ůspory vykrádat nebudou nebo jim připravíme to co čaušeskovi, a kadáfímu aproto je potřeba ustanovit vyšetřovací komisi pro vyšetření zločinu kapitalismu a pohrdání občanskými právy
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2013 10:27 | Radim

Stavební spoření je vcelku dobrá věc ,ale nedotažená .
Stát může podpory zachovat eventuélně navýšit alespoň o 3%pokud klient při výběru doloží faktury o proinvestování. Tím by byl zachován smysl stavebka a došlo by k oživení skomírajícího stavebního trhu. Stat to nic stát nebude jelikož za 3% dostane
15%nebo 21% dph a peníze se točí . Pokud si klient vybere stavebko na cokoliv bez vyučtování má stávajíci sumu.Vydělali by si všichni.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2013 21:33 | Edo

Tohle to neni o lidech, ale o zopár komerčních bankách a jejich biznisu!
Když sporím určitej čas pravidelne a zodpovedne, moje sporíci číslo mi umožní získat pro mne výhodné a zajímavé podmínky pri uvere.
Nevím, co je pro lidi zajímavé?
Mít fixnou částku splátky úveru pro celou dobu sporení a nemusím se bát v budoucnu, že se mi zvýši... aneb mít hypotéku s dobrými fixnými podmínkami na kolik? 3 let? 5let? pri hypotéke na 30 let, tých zopár let nehraje az takovou roli. Ale co je hlavne, budu se celých 30 let bát, že zvýši mi banka úrok? nezvýši? o kolik? o procento? pet? deset? Vy snad víte jaká bude situace v bankovním sektoru nasledujícich 30 let?
Tyhle to keci mají jenom zastrašit lidi. Je to celé lobing bank ve vláde za pomoci medii.
Zapamatujte si: nevládnou politici, to jsou jenom bábky. V skutečnosti vládnou finanční skupiny. O tom to cele je.
Resume: když už uver na bydleni, tak cez stavebni sporeni, než hypoteka v komerční bance.
Dekuji :)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2013 10:03 | sekerník

Pokud bude u moci taková banda zlodějů a grázlů,nespořil bych si u nikoho nic.Ať si každý spočítá ,jaká je inflace,navíc kdykoliv kdokoliv může o peníze přijít.Když je budu mít uloženy někde ve slamníku, alespoň vím,že je mám u sebe.Jelikož peníze jsou papíry a nic jiného, úspory bych převedl do nemovitostí,pozemků nebo i do zlata a stříbra.V tomto korupčním státě se nedá nikomu věřit ani na pozdrav.Astrašní s tím,že inflave mi úspory zničí,to je sice pravda.Ale milion bude vždy milion i když si za něj míň koupím.Navíc všichni lidé by na tom byli stejně.Takže vláda by musela zákonitě padnout.Když budu mít peníze v důchodovém ,ve stavebním a jiném spoření vázané do 60tilet z kterých se ta prasata budou pást, může se mi stát že se v 56letech dozvím,že úspory někdo rozkradl,neví se kdo a jak,peníze na odškodnění v důsledku špatného hospodaření nejsou a půjdu pod most.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2013 0:40 | TVK

Opravdu nevím, proč by měl stát přispívat na stavební spoření, když si tyto ústavy účtují nezanedbatelné poplatky. K tomu se na straně vkladů dnes, kdy jsou sazby na dně, u peněz vázaných až na 6 let dostaly na úroveň spořících účtů na viděnou (2% p.a.) a na straně půjček jsou dlouhodobě na nebo spíš nad úrovní úvěrů, které nabízí komerční ústavy bez dotací (bavím se o řádných úvěrech, překlenováky jsou už roky výrazně výše).
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2013 7:53 | Fredy

Až budou stavební spořitelny žít pouze z rozdílu úrokových sazeb, například za 5% půjčovat a za 4% nabízet spoření, tak nebudou potřebovat žádné státní příspěvky a vůbec se nebudou muset bát o svoji existenci. To by ovšem musely radikálně snížit výdaje na svojí činnost, prodat paláce, propustit většinou bouchačů a přejít na internetový systém uzavírání smluv a vyřizování úvěrů.

Státní příspěvky všeobecně nemají žádný přínos pro klienty, ale vždy jen pro finanční žraloky. Je u stavebního spoření vyšší úročení, díky státnímu příspěvku? Nikoliv, ba naopak. To samé je u penzijního připojištění. Příspěvky v miliardách, ale výnosy ani nepokryjí inflaci. Pan Kalousek má, v tomto případě, pravdu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2013 22:28 | Hugo

Řekl bych, že výraz "čecháček" může používat jen blbáček...
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2013 21:11 | hoogan

hele, bublo, zrovna nedávno se veřejně rozkřiklo, jak porasecky se ke desetitisícům klientů zachovala SS Raifky - staré smlouvy s dobrou úrokovou smlouvou lidem prostě vypověděla...takže je vidět, že milý SS nejsou žádný zaopatřovací ústavy nebo Rychlý šípy...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2013 17:21 | Rebave

Jsem přesvědčena, že obě formy financování bydlení mají i v budoucnu své místo na trhu. Hypotéku vidím výhodnější na vyšší částku a více let, ale není zde vůbec jisté až uplyne doba fixace, že mezí tím úroky nestoupnou (níže už není kam). Zatímco stavební úvěr je za pevnou sazbu po celou dobu splácení a určitě je dobrou alternativou pro nižší částky investic. Musíme si zvyknout, že když produkt nese název stavební spoření, respektive úvěr, tak by takto měl být chápán i veřejností a neměl by zbytek spořících zneužívat dotací státu (proto souhlasím s dodaněním). Každý finanční produkt má své opodstatnění na trhu a my klienti, máme možnost svobodně se rozhodnout, kam své úspory umístíme. Je přece mnoho možností jak nenechat finance ležet ladem. Zda je rozumně a diverzifikovaně investovat, když spořím (OPF, akcie, komodity, dluhopisy, spořící účty, atd) a nebo spořit ve stavebku, když vím, že budu potřebovat úvěr na bydlení.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2013 16:01 | Hanka

Zaplatit 1% z cílové částky za založení stavebního spoření?! To už by si měly stavební spořitelny odpustit, když chtějí nějaké klienty. Ty jejich akce jsou spíš k smíchu než k nalákání klientů.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2013 15:03 | DAvid

Stavebko z pohledu běžného člověka má význa, když se na to podívám, sám za sebe říkám ano má smysl a p. Kalousek by mu neměl přetínat žíly. Souhlasím, že to má být jen a jen na bydlení, proto stavební spoření, avšak podpora by měla opět vzrůst, protože pro ty nejslabší je to kolikrát jediná možnost jak šetřit i malou částku něco z toho za tu dobu mít....
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2013 15:03 | J.Bubla

pokud si dobře vzpomínám, tak při zakládání stav. spořitelen bylo všeobecně vysvětlováno, že mohou poskytovat jen na úvěry na pořízení či rekonstrukci bydlení. Aby na to měly dostatečný kapitál,stát v té době pořizování bydlení podporoval. Proto investorům - vkladatelům přispíval další částkou. Použití výnosů nebylo nijak omezeno. V podstatě se jednalo o investici podpořenou státem. Tak k ní vkladatelé, kteří nechtěli stavět také přistupovali. Třeba také jako investici na stáří. Společenský efekt měl být, že spořitelna bude mít dost peněz na levné úvěry. Vzpomeňte si jaké byly v té době možnosti získat hypotéku a jaké byly úroky.
To by ovšem nesměl být náš bezprávný stát, aby neměnil pravidla během hry. Podle měnící se situace samozřejmě mohou být podmínky jiné. Ovšem až u nových smluv. Ve slušné společnosti se totiž smlouvy a sliby dodržují dokud nevyprší. S tím se ale u nás počítat nedá. Tak by celá situace kolem stavebka, které je možné kdykoli i když se ztrátou vypovědět, mementem pro nadšence co skočí na sliby 2+3 doživotně na penzi. Ono by to za čas také mohlo být 2+1 a postupně i 3-2 + poplatky.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2013 13:26 | John

Ahoj.
Konstrukce stavebního spoření je konečně smyslplná. Je to konečně stavební spoření za účelem pozdějšího čerpání za komerčního úroku ke zřejmým účelům.
- konečně odpadla (byla zrušena) podivná a velmi slušně řečeno zavádějící pravidla pro tuto službu ČR občanům.
První reálný pozitivní z kroků v této zemi podivných lidiček.
Přeji hezké dny a zdraví i štěstí.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2013 12:47 | hoogan

Lenko, z vašeho dovětku o nesmyslnosti požadavku účelovosti nevyplývá nic jiného, než obecný a obvyklý postup Čecháčků, použití SS jen jako spořící produkt se státní podporou(kterou zaplatíme všichni na daních).

Jenže tak SS koncipováno není a snad každý soudný člověk musí uznat, že pokud se produkt jmenuje stavební spoření, tak je asi legitimní aby stát chtěl doložit použití prostředků na tento účel.

Osobně si myslím, že celý křik kolem spořitelen je jen obvyklé lobbistické klišé a kopnutím do mraveniště, vždyť vpodstatě každá SS je majetkem nějaké zahraniční bankovní skupiny a nikdo z akcionářů zkrátka nepřijde,když se trh uvolní, jen se peníze přelijí z jedné kapsy do druhé...

A nechme se překvapit - uvolnění může mít klidně i pozitivní efekt pro klienty poptávající levné půjčky a třeba dojde k oživení trhu jako nedávno v bankovnictví vstupem nízkonákladových společností...bankéři také prskali, ale jak je z výsledků 2012 vidět - podařilo se jim i ve zvýšeném konkurenčním prostředí rekordně vyždímat český trh pro své zahraniční akcionáře...
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 18 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelna Raiffeisen: Máte padáka! Vaše stavebko je příliš výhodné

13. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 86 komentářů

Stavební spořitelna Raiffeisen: Máte padáka! Vaše stavebko je příliš výhodné

Doby, kdy bylo stavební spoření ve vrcholné formě, jsou ty tam. Budoucnost je nejistá: ministr financí se netají tím, že by někdejší nejpopulárnější spořicí produkt nejradši zaříznul.... celý článek

Očima expertů: Změny ve stavebku. Víc konkurence, nebo konec spořitelen či stavebního spoření?

21. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Změny ve stavebku. Víc konkurence, nebo konec spořitelen či stavebního spoření?

Co se stane, když se trh stavebního spoření otevře také univerzálním bankám? Bude to znamenat postupný zánik stavebního spoření, nebo jen zvýšení konkurence? Na to jsme se zeptali ekonomů,... celý článek

Utahování šroubů: stavební spořitelny brání klientům v útěku. Zuby nehty

2. 7. 2012 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Utahování šroubů: stavební spořitelny brání klientům v útěku. Zuby nehty

Stavební spořitelny cítí, že jde do tuhého, ministerstvo financí je dusí. A spořitelny tlak přenášejí na své klienty, v posledních měsících jim servírují jedno nemilé překvapení za... celý článek

Vláda zatápí stavebnímu spoření. Přesto je o něj zájem

4. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Vláda zatápí stavebnímu spoření. Přesto je o něj zájem

I přes zásadní změny, které plánuje ministerstvo financí, je o stavební spoření v Česku stále zájem. Chystané otevření trhu pro banky však může přinést zemětřesení.

Očima expertů: Co přinesou pokusy na stavebním spoření

4. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Co přinesou pokusy na stavebním spoření

Ministerstvo financí plánuje zcela zásadní úpravy systému stavebního spoření. Přečtěte si, co si o těchto změnách myslí ekonomové Tomáš Prouza, Petr Mach, Martin Prokop a další osobnosti... celý článek

Partners Financial Services