Utahování šroubů: stavební spořitelny brání klientům v útěku. Zuby nehty

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 2. 7. 2012 | 37 komentářů
Stavební spořitelny cítí, že jde do tuhého, ministerstvo financí je dusí. A spořitelny tlak přenášejí na své klienty, v posledních měsících jim servírují jedno nemilé překvapení za druhým: skokově navyšují poplatky a navzdory dřívějším slibům zamítají předčasné splacení překlenovacích úvěrů.
Utahování šroubů: stavební spořitelny brání klientům v útěku. Zuby nehty

Že jde Miroslav Kalousek stavebnímu spoření po krku, víme už dávno. Ostatně už v roce 2009 mluvil o jeho zrušení. Tehdy se mu radikální návrh prosadit nepodařilo. Ministr se však nevzdal, jen mírně pozměnil strategii: co nemůže zaříznout rychle a úplně, pomaličku přišlápne, přidusí a nechá zajít v křečích. Už od příštího roku chce státní podporu vázat výhradně na stavební účely – právě státní podpora ze stavebka dělá jeden z nejatraktivnějších spořicích produktů na trhu a léta zajišťuje stavebním spořitelnám u Čechů přízeň. Tím však ministr se stavebními spořitelnami hotov nebude. Další rána má následovat: trh stavebního spoření se nejspíš otevře i klasickým bankám.

Stavební spořitelny nezahálejí. Zatímco ministr financí spřádá plány, které jim zkomplikují život, ony začaly komplikovat život svým klientům. Za poslední měsíce jim nachystaly hned několik nepříjemných překvapení. Jejich společným jmenovatelem je snaha zabránit klientům, aby utekli jinam, a přivázat si je, dokud je čas. Jako první přitvrdila Českomoravská stavební spořitelna. Liška ze dne na den přestala vydávat souhlasy s předčasným splacením překlenovacího úvěru. Informovali jsme vás o tom už v květnu.

Překlenovací úvěr u Modré pyramidy už předčasně nesplatíte

Teď se příklad Lišky navzdory mohutné vlně nevole ze strany klientů rozhodla následovat také Modrá pyramida. Svou zkušenost nám popsal finanční poradce společnosti Partners František Doležel. „Můj klient nedávno dokončil stavbu domu financovanou vlastními zdroji a překlenovacím úvěrem u Modré pyramidy, který si sjednal v roce 2008. Spořitelna mu tenkrát vysvětlila, že hlavní výhodou je ‚možnost kdykoli část nebo i celý překlenovací úvěr splatit‘,“ líčí. Pak se ovšem pro klienta Františka Doležela značně změnila situace, jeho žena přišla o práci a následně otěhotněla. „Potřebovali podstatně snížit splátky úvěru, a protože u Modré pyramidy to nebylo reálně uskutečnitelné, rozhodli se využít nabídku jedné z bank přefinancovat úvěr a snížit si měsíční splátku,“ popisuje finanční poradce. Klient si tedy vyžádal u Modré pyramidy vyčíslení zůstatku úvěru včetně případné sankce za předčasné splacení. „K jeho velkému překvapení však Modrá pyramida předčasné splacení překlenovacího úvěru zamítla,“ popisuje poradce. Zkušenost jeho klienta není ojedinělá. Modrá pyramida radikálně změnila politiku a vydala se stejnou cestou jako před několika měsíci Liška. Nutno dodat, že zcela „podle pravidel“, její postup je z právního hlediska nenapadnutelný.

Máte stavebko? Spočítejte si na kalkulačce od Peníze.cz, kolik vám vynáší:

Spíš než o náhlé změně podmínek je na místě mluvit o náhlé změně přístupu spořitelny. „Modrá pyramida se totiž odvolává na kouzelnou větičku v úvěrových podmínkách, že s předčasným splacením musí souhlasit. A ona teď už zkrátka jednoduše nesouhlasí, i když dříve souhlas naprosto samozřejmě vydávala a klienty na tuto možnost lákala,“ vysvětluje analytička Lucie Drásalová.

Klient Františka Doležela je zoufalý, současná výše splátek je pro něj neudržitelná. „Cítí se Modrou pyramidou podveden, protože mu za férových podmínek neumožní realizovat to, co slibovala a donedávna bez problémů povolovala,“ komentuje poradce. Spořitelna vlastně jeden z hlavních taháků stavebního spoření pro klienty náhle obrátila proti nim. Drží jim ho u hlavy jako zbraň, aby nemohli utéct ke konkurenci, která nabízí výhodnější nabídku.

Podle vyjádření Modré pyramidy by se zamítání předčasného splacení překlenovacího úvěru mělo týkat pouze úvěrů poskytnutých do konce února 2008. Znám ovšem případy klientů, kteří mají úvěr z roku 2009, a přesto spořitelna jejich žádost o předčasné splacení zamítla. Ti se však budou odvolávat,“ dodává analytička Lucie Drásalová.

Další nepříjemná novinka: výrazné zdražení

Tím ovšem výčet změn u Modré pyramidy nekončí. Další nepříjemnou novinkou pro klienty je nový sazebník. „Za vyčíslení a písemné potvrzení výše zůstatku úvěru iniciovaného klientem si nově účtují čtyři tisíce korun, což je výrazné podražení. Znám klienty, kteří mají u spořitelny i čtyři smlouvy, což pro ně znamená, že jen banální vyčíslení, které opravdu není nijak složité, je vyjde na šestnáct tisíc korun,“ upozorňuje analytička. To už je suma, která klienta donutí zastavit se a zvážit, zda opravdu bude refinancovat jinde. Třeba v případě výše popisovaného případu klienta Františka Doležela by mohla být tato suma výraznou čárou přes už tak napjatý rodinný rozpočet.

O motivech Modré pyramidy k překotným změnám můžeme jen spekulovat. Přes upomínání a urgence totiž do uzávěrky odpovědi na naše otázky nezaslala. Vše ovšem nasvědčuje tomu, že se snaží za každou cenu udržet klienty a odradit je od toho, aby utekli ke konkurenci.

K Lišce a Modré pyramidě se přidávají další

Modrá pyramida však ve svém postupu rozhodně není osamocená. Na tenký led se dostávají i další stavební spořitelny. Vedle již zmiňované Lišky se nenápadně přidává také Buřinka. Svou zkušenost u Stavební spořitelny České spořitelny nám popsal Michal Kubát. „Mám ještě jiné stavební spořeni, kde mám již naspořenou dostatečnou částku k žádosti o úvěr ze stavebního spoření. Chtěl jsem proto refinancovat zbývající jistinu mého úvěru u Buřinky. Získal bych tím o 1,7 procenta lepší úrokovou sazbu. Počítal jsem s tím, že budu muset zaplatit nějaký poplatek za vyřízení nového úvěru i poplatek za potvrzení zůstatku úvěru,“ vykládá. Jenže v Buřince ho čekal šok. „Zjistil jsem totiž, že nedávno Buřinka zvýšila poplatek za vystavení listinného potvrzení o celkové výši závazku z původních 400 Kč na 4650 Kč. Trochu mi to vyrazilo dech,“ pokračuje Michal Kubát. Žádost ovšem přesto podal. „Možná i tenhle šikanózní přístup přispěl k tomu, že od Buřinky rád odejdu. Důvod změny je podle mě jasný – zabránit klientům v refinancování jinde,“ uzavírá Michal Kubát.

Hájíme zájmy klientů i svůj byznys, říká Buřinka

Tisková mluvčí Buřinky Zdenka Blechová s námi komunikovala na rozdíl od Modré pyramidy ochotně. „Novinkou v našem sazebníku je náhrada nákladů, které vznikají Stavební spořitelně České spořitelny v souvislosti s mimořádným splacením úvěru (převážně z důvodů refinancování úvěru), a to jen tehdy, pokud je tato náhrada sjednána ve smlouvě. Výše úhrady odráží náhradu nákladů vzniklých Stavební spořitelně České spořitelny v souvislosti s mimořádným splacením překlenovacího úvěru nebo překlopeného úvěru ze stavebního spoření. Týká se jen nově uzavíraných úvěrových obchodů, které budou mít tuto náhradu sjednánu v úvěrové smlouvě,“ uvedla. 

Anketa

Kdo tu s námi bude déle – Miroslav Kalousek v roli ministra, nebo stavební spoření?

Výrazné zdražení vyčíslení zůstatku úvěru jištěného nemovitostí ale podle ní dopadne na všechny klienty, kteří o něj požádají. „K tomuto opatření jsme přistoupili ze dvou důvodů – ochrany zájmů našich klientů i svých obchodních zájmů. V současné době klienti všech bank hledají způsoby, jak snížit náklady na splácení úvěrů. Finanční trh je zahlcen nabídkami na refinancování úvěrů a ‚ochotou‘ prodejců pomoci s refinancováním úvěrů,“ pokračuje mluvčí. Zvýšený počet požadavků na vystavení potvrzení o celkové výši závazků z úvěru podle ní vedl ke zvýšení nákladů spořitelny. „Protože naše spořitelna nechce tyto náklady přenášet na všechny své klienty, ale jen adresně na ty, kteří tyto náklady přinášejí, přistoupila ke změně výše této úhrady. Úhrada za vystavení potvrzení odráží skutečné náklady na provedení úkonu,“ uzavírá mluvčí Buřinky.

Změny jako přes kopírák najdete také u Raiffeisen stavební spořitelny. Ještě před týdnem byste u ní dali za potvrzení o výši dluhu dvě stě korun, dnes už dle nového sazebníku u překlenovacího úvěru jištěného nemovitostí za totéž zaplatíte tři tisíce.

Události posledních týdnů a měsíců potvrzují, že budoucnost stavebního spoření v Česku je ve hvězdách. Celé roky se těšilo nehynoucí popularitě. Co bude dál?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2012 15:33, fg

Pozitivni trend.
Chovani bank hodnotim kladne. Cdrive vyje*ou s klienty, tim drive se klienti nauci, ze bankam se neda verit a ze zivot se da stastne a spokojene zit i bez uveru a hypotek.

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2012 18:18, jezevec

líp placenou práci, nebo levnější byt. případně kombinace obojího. začnu někde dál od centra, kde jsou byty levnější. koupim ruinu, vlastními silami zrekonstruuji, a s přidanou hodnotou prodám. po odpolednách chodim do druhé práce a dovzdělávám se. za pět let už si koupim ruinu většího bytu v lepší lokalitě, vydělávám taky víc peněz, takže další obrátka bude rychlejší. atd.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vláda zatápí stavebnímu spoření. Přesto je o něj zájem

4. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Vláda zatápí stavebnímu spoření. Přesto je o něj zájem

I přes zásadní změny, které plánuje ministerstvo financí, je o stavební spoření v Česku stále zájem. Chystané otevření trhu pro banky však může přinést zemětřesení.

Překlenovací úvěr od Lišky: drsná změna podmínek! Klienti jako rukojmí?

18. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 88 komentářů

Překlenovací úvěr od Lišky: drsná změna podmínek! Klienti jako rukojmí?

„Hledáte spolehlivého partnera pro financování bydlení? Je tu Liška!“ V reklamě nám ale neříkají všechno. A tak pokračování doplníme my: „Je tu Liška… ryšavá, která klidně uprostřed... celý článek

Očima expertů: Co přinesou pokusy na stavebním spoření

4. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Co přinesou pokusy na stavebním spoření

Ministerstvo financí plánuje zcela zásadní úpravy systému stavebního spoření. Přečtěte si, co si o těchto změnách myslí ekonomové Tomáš Prouza, Petr Mach, Martin Prokop a další osobnosti... celý článek

Legislativní rada vlády: změny ve stavebku mohou být v rozporu s Ústavou a dalšími zákony!

3. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Legislativní rada vlády: změny ve stavebku mohou být v rozporu s Ústavou a dalšími zákony!

Návrhy změn stavebního spoření kritizují stavební spořitelny i mnozí odborníci. Vrásky by ale měl Miroslavu Kalouskovi dělat i postoj Legislativní rady vlády. Peníze.cz získaly dokument,... celý článek

Jak utrápit stavební spoření k smrti

24. 4. 2012 | Tomáš Prouza | 36 komentářů

Jak utrápit stavební spoření k smrti

Stavební spoření mělo důvěru klientů. Teď má padáka. Je strategickou chybou ministerstva financí, že se nepokusilo udělat z populárního produktu spojence pro svůj největší boj: penzijní... celý článek

Partners Financial Services