Stavební spoření jen na bydlení? Až o rok později

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 5. 2. 2012 | 7 komentářů
Stavební spoření jen na bydlení? Až o rok později
Účelové omezení státní podpory ke stavebnímu spoření přijde s velkou pravděpodobností až o rok později, než jej ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) původně plánoval.

V návrhu, který ministerstvo nakonec posílá do vlády, totiž posunulo účinnost této změny z roku 2013 na rok 2014.

Znamená to, že takzvané účelové vázání jen na bydlení by se týkalo státní podpory, na kterou vznikne nárok nejdříve v roce 2014, tedy vyplácené v prvních měsících roku 2015.

Na původním plánu, že by se toto omezení týkalo nejen nových, ale i dříve uzavřených smluv o stavebním spoření, se však nic nemění.

Účelovost tedy bude zkoumána i u smluv uzavřených před rokem 2014, ale případná omezení se dotknou jen těch podpor, na něž vznikl nárok počínaje rokem 2014 – nikoliv záloh za předchozí roky.

Ministerstvo v návrhu vysvětluje, že tentokrát chce dát všem zúčastněným subjektům dostatečnou dobu se na změnu připravit a do budoucna s ní počítat.

Samotná výše státní podpory ani způsob jejího výpočtu se podle návrhu nezmění.

Na bydlení, důchody i školné

Odklad souvisí i se startem důchodové reformy a s plánovaným zavedením školného.

Podpora má totiž nově směřovat nejen na účely bydlení, ale také na spoření na stáří (převod do penzijního připojištění – takzvaného třetího pilíře) nebo na studium.

Vláda už dříve uvedla, že touto formou plánuje podpořit i spoření na placení školného na vysokých školách, zřejmě také od roku 2014.

Legislativa ohledně školného z dílny ministerstva školství ale ještě nebyla schválena, s podporou školného zatím nepočítá ani současný návrh ministerstva financí týkající se změn ve stavebním spoření.

I na starší smlouvy

Takzvané účelové vázání by se týkalo státní podpory (přesněji řečeno její zálohy), na kterou vznikne nárok po plánovaném nabytí účinnosti zákona, tedy od roku 2014.

Materiál přitom výslovně odmítá, že by se účelové omezení dotklo i podpory za rok 2013, přestože k jejímu připsání dojde až po začátku účinnosti zákona, tedy v prvních měsících roku 2014.

Účelovost se má vztahovat pouze na užití státní podpory, nikoliv celé naspořené částky.

Změna by se však týkala nejen nových, ale i dříve uzavřených smluv o stavebním spoření. Dosud připsanou podporu už lidem sice nikdo nesebere.

Odvážnější než původní plán

Předloňské programové prohlášení vlády přitom výslovně uvádí, že státní podporu výhradně na účely bydlení omezí jen u nových smluv, tedy u smluv o stavebním spoření uzavřených po účinnosti nové právní úpravy.

Ministerstvo financí se nakonec přesto rozhodlo pro razantnější řešení. Chce tím – podobně jako u předchozího omezení výše podpory – předejít tomu, aby si lidé na poslední chvíli uzavírali nové smlouvy „do zásoby“ ještě podle starých pravidel.

Stavební spoření

Anketa

Co si myslíte o omezování podpory stavebního spoření?

Návrh s největší pravděpodobností není v rozporu ani s názorem Ústavního soudu. Ten totiž v loňském nálezu konstatoval, že stát může měnit výši a pravidla státní podpory i během trvání smlouvy – za podmínky, že to dá lidem vědět s dostatečným předstihem a že se změny netýkají už probíhajícího roku.

Žádná „osoba blízká“

Fakt, že státní podporu použil či použije skutečně na bytové potřeby (vedle nákupu či stavby nemovitosti jde například také o rekonstrukce), bude muset člověk prokazovat při vyplacení naspořených peněz, tedy až při ukončení smlouvy.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 2. 2012 17:57, Rada

Tak to už asi bude konečně konec stavebního spoření. Pan Kalousek se zřejmě nepoučil z vývoje na Slovensku. Možná čeká, že mu ze stavebních spořitelen přijde nějaká motivace. Pak možná změní názor.

Stavební spoření naučilo mnoho Čechů spořit. Mnoho lidí si díky SS opravilo byt nebo dům. Když vidím stav většiny bytů a domů v ČR, je mi jasné, že pro opravy a revitalizace je ještě hodně velký prostor. Peníze vyplacené ve státním příspěvku by se z velké části státu vrátily. I bez skrouhnutí SS bude podle mě stavebnictví v hluboké krizi. Účelovost podpory povede ke značnému omezení stavebního spoření, možná až (téměř) k zániku. Podmínky podle mě stavební spořitelny výrazně zlepšit nemohou...tedy nemohou za předpokladu, že si uzavřením smlouvy klient zároveň kupuje i opci na půjčku a neměnný úrok z vkladu. Pokud není opce pro stavební spořitelnu výhodná, může samozřejmě žádost o půjčku zamítnout. Na druhou stranu půjčování je základem jejich byznysu, takže kdyby bylo nevýhodných opcí příliš, neposkytly by SS dostatek půjček a prodělaly by. Řešením by tedy mohla být výrazná změna podmínek (i řádný úvěr ze SS by byl za aktuální úrok atd.).

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Změny, které v roce 2012 provětrají naši peněženku

2. 1. 2012 | Dušan Šídlo, Ondřej Tůma | 4 komentáře

Změny, které v roce 2012 provětrají naši peněženku

Vyšší DPH a následné zdražování potravin a dalších nepostradatelných (ale i postradatelných) věcí, snížení státního příspěvku na stavební spoření, nový zákoník práce, možnost placené... celý článek

Změny ve stavebním spoření? Aby se s vaničkou nevylilo i dítě!

15. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Změny ve stavebním spoření? Aby se s vaničkou nevylilo i dítě!

Vytvořili první komplexní studii o stavu českého stavebního spoření a stavebních spořitelen. V rozhovoru pro Peníze.cz vyjadřují ekonomové Petr TEPLÝ a Roman HORVÁTH obavy, že vládní... celý článek

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

6. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

Osud stavebního spoření v současné podobě je velmi nejistý. Vyplývá to alespoň z některých výroků ministra financí Miroslava Kalouska. Jak velké změny systém stavebního spoření prodělá?... celý článek

Spor o stavební spoření: Kalousek se mstí, Kalousek trestá

3. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 41 komentářů

Spor o stavební spoření: Kalousek se mstí, Kalousek trestá

Když někdo udělá chybu, bývá zvykem, že se omluví a zkusí ji napravit. Když ale ministerstvo financí doplatilo na svůj protiústavní postup při změnách ve stavebním spoření, místo omluvy... celý článek

Hodláme stavební spoření změnit, nebo rovnou zrušit?

7. 2. 2011 | Jiří Šedivý | 21 komentářů

Hodláme stavební spoření změnit, nebo rovnou zrušit?

Mají diskutované úpravy stavební spoření zefektivnit, či zlikvidovat? Avizované úpravy stavební spoření ruší. Likvidují totiž klíčové prvky jeho podstaty, píše tajemník Asociace českých... celý článek

Partners Financial Services