Spor o stavební spoření: Kalousek se mstí, Kalousek trestá

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 3. 5. 2011 | 41 komentářů
Spor o stavební spoření: Kalousek se mstí, Kalousek trestá
Když někdo udělá chybu, bývá zvykem, že se omluví a zkusí ji napravit. Když ale ministerstvo financí doplatilo na svůj protiústavní postup při změnách ve stavebním spoření, místo omluvy začalo bouchat pěstí do stolu a trestat ty, kteří na chybu poukázali.

Tím samozřejmě nechci říct, že změny ve stavebním spoření nebyly potřeba. Příliš benevolentní systém se začal měnit již před šesti lety, kdy stát začal tlačit na výrazné navýšení poskytnutých úvěrů, aby stavební spoření plnilo svůj základní účel – poskytovat levné zdroje pro zlepšování bytového fondu. Vzhledem ke stavu veřejných financí určitě měla smysl i debata o dalších úpravách státní podpory tak, aby státem vložené peníze přinášely větší hodnotu, místo promyšlených úprav ale přišel jednorázový a neústavně aplikovaný řez.

Do koaličních jednání jsem dříve vstupoval s návrhem zrušit stavební spoření jako produkt. Uspěl jsem jen s padesáti procenty. S veškerou naléhavostí se chci koaličních partnerů zeptat, jestli ve světle nálezů Ústavního soudu nechtějí přece jen svůj postoj přehodnotit,“ říká nyní ministr Miroslav Kalousek.

Anketa

Máte strach o svá již uzavřená stavební spoření?

Ať už chceme, nebo ne, stavební spoření je pro Čechy po bankovních účtech druhý nejznámější finanční produkt a pro řadu domácností s nižšími příjmy je to jediný nástroj, pomocí kterého si spoří a vytvářejí rezervy. Chytrá vláda by toho zkoušela využít při plánování reforem, protože je vždy levnější využít existující a lidem známé nástroje než budovat zcela nové instituce s vysokými úvodními náklady. Jenže odolat nabídkám a tlaku lobbistů, kteří vydělají mnohem více na budování zcela nového systému, je hodně těžké…

Své plány si rozvracet nedáme

Čtenáři doporučují

Změny ve stavebním spoření: rekapitulace

Co všechno se mělo ve stavebním spoření změnit? A co tomu říkali odborníci?

Ostrá reakce ministerstva financí na verdikt Ústavního soudu navíc připomíná jedno heslo minulého režimu: Republiku si rozvracet nedáme. Mediální výhrůžky tím, že by se státní podpora stavebního spoření mohla zrušit úplně, když si stavební spořitelny dovolily protestovat, a odebrání dotací na regionální železnice jako trest opozici za to, že stížnost u Ústavního soudu podala, mají být důrazným varováním a potrestáním za jejich drzost a neposlušnost. I když by to vyžadovalo velké pracovní nasazení, vláda měla možnost provést změny řádnou cestou a ještě před přijetím změny existovala řada posudků, které varovaly před neústavností zvoleného postupu.

Všem trestům ale asi ještě není konec, protože podobně vyděračský a systémově nesmyslný je i návrh ministerstva financí na to, aby byl státní příspěvek ve stavebním spoření vázán výhradně na využití peněz pouze pro účely bydlení. V tom případě nemusí stavební spoření existovat vůbec a místo toho může stát provozovat přímý dotační program pro každého, kdo chce zlepšit svou bytovou situaci. Ale opravdu je to to nejlepší, co chceme s veřejnými penězi dělat?

My to tak chceme

Mocenský přístup se ale ministerstvu financí zřejmě líbí, protože zcela bez ohledu na analýzy či ekonomické dopady podobně postupuje i v jiných oblastech. O tom, jak ministerstvo financí pečlivě naslouchá penzijním lobbistům a navrhuje nejdražší možný systém penzijní reformy, se napsalo již mnoho. Podobně bohorovný přístup se ale objevuje i v dalších návrzích ministerstva, kdy ze všech analýz vyplývá, že některý krok nemá smysl, přinese velké náklady a je kontraproduktivní. Jenže jediným argumentem, který má dnes na ministerstvu v oblasti finančních služeb sílu, je „my to tak prostě chceme“.

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 5. 2011 9:29, Iveta

Sice nemlátím do klávesnice a k snídani mám povětšinou jogurt a loupák, ale stavební spoření mám. Když slyším Vaše rozhoření nad tím, že mi přispíváte na státní příspěvek, pak vězte, že i já jsem rozhořčena, na rozdíl od Vás ale nad tím, že část mých daní jde na sport, ačkoliv já pouze jezdím na kole, které jsem si koupila bez jakékoliv dotace, štvou mě dotace státu na kulturu, neboť žiji v malé vesnici a v divadle jsem byla naposledy se školou za totáče, štve mě použití mých daní na dálnice, když je nepoužívám a takhle bych mohla pokračovat. Myslím, že uřčitě najdete situace, kdy jste příjemcem dotací Vy a jiný na ně přispívá. Jestli chceme být systémoví, potom tedy zrušme úplně všechny dotace, v divadle ať se platí vstupné které odpovídá nákladům, sportovci a fanoušci ať si svoje aktivity zafinancují sami, na silnice dejme všude mýto a zrušme příspěvky na stavební spoření. Pojedeme každý sám na svém prkně a odpadnou pitomé řeči o tom kdo na koho doplácí.

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 5. 2011 8:14, eďa

Tak předně US tu není od toho, aby rozvracel systém a státní rozpočet. Osobně jsem pro jeho zrušení, jako naprosto zbytečné, nekompetentní a předražené instituce, která ani nerozumní významu slova bezplatná zdravotní péče. Promopro je uzavřená věc, vlk se nažral a koza zůstala celá, takže se jede dál - na to zapomeňte. To samé u dalších podobných akcí malá domů. Pokud si občané volí a zvolí za své zastupitele otrokáře, nemohou se u nich potom domáhat mravních zásad, to je snad jasné uplně každému snad i vám. Očekávám od vás fundovanější příspěvky a né plakání nad rozlitým mlékem. Pokud kouknete na bilanci a rozvahu systému, všimnete si změny směru -nepřímé úměry mezi zvednutím daní a poplatků a jejich inkasem, takže Kalouskovi není co závidět. Navíc už v dubnu má deficit 67 mld. A ještě poslední poznámka v rychlosti. Každý jeden otrok demokracie - daňový poplatník musí, chce-li přežít instituce -systém, naučit se hospodařit o řád lépe a prvně se zvavit všech zvyků a zvyklostí hlavně na své výdajové straně rozpočtu. Přeji hezký den.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření: omezit znovu a lépe?

28. 4. 2011 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Stavební spoření: omezit znovu a lépe?

Ústavní soud zrušil zákony, které vedly ke snížení státní podpory stavebního spoření. Vyhověl stížnosti sociální demokracie, podle níž není možné, aby tyto změny – přijaté navíc ve... celý článek

Hodláme stavební spoření změnit, nebo rovnou zrušit?

7. 2. 2011 | Jiří Šedivý | 21 komentářů

Hodláme stavební spoření změnit, nebo rovnou zrušit?

Mají diskutované úpravy stavební spoření zefektivnit, či zlikvidovat? Avizované úpravy stavební spoření ruší. Likvidují totiž klíčové prvky jeho podstaty, píše tajemník Asociace českých... celý článek

Tomáš Prouza: Čeká stavební spoření poprava v přímém přenosu?

1. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 30 komentářů

Tomáš Prouza: Čeká stavební spoření poprava v přímém přenosu?

Pokud chce stát zlepšit a zlevnit systém stavebního spoření, jsou snížení státní podpory a otevření trhu větší konkurenci přesně těmi potřebnými kroky. Pokud se ale ministerstvo financí... celý článek

Může být stavební spoření pilířem penzijní reformy?

21. 1. 2011 | František Mašek | 10 komentářů

Může být stavební spoření pilířem penzijní reformy?

Snížení státní podpory a zdanění úroků ze stavebního spoření sice snížilo zájem o tento produkt, řadu Čechů od něj ale zcela neodradilo. Stavební spořitelny navíc delší dobu nabízejí... celý článek

Stavební spoření: Změny, kterým se nevyhnete

17. 1. 2011 | Martin Vlnas | 11 komentářů

Stavební spoření: Změny, kterým se nevyhnete

Změny legislativy, jimiž se podstatně mění stavební spoření, se týkají asi poloviny Čechů. Tolik z nich uzavřelo smlouvu o „stavebku“. Některé změny platí zpětně, vztahují se tak na... celý článek

Partners Financial Services