Stavební spoření: Změny, kterým se nevyhnete

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 17. 1. 2011 | 11 komentářů
Stavební spoření: Změny, kterým se nevyhnete
Změny legislativy, jimiž se podstatně mění stavební spoření, se týkají asi poloviny Čechů. Tolik z nich uzavřelo smlouvu o „stavebku“. Některé změny platí zpětně, vztahují se tak na smlouvy uzavřené před 1. lednem 2011. Jaký bude jejich dopad, zeptali jsme se úvěrové analytičky společnosti Partners Lucie Drásalové.

Můžete stručně shrnout, co vše se mění?

Novela zákona přináší tři základní změny. Jednak se zdaňuje státní podpora za rok 2010, která bude poskytnuta v roce 2011, zároveň se snižuje maximální výše státní podpory za rok 2011 a roky následující pro jednoho účastníka stavebního spoření za kalendářní rok, a zdaňují se také úrokové příjmy ze stavebního spoření.

Zdanění státní podpory za rok 2010

Zkusme si teď probrat jednotlivé body postupně. Začněme zdaněním státní podpory za rok 2010…

Abychom se vyhnuli nedorozuměním, je především třeba zdůraznit, že státní podpora za rok 2010 bude na účty klientů připsána až během letošního roku.

Toto zdanění se tak netýká záloh státní podpory připsaných na účet účastníka před dnem, kdy novela vstoupila v platnost, tedy před 1. lednem 2011.

Nikdo se tedy nemusí bát, že zpětně přijde o naspořené peníze?

Přesně tak. Částky již připsané na účty účastníků zpětně zdaněny nebudou! Toto zdanění se nebude týkat ani záloh státní podpory, na které vznikne nárok od roku 2011. Ty totiž budou přiznávány již snížené (viz. dále). Jejich maximálně výše bude nově dva tisíce korun.

Takže daň se týká pouze a jen státní podpory, na kterou vznikl nárok za rok 2010? A nevztahuje se ani na roky předešlé, ani na ty budoucí?

Ano. Novela zákona o daních z příjmů uvalila jednorázovou srážkovou daň ve výši 50 % pouze na státní podporu za rok 2010. Na účet účastníka bude tedy letos připsána záloha státní podpory vztahující se k období roku 2010 již po zdanění. Vše si můžeme ukázat na jednoduchém příkladu: Klient uzavřel smlouvu o stavebním spoření před 1. 1. 2011. Všechny státní podpory, které mu byly připsány do 31. 12. 2010, zpětně zdaněny nebudou. Zdaněna bude jen státní podpora, která klientovi náleží za rok 2010 a bude připsána v roce 2011. Jde tedy pouze o jednorázové zdanění – státní podpora za rok 2011, připsaná v roce 2012, už zdaněna nebude!

Snížení státní podpory na maximálně dva tisíce korun

Na rok 2011 se již srážková daň nevztahuje. Peněz ale dostaneme od státu méně všichni…

Prvním lednem tohoto roku počínaje se snížení státní podpory na maximálně dva tisíce korun týká všech smluv o stavebním spoření bez ohledu na okamžik, kdy byly uzavřeny či zda teprve uzavřeny budou.

Takže už nehraje roli, zda jsem smlouvu uzavřel před koncem roku 2003, nebo až po něm?

Bohužel. Dosud se přitom pro účely stanovení výše státní podpory rozlišovalo mezi smlouvami o stavebním spoření uzavřenými do 31. 12. 2003, u nichž činila maximální možná výše státní podpory 4500 korun, a smlouvami sjednanými po 1. lednu 2004, kde byla podpora nejvýše 3000 korun. Opět je ale nutné zopakovat, že se státní podpora ve snížené výši uplatní pouze u nároků, které vznikly po 1. lednu tohoto roku, tj. opět až poté, co novela nabyla právní účinnosti. Již připsaných záloh státní podpory se netýká.

Ukažme si to také na příkladu. Klientovi se smlouvou o stavebním spoření například z roku 2003 náležela maximální státní podpora 4500 korun. Za rok 2009 tedy dostal v roce 2010 právě oněch 4500 korun. Za rok 2010 ale dostane v letošním roce jen 2250 korun kvůli jednorázovému zdanění státní podpory 50% daní. Za spoření v roce 2011 obdrží v roce 2012 a letech dalších maximální státní podporu 2000 korun. Nebo přesněji řečeno, deset procent z roční naspořené částky, maximálně však oněch 2000 korun. Plné výše státní podpory tedy nyní dosáhnete, pokud ročně naspoříte alespoň 20 tisíc korun. To vše samozřejmě za předpokladu, že se zákon opět nezmění…

Zdanění úrokových příjmů

Poslední zásadní změnou, která se dotkne všech účastníků stavebního spoření, je zdanění úrokových příjmů? Oč jde?

Úrokové příjmy ze stavebního spoření byly dosud osvobozeny od daně z příjmu. Toto osvobození novela zákona o daních z příjmů ruší. Úroky za rok 2011 a roky další budou zdaněny stejně jako úrokové příjmy třeba z bankovních vkladů.

To znamená jakou sazbou?

Na tyto příjmy se uplatňuje patnáctiprocentní daň, která je vybírána opět formou srážky u zdroje. V tomto případě ji odvádí přímo stavební spořitelna a na účet účastníka je připsán již úrok po zdanění, tedy čistý úrok. Toto zdanění se bude opět týkat pouze úroků, které budou na účet účastníka připsány počátku roku 2011. Naopak úroky připsané do konce roku 2010 zdaněny nebudou.

Jsou tyto úpravy již konečné, nebo se ještě můžeme dočkat nějakých brzkých změn?

V současnosti jsou tyto změny platné a zákonné. O všech změnách schválených v novele zákona o stavebním spoření a o daních z příjmu však bude ještě rozhodovat Ústavní soud. Česká strana sociálně demokratická totiž na ně podala stížnost k Ústavnímu soudu. Současná vláda nemá podle ČSSD právo zpětně zdanit podporu stavebního spoření ještě za rok 2010. Sociálním demokratům vadí i rozhodnutí vlády snížit podporu u platných smluv, z nichž se nemají občané šanci se bez sankcí vyvázat. Vzhledem k naléhavosti věci, odůvodněné tím, že zákon je účinný již od 1. ledna 2011, zároveň ČSSD požádala Ústavní soud, aby o této věci rozhodl přednostně. Musíme si tedy počkat, jak to dopadne. Zatím ale vše, co jsem řekla, platí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2011 12:17, Pavel

Jsem z tohoto kroku vlády tak nějak rozpačitý. Vláda má samozřejmě nezadatelné právo měnit daňové zákony na druhé straně se mi ale zdá, že toto právo dokáže uplatnit pouze proti tzv. střední vrstvě (sociálně slabí nemají z čeho táhnout stavební spoření a pro horní vrstvu je stavební spoření malichernost, která nestojí za jejich pozornost). Když jsem si uzavíral stavební spoření, uzavíral jsem je s tzv. legitimním očekáváním, že roční státní podpora bude u mojí smlouvy 4 500 Kč ročně. A ejhle, legitimní očekávání je v p..... došlo zcela nepochybně ke zmaření (alespoň částečnému) mé investice, ze které navíc nemohu bez sankcí uniknout. Troufla by si vláda změnit podmínky pro daňové prázdniny nadnárodních firem? Zaklínadlo zmařené investice bylo již několikrát úspěšně použito proti ČR u mezinárodního soudu. Proč stát nezdaní zisky bank (tedy alespoň filiálek v ČR) ještě před jejich přelitím do zahraničí? Na druhé straně chápu, že zašlápnout červa je daleko snažší než utkat se se žralokem. Takže Kalousku - vzhůru do boje - ještě máme důchodové pojištění, na stavebku stále zůstává ta dvoutisícová podpora, ještě zůstalo pár sociálních dávek, potom by se dalo zavést mýtné na chodníky, a dodatečnou daň uvalit na enormní dividendy akcionářů společností zabývajících se výrobou žebráckých holí.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 1. 2012 23:27, Ondrej

Nejprve si to důsledně přečti, než tu budeš házet moudra :) ve smlouvě je jasně uvedeno, že stát může těch 25% avšak max 4500 kdykoli změnit, či dokonce úplně zrušit :) každej podepisuje, že s tím souhlasí a nikdo nic nevyžaluje....a jináč je to rozumný krok, jestli chceš zhodnocení najdi si produkty, kde můžeš libovolně volit mezi různými fondy a vynáší to mnohem víc, než nějaké stavební spoření, kde si závislej na státu a pořád se jen škemrá(dejte nám, dejte nám).

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření: spořitelny se brání a nabízejí výhody. Pozor však na inflaci!

29. 10. 2010 | František Mašek | 10 komentářů

Stavební spoření: spořitelny se brání a nabízejí výhody. Pozor však na inflaci!

Podle studie firmy Next Finance stát na stavebním spoření vydělal. Omezení jeho podpory kvůli rozpočtovým škrtům tak prý ztrácí smysl. Řada stavebních spořitelen přitom nabízí novým... celý článek

Stavební spoření: úvěry pod lupou

21. 10. 2010 | Petra Dusová | 13 komentářů

Stavební spoření: úvěry pod lupou

Stavební spoření je poslední dobou velice skloňované téma. Zejména proto, že stát se nedávno rozhodl snížit oblíbenému produktu svou doposud velmi štědrou podporu, a to hned o 50 %.... celý článek

České stavební spoření čeká revoluce. Slováci od ní v minulosti raději upustili.

13. 8. 2010 | Jan Stuchlík | 23 komentářů

České stavební spoření čeká revoluce. Slováci od ní v minulosti raději upustili.

Ministerstvo financí chce podmínit vyplácení státní podpory stavebního spoření tím, že našetřené peníze musí klient použít na účely spojené s bydlením. Slovenská zkušenost se stejným... celý článek

Kvůli hrozbě nižší státní podpory stavební spoření nerušte

22. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 42 komentářů

Kvůli hrozbě nižší státní podpory stavební spoření nerušte

I s nižší státní podporou bude stavební spoření výhodnější než bankovní spořící a termínované účty. Smluv se proto nemusí zbavovat ani ti, kterým už uplynulo šestileté období, během... celý článek

Co udělat se stavebním spořením, které zdědíte

3. 3. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Co udělat se stavebním spořením, které zdědíte

Zdědit peníze na smlouvě stavebního spoření znamená starosti navíc. Dědic musí zvážit, co je pro něj nejvýhodnější, zvláště pokud má sám uzavřenu smlouvu na stavební spoření. Nejvýhodnější... celý článek

Partners Financial Services