Stavební spořitelny (ne)půjčují i podle věku

Jiří Šedivý | 22. 7. 2005
Stavební spořitelny (ne)půjčují i podle věku
Poslední bašta věkově neomezených klientů ČMSS padá. Stavební spořitelny omezují své půjčky věkem, ale nejsou ve své terminologii jednotné. Některé omezují již 45leté, jiné až 70leté klienty, ale přesto mohou půjčit stejně starým. Jak je to možné?

Stavební spoření se svým trendem dynamického růstu úvěrů půjčuje více a více, nicméně některé skupiny obyvatel mají se získáním úvěru problémy. Jak jsou na tom starší lidé, typicky v důchodovém věku, kteří nemají vysoké příjmy? Kvůli věku jsou odmítnuti, a potřebují tak k sobě mladšího přistupitele nebo ručitele.

Nezřídka jde o páry, nebo ještě hůře jednice, kteří neměli během produktivního života motivaci zajistit si vlastní bydlení. Dnes jsou ceny vlastnického bydlení vzhledem k příjmům důchodců vysoké, uvolnění nájemného je čím dál tím reálnější a tržní nájemné je vysoké. I proto si i lidé v důchodu chtějí pořídit vlastní bydlení. Často si potřebují půjčit například pokud je dům, v němž bydlí, součástí privatizace obecního bytového fondu. "Privatizovat chci, ale nemám naspořeno dost, a tak je úvěr ze stavebního spoření jedinou možností," říká pan Ladislav z jednoho pražského domu, který je právě rozprodáván nájemníkům.

Stavební spořitelny vznikly kdysi jako společenství, která dávala členům možnost, jak financovat bydlení (typicky stavby domů) a přitom nemuset čekat, až bude dost naspořeno. Princip čekání na úvěr ze stavebního spoření přetrval dodnes, přestože spořitelny nabízejí různé překlenovací úvěry a možnosti, jak se dostat k půjčce, se postupně více podobají hypotékám. Snad i proto se podmínky poskytování úvěrů sice obecně uvolňují, ale důchodcům spíše naopak.

Liška už nepůjčí

Prozatímní jednička na trhu stavebního spoření u nás, Českomoravská stavební spořitelna zavádí věkovou hranici pro splacení půjčky, a tak přestává rozhodovat pouze bonita klienta, ale již jde i o jeho věk, tedy prvek, který nelze příliš ovlivnit. Pro poskytování všech typů překlenovacího úvěru a úvěru ze stavebního spoření je již rozhodující věk účastníka úvěrové žádosti v okamžiku splacení celého úvěru, tj. všech účtů obsažených v úvěrové žádosti (v případě, kdy má klient více smluv a jeden úvěr). Věková hranice je u úvěrových případů zajištěných nemovitostí nebo vkladem maximálně 70 let, se zajištěním ručiteli maximálně 65 let.

Pokud však tuto hranici nesplňujete, máte další možnosti. "V případě nesplnění podmínek věkové hranice se překlenovací úvěr nebo úvěr ze stavebního spoření poskytne pouze v případě uzavření pojištění úvěru pro případ smrti účastníka," uvádí Lubomír Novotný z ČMSS. "Pojistné plnění bude vinkulováno ve prospěch ČMSS," dodává.
Ovšem i tato výjimka má svou výjimku. Pokud by byl v úvěrové žádosti zařazen alespoň jeden dlužník/spoludlužník/přistupitel, jehož věk v okamžiku splacení úvěru bude maximálně 65/70 let poskytne ČMSS úvěr bez nutnosti pojištění úvěru. Samozřejmě za předpokladu, že bonita takové osoby bude dostatečná k pokrytí jeho vlastních závazků i závazků osob, které věkovou hranici nesplňují.

A ostatní?

Další stavební spořitelny také omezují poskytnutí úvěru věkem. Dají se rozdělit podle toho, zda omezují věkem při podpisu úvěrové smlouvy, nebo věkem při splacení úvěru.

Modrá pyramida vyžaduje, aby klient splatil svůj dluh do 70 let věku. Konkrétní varianty uvádíme v příkladu.

Př. 1: Hypoúvěr, nová smlouva o stavebním spoření s CČ 380 000 Kč, varianta rychlá, akontace 40 %, zajištění nemovitostí - jednotlivec s čistým příjmem 8000 Kč ve věku cca 60 let může získat úvěr ve výši cca. 380 000 Kč

Př. 2: Hypoúvěr, nová smlouva o stavebním spoření s CČ 900 000 Kč, varianta rychlá, akontace 40 %, zajištění nemovitostí - manželé, každý s čistým příjmem 8000 Kč ve věku cca 60 let mohou získat úvěr ve výši cca. 900 000 Kč

Miriam Králová z odboru klientského servisu Raiffeisen stavební spořitelny uvedla: "Od 1. 7. 2005 není možné navyšovat splátky úvěru pro splacení úvěru do 76 let věku klienta, ručitele, přistupitele." V tomto případě je nutné předložit dostatečně bonitního a věkově přípustného klienta.

Podle věku při podpisu smlouvy

Stavební spořitelna České spořitelny poskytuje úvěry klientům, jejichž věk (nebo věk spoludlužníků zajišťujících bonitu a ručitelů) je ke dni podání žádosti o úvěr následující:

  • u překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření 18 - 55 let,
  • u produktů s prodlouženou splatností (např. dlouhodobý překlenovací úvěr MAXI TREND nebo produkt ŠAMPION) - věkové rozmezí 18 - 45 let.

V případě, kdy věk žadatele o úvěr převyšuje stanovenou horní věkovou hranici, je třeba, aby do úvěru zavázal spoludlužníka, který splňuje věkové rozmezí.

Dozajištění překlenovacího úvěru bonitním přistupitelem je vyžadováno rovněž ze strany Hypo stavební spořitleny v případě, že žadatel o úvěr je starší 55 let. Platí, že přistupitel nesmí být v roce sepsání žádosti o poskytnutí úvěru starší 55 let. V případě řádného úvěru je hranice o 5 let vyšší.

Přehled věkových omezení ve stavebních spořitelnách
Maximální věk při splacení při podpisu
ČMSS
(profil, názory, koupit)
65
(70 při zajištění nemovitostí)
-

Hypo
(profil, názory, koupit)

- 55 pro překlenovací úvěr
60 pro úvěr
Modrá pyramida
(profil, názory, koupit)
70 -
Raiffeisen
(profil, názory, koupit)
76 -
SS ČS
(profil, názory, koupit)
- 55
45 pro dlouhé úvěry

Wuestenrot
(profil, názory, koupit)

údaje nedodala

Horní věková hranice má zabezpečit, aby klient mohl úvěr splatit ještě v době produktivního věku. Bohužel nepamatuje na lépe situované nebo ještě přivydělávající si důchodce a nutí je k zajišťování přistupitelů a ručitelů. Pravda, do důchodu je třeba mít nemovitost zajištěnou, ale specifické podmínky českého, dosud postsocialistického, trhu s bydlením by asi dokázaly vygenerovat dost klientů důchodového věku, kteří jsou ochotni se zadlužit. Přitom by splácení nebylo problémem, protože bude posouzena bonita. Spořitelny by mohly poskytovat podle svých představ další úvěry. Holt ale nechtějí a nutit je by byl nesmysl.

Co soudíte vy o možnosti úvěrů pro starší klienty? Myslíte, že by měly pomoct potomci, nebo spíše trh, který může mít velkou moc, ale tady jaksi zatím selhává?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéka nemusí být správné řešení

10. 6. 2005 | Petr Vykoukal

Hypotéka nemusí být správné řešení

"Proč platit vysoký nájem?Kupte si vlastní byt na hypotéku, je to levnější!" Podobnou výzvu jste určitě slyšeli mnohokrát, často doplněnou tabulkami ukazujícími měsíční úspory v řádu... celý článek

Končí vám fixace hypotéky? Počítejte dobře!

1. 6. 2005 | Lev Dvorok

Končí vám fixace hypotéky? Počítejte dobře!

Po skončení úrokové fixace nabízí hypoteční banky zpravidla horší sazby, než jakými oslovují nové klienty. Jste-li v takové situaci, máte na výběr: novou sazbu přijmete, nebo si vezmete... celý článek

Zdědit stavební spoření? Komplikovanější

23. 5. 2005 | Jiří Šedivý

Zdědit stavební spoření? Komplikovanější

Nový zákon o stavebním spoření přinesl i jinou praxi do situace, kdy účastník stavebního spoření zemře. Dříve "nový majitel" užíval výjimky a mohl čerpat dvě státní podpory. Dnes je... celý článek

Úvěr na bydlení? Ale jaký a jak?

12. 5. 2005 | Jiří Šedivý

Úvěr na bydlení? Ale jaký a jak?

Konkurence na trhu půjček na bydlení se přiostřuje. Úvěry, meziúvěry, nové "hypo-top-úvěry", hypotéky a nejrůznější kombinace… Kdo se v tom má vyznat? Setřídili jsme a představujeme... celý článek

Každodenní chléb obchodníka s cennými papíry

4. 3. 2005 | Richard Koza

Každodenní chléb obchodníka s cennými papíry

Obchodování na burze je práce náročná jako každá jiná. Vyžaduje nejen svědomitou a náročnou přípravu v podobě sledování nejrůznějších dat, ale zahrnuje také vysoké psychické vypětí.... celý článek

Partners Financial Services