Příloha: Finanční arbitr a chybějící pomlčka

Jiří Šedivý | 3. 2. 2004

Rozhodnutí není jednoduché, protože by bylo nutné zjistit, jakým způsobem je uzavřena smlouva o stavebním spoření a jak je číslo účtu, v jehož prospěch se platí, uvedeno ve smlouvě.

Dám příklad. Pokud je ve smlouvě 999997-234578/8600, pak neuvedení pomlčky na příkazu k úhradě je chyba klienta. Číslo účtu, které se v ČR skládá ze dvou samostatných částí, kterým je tzv. předčíslí (I. část čísla účtu) a základního části čísla účtu, lze totiž také napsat takto: 9999970000234578/8600. Celé číslo účtu má pak 16 znaků, což je maximálně možný počet znaků. Pokud stěžovatel napsal do platebního příkazu číslo účtu bez pomlčky, pak to pro zpracovatelskou banku znamenalo, že předčíslí bylo tvořeno pouze 99 a ostatní číslice se staly součástí čísla účtu, tzn. 9997234578/8600. Takové číslo asi neexistovalo. To je ještě dobře, že nevyšly kontrolní číslice, jinak by se klient vůbec nedozvěděl, až z výpisu (a ten se zasílá jednou ročně někdy na jaře), že nezaplatil.

Takže základem rozhodnutí, kdo chyboval, je smlouva o stavebním spoření. Pokud tam číslo účtu bude s pomlčkou, stěžovatel má smůlu a bohužel nebude mít na příspěvek státu nárok, neboť nesplnil požadavek zákona. Pokud to tam bude bez pomlčky a zároveň bez tzv. nevýznamových nul (v tomto případě jsou ale velmi důležité), pak by sice pravda byla na jeho straně, příspěvek by ale také nedostal. Mohl by však požadovat po spořitelně, aby mu příspěvek uhradila ona. O této variantě si však dovoluji pochybovat.
 
Ještě závěrem - ona samotná pomlčka býti nemusí, ono záleží, jaké formuláře se používají. Pokud jsou to formuláře na optické čtení, tam se pomlčka nepíše, ale je nutné předčíslí vepsat do kolonek k tomu určených. Ten tiskopis vede klienta k tomu, co má vyplnit. Klient však musí vědět, jaká část jeho bankovního spojení je předčíslí, co je základní část a co je kód banky.

Otakar Schlossberger, finanční arbitr



Zpět na hlavní článek.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pomlčka za čtyři a půl tisíce

3. 2. 2004 | Jiří Šedivý

Pomlčka za čtyři a půl tisíce

Zmatky okolo pomlčky v čísle účtu vás mohou u Buřinky připravit o celou státní podporu. Jako jedinec navíc nemáte šanci se stížností vůči velké instituci uspět. Poškození klienti ale... celý článek

Partners Financial Services