Liška na tapetě

Martin Zika | 25. 11. 2002 | 5 komentářů
Liška na tapetě
"S liškou bych úvěr vyřizoval ještě teď, a to už mám postaveno", ale taky "Liška je spolehlivá a flexibilní, maximálně vychází klientům vstříc". To jsou jen dva výňatky z diskuze, kterou si můžete přečíst na serveru Peníze.cz v sekci Názory u Českomoravsko stavební spořitelny, jejíž profil vám teď předkládáme.

Lídr trhu stavebního spoření jako jeden ze tří ústavů k 1. listopadu pozměnil své obchodní podmínky. Na našem serveru jsme tuto změnu již avizovali, obecně došlo úpravou úrokových sazeb k výraznějšímu rozlišení produktů pro klienta úvěrového a spořícího.

Profily stavebních spořitelen
Konec roku se blíží a mnoho z vás se chystá uzavřít smlouvu o stavebním spoření. Rozhodli jsme se pomoci vám s výběrem spořitelny, proto jsme připravili profily všech, které působí na českém trhu. Jako první jsme si vzali "na paškál" Českomorav-skou stavební spořitelnu.

"Vyřízení úvěru trvalo neuvěřitelné 2 měsíce!"

Úvěruchtiví klienti využijí tarif Invest, v rychlé, či standardní variantě. Vklady jsou zde úročeny jen 2 procenty, ovšem splátky dosáhnou 4,8 procenta. Je tedy zřejmé, že ČMSS (SSCM) vyšla úvěrovým klientům vstříc, ovšem výše této sazby rozhodně není nejnižší na trhu, jak spořitelna tvrdí v tiskové zprávě. Hypo stavební spořitelna (profil, názory, koupit) totiž úvěr v tarifu Nadstandard úvěr 1,8 úročí 3,9 procenty, což je momentálně nejnižší sazba na trhu.
Kromě běžných úvěrů nabízí ČMSS i úvěry překlenovací, takzvané meziúvěry. Podle výše úrokové sazby poskytuje spořitelna tři základní typy, přičemž každý z nich lze rozlišit ještě podle minimálního zůstatku cílové částky na účtu (40, resp. 20 procent). U každého z těchto tří typů si lze zvolit buď rychlou, nebo standardní variantu. Požádat o úvěr můžete už ve chvíli, kdy váš zůstatek dosáhne 20 procent cílové částky, ovšem pak vás čekají další úložky a také povinnost zřízení inkasa pro úložky a úroky z meziúvěru. O tom jak a s jakým úrokem budete splácet, rozhodne hodnotící číslo, jehož výši ovlivníte rychlostí ukládání, naspořenou částkou a zároveň zvolenou variantou úvěru. Nejnižší možný úrok u ČMSS je ve výši 6,30 procenta. Pro srovnání – nejpříznivější podmínky momentálně nabízí Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory, koupit), sazby pro úročení překlenovacích úvěrů u ní začínají již na 4,9 procenta.
Novinkou, kterou ČMSS nabízí od listopadu 2002, je překlenovací úvěr určený pro investice do bytových potřeb vyšší než 500 tisíc korun. Úvěr je úročen sazbou 5,7 procenta, nevyžaduje žádný minimální zůstatek cílové částky a jako jeho zajištění je požadována nemovitost.

"Pokud jen spořím, nejlepší spořitelna je ta největší!"

ČMSS od listopadu nabízí pro spořící klienty tarif Klasik opět buď v rychlé, či standardní variantě, který navazuje na dosavadní tarify. Úroková sazba z vkladů zde zůstává ve výši 3 procent, sazba z úvěru poklesla z 6 na 5,5 procenta. Třemi procenty úročené vklady u spořicích tarifů jsou v současnosti na trhu běžné, nabízejí je i ostatní spořitelny, kromě Hypo. Ta má nejlepší nabídku, spořicí tarify úročí čtyřmi procenty. Pro oba tarify, Klasik i Invest, pak platí změna požadované minimální naspořené částky pro poskytnutí úvěru. Oproti dřívějším 50 procentům tato hranice od 1. listopadu poklesla na 40 procent.

 

POPLATKY
Uzavření smlouvy 1 % cílové částky
Úhrada za vedení účtu (i úvěrového)

200,- Kč 

Roční výpis z účtu (i úvěrového)

zdarma

Změna tarifu

zdarma

Internet, zelená linka a tak dále

ČMSS má podle hodnotitelů naší soutěže Best web poměrně dobře zpracované a přehledné internetové stránky, najdete na nich většinu potřebných informací. Telefonní číslo na informační linku byste tu však hledali marně, a například ještě několik dní po 1. listopadu, tedy po ohlášených změnách obchodních podmínek, bylo v sekci "Nejčastější otázky" možné narazit na neaktuální údaje o způsobu výpočtu hodnotícího čísla.
Pokud jde o informační linky, ty fungují vcelku spolehlivě. Spořitelna svým klientům nabízí jednu zelenou a druhou s klasickým telefonním číslem. Rozdíl mezi oběma linkami je však pouze v tom, že jedna je zdarma a za volání prostřednictvím druhé vám budou naúčtovány běžné poplatky. Jinak na obou číslech "sedí" titíž lidé. Operátorku na zelené lince jsme požádali o radu, co dělat v následující situaci: Dospořili jsme pětiletý cyklus, na účtu máme 120 tisíc korun, cílovou částku 240 tisíc korun a nechceme úvěr ani zatím nepotřebujeme peníze. Dotaz zněl "co v této situaci dělat, je možné smlouvu rozdělit na dvě a pokračovat ve spoření?". Odpověď byla kladná s vysvětlením jak to provést. Ovšem informaci, že by nám rozdělení smlouvy vlastně k ničemu nebylo, resp. že by mělo smysl ve chvíli, kdybychom měli vysokou cílovou částku a chtěli nižší úvěr, jsme nedostali. Toto nám vysvětlila až na webových stránkách spořitelny náhodně zvolená obchodní zástupkyně.

Jedním z důležitých kritérií pro výběr finančního ústavu je bezpochyby i jeho hospodářská kondice. Základní ekonomické údaje o ČMSS proto naleznete v boxu u tohoto článku.


Českomoravská stavební spořitelna byla první v našem seriálu profilů českých stavebních spořitelen, který bude v příštích dnech pokračovat.

 

 

ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Pobočky 6 (Plzeň, Budějovice, Ostrava, Praha, Ústí nad Labem, Brno)
Informační a poradenská centra

104

Akcionáři

Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %), ČSOB (55 %)

Počet smluv k 31.12.2001

1 652 561

Počet smluv k 31.9.2002

cca 1,8 milionu

Více o Českomoravské stavební spořitelně si můžete přečíst v názorech našich čtenářů. Znáte nejdůležitější pojmy stavebního spoření? Nezapomeňte, že smlouvu na stavební spoření můžete online uzavřít zde!

Zdají se vám produkty ČMSS zajímavé? Vysvětlili vám její poradci či operátoři na informačních linkách vždy všechno srozumitelně a správně? Napište nám své zkušenosti a názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tajemné hodnotící číslo

19. 11. 2002 | Martin Zika

Tajemné hodnotící číslo

Co je cílová částka nebo minimální doba spoření pro poskytnutí úvěru z rukávu vysype asi každý účastník stavebního spoření. Při dotazu na hodnotící číslo však již odpovědi s největší... celý článek

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

4. 11. 2002 | Martin Zika

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

Pod tlakem klesajících úrokových sazeb začínají stavební spořitelny vycházet svým klientům vstříc stále víc. Změny, které od listopadu přinášejí první tři ústavy, jsou především ve... celý článek

Kde žijí na internetu Lišky?

19. 4. 2002 | Leoš Bárta

Kde žijí na internetu Lišky?

Druhé kolo soutěže Best Web 2002 začíná. Hodnotit se tentokrát budou www prezentace stavebních spořitelen. A první z nich je Českomoravská stavební spořitelna. Vzhůru tedy přátelé,... celý článek

Partners Financial Services