Co o webu Českomoravské stavební spořitelny soudí porotci Peníze.cz

Dušan Hradil | 19. 4. 2002
Petr Bednář, manažer internetových projektů, Ringier Petr Bednář, manažer internetových projektů, Ringier

Při příchodu na web mě trochu nepříjemně překvapila hudební znělka známá z televizní reklamy "Lišky", ale pro udržení corporate identity je to asi dobře. Design webu je totiž takový trochu unylý a nevýrazný. Chybí tu nějaký výrazný motiv, který by mi utkvěl v paměti. Logo lišky ani banner s liškou předbíhající geparda jím není. Chtělo by to nějak graficky dopracovat horní část webu. Přitom navigace je docela povedená a obsah výtečný. Najdu co potřebuju, a navíc i věci, které bych tu nečekal (rady jak ušetřit za různé věci související s bydlením, příběhy ze života klinetů). Jen mě trochu zmátlo, že v sekci věnované tarifním variantám spoření se dočtu o splátkách úvěru. Možná je to mojí neznalostí, ale potřeboval bych trochu objasnit, co to má znamenat.

Michal Drtina, manažer internetového oddělení, Vltava-Labe-Press, a.s. Michal Drtina, manažer internetového oddělení, Vltava-Labe-Press, a.s.

Příjemná, rychlá a srozumitelná navigace. Informace jsou přehledně a srozumitelně uspořádány. Jedinou vadou na kráse je pro mne nepochopitelně odlišně tvořená struktura stran v rubrice Kde sídlíme, respektive stran pobočky, informační centra, poradenská místa. A ještě jedna drobnost mne zaujala. Na stránkách se uvádí, že výpočty optimálně fungují jen pro IE a NN verze 4,0. Na jiných prý není zaručena správnost údajů. Tedy ani ve verzích 5 a 6? Ale to si už pěkně vymýšlím.

Eda Hekšová, Marketing  manager, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT Eda Hekšová, Marketing manager, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT

Stránky jsou velmi obsáhlé, obsahují takřka vše od jednotlivých souvisejících zákonů přes aktivity ČMSS až po pexeso. Opět zde však převažuje pojetí produkt-klient a ne klient a jeho potřeba-produkt. Struktura údajů i navigace je natolik jednoduchá (stále se opakující hlavní lišta či otevření dalšího okna, pokud se pouštíte příliš daleko), že zde nejde zabloudit. Asi pro úplnou jistotu zde ale naleznete odkaz nahoru (tedy na stránku) na konci každé, byť pouze několikařádkové stránky. Stránkám by prospělo o něco více dynamičnosti, působí příliš jednoduchým a trochu nudným dojmem. Zajímavou snahou o přilákání stálých návštěvníků je Fox klub pro mladé a sekce Zábava pro každého, jen bych autorům vyčetla příliš dlouhou dobu mezi změnou křížovek (inzerují dva měsíce). Oceňuji on-line uzavření smlouvy, na druhou stranu stranu postrádám údaj o výkonnosti stavební spořitelny. Nicméně vnímám jako velmi slušnou prezentaci.

Gabriela Hrušková, Advertising Sales Manager, Tiscali Czech Republic Gabriela Hrušková, Advertising Sales Manager, Tiscali Czech Republic

Stránky jsou uživatelsky velmi příjemné a líbí se mi. Design stránek je velmi čistý a barvy příjemné, nejsou tam žádné zbytečnosti, které by uživatele rušili a je to velmi přehledné. Pokud jde o obsah, chybí anglická verze, ale v české verzi jsou čerstvé informace, hlavně kompletní vysvětlení všech služeb. Navigace je tak jednoduchá, že to zvládnu i já se svou špatnou češtinou. :)

Gabriela Hrušková hodnotila spolu s Naveedem Gillem, generálním ředitelem Tiscali Czech Republic.

Pavel Janeček Pavel Janeček, IT Manager, Pioneer Investments

ČMSS nabízí svým návštěvníkům příjemný, rychlý, moderně střižený web. Hezky je udělána základní Flash navigace. Web má čistou strukturu, která je samozřejmě daná relativní jednoduchostí nabízených produktů a jasnou cílovou skupinou návštěvníků. Interaktivnost je zde zastoupena především on-line smluvním procesem, kontaktními formuláři, kvízem, kalkulačkami, hrami. On-line proces je zcela nezabezpečen a probíhá nad otevřeným http protokolem a přitom obsahuje osobní údaje klienta! Docela mi uniká smysl herní sekce, nicméně na jinak zaměřeném serveru bych interaktivní hry určitě pochválil. Interaktivní mapa kontaktních míst jako by z oka vypadla podobnému řešení na stránkách GE Capital Bank, ale těžko říci, kdo byl první. Řešení je to ale velmi efektní. Vyhledávání je vcelku funkční.Výsledky jsou však prezentovány ve špatném kódování a nejsou tudíž správně interpretovány prohlížečem.

Petr Nešpůrek, obchodník, ARBOmedia Petr Nešpůrek, obchodník, ARBOmedia

Velice oveňuji, když je hlavní stránka spíše rozcestníkem, než místem, kam je třeba nacpat všechny informace. Hlavní stránka ČMSS má velmi dobře a pěkně zpracované menu, které zanechává hlavní stránku jednoduchou a přehlednou a přitom poskytuje přesně ty informace, které potřebuji.

Celkově se zdá web propracovaný a srozumitelný. Díky menu a podmenu jsem se vždy dostal ke všem informacím. Řekl bych, že rozsah informací je ideální. Jednak najdu dostatek informací o společnosti, výroční zprávy … Vše o principu spoření, možnosti, varianty, kalkulačka k výpočtu částek, FAQ … Kromě toho jsem si i zahrál některé jejich hry :)) Návody Jak bydlet levněji jsou skvělé. Určitě se k nim časem vrátím.

Co se týká vzhledu webu, oceňuji zejména Flash na hlavní stránce a vůbec celé menu. Písmo a barva celého webu je podle mě zvolena velmi dobře. Poměrně dost vhodných obrázků, které celkový vzhled webu ještě více vylepšují. Rozbalovací menu 1 a 2 mají však v článcích (nikoli na HP) menší chybu v ohraničení; kousek tam chybí. Rovněž ALT texty u těchto prvních dvou menu neodpovídají jejich názvu …

Mezi porotce patří také také Vladimír Iliev, zástupce šéfredaktora Strategie, Kamil Kožíšek, ředitel společnosti Forrest Gump a Martin Vymětal, ředitel společnosti Boomerang Publishing. Jejich hodnocení zde chybí pro přílišnou časovou zaneprázdněnost.

Už jste někdy surfovali stránkami Českomoravské stavební spořitelny? Nezabloudili jste tam? Pomohly vám stránky v něčem? Svěřte se nám se svými zážitky.

Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde žijí na internetu Lišky?

19. 4. 2002 | Leoš Bárta

Kde žijí na internetu Lišky?

Druhé kolo soutěže Best Web 2002 začíná. Hodnotit se tentokrát budou www prezentace stavebních spořitelen. A první z nich je Českomoravská stavební spořitelna. Vzhůru tedy přátelé,... celý článek

Partners Financial Services