Dělá vláda správné kroky na podporu ekonomiky v krizi?

Dělá vláda správné kroky na podporu ekonomiky v krizi?
Vláda tvrdí, že krizi jsme si dovezli a moc s ní nenaděláme. Opozice soudí, že stát musí začít utrácet, aby výpadky ve výrobě a spotřebě nahradil. Který z názorů je správný a co by měla vláda dělat? Napište, co si o tom myslíte, a přečtěte si mínění ostatních.

Krize je jako chřipka, tvrdí prezident a ekonom Václav Klaus. Ať vláda udělá cokoli, nezabrání ji. Krize si bude žít vlastním životem a postupně sama odezní. Názor české vlády zřejmě není prezidentovu soudu příliš vzdálený. Ministr financítvrdí, že krizi jsme si dovezli ze zahraničí a nějaké velkolepé utrácení státních peněz nyní stejně nepomůže. Proto chce pomoci především podnikatelům, aby i v době výpadků výroby nepropouštěli a snadněji mohli svou produkci vyvézt do zahraničí.

Opoziční sociální demokracie soudí, že jen stát dokáže Česko před krizí zachránit. V některých opatřeních pro podnikatele se shodne s vládou, ale zároveň chce přidat důchodcům, nemocným, nezaměstnaným. Ekonomové soudí, že dopad takového utrácení na státní rozpočet by byl katastrofální. Podnikatelé ovšem dodávají, že ani vládní opatření jim patrně příliš neuleví. Než je parlament schválí, možná je už firmy nebudou potřebovat. Buď zkrachují, nebo hlavní nápor krize už bude pryč. Stejně jako chřipka.

Co by měla dělat česká vláda v době krize? Měla by rozdat lidem peníze, aby více utráceli? Nebo raději podpořit vývozce, aby snadněji prodávali své výrobky? Anebo by neměla dělat nic, protože krizi stejně neovlivní?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

9. 3. 2009 13:31 | Mirka

Dobrý den,souhlasím s názory,že pokud chce důchodce pracovat,tak buď bude dostávat mzdu bez nároku na důchod nebo bude sedět doma a pobírat důchod. V ČR je druhý největší poměr pracujících důchodců na světě. A hned by měla vláda více peněz a nebylo by tolik nezaměstnaných. Ale takto to vypadá,že si vytváří zákony hlavně pro sebe. Je jich tam dost takových,kteří pobírají obojí a pořád mají málo. A dále bych přehodnotila novelu zákona o předčasném odchodu do důchodu. Ne u těch,kteří chtějí odejít dříve dobrovolně,ale u těch, kterým nic jiného nezbývá,neboť přišli o práci. Celý život jsem poctivě pracovala a teď jsem dostala vyhazov pro nadbytečnost. Každý den chodím od jednoho podniku ke druhému a hledám si zaměstnání, neboť mi do odchodu do důchodu zbývají ještě 4 roky. A věřte,ještě se mi nestalo,že bych v některém podniku nenarazila na pracující důchodce, kteří se mi smějí do očí, protože jich se to netýká. A když pak slyším, kolik peněz se jim měsíčně sejde, tak je vám do pláče. Já jim to samozřejmě nezávidím a přeji, ale také by tu měla konečně nastat nějaká spravednost. A ne že zvýší krácení důchodů při nedobrovolném předčasném odchodu do důchodu a pracujícím důchodcům se navýší výpočtový základ pro nárok na důchod.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2009 20:13 | Rejpal

V čem mohu s panem Šípem souhlasit je, že v době vysoké nezaměstnanosti by mělo platit, že pokud někdo neodejde do důchodu podle toho, kdy má nárok a nebo při důchodu pracuje, tak by měl za něj zaměstnavatel ještě státu zaplatit mimořádný odvod do fondu podpory nezaměstnaných třeba ve výši 50% hrubé mzdy.
Současně by Nečas měl zrušit novelu zákona o předčasném odchodu do důchodu platnou od roku 2010 a snížit nově zavedení krácení důchodu na původní ( původní krácení 0,9% za každých 90 dnů, nově 1,5% za každých 90dnů). Tak že za dřívější odchod do důchodu se vám odečtou 4 roky placení, a to je svinstvo.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2009 20:09

Tak predevsim setrit penize danovych poplatniku!!! Je skutecne pravda ze je to jako chripka a odezni sama.ALE ZPUSOBILY JSME SI TO CASTECNE SAMI !!JSME ZAVISLI NA DOVOZU POTRAVIN A NA VYVOZU MONTOVANEHO ZBOZI.Byli jsme pritom sobestacni v zasobovani naseho trhu potravinami,odevy,sklem a porcelanem az po tuzky, skolni gumu a sirky.A dnes? Zemedelci dostanou penize zato ze nic nepestuji a potraviny se dovezou.Ze takove mnozstvi prevazeni kdeceho nici prirodu jako vzduch, more i oceany nikdo ze stu-pidni EU nedomyslel.A pry ceske banky jsou zdrave!!!!! Jake ceske banky?? zadne nejsou. Vsechny jsou prodane do zahranici jejichz matky se topi v dluzich a dcerine pobocky odvadeji jim ZISKY =nase poplatky za vedeni uctu,za prichod penez na ucet..... zase to zaplati ČECHÁČCI !!!!
Co udelat? nejaka pomoc pri pujckach podnikatelum snad by mela byt,ale ne tim ze jak to nezaplati podnikatel tak to prevezme vlada!! U bankeru prave vidime co udelali s bankou- jeste maji tu drzost si vyplatit milijardy odmen a po vlade chtit penezni pomoc jak to udelali ted v Anglii.
A za pomoc by meli platit i uroky aby daně obyvatel byly v budoucnu zhodnocene. Protoze jak meli hutni firmy a banky zisky v lonskem roce tak kde ted ty penize jsou. Jsou prošustrovane manazery a akcionari.
A pochybuji ze snizeni pojisteni povede k udrzeni mista delniku.Znam pripad kdy firma prehodila cely usek delniku do jine firmy aby snizila stavy lidi, ale sefa s 50 000 platem si nechala. Ze nemel co delat nevadi, Je plno novin tak si cetl BLESK, HOSPOD. NOVINY A IDNES.
Kdo ma prachy a znamosti ma i MOC a privilegia
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2009 20:02 | Prudič

Vláda by měla poslechnout svého prezidenta a přehodnotit program sociální pomoci nezaviněně propuštěným pracovníkům. Jakékoliv další intervence jsou nesmyslné a kontraproduktívní a smrdí protekcionizmem.
Vezměte si takové šrotovné, to by jen setřepalo celoroční nákupy nových vozů do jednoho čtvrletí a od podzimu už opravdu můžeme ty naše automobilky na dalšího čtvrt roku zavřít. Ukázkovým příkladem pak bude Škodovka, která má nyní díky německému šrotovnému odbyt. Ale přes prázdniny to bude moci určitě na 2 až 3 měsíce zavřít.
A zavádět tu bankovní socialismus jako za Klause, to je podporovat podnikatele bez odbytu a na sklad ? To už jsme tu měli a dluhy našich bank které sanoval stát už táhneme v rozpočtu už přes 10 let (přes 500 miliard).
Řešením by bylo, všechny novináře co píšou že je krize poslat do Afganistánu a začít psát pozitivně !!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2009 18:30 | Igor Šíp

Vláda nedělá nic proti krizi!Třeba šrotovné v Německu pomohlo prodej Fabií. Proč není šrotovné zavedené také v ČR? Vozový park tím omládne, což je nutné! Zvyšuje se nezaměstannost a při tom mnoho důchodců ve státní správě bere důchod a plat. Toto je nutno ihned zrušit!Buď plat nebo důchod!Dále navrhuji snížení DPH u potravin! Zakázat zvyšování cen energií jako to udělal Fico na Slovesnku!Řeči, že ceny určuje trh je chybné. Jako stát, většinový vlastník ČEZ si může s cenou pro domácnosti dělat co chce. ODS neustále lže a okrádá občany!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2009 10:22 | Petr

Ja si nemyslim nic dobreho o nasi "opozici" a uz vubec ne o nasi "koalici", ale jsem rad, ze ted jsou u vlady jedinci zastavajici teorii "trh se vyleci sam". Jedno je jiste, ze jakakoliv umela podpora ekonomiky z uctu statu jen povede k opozdene jeste vetsi krizi a to plati globalne pro cely svet. Ceska vlada svoji pripadnou umelou podporou na globalni krizi stejne nic nezmeni. Kdyz uz stat chce pomahat, tak hlavne ne automobilkam nebo bankam, ale jedincum v nouzi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2009 9:42 | miki

Myslím, že vláda by měla dělat to co každý z nás, začít šetřit - šetřit ve svých výdajích, je to logické a přirozené že když nejsou příjmy tak se šetří, a když je růst tak se muže více utrácet. Bohužel socdem utrácela víc než si mohla dovolit v době růstu a nyní nehodlá dělat nic jiného...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2009 8:49 | comment

Souhlasim s celym prispevkem. Jedina vyhrada, kterou bych dodal je, ze tam vzadu, tam je vyjimka, tam jsou dva blbecci vedle sebe.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 2. 2009 7:33 | MoB

V tomhle má Klaus vcelku pravdu, krize nebyla způsobena ničím v naší ekonomice, takže ji ani ničím naše ekonomika neovlivní. Je to skutečně jako s chřipkou - stačí tlumit teploty a bolest (tj. průvodní jevy krize) a chvíli počkat. Protože i kdyby nedejbože vláda do ekonomiky nějak narvala tuny peněz, nepomůže to a ještě nám to zhorší rozjezd po krizi... protože vláda nemá žádné "své" peníze, ale jenom a pouze peníze, které vybrala nebo v budoucnu vybere od občanů.

A mimochodem, o naší opozici si nic dobrého nemyslím... jsou to jeden vedle druhého debil nebo blbeček :)
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 9 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční nákaza může do Česka přijít i od sousedů

10. 2. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Finanční nákaza může do Česka přijít i od sousedů

I stabilní země střední a východní Evropy se mohou nakazit finančními problémy zahraničních bank. Ty vlastní velkou část tamního bankovního sektoru. Jejich potíže v jedné zemi se tak... celý článek

Ďábelský tanec koruny s vystrašenými investory

9. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Ďábelský tanec koruny s vystrašenými investory

V posledních šesti měsících oslabila koruna vůči euru o 24 procent. Do kolen ji posílají zahraniční investoři vyprodávající české dluhopisy z obavy, že kurz koruny dál klesne. Tím však... celý článek

V krizi dokáže ČNB ovlivňovat úrokové sazby jen obtížně

9. 2. 2009 | Petr Čermák

V krizi dokáže ČNB ovlivňovat úrokové sazby jen obtížně

Základní sazby ČNB mají poměrně velký vliv na úrokovou míru na peněžním trhu. Jeho prostřednictvím pak působí na dlouhodobou úrokovou míru, kurz koruny, akcie i dluhopisy. Poměrně těsná... celý článek

V lékárnách se má platit dál. Buď poplatek, nebo doplatek.

6. 2. 2009 | Eva Sovová | 12 komentářů

V lékárnách se má platit dál. Buď poplatek, nebo doplatek.

Za regulační poplatky ve zdravotnictví zaplatili pacienti loni pět miliard korun. Ochranný limit proti přílišné poplatkové zátěži ochránil 21 500 pacientů. To je sedmkrát méně, než... celý článek

Partners Financial Services