Nebát se a vysát

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 16. 5. 2014 | 20 komentářů
Skutečný psychologický problém není vzpomínka na okupaci v osmdešedesátém, ale mimoňská představa, že se díky takovým bebínkům dá donekonečna vozit za polovic.
Nebát se a vysát

Ministr obrany Martin Stropnický navazuje odmítnutím stálé základny NATO na tradici ztělesněnou Haškovým nadporučíkem Lukášem.

  • 1914: Buďme Češi, ale nemusí o tom nikdo vědět.
  • 2014: Buďme v alianci, ale nemusí o tom nikdo vědět.

„Pořád ještě je to trochu psychologický problém,“ kroutil se Stropnický v pondělí pro agenturu Reuters. Víte, my máme s armádami mrzuté zkušenosti. Tomu v Polsku nebo Německu těžko můžou rozumět, tam se vždycky jen tak škádlili, kdežto u nás byli dokonce i mrtví!

„Jinak byl hodný člověk,“ dodal Hašek o Lukášovi a ani Stropnický si nezaslouží lynč. Nezklamal očekávání, jen naplnil smutnou normu. Vždyť zdědil rezort, do kterého jsme se zavázali ročně investovat dvě procenta HDP, a stěží přitom poslepujeme polovinu, což Reuters ochotně připomíná.

Česko nestojí po boku spojenců: je na ně přisáté.

exkluzivně

Kde že byla řeč o bililonech, které nám přineslo členství v Unii? Leckde.

Jenže my k tomu máme poněkud obšírnější shrnutí studie, která bude představená až v pondělí na tiskové konferenci na Úřadu vlády. Takže už teď si můžete chystat munici...

Aby z toho pro nás něco káplo

Sací reflex se zažral hluboko do myšlení nejen ministrů, ale i publicistů, kteří by měli vládě dýchat za krk.

Všimněte si třeba point bilancí deseti let v Evropské unii: Nebýt v EU, je Česko o tři biliony chudší; Vysočina v EU: Miliardy pro kraj; Co přineslo členství v Evropské unii českým obcím. Médiím dominuje účetní pohled, přesněji jediná polovina účetního pohledu. Dlouho se hledá zhodnocení toho, co Česko naopak přineslo Unii. Nebyla to totiž žádná sláva: hlavně masy pasivně-agresivních kašpárků, kteří jednu minutu vyhrožují, že „jim to osladíme“, a druhou poníženě škemrají o miliardy na bezúčelné vylévání betonu a vršení cihel. Kteří se můžou potento pýchou, že hodná Unie chrání olomoucké tvarůžky a valašský frgál, ale zároveň je pro ně do nebe volající byrokracií, že má zlá Brusel nároky na rum a máslo.

Savou mentalitu dokládá i kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Žádná masová strana už se ani nesnaží předstírat, že jde o cokoliv jiného, než aby z toho sem něco káplo. Socialista Miroslav Poche slibuje na pražských plakátech boj „za evropské dotace pro naše město“. Na peníze z fondů lákají i billboardy ANO. Lidovci budou hájit české zájmy, například studijní pobyty našich mladých v Bruselu. Na oplátku evropskému společenství nabízíme nějaké ty knížecí rady, jak se to má dělat, protože staré pilulky instantního národního sebevědomí křišťál – Havel – Jágr ne a ne přestat účinkovat.

Anketa

Základnu NATO v Česku?

Obchodování je v pořádku. Vysosávání ne

Nedělám si tím prostor pro sluníčkový závěr. Občas každý podlehne nutkání chovat se, s odpuštěním, jako kurva: svézt se načerno, vycouvat z dohody, napsat pravidla sobě na míru. Jenomže abyste se občas mohli chovat jako kurva, musíte mít pro ostatní nějakou hodnotu. Jinak vám brzo řeknou: čau. To je základní pravidlo trhu práce i mezinárodních vztahů.

V NATO ani Evropské unii nemá Česko po patnácti a po deseti letech členství hodnotu skoro žádnou. Některým spojencům tam i tam by se předpokládám bývalo ulevilo, kdyby tahle přísavka radši nikdy nepodala přihlášku. 

Stropnický měl na nápad kývnout. Vybudování stálé základny NATO je jeden z mála momentálně dostupných způsobů, jak si udělat páku a českou hodnotu v alianci navýšit víc než rozpočet na obranu.

Pětačtyřicet let po okupaci a pětadvacet let po revoluci už je načase konečně se přestat stylizovat do bratříčka zapomenutého za vrátky Západu, rozrýpávat si bebínka a chtít kvůli nim jezdit za polovic.

Začíná to být trochu psychologický problém.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2014 7:53, KLokočková Ludmila

Pane Kašpárku,
nevím s jakou drzostí si dovolujete přirovnat srpen 1968 k "bebínku".

Nevím také, co jste v tu dobu dělal, ale já jako malá stála proti ruskému tanku, který smykem zabrzdil před naší samoobsluhou a na kterém několik ruských vypatlanců mířilo samopaly na nás, co jsme čekali ráno až obchod otevře a jako smysluzbavení hulákali, ať se my, „svoloč kontrarevolucijonarskaja“ rozejdeme.

Pokud je vulgarismus hlavní vyjadřovací osou vaší novinařiny, tak je to poněkud nechutné, ale to je váš problém.

Že se podle vás ČR vůči NATO chová jako „kurva“?

A který podnikatel v ČR se tak nechová vůči svému vlastnímu státu ?

Vy platíte daně v maximální možné míře, nebo to šmoulíte, abyste odevzdal co nejmíň ? Nenechte se vysmát.

+73
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 5. 2014 8:00, koko

petrbarto, jsou tam rozporuplné vyjádření odborníků, doporučuju přečíst ještě jednou.tedy pokud nejste z Partners a nemáte povinnost, tady jen pochlebovat autorům a klikat a klikat a klikat.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Deset let v EU. Vyplatilo se nám členství? A co kdybychom řekli ne?

16. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Deset let v EU. Vyplatilo se nám členství? A co kdybychom řekli ne?

Jak přínosné bylo pro českou ekonomku desetiletí v Evropské unii? Zeptali jsme se státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy, ekonomů Pavla Kohouta a Petra Macha, politologa... celý článek

Exkluzivně: Deset let v EU nám přineslo tři biliony!

16. 5. 2014 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Exkluzivně: Deset let v EU nám přineslo tři biliony!

V pondělí bude na Úřadu vlády České republiky prezentována studie, v níž skupina ekonomů zhodnotila hospodářský přínos našeho desetiletého členství v Evropské unii. Pak jistě přijde... celý článek

Nezávislý Tibet? Ne, raději svobodnější Čínu

14. 3. 2014 | Michal Kašpárek | 29 komentářů

Nezávislý Tibet? Ne, raději svobodnější Čínu

Západní zastánci Tibetu sní o idyle, která nikdy neexistovala a existovat ani nemůže.

Jak jste si nás vychovali, takové nás máte

8. 11. 2013 | Michal Kašpárek | 31 komentářů

Jak jste si nás vychovali, takové nás máte

Jan Keller se diví, že mezi českými studenty nejsou socialisté islandského střihu. Ivo Možný je překvapený, že se na fakultu, kterou zakládal, nehlásí dříči Made in USA. Kde by se tu... celý článek

Blanické rytíře? Česko potřebuje hackery, podnikatele a nepřizpůsobivé!

19. 10. 2012 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Blanické rytíře? Česko potřebuje hackery, podnikatele a nepřizpůsobivé!

Možná bychom je mohli začít doceňovat dřív, než budou bezpečně pod zemí.

Partners Financial Services