Penzijní reforma, DPH, Klaus, vláda a bílí sršni. Co si o tom myslíte?

Penzijní reforma, o procento vyšší DPH a současná vláda – tři celkem zásadní věci, které spojuje jedno: nikdo neví, zda příští rok budou či nebudou. Prezident Klaus totiž na sklonku své funkce našel zálibu ve vetování. A Tluchořova banda toho využívá, aby Nečasovi přitáhla smyčku u krku.
Penzijní reforma, DPH, Klaus, vláda a bílí sršni. Co si o tom myslíte?

Tři veta za čtrnáct dní – na dosluhujícího prezidenta úctyhodné skóre. Největší poprask způsobil tím posledním: stopkou pro důchodovou reformu. Připomínáme, že předcházela veta novely trestního zákona a nového zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Jinou stopku Klaus vystavil v srpnu, když vetoval energetické štítky na domech. Mezitím stihl označit zvyšování DPH za ekonomickou sebevraždu a vládní nařízení prohibice za jednoduché silácké řešení.

Skoro to vypadá, jako by Václav Klaus přestal mít Petra Nečase rád – jako by mu v čase nečasu ještě zálibně rýpal vidličkou mezi žebra. Možná to má cosi společného s Nečasovými výroky o ekonomické debilitě (které marně hasil výroky o dalajlámismu a škůdcích českého exportu). Přirozeně by to mohlo mít souvislost také s tím, že Klausův čas na Hradě se povážlivě krátí a je třeba chystat si píseček pro postprezidentskou kariéru. Anebo to jednoduše znamená, že si prezident zachoval zdravý rozum a věrný svým dlouhodobým a všeobecně známým postojům jedná.

O co se tu hraje

Penzijní reforma

Prezident vetoval jen technické dokončení reformy. Pokud se ho poslancům nepodaří přehlasovat, bude to s největší pravděpodobností znamenat, že druhý důchodový pilíř, který je nejzásadnější novinkou v celé reformě, nebude moci odstartovat v roce 2013. Neznamená to ale, že by tím byla celá reforma smetena ze stolu – všechny ostatní potřebné zákony už totiž byly schváleny. Nezávisle na prezidentském vetu tedy platí, že od příštího roku se změní dosavadní penzijní připojištění – čili třetí pilíř. O jeho změnách toho najdete na Peníze.cz dost a dost pod heslem důchodová reforma. A druhý pilíř by tak mohl být spuštěn až v roce 2014 nebo 2015. Zástupci penzijních fondů však mají jiný názor – reforma by se podle nich mohla spustit v plném rozsahu už v roce 2013, i když poslanci veto nepřehlasují. Ministerstvo financí by prý mohlo chybějící předpisy a nastavení technických parametrů vyřešit například formou vyhlášky. Ministr Kalousek o tom ale zatím nechce spekulovat: věří, že poslanci veto přehlasují.

DPH

Zvýšení DPH netěší nikoho, obchodníky ale ještě víc užírá nejistota, jak se tedy bude daň měnit. Své investice a dlouhodobé smlouvy totiž musí plánovat s předstihem. Jenže o tom, jak vysoké DPH od prvního ledna příštího roku bude, se dost možná rozhodne až za pět minut třináct. Tedy dva tisíce třináct.

Poté co rebelující poslanci kolem Petra Tluchoře potopili vládní balíček obsahující zvýšení DPH, zůstávají ve hře dvě varianty. Pokud finální rozhodnutí do konce roku nepadne nebo se vládě nakonec nepodaří balíček protlačit, bude platit loni přijatý zákon, podle kterého se od ledna 2013 sjednotí obě sazby DPH na 17,5 procenta. Pokud vláda svůj balíček nakonec prosadí, zvýší se obě sazby o jeden procentní bod čili na 15 a 21 procent.

Ať už jedná Václav Klaus z popudu prvního, druhého, nebo docela jiného, velmi svými kroky nahrává vzbouřenecké klice v ODS kolem Petra Tluchoře.

Kolem celé nepřehledné situace se rojí spousta více či méně pravděpodobných a více či méně konspiračních teorií. Nabídneme vám ty nejzajímavější. Sami posuďte, odkud vítr fouká nejspíš.

Teorie číslo jedna: Bílá mafie

Pravděpodobné!

+21
+
-

Mluviti zlato

Minulý týden jsme psali o prohibici. Jak jinak. Diskuze byla pěkná džungle. Odstartoval ji Tarzan s tím, že on nepije, tak je mu to fuk, a vyvrcholilo to tím, že jezevec trochu vypeskoval srnéčku Bambi. Starý jezevec opět perlil, takže knížku od nakladatelství Grada má v redakci. Pakliže o ní stojí, potřebujeme jeho adresu. Nebo si pro ni může dojít.

S teorií o bílé mafii přišly Lidové noviny krátce poté, co šestice poslanců za ODS – Petr Tluchoř, Boris Šťastný, Marek Šnajdr, Tomáš Úlehla, Ivan Fuksa a Radim Fiala – ve sněmovně odmítla podpořit vládní balíček obsahující zvyšování DPH.

Náhle se totiž rozpomněli na pravicového voliče a své pravicové srdce a řekli: dost, končíme s loajalitou pokřivené vládě; nechali jsme sice zákon o zvýšení DPH bez řečí projít třemi čteními ve sněmovně, ale teď přišel čas se mu postavit. Procitnutí to bylo náhlé a překvapivé. Tím spíš, že většina jmenovaných patří spíše na odborníky v docela jiné oblasti: zdravotnictví. Čtyři z nich (Tluchoř, Šťastný, Šnajdr a Úlehla) tvoří špičku zdravotnické kliky ODS. Dalším pojítkem šesti vzbouřenců (a dost možná i zdrojem veškeré skupinové solidarity) je pak jejich větší či menší angažmá v kauze IZIP. Právě na předraženou zakázku IZIP podal ministr zdravotnictví na začátku září trestní oznámení. Premiér Nečas, znalý situace, mu v odpovědi na tuto informaci měl podle Lidových novin sdělit, že mu tím položil vládu. A nebyl daleko od pravdy. Právě trestní oznámení na zakázku IZIP zafungovalo jako píchnutí do vosího hnízda. Sršni ze zdravotnické kliky se začali rojit a brousit žihadla ke společnému protiútoku. Volba je ložená: buď zastaví vyšetřování kauzy, v níž jsou sršni v bílých pláštích namočení až po uši, nebo si může začít ve Strakovce vyklízet stolek. Aby ukázali, že to myslí vážně – balíček obsahující zvýšení DPH ve sněmovně potopili. A žihadýlka vystrkují dál – vyhrožují, že totéž udělají s penzijní reformou, až se bude hlasovat proti prezidentskému vetu.

Úloha Klause je v této teorii nešťastná. Z kauzy IZIP mu totiž zcela jistě nic nekáplo a hříšníky krýt nechce – jedná na nich zcela nezávisle, z čistě vlastních popudů. Bílí sršni ho však využívají jako vodu popohánějící jejich mlýn. Prezident jim slouží jako záštita a nástroj k legitimizaci jejich intrik – „neříkají přece nic jiného než On“.

Teorie číslo dvě: Opoziční smlouva stále žije

Pravděpodobné!

-5
+
-

Podle další teorie posledních dní jsou jedinými skutečně mocnými muži v zemi, kteří jako šedé eminence tahají za nitky už od devadesátých let, Václav Klaus a Miloš Zeman. V duchu velkolepé opoziční smlouvy prý pokračují dál a chystají velké střídání stráží. Předseda zelených Ondřej Liška hovoří o pokusu o organizované předání moci. Klaus podle něj nenápadně směřuje k tomu, aby předal žezlo Zemanovi.

Vůbec nejdál se nechal proudem této teorie unést Andrej Babiš, podle kterého je plán bitvy jasný: prezidentem bude Zeman, až se ODSce podaří zlikvidovat Nečase a padne vláda, nepřijdou nové volby, protože prezident jmenuje úřednickou vládu v čele s odborníkem Klausem a bude prý „opozičněsmluvně vymalováno“. O dosazení jednoho střípku do této mozaiky se ostatně postaral Zeman sám, když se nechal slyšet, že po pádu vlády by zemi nejvíc prospěla aspoň na rok uklidňující vláda odborníků. Oba někdejší premiéři a političtí rivalové, Zeman a Klaus, navíc neskrývají vzájemný respekt a sympatie. A nešetří políčky za uši svých nástupců v čele mateřských stran: takový Bohuslav Sobotka je podle Zemana drzý a hloupý fracek. Ale není prý ještě vyloučeno, že z toho vyroste.

Pravděpodobné!

+12
+
-

Teorie číslo tři: Klaus v čele strany – staré nebo nové

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod. Zorientujte se v důchodové reformě
Spoření na důchod je v mnoha ohledech nové. A my se snažíme zodpovědět v knize všechny vaše otázky k této problematice dříve, než si je sami položíte.

Christoph Wahlen. 10 kroků k obchodnímu úspěchu

Christoph Wahlen. 10 kroků k obchodnímu úspěchu. Mentální trénink pro rozhodování ve stresu
Praktický návod, jak být nejlepším obchodníkem, burzovním makléřem, finančním poradcem nebo „jen“ úspěšným člověkem.

Klaus zpět do čela ODS – ano i tato odvážná myšlenka v nedávné době v politických kruzích zazněla. A opět z překvapivých úst: Tlučhubových. Promiňte – Tluchořových. Možná opravdu nevíme, zda za rok bude vyšší DPH, penzijní reforma a vláda v dnešním provedení, ale už s jistotou víme, že lišák Tluchoř dokáže překvapit. A otočit, kdykoli je třeba. Dřív kritikou prezidenta nešetřil a nikdy nepatřil v ODS ke křídlu, které zůstává k dřívějšímu předsedovi loajální. Teď ho ale chce zpět do čela strany. A rád by ho tam viděl i sršeň Boris.

Připusťme na chvilku, že to myslí upřímně… Raz, dva, tři… To by stačilo. A teď pravděpodobnější výklad situace: Tluchoř jen rozehrává karty před volebním kongresem ODS, snaží se obnovit svou zašlou slávu a slábnoucí sílu ve straně. A tak se schovává za prezidenta jak za maminčinu sukni.

Možné je samozřejmě také to, že jediným skutečným hráčem je Václav Klaus, který chystá pozice své nové pravicové straně – pak logickým krokem číslo jedna musí být svou starou pravicovou stranu popravit, ať to stojí, co to stojí.  A tak vetuje a lamentuje nad opravdu, ale opravdu nepřijatelnými kroky ODS o sto šest.

Variantě, že Klaus hraje svou vlastní strategickou hru, by ostatně nasvědčovalo i to, že vetovaný zákon je v podstatě už jen „technickým“ dokončením penzijní reformy. Její stěžejní část už byla schválena – a Klaus ji nevetoval.

Teorie číslo čtyři: Nuda v Praze

Pravděpodobné!

0
+
-

Teorie číslo čtyři je nevyhnutelná. Nevyhnutelně, chtě nechtě, ať sami věříme čemukoli, musíme připustit, že všechno je, jak to vypadat chce – čili všichni říkají pravdu a nic než pravdu, nikdo nic nehraje, ani nic nerozehrává a všichni jednají podle nejlepšího svědomí. Klaus vetuje konzistentně – podle svých dlouhodobých veřejně prezentovaných názorů a nic víc tím nesleduje; frekvence vet je náhodná. Zeman není ničím víc než důchodcem z Vysočiny, který se (dle vůle lidu) možná stane a možná nestane důchodcem z Hradčan. Tluchořovci procitli z agonie a upřímně bojují za pravicové voliče, na IZIPu si (jak vyšetřování jistě prokáže) ruce nezašpinili. A Nečas si za svůj nečas může sám – a trošku, opravdu jen trošku, za něj vděčí taky Kalouskovi.

Která teorie má podle vás k realitě nejblíž? Nebo je pravda někde uprostřed? Pište do diskuse. Nejzajímavější, nejchytřejší nebo nejtrefnější příspěvek odměníme dárkem – knížkou od nakladatelství Grada.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

27. 9. 2012 16:38 | Dan

Tedy vážení to jsou plky. Chcete, aby se vrátili komanči?
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2012 11:58 | August

Ty to, prosím tě, už nepij, ani kdyby to mělo nový kolek.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 9. 2012 10:00 | Ringo

Tohle je náhodou nejlepší vláda všech dob!!! No řekněte, která vláda nám oficiálně dovolila chlastat? Žádná. Až tahle!! Děkujeme!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2012 8:33 | MoB

Tahle vláda si nedůvěru plně zaslouží: vždyť už jí nevěří vůbec nikdo - levicoví voliči jaksi automaticky, pravicoví taky, středovým se z toho zvedá kufr už dávno a extrémisti mají svoje jasné. A jako příjemný side effect bude od příštího roku jednotná sazba DPH. Pravda, jenom do voleb, kdy "ti druzí" v milé tradici českého odezdikezdismu otočí kormidlem ostře na opačnou stran, bez ohledu na námořníky a náklad v podpalubí. Inu, něco se dít musí :(
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2012 7:32 | Johny

Jak říkal mafiánský boss Provolone ve filmu Oskar: "Seš eště mladej"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 9. 2012 3:59 | KarelB

Ať je vše jak chce, konstatuji jedno: za svůj relativně dlouhý život jsem se nesetkal s takovým nečasem v ekonomice a zejména v pojitice jako za vlády Nečase, resp. Kalouska, který je reálným premiérem. Snad jim to historie spočítá, když už ne historie pak zcela určitě příští volby.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 6 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ano prohibici! Co si o tom myslíte?

20. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Ano prohibici! Co si o tom myslíte?

Lid zlobí se převelice, že zavládla prohibice. Občan křičí, že se mu to příčí. Pijanům nervy povolují: co si to politici dovolují? Inu – jenom to, co musí: snížit, ač vás to dusí, snížit... celý článek

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

18. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

„Nedávné dny poskytly tolik materiálu, že vybrat nejlepší politickou frašku minulého týdne je naprosto nemožné. Bohužel,“ říká Tomáš Prouza a navrhuje tři horké kandidáty. Hlasujte... celý článek

Kompletní seznam škůdců českého exportu. Jsou na něm děti, hrdost i Vánoce

12. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

Kompletní seznam škůdců českého exportu. Jsou na něm děti, hrdost i Vánoce

Nemusíte jihnout nad tibetskou vlajkou ani soucítit s uvězněnými ruskými výtržnicemi. Nečasův projev „Export über alles“ by vás ale stejně měl vyplašit.

Republiku si rozvracet nedám

21. 8. 2012 | Tomáš Prouza | 25 komentářů

Republiku si rozvracet nedám

Heslům o boji proti korupci a rozpočtové odpovědnosti této vlády již nikdo nevěří. A premiér se poslední dobou chová tak, jako by v jeho osobním erbu bylo vepsáno heslo Republiku si... celý článek

Karel Randák: Pomohlo by jediné, všechny je pozavírat! Jenže…

9. 7. 2011 | Martin Vlnas | 8 komentářů

Karel Randák: Pomohlo by jediné, všechny je pozavírat! Jenže…

„Politik pod třicet, možná dokonce pětatřicet, to je nebezpečný jev. Zvlášť když to je ženská. Tohle nemyslím nijak špatně, sexisticky. Kočí ale byla pro Tluchoře tak snadným soustem,... celý článek

Partners Financial Services