Republiku si rozvracet nedám

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 21. 8. 2012 | 25 komentářů
Heslům o boji proti korupci a rozpočtové odpovědnosti této vlády již nikdo nevěří. A premiér se poslední dobou chová tak, jako by v jeho osobním erbu bylo vepsáno heslo Republiku si rozvracet nedám.
Republiku si rozvracet nedám

První varovný signál přišel v době, kdy celá země tleskala tomu, že se policii a státnímu zastupitelství naprosto nečekaně vrátila odvaha a vedle malých lokálních rybiček sáhli i na hejtmany a ministry. Premiér Nečas ovšem jasně ukázal, co si o takovém boji s korupcí myslí, navíc stylem, který nápadně připomínal rétoriku minulého režimu. Jeho výrok, že o jeho vládě nebude rozhodovat „parta policejních plukovníků“, už stihl zlidovět.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Nikdo moc nepochybuje, že ministryně kultury lehce vyhraje cenu Kašpárek roku. Ale stranická propaganda za státní cash?
  • Já vám dám společné vlastnictví manželů! Zpráva z doby, kdy ženské měly koule. 
  • Slováci osekali druhý důchodový pilíř: místo 9 % hrubé mzdy budou do penzijních fondů odvádět jen 4 % (a dostanou šanci vystoupit úplně).
  • Relativita v praxi: kritizuji-li zvyšování daní já, je to zastydlé levičáctví. Když to kritizuje Klaus, je to podpora pravicových principů.


Kdo nám zkazil ekonomickou náladu?

Pokud by šlo o jednorázový exces, dal by se omluvit náročnou funkcí a napětím (nebo strachem?) kdysi velmi slušného politika z toho, kdo je na policejním seznamu dalším cílem. Jenže konec minulého týdne, kdy premiér označil všechny kritiky zvyšování DPH za debily, naznačuje, že jde spíš o nový politický styl. Jen mi uniká, koho má tento nový styl oslovit a proč si premiér myslí, že snahou zadupat kritiky do země dosáhne něčeho jiného než toho, že lidé budou nesouhlasným hlasům naslouchat o to pozorněji.

Zajímavou sondou do premiérova myšlení byly dva velké novinové rozhovory koncem minulého týdne. V tom prvním premiér řekl, že české hospodářství je v recesi, protože mezi lidmi je „ekonomická blbá nálada“. Škoda, že nenásledovala otázka „A kdo za to může?“ Bylo by zajímavé, jak by se premiér vypořádal s jedním komunikačním selháním své vlády za druhým, s bezprecedentně klesající důvěrou i s tím, proč neustále českou ekonomiku oslabuje svými podivnými kroky na příjmové i výdajové straně rozpočtu. 

Ještě poučnější byl rozhovor v sobotních Lidových novinách. Premiér v něm kritizoval to, jak se všichni upínají na růst hrubého domácího produktu – a místo něj jako správnou modlu vztyčil snížení schodku státního rozpočtu. Nikdo samozřejmě nezpochybňuje, že zlepšení českých veřejných financí je potřeba, ale každý soudný ekonom ví, že zvyšování daní, plošné škrtání pomoci potřebným či trestání živnostníků je tou nejhorší možnou cestou. Jenže tato cesta je pro skupinu lidí okolo premiéra pohodlnější než možnost důrazně sáhnout na státní výdaje na infrastrukturu, informační technologie nebo obranu, tedy oblasti špatně kontrolovatelné – ale s o to větším korupčním potenciálem. Jak ukázala kauza hejtmana Ratha, velké peníze by šly šetřit také ve zdravotnictví – ale to je další silná lobby, proti které nemá vláda důvod jít.

Růst ekonomiky se vyplatí víc než růst daní

Premiér země má plné právo definovat směřování země, kterou spravuje, a rozhodovat o tom, kdo bude mít z jeho kroků větší prospěch a kdo na ně naopak doplatí. (A také za směřování země nese plnou odpovědnost.) Jen je škoda, že podle onoho rozhovoru v Lidových novinách premiér považuje schodek státního rozpočtu za důležitější než ekonomický růst. Ano, díky relativně zdravým veřejným financím šetříme na dluhové službě a jsme miláčky trhů. Většina občanů z toho ale nic nemá.

Anketa

Co je víc?

Pokud by vláda inteligentně podpořila ekonomický růst, možná by nám o něco stouply náklady na dluhovou službu – jenže vyšší daňové výnosy by ten mírný nárůst hladce zaplatily. Růst HDP o jediné procento na daních přinese 15 až 20 miliard korun, tedy výrazně víc, než kolik do rozpočtu přijde díky dalšímu zvyšování DPH. Navíc by díky vyššímu růstu zůstalo víc peněz v kapse i všem lidem. A každý zodpovědný premiér by měl myslet především na to, jak jeho kroky ovlivní blaho občanů země, o kterou má řádně pečovat. Nebo tomu věří jen političtí a ekonomičtí debilové? 

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 8. 2012 8:12, MoB

Petr Nečas? To je kdo? Vždyť tomu divadelnímu spolku dávno šéfuje Kalousek. Nečas je jenom nastčená figurka, po které se svezou vášně. Nečas je slabý a je vhodný akorát právě jako bleskosvod. Samozřejmě to nic nemění na jeho zodpovědnosti, ale je dobré vidět věci v souvislostech.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 8. 2012 13:33, eďa

Nebylo nikdy líp, než za Nečase. 2 mil. důchodců, co berou důchod a nic nevytvářej + 1,5 mil. nezaměstnaných včetně těch neevidovaných, kteří nehladoví, ptám se, z čeho žijou + 1 milión úřednických krys, co nic nevytvářej, jen šikanujou, ptám se z čeho žijou, to mi vysvětli?

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Prouza: Jak hloupí jsou doopravdy voliči?

7. 8. 2012 | Tomáš Prouza | 12 komentářů

Tomáš Prouza: Jak hloupí jsou doopravdy voliči?

Poslední týdny ukazují, že nervozita koalice velmi rychle stoupá. Jenže voliči už zdaleka nejsou tak naivní a pochybuji, že jí skočí na okoukané triky. Vezměme si tři případy.

Nečasova deka na české ekonomice

24. 7. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Nečasova deka na české ekonomice

Minulý týden ministerstvo financí konečně přiznalo to, co všichni už dávno vědí – ekonomika zpomaluje a HDP letos dokonce klesne o půl procenta. Tedy minimálně o půl procenta, pesimističtější... celý článek

Vládní sliby: dva roky a ani o den víc

10. 7. 2012 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Vládní sliby: dva roky a ani o den víc

Podle klasických pravidel mají pravicové strany podporovat růst ekonomiky, podnikání, dodržování zákonů a osobní odpovědnost. Česká pravice místo toho čím dál tím víc ekonomiku škrtí,... celý článek

Tomáš Prouza: Český rybník a reálný svět

29. 5. 2012 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Tomáš Prouza: Český rybník a reálný svět

V Evropě se debatuje o možné bankovní krizi na jihu Unie a všichni přemýšlejí nad tím, jak nastartovat růst. Česko strká hlavu do oprátky kvůli evropským dotacím a utkvělé snaze řídit... celý článek

Tomáš Prouza: Radši přísnější kontroly než vyšší daně

6. 3. 2012 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Radši přísnější kontroly než vyšší daně

Ministr financí neustále hledá nové příjmy do státního rozpočtu. Vedle zvyšování daní a omezování výdajů by ale měl využít další zdroj, který by mu přinesl nové peníze – a voliči by... celý článek

Partners Financial Services