Až nedostanete při placení účtenku z pokladny, střelte servírku do hlavy!

Je roztomilé, jak zuřivě lidé schvalují zastřelení sběrače kovů, aniž jim dochází, co tím přivolávají na své vlastní hlavy. Doslova.
Až nedostanete při placení účtenku z pokladny, střelte servírku do hlavy!

Ať už bude Davida Ratha hájit kdokoliv, nabízím mu gratis nejspíš jedinou výmluvu s hlavou a patou: středočeský hejtman podezřelý z korupce je náboženským fanatikem, pomatenou ovečkou Boží. Nevedly ho zlé úmysly, chtěl jen šířit Boží Slovo ateistickou zemí.

Právě proto nejdřív zuřivě kritizoval korupční praktiky – a pak se nechal chytit se sedmi miliony. Ještě v březnu přitom rýpal: „Dovedete si představit, kdybych si já z krajských evropských fondů do své soukromé ordinace přihrál pět milionů? Média by mě zcela po právu rozsekala na nudle.“ Novináři mu to teď strkají do tváře jak houbu nasosanou octem. Doktor Rath to sekání na nudle snáší pokorně, neboť takto udělal reklamu jedné z nejmoudřejších vět Nového zákona: „Svými vlastními slovy totiž budeš ospravedlněn a svými vlastními slovy budeš odsouzen.“

Moudrá je proto, že je oznamovací. Ono vám, blbouni pitomí, všechno vrátí dřív, než byste čekali, varuje Matoušovo evangelium, aniž by vyhrožovalo čerty. Nemusíte být věřící, stačí mít povrchní přehled o všech čistkách, vendetách a revolucích, které v posledních dvou tisících let požraly své děti – a víte, že banální poučka platí.

Jenomže blbounům pitomým jde tak leda dělat si z Ratha legraci. Ale ponaučit se a přestat odhazovat slovní bumerangy? Kdepak.

Jen aby bylo dost šípů

A tak se národem šíří petice na podporu Jaroslava Šebesty, který na konci dubna střelil šípem z kuše do hlavy devětatřicetiletého muže, který se mu s příbuznými motal kolem pozemku. Už žádné slitování se zloději, byť by chtěli štípnout jenom šrot – darebáci se nemají čemu divit, když přijdou k újmě, volají občané hladoví po spravedlnosti.

Hladovím po ní spolu s nimi, protože je mi málo věcí svatějších než soukromý majetek. Je ale kuše v téhle zemi tím správným kuchařským náčiním?

Anketa

Jak se krade v Česku?

Ono by totiž nemuselo být dost šípů, aby se dostalo na každou hlavu. Tak například podle loňského výzkumu britské agentury Centre for Retail Research se v českých obchodech krade nejvíc z celé Evropské unie.

A pozor, pokud byste to chtěli svést na minoritu, která tu může za vše (říkala to tak jedna kamarádka…), všimněte si dalších čísel: 35 procent krádeží mají na svědomí zaměstnanci, za další můžou dodavatelé. Zákazníci štípnou ani ne půlku. Rasistické předsudky tak dostanou ťafku buď z jedné, nebo z druhé strany: buď nám tu čórujou i nordické a slovanské rasy, nebo Romové chodí do práce a podnikají…

Takže: střelili byste do hlavy kuší prodavačku, která vám nenamarkovala večerní nákup? Měli byste. Ta liška si právě na účet svého zaměstnavatele přišla na víc než zloděj kovů jedním výsadkem.

A majitelé restaurací by mohli své už tak zoufalé jídelní lístky doplnit ještě o pět slov: „Jestliže nedostanete při placení účtenku z pokladny, jste našimi hosty. Obsluhu můžete střelit do hlavy…“

„Já přece nekradu, ale sdílím!“

A jedeme dál. „Jak Právu řekla ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová, škody způsobené internetovým audiovizuálním pirátstvím v roce 2011 v Česku se odhadují na více než 2,5 miliardy korun. ‚Existují však i odhady, které hovoří o škodě až 3,665 miliardy,‘ dodala.“

Kašpárkovo duševní vlastnictví

  • Který web loni mezi českými uživateli zabodoval nejvíc? Můj tip je, že to nebyl ani Facebook, ani Slevomat, ani Scuk, ale — Ulož.to.
    Platím, abych mohl krást

... a další postřehy a komentáře Michala Kašpárka pro Peníze.cz

I kdyby protipirátská unie ta čísla desetkrát přestřelila, pořád se budou pohybovat v jiných řádech než to, co se v Česku ukradne na šrotu. „Ale kopírováním přece nikomu nic neberu,“ zazní teď nejspíš oblíbená mantra. Inu, zastřelený sběrač kovů svým – údajným – vstupem na cizí pozemek také žádnou hmotnou škodu nezpůsobil. Na rozdíl od pirátů tím navíc ani nezpůsobil daňový únik nebo nepřipravil o motivaci tvůrčího člověka. Kdybych měl střelit kuší po každém, kdo mi kdy opsal článek nebo si některé z mých děl stáhl za pět prstů z pirátských webů, to by mi s tou čistkou musel pomáhat Svěrák s Uhlířem a další tváře protipirátských kampaní. Nakonec by Svěrák střelil mě za to, že sosám Hru o trůny, Uhlíř Svěráka za nepůvodní zápletku Tmavomodrého světa a řetězec poprav by se zastavil snad až u hluchoslepých, pokud by někdo do té doby vedle Ulož.to nezaložil i Ohmatej.to.

Až budeme sami papat řeckou medicínu

Na Matoušova slova se v téhle zemi zkrátka zapomnělo. Dokazuje to nejen petiční spolek přátel spravedlnosti vykonané preventivně a kuší.

Nejzuřivější protimenšinovou náladu v zemi rozpoutala… ukrajinská rodina.

Pěknou dávku jedu – očekávatelně – poprskal český internet Slovenku, která u nás vymohla zlevněné jízdné pro zahraniční studenty. Na základě těch samých unijních právních principů, díky kterým prskající dostávají slevu na svoje dětičky v rakouských akvaparcích a italských kempech…

A nakonec zpátky k Rathovi. České průšvihy s eurofondy a veřejným hospodařením začínají nabývat podobně monstrózních rozměrů jako ty řecké. To samozřejmě není důvod pro to, abychom se nadšením fanatických křesťanů vzdali chleba svého vezdejšího a poslali ho do posledního drobečku do Atén, kdykoliv to unijní politiky napadne. Jenomže ono je možné, že za rok, pět, deset let budou Britové, Slováci a Němci soudit zkrachovalý český stát těmi samými slovy, kterými teď častujeme líné pijáky ouza. Víc pracovat, nevysedávat v tavernách, prodávat ostrovy? Až některá z příštích českých vlád zakáže rauchpauzy a proškrtá státní svátky, zdraží točené pivo na západoevropská čtyři eura a zkusí prodat Karlštejn, to bude tóčo, to budou demonstrace proti zrádcům národa.

Buďte hlasití, když máte pocit, že je něco blbě nebo někdo dostává víc, než by si zasloužil. Ale volte svoje slova dobře. Dřív nebo později je sami uslyšíte.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2012 1:33, kulda

Mám autorovy statě docela rád pro jejich osvěžující styl a nadhled, ale tentokrát je to trošku zklamání. Jak po stránce stylové, tak obsahové. Ty příměry prostě pokulhávají...

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 6. 2012 7:06, jirka

Dobrý den pane Kašpárku,
skoro nikdy nečtu diskuse pod články a nikdy do nich nepřispívám, ale Váš dnešní článek mě po přečtení donutil napsat tento příspěvek. To co jste napsal je čirá pravda, každý ať si prohlédne vlastní svědomí až sem bude psát nějaké sprosté výlevy nesouhlasu.

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Slovenská zkušenost: zabavování řidičáků na dlužníky neplatí

21. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Slovenská zkušenost: zabavování řidičáků na dlužníky neplatí

Tři roky po zavedení „chytré reformy“ je na Slovensku víc dlužníků i vězňů. A taky díra do právního systému. Bonus: vygenerujte si na konci článku vlastní reformu!

Kriminál

20. 5. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Kriminál

Je tu jeden novej. A má prima nápady, zná točit prachy a investovat.

Zpívám Rath. A je to na mně, doufám, znát… Zvonky štěstí rozezní se v každém z nás!

17. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Zpívám Rath. A je to na mně, doufám, znát… Zvonky štěstí rozezní se v každém z nás!

Neuvěřitelné! Hlad po tom, aby se v našem státě korupce začala opravdu vyšetřovat, i skepse, podle které to v nejvyšších patrech politiky není možné, vzaly za své. Spadla klec. A přirazila... celý článek

S trestanci držíme basu! Ročně za ně dáme osm miliard. Co si o tom myslíte?

29. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 39 komentářů

S trestanci držíme basu! Ročně za ně dáme osm miliard. Co si o tom myslíte?

Dvacet tři milionů denně, víc než osm miliard ročně – tolik nás stojí vězni. Do vězení se u nás chodí za trest, za teplem, omylem nebo z principu. Každopádně se tam oproti západní Evropě... celý článek

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

9. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 38 komentářů

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

Radikální reformu sociálního systému vláda nepromyslela do detailů. Kromě čistších chodníků a drobné úspory dávek můžeme čekat i zvýšení kriminality, ještě více „věčných studentů“ i... celý článek

Partners Financial Services