Za podpis petice flastr! Svoboda je beztak nesnesitelná. Co si o tom myslíte?

Za podpis petice flastr! Svoboda je beztak nesnesitelná. Co si o tom myslíte?
Máš názor? A chceš ho říkat nahlas? Však my tě z toho vyléčíme! Flastrem! Takový signál posílá – spolu s pokutou ve výši pěti set korun – radnice Prahy 7. V Česku se totiž trestá i podpis petice o referendu, které nebude. Vše podle zákona samozřejmě, ten se musí ctít. Zvlášť, když umožní zavřít nespokojencům pusu!

„Poslední evropský diktátor“, běloruský prezident Lukašenko, předevčírem s odvoláním na klasika Dostojevského svému lidu vysvětlil, že svoboda je pro člověka nesnesitelná. Nám před dvaceti lety nezbylo než se s ní nějak popasovat. A držíme se statečně. Přesto se občas nějaká starostlivá vrchnost přičiní o to, aby nám od tíhy svobody aspoň maličko ulevila, a trochu nám z ní ukrojí. Naposledy prý ukrajovala radnice v Praze 7, prý ze svobody slova. Jenže nevděčný lid se bouří, že si nechce od břemena nechat ulevovat. A také nechce, aby se zbytečně ulevovalo obecní kase.

Jde o záměr místní koalice ODS a ČSSD utopit v předražené stavbě nové radnice téměř miliardu korun. Opoziční zastupitelé z TOP 09 a Strany zelených od začátku upozorňují, že výběr projektu je podezřelý. Že vedení radnice na opozici nedá, to by se dalo chápat. Radnice však nechce slyšet ani hlas nespokojeného lidu. A umí mu zacpat pusu!

Drahé projekty se nelíbí opozici ani lidem

Ale vezměme to popořádku. Místní zastupitelstvo v čele se starostou za ODS Markem Ječménkem nechalo při výběru nové budovy radnice do užšího výběru postoupit dva projekty. Ve hře je Argentinská hvězda od společnosti PPF Real Estate za 762 milionů korun bez DPH a úroků a Mercury Tower od společnosti Real 8 za 845 milionů korun. Oba však mají vzniknout na pozemcích, které Praze 7 nepatří a jsou dost vzdálené od centra městské části. Což se lidem nelíbí. Opozice navíc tvrdí, že předražené stavby by městskou část zadlužily na dvacet až třicet let.

Špatně podepsaná petice? Za pět set!

Minulý týden se Ondřej Tůma v rubrice Co si o tom myslíte? díval do budoucnosti. Když se do budoucnosti před ním dívali všelijací analytikové, viděli tam důchodce, jejichž penze už nebyla polovička platu, jako je dnes, ale pouhá pětina. Není to ale jenom strašení? A troufnul by si někdo důchody tak razantně snižovat, když důchodci převáží ostatní voliče?
Debata pod článkem se nesla v bojovném duchu. A nám se nejvíc zalíbilo v příspěvku, který si povšiml jedné věci (parafrázujeme): až za dvacet pět let bude ta válka mezi starými a mladými, ono se ještě ukáže, kdo byl na vojně a zažil výcvik a kdo jen seděl u počítače a kynul. Protože však po sobě nepodepsaný autor nenechal rozumnou stopu, pěknou knížku si necháváme na příští týden. 

 

Ale pátrání v tajemných zákoutích nejasných, podezřelých a nevýhodných zakázek si nechme na jindy. Dnes je řeč o ústavou zaručené svobodě slova. Obyvatelé Prahy 7 se rozhodli sepsat petici o místním referendu. Zdálo se totiž, že právě referendum je posledním možným valem, který může záměr koalice zarazit. Byla to ale představa z říše pohádek. A tak v ní chvíli zůstaneme a vypůjčíme si její názvosloví: zlý čaroděj z úřadu občanskou iniciativu nemilosrdně rozcupoval:

Přes tři sta signatářů petice to má za pět set. Úřad městské části petici řádně překontroloval a zjistil, že všechny podpisy neštimujou. Obálka s pokutou mířila za každým, kdo petici podepsal, ačkoli nemá na území městské části trvalý pobyt, kdo podepsal víckrát nebo uvedl nepřesné či zavádějící údaje. Vše podle zákona. Pořádek musí být. V zákoně o místním referendu jednoznačně stojí, že uvedeným jednáním se člověk dopouští přestupku, za který by mu mohla být udělena pokuta až ve výši tří tisíc korun.

Dobrota, nebo blbost?

Nabízí se dvojí výklad. Můžeme věřit, že jsou úředníci od přírody dobrotiska, a tak rozdávali podstatně nižší sazby, než mohli. Nebo se můžeme na celou věc podívat z jiné strany a říct si, že ani úředníkovi by trocha nadhledu neublížila. Zmíněné podpisy mohly být prohlášeny za neplatné a tím by celá věc zhasla. Zákon totiž udělení pokuty nenařizuje. Iniciátoři petice si neberou servítky a mluví o zastrašování občanů. My si snad dovolíme jen podotknout, že horko těžko se křísící občanská společnost může nést každé přišlápnutí těžce. Radnice svým voličům jednoznačně ukázala, jak jejich snahu vyjadřovat svůj občanský postoj „vítá“. Příště si nejspíš každý veřejné vyjádření svého stanoviska formou petice dvakrát, ne-li třikrát rozmyslí. A o to tady jde, ne?

Navzdory pokutám se organizátorům petice nakonec podařilo sehnat dost hlasů na to, aby bylo referendum vyhlášeno. A stejně nebude! Vedení radnice si obstaralo posudky, podle kterých jsou všechny navržené otázky neurčité, nejasné a nejednoznačné. Posuďte sami:

Chápete, nebo nechápete?

Četl a rozuměl

+50
+
-

1.

► Souhlasíte s tím, aby celkové náklady na pořízení sídla Úřadu Městské části Praha 7 (včetně případných přidružených organizací nesouvisejících přímo s provozem Úřadu Městské části Praha 7) byly omezeny částkou 500 milionů korun včetně DPH a případných úroků?

Četl a rozuměl

+42
+
-

2.

► Jste pro zrušení dosavadního procesu výběru sídla Úřadu Městské části Praha 7 a pro vyhlášení nového výběrového řízení podle zákona o veřejných zakázkách nebo koncesního zákona s preferencí výstavby na vlastním pozemku Městské části Praha 7?

Četl a rozuměl

+45
+
-

3.

► Jste pro to, aby byl výběr řešení sídla Úřadu Městské části Praha 7 proveden tak, že hodnotícími kritérii bude zejména ekonomická výhodnost a dopravní dostupnost pro občany MČ Praha 7?

Četl a rozuměl

+42
+
-

4.

► Jste pro to, aby byla na architektonické řešení sídla Úřadu Městské části Praha 7 vyhlášena veřejná architektonická soutěž podle pravidel České komory architektů?

Kdo jednoznačně nepochopil, nač se ho ptají, ať se přihlásí! Děti do pěti let, prosím, vynechat. Kromě toho, že na Praze 7 referendum zkrátka nebude, se ukazuje, že o žádném složitějším problému v Česku ani proběhnout nemůže. Vždycky se nejspíš nejde někdo, komu budou otázky připadat nejednoznačné nebo komu se nebudou hodit do krámu, a tak je za nejednoznačné prohlásí. Některé otázky bychom zkrátka raději vůbec neměli klást.

Jednoznačně nejednoznačné!

Na závěr ještě malá rekapitulace, aby se v tom prostý člověk vyznal. Nejednoznačná a nejasná je údajně jak radniční zakázka za miliardu, tak otázky v referendu. Společným jmenovatelem je vedení radnice na Praze 7. Zatímco ve stavbě drahé radnice mu nejspíš nějaká nejednoznačnost nezabrání, referendum ze stejného důvodu bezodkladně poslalo do kytek.

Je vám z toho smutno? Tak se vraťme do pohádky. V té přeci všechno končí dobře. A tak ODS a ČSSD, ruku v ruce, svorně v Praze 7 vládly, dokud neumřely. Postavily si honosnou a drahou haciendu za peníze všech. A prostý lid už se nebouřil, své názory nevykřikoval, provokativní lejstra a pamflety nepodepisoval, o referenda neusiloval. Jen držel hubu. Svoboda je beztak nesnesitelná. To věděl už Dostojevský.

Co si o tom myslíte vy? Poslali byste do kytek radši zmiňovanou petici, předraženou radnici nebo místní koalici? Těšíme se na všechny zajímavé postřehy. Vyjadřujte se ale, prosím, výhradně jednoznačně. 

Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem. Výjimečný příspěvek, který tam přibude do příští středy do tří hodin odpoledne, jsme připraveni honorovat hodnotnou knížkou s ekonomickou tematikou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

13. 5. 2012 13:35 | Marek

Koho jste si to tam zvolili? Myslím, že jste volili zodpovědně, volební účast byla velká, toho, komu jste vložili právo, aby za Vás rozhodoval jste pečlivě vybírali a vybrali ze svého okolí ty nejlepší z Vás s vysokými morálními kvalitami a tím ho vyzdvihli na piedestal. Vždyť kvalita zastupitelů je vždy přímo úměrná kvalitě množiny občanů ze kterých se volí, jsou jedni z Vás.
Za rodinkaření, korupci, šmelinu, úplatky, nezodpovědnost, hloupost,špatné morálněvolní vlastnosti atd. našich zvolených zástupců se proto musí volič omluvit, protože to, že jsou tam, způsobil svoji nedbalostí a nezodpovědností.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 5. 2012 21:30 | Kamil

Bohužel vše je jen o lidech a je jedno jestli jsou nalevo nebo nanapravo či uprostřed.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 5. 2012 19:47 | Lora

Prostě to nevzdat, vytrvalost růže přináší, vytrvat a zabojovat, udělat z toho obrovský problém
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 5. 2012 14:51 | Nox

Aneb jako vzdy, mira svobody cloveka je umerna vysi jeho majetku. Tak to vzdy bylo a bude.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 5. 2012 11:07 | TIMY

Je velmi složité se při volbách přiklonit na stranu pravice, či levice. Oba směry mají své přednosti i nedostatky, tudíž zcela nezavrhuji ani jedno, ani druhé. Nedostatkem socialismu je, že je proti přírodě - úspěšní se musí uskromnit kvůli méně úspěšným. Levicové ideologie tedy popírají jedno ze základních přírodních pravidel - zákon silnějšího. Naopak pravice dává silnějším jedincům možnost lépe se prosadit - což je plně v souladu se zákony matky přírody. Toto by mělo zaručit zdravý vývoj lidského druhu.
Tolik teorie, nyní příklad z praxe:
Představitelé Prahy 7 jednali z pozice silnějšího a prosadili své zájmy na úkor slabších jedinců z řad občanů. Vše proběhlo v souladu s platnými zákony tohoto státu a drzost občanů byla po zásluze(a dle platných právních předpisů) potrestána. Bohužel na tomto konkrétním případě můžeme vidět, že v pozici silnějšího bývají často jednici se špatným morálním profilem, takže jejich přínos vývoji lidského druhu je přinejmenším diskutabilní.
Závěrem považuji za nutné podotknout, že morálně pokřivení lidé se v pozici silnějších nacházejí za všech politických režimů.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 5. 2012 10:30 | Marie H

Vyhlašte petici za odvolání radních, dokud je čas, než je rozzuření občané z té jejich miliardové radnice defenstrují.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 5. 2012 9:46 | MV

Co si v té Praze to zastupitelstvo dovolí k občanům zůstává rozum stát, od těch posledních voleb-nevoleb se stále divím. Jsem nakonec ráda, že bydlím v menší obci, kde pokud se krade, tak v malém formátu, nebo se mi aspoň zloděj nesměje do obličeje. To se snáží hůř, než to samotné kradení - ta bohorovná usmolená arogance nevzdělaných obejdů, kteří se ke svým funkcím dostali okultními cestami po cizích řití. Ale nebojte, stačí stížnoss nějakého místního sdružení a bude se to táhnout několik let, jak stavby českých dálnic. Vdržte, stejně i stěma nahoře život pěkně vyj.ebe, jako s každým.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 5. 2012 8:41 | MoB

Politici jsou všude stejný malík urvi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 8 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete veřejné peníze? Začněte lízat feudálův zadek!

21. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Chcete veřejné peníze? Začněte lízat feudálův zadek!

Brno opět v čele pokroku. Zatímco zbytek republiky nesměle koketuje s demokracií a dělbou moci, z Nové radnice odvážně zní: „Brno su já.“ Od příštího roku potečou veřejné peníze jen... celý článek

Státní svátek

28. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ

Státní svátek

Svatý Václave, vévodo české země, nedej zahynouti nám ni budoucím. A ochraň naše stroje před viry a trojskými koňmi.

V Brně šustí nové peníze. V Praze ty staré

2. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 20 komentářů

V Brně šustí nové peníze. V Praze ty staré

Proč se v Brně tak daří IT firmám? Ve městě bez staré smetánky je víc sexy programovat nebo podnikat než se drtit práva.

Kryptosocialistická deviace: urážení daňových poplatníků

12. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Kryptosocialistická deviace: urážení daňových poplatníků

Máte firmu, v ní zaměstnance. Ti vám při každé příležitosti opakují, že jste deviant, parazit, úchyl. Co uděláte? Důtka, důtka, výpověď. A až zavolá nový zaměstnavatel kvůli referencím,... celý článek

Z radnice do zadnice: jak investuje česká samospráva

12. 5. 2011 | Aleš Tůma | 4 komentáře

Z radnice do zadnice: jak investuje česká samospráva

Nad investováním některých radnic zůstává rozum stát. Vedení několika měst (například Sokolova) a pražských městských částí koupily přes společnost Key Investments nelikvidní dluhopisy... celý článek

Partners Financial Services