Karel Janeček: Zakládám další fond. Bude pomáhat obětem korupčníků

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 7. 4. 2012 | 7 komentářů
Karel Janeček: Zakládám další fond. Bude pomáhat obětem korupčníků
„Standardní politická strana dnes funguje tak, že na první místo vrazí nějakou figurku, která naláká voliče, za ní se pak seřadí zjedi a zločinci, kteří si jdou nakrást, a pak, zas aby se neřeklo, se na poslední místo přidá pár slušných lidí,“ říká Karel Janeček, s nímž jsme po roce opět sešli, abychom zjistili, co nového u českých korupčníků.

Od našeho posledního rozhovoru uplynul téměř rok. Změnilo se toho hodně. Co byste vypíchl vy?

Pokud bych měl jmenovat opravdu jen jednu věc, tak je to především to, že lidé v Česku konečně začali řešit svůj život. A nemyslím jen jejich osobní, rodinný. Mnohem více lidí si uvědomuje, že takhle to prostě dál nejde. Že je potřeba něco udělat, něco změnit. Zároveň mám také pocit, a to je ještě důležitější, že mnohem víc lidí má dnes odvahu bojovat s tím, co se děje venku. Věřím, že k tomu napomohly také aktivity Nadačního fondu proti korupci.

Když už jste zmínil jeden z vašich fondů… Donesla se ke mně informace, že kromě Nadačního fondu Karla Janečka, který podporuje mladé vědce, a Nadačního fondu proti korupci, brzy rozjedete další fond. Je to tak?

Ano je to pravda. Vlastně budete první médium, které tuhle informaci ode mě dostane…

Prozradíte, jakým směrem se vydáte tentokráte?

Neměl bych, protože oficiální představení plánujeme až na tiskové konferenci, ale dobře… Řeknu vám, co chystáme, neprozradím ale všechny detaily, ať si něco schovám také pro ostatní. Právě zakládám fond, který se bude jmenovat Nadační fond pomoci. Jeho posláním bude pomáhat těm, kteří to z objektivních důvodů potřebují. Na víc se mě ale neptejte…

Kdo bude stát v jeho čele?

Předsedou správní rady budu já. Ale protože se od posledního rozhovoru změnila ještě jedna věc, a to že nepracuju deset hodin denně, ale spíš čtrnáct, budu řízení fondu věnovat minimum času. Fond bude mít své zaměstnance a ředitele. Samozřejmě se ale budu na rozhodování spolupodílet.

Říkáte, že fond bude pomáhat lidem, kteří to potřebují z objektivních důvodů. Máte tím na mysli ty, kteří se cizím přičiněním dostali do komplikované životní situace?

Ano, budeme pomáhat například těm, kteří se dostali do úzkých kvůli nějakému zločinci, zloději nebo korupčníkovi.

Budete tedy pomáhat i lidem, které do kolen srazilo pochybení státních úředníků a vůbec státu jako takového?

Samozřejmě. Víc už ale nepovím… I mezi státními úředníky jsou zločinci a zloději.

Zjedí žertíky

Zmínil jste enormní časovou náročnost svých protikorupčních aktivit. Stálo právě toto za vaším rozhodnutím opustit vedoucí pozice ve vaší firmě RSJ?

Protikorupční činnost současné vlády? To jsou jen kecy. (...) Já jsem přesvědčen o tom, že celý vládní boj proti korupci má jeden jediný cíl. Zacpat veřejnosti pusu.

Přesně tak. Mé odstoupení z představenstva byla naprosto nutná věc, protože jsem firmě poslední dobou věnoval příliš málo času. Proto nedávalo smysl, abych nadále zůstával v pozici ředitele a předsedy představenstva. Měl jsem to možná udělat ještě dříve. Někteří lotři, zloději a zjedi ... tak těmhle lidem nyní říkám, protože neexistuje žádný pořádný výraz pro ty nejhorší korupčníky. Slovo korupčník je takové hravé a pozitivní, korupčník–uličník, řeknete si. Proto používám zjedi... samozřejmě začali ústy fanatika Bartoše vypouštět do světa fámy, že jsem musel odstoupit na nátlak svých kolegů. To je ale čistá lež, blábol.

Sehrály ve vašem rozhodování roli také aktivity právní kanceláře Šachta & Partners, dnes přejmenované na MBS Legal, která rozesílala dopisy, kam jen to šlo?

Rozhodně ne. Ani nepatrně. Byly to podle mě jen takové zjedí žertíky. (smích) Musím, ale říct, že jsem ve firmě setrval déle, než bylo plánováno, protože mi bylo jasné, že se tenhle argument pokusí někdo zneužít a napíše Janeček se bojí, proto odchází.

Nakonec k tomu stejně došlo…

Ano, bylo to nutné z faktických důvodů. Firmě RSJ věnuji příliš málo času, a proto nemůžu být její ředitel. Objevily se dokonce takové bláboly, že jsem byl odvolán. To je absurdní už jen z toho důvodu, že mě nikdo odvolat nemohl, pokud bych nechtěl. Vlastním 40 procent RSJ a k odvolání je nutná dvoutřetinová většina.

Majetkový podíl ve firmě si ale ponecháváte…

Samozřejmě.

Potřebujeme změnu

Když už jsme u personálií. Ve správní radě Nadačního fondu proti korupci se objevilo nové jméno – Radim Jančura…

... ano, ano. Radim je vynikající člověk a skvělá posila pro náš tým. Cením si jeho elánu a nadšení pro věc. Rozšiřuje také možnosti, jak naše aktivity dále popularizovat. V jeho autobusech běží videa, která se snaží cestující motivovat, inspirovat a dodat jim odvahu bojovat a nenechat se balamutit zjedy.

Plánujete nějaké další posily? Hovořilo se o vašem možném propojení s Andrejem Babišem. Jak to vypadá?

V současnosti spolu v kontaktu nejsme. Pořád ale platí, co jsem říkal před půl rokem. Jeho protikorupční aktivity podporuji, mám k nim docela důvěru a věřím tomu, co dělá. Na druhou stranu si nejsem jist metodami, jimiž chce tuto společnost vylepšit. Konkrétně se jedná o založení politické strany. My jsme politicky naprosto nezávislí a jeho stranu nijak nepodporujeme.

Možná si vzpomenete, že jsme se před rokem bavili na téma Vít Bárta a Věci veřejné. Můžete srovnat váš pohled na Víta Bártu a Andreje Babiše?

O Andreji Babišovi mám velmi dobré mínění. Nesrovnatelně lepší, než jsem měl o Bártovi před rokem, kdy ještě vypadal jako slušný člověk. Samozřejmě dneska všichni víme, že Bárta je ten největší zjed. Na druhou stranu je dobře, že se tam dostal, protože když se zjedi začnou rafat mezi sebou, je to pro slušného člověka jedině dobře. Znovu ale zdůrazňuji, že ani před rokem, ani před dvěma lety, nešlo srovnávat Andreje Babiše se zjedem Bártou.

Vaším velkým tématem bylo a je o uzákonění whistleblowingu, české varianty amerického zákona False Claims Act, který USA platí už od roku 1863. Podle tohoto zákona má každý, kdo upozorní na korupci, nárok na 15 až 30 procent z peněz, které jsou odhalením korupce ušetřeny. Kam jsme za rok posunuli?

Bohužel… O nějakém uzákonění nemůže být ani řeč. Státní aparát je nanic. A protikorupční činnost současné vlády? To jsou jen kecy. Ano, snaží se dělat některé nezbytné reformy, ani ty však nedokáží pořádně vysvětlit a dělají zmatky. Protikorupční strategie je ovšem jedna velká tragédie.

Čím to je?

Já jsem přesvědčen o tom, že celý vládní boj proti korupci má jeden jediný cíl. Zacpat veřejnosti pusu. Málokdo z těch, co jsou u moci, vlastně skoro nikdo, to nemyslí vážně.

Do voleb se tedy podle vás tohoto zákona nedočkáme?

Není šance. Stejně jako transparentního zákona o veřejných zakázkách. Jasné vítězství zjedů. V tomto smyslu je situace velmi špatná. Systém potřebuje zásadní změnu.

Co tím myslíte?

Primárně se musí změnit volební systém, tak aby se k moci nedostávali zjedi, ale slušní lidé.

Takže nějaká varianta preferující jednotlivce nad stranou?

To je jedna věc. Ještě důležitější je ale zavedení negativních hlasů. Není správné, že Langer vypadne jen tím, že lidé posunou ostatní kandidáty nad něj. To je moc slabé. Mělo by ho být možné odstranit negativními hlasy. Nebo by mělo být úplně zrušeno řazení kandidátů podle zásluh. Všichni by měli mít stejnou výchozí pozici. Standardní česká politická strana dnes funguje tak, že si na první místo vrazí nějakou pro veřejnost přijatelnou figurku, která naláká voliče, za ní se pak seřadí zjedi a zločinci, kteří si jdou nakrást, a pak, zase aby se neřeklo, se na poslední místo přidá pár slušných lidí. A to je špatně.

Příští týden přijdou na přetřes jednotlivé kauzy, kterým Nadační fond proti korupci aktuálně věnuje – Drábkův předražený systém pro výplatu sociálních dávek, Hulínského dary spastikům, které končily u kamarádíčků a pražský dopravní podnik prožraný až na kost. Řeč bude také o úloze Karla Randáka... Pokračování rozhovoru

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 4. 2012 14:36, P.K.

Dodávám pro upřesnění a pochopení, že tou pyramidovou hrou (letadlem, Ponziho schématem, sněhovou koulí, bublinou) myslím Váš systém ultraobrátkového obchodování s cennými papíry.

To je typické pro sázkové hry. Čím víc sázejících, tím větší jackpot.
Objem peněz ve hře se zvyšuje, jak přistupují noví účastníci.
Vyhraje ten, kdo hraje a hraje, ale včas vystoupí ze hry.

A pak se zlomek výdělku dá na dobročinné účely nebo nějaký fond pro dobré účely, a tomu se udělá veliká publicita.
Takže také patříte k těm, kteří z nás dělají kretény.

To je jen pro blbce.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

1. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

Kradeš, lžeš a podvádíš, tuneluješ, odkláníš a nedaníš. Taková obvinění slýcháme v Česku často. V souvislosti s kauzami pražského dopravního podniku alias erární dojné krávy se s nimi... celý článek

Jan Kraus: Nikde se nekrade tak dobře jako ze státního

18. 6. 2011 | Martin Vlnas, Ondřej Tůma | 8 komentářů

Jan Kraus: Nikde se nekrade tak dobře jako ze státního

„Jsou jen dvě volby: naučit se tu šmelinu, nebo se proti ní postavit. V prvním případě to nejsou vaše podnikatelské schopnosti, co nese úspěch, ale vaše zdatnost v podvodu. Nevadí-li... celý článek

Karel Janeček: Politici z nás dělají kretény. Nedejme se!

28. 5. 2011 | Martin Vlnas | 24 komentářů

Karel Janeček: Politici z nás dělají kretény. Nedejme se!

„Vezměte si, že někdo ukradne čtyřicet milionů, je shledán vinným, ale od soudu odejde s podmínkou a pokutou pět milionů! Co je to za blbost? To jsou uplacení soudci až běda,“ říká... celý článek

Karel Janeček: Krade se tu víc než na Ukrajině. Jsme korupčnická velmoc!

21. 5. 2011 | Martin Vlnas | 20 komentářů

Karel Janeček: Krade se tu víc než na Ukrajině. Jsme korupčnická velmoc!

„Každý Čech včetně nemluvňat přispěje korupčníkům měsíc co měsíc tisícikorunou z vlastní kapsy. Rodina se třemi dětmi takhle každý měsíc přijde o pět tisíc korun, je to peklo,“ varuje... celý článek

Karel Janeček: Víc už vydělávat nemůžeme

14. 5. 2011 | Martin Vlnas | 19 komentářů

Karel Janeček: Víc už vydělávat nemůžeme

„Může to vypadat, že nic neděláme, ale zdání klame… Pokud máte na vesnici koloniál, tak přece také nic nevyrábíte. A nikdo si na vás prstem neukazuje. Právě naopak. Poskytujete lidem... celý článek

Partners Financial Services