Předčasné volby přijdou draho. Ale vyplatí se! Co si o tom myslíte?

Předčasné volby přijdou draho. Ale vyplatí se! Co si o tom myslíte?
Pád koalice a předčasné volby můžou znamenat zastavení rozjetých reforem a výrazný pokles české ekonomiky. Má ale smysl dva roky setrvávat v současném stavu?

Do místnosti plné novinářů vstupuje předseda Věcí veřejných Radek John, následuje ho šéf poslaneckého klubu Vít Bárta a za nimi cupitá zbytek vedení spolku, který víc než politickou stranu připomíná Bratrstvo kočičí pracky. Radek John přistupuje k řečnickému pultíku s dramatickým výrazem, který bychom mohli očekávat od prezidenta USA ve chvíli, kdy lidstvu oznamuje, že Země byla napadena mimozemšťany. Bývalý ministr vnitra však do světa vypouští jinou zprávu: „Grémium Věcí veřejných a poslanecký klub vyzývá ministry nominované za Věci veřejné, aby neprodleně předali premiérovi Petru Nečasovi demise s účinností k 1. květnu 2012.“ Mezi novináři tato informace samozřejmě vyvolává rozruch, některým z nich ale spíš cukají koutky úsměvem. Jak se někdo může smát, když hrozí pád vlády? Asi proto, že k podobnému výstupu zástupců Věcí veřejných nedošlo poprvé. Přesto však k zániku koalice a předčasným volbám nebylo nikdy tak blízko jako nyní.

Koalice před krachem

Koaličním partnerům už s Věcmi veřejnými, zdá se, došla trpělivost. Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se totiž nechali slyšet, že v případě demise ministrů rebelující strany jsou dny vlády takřka jistě sečteny a že spíš než pokus o menšinové vládnutí by na řadu přišly předčasné volby, nejspíš v červnu. Nečas rovnou ostře vymezil čas pro další jednání: pokud se zástupci koalice do úterý nedohodnou na tom, jak pokračovat dál, čekají nás předčasné volby a basta.

Věci veřejné ze svých zásadních stanovisek začaly ustupovat, než se Země jednou otočila kolem své osy. Možná je to tím, že v partaji levá ruka neví, co dělá pravá, možná tím, že předčasné volby budou s nejvyšší pravděpodobností znamenat definitivní konec celého pozoruhodného podnikatelsko-politického projektu, který odvážně prozkoumal dosud netušené hlubiny politické kultury. Alespoň průzkumy voličských preferencí véčkům nyní šanci nedávají.

Dopady krachu vlády na ekonomiku

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? dotkli jednak toho, že české věznice patří k nejplnějším v Evropě (protože je u nás taky v přepočtu na obyvatele skoro nejvíc zavřených), a jednak toho, že nás to ročně stojí nějakých osm miliard. Představili jsme pár návrhů na řešení a ptali se vás, co si o nich myslíte.

S trestanci držíme basu. Ročně za ně dáme osm miliard

Knížkou bychom rádi odměnili rozsáhlé a zasvěcené příspěvky, kterými do debaty přispěla marky

Rozpad vlády a další politická nejistota se na hospodářství vždycky podepíšou. Pro příklad nemusíme daleko v místě ani čase, něco podobného zažilo nedávno Slovensko, jehož dluhopisy výrazně oslabily po loňském pádu vlády Ivety Radičové. V našem případě by to navíc odnesl i kurz koruny.

Především by však byly ohroženy dlouhodobé vládní reformy a některé z plánů na snižování schodku státního rozpočtu už v příštím roce. I když zvyšování daní by od stávající vlády ta nová jistě převzala a možná ho pozvedla na ještě vyšší úroveň. Pokud jde ale o penzijní reformu či reformu sociální, s těmi by noví ministři určitě brzy pěkně zatočili. A brzdění rozjetého vlaku by taky mohlo přijít na pěkné peníze, zvlášť kdyby se nový strojvůdce rozhodl přeřadit rovnou na zpětný chod, bez ohledu na to, kam zatím mašina dokázala dojet.

Nezanedbatelné jsou – také náklady na samotné volby, zvlášť pokud by se je nepodařilo uspořádat společně s některými z plánovaných voleb. Poslední volby do sněmovny stály něco přes miliardu. Tedy jejich uspořádání, bez započtení příspěvků, které pak dostávají od státu ročně partaje, jež dosáhly víc než tří procent hlasů

Věci veřejné předvádějí už od volební kampaně pěkný tyjátr. Koho byste jako herce ocenili, kdo naopak předvádí šmíru?

Vítek Napoleon Bárta

-10
+
-

Radek „Předseda“ John

-68
+
-

Michal Čaroděj Babák

-19
+
-

Jaroslav Psycho Škarka

-21
+
-

Kristýna Nahrávám Kočí

-19
+
-

Standa Dopravák Huml

-10
+
-

Letos, nebo v roce 2014, vítěz bude stejný

Je ovšem teoreticky možné, že se koalice zase jednou usmíří (i když po některých výrocích např. Miroslava Kalouska už to půjde těžko), a je taky možné, že do řádného termínu voleb v roce 2014 to nějak doklepe menšinová vláda ODS a TOP 09 s podporou véčkařských odpadlíků. Je ale o co stát? Koalice v současném složení nebo i jen menšinová opřená o podporu tragédů z věcí veřejných nemá šanci do roku 2014 získat takovou podporu, aby mohla v reformách pokračovat, dost možná ani takovou, aby mohla z opozičních lavic aspoň přibrzďovat vítěze při demolici výsledků své práce.

Pokud tedy k velkému reformnímu třesku má dojít, možná by bylo lepší, aby k němu došlo hned, ve chvíli, kdy některé projekty – druhý pilíř důchodové reformy například – nejsou spuštěné. Je to sice trapné, ale o dost trapnější by bylo rušit fondy v okamžiku, kdy by v nich lidé už měli peníze, v tomhle případě by tedy předčasné volby mohly být nakonec lacinější než volby v řádném termínu.

Radši hned, klidně si připlatím

Kdyby „vláda rozpočtové odpovědnosti“ trvala na tom, že předčasné volby nebudou, protože na ně ministr Kalousek nemá kde naškrtat, já bych si na ně snad tu tisícovku, na kterou by přišel můj podíl z miliardových nákladů, připlatil!

Ne ale proto, že bych stál či nestál o tu nebo onu ekonomickou reformu nebo že bych stál o to, aby se do parlamentu dostalo co nejvíc lidí ze strany, která má teď pěkné preference a napřesrok by je mít nemusela. V první řadě prostě proto, že jsou tyhle volby šance, že by co nejdřív s onou zvláštní „stranou“ VV z české politiky zmizelo největší epicentrum způsobů, které jsme doposud mohli vidět jen v televizních VV, tedy ve vile VyVolených. Ony totiž i ty způsoby mají své ekonomické dopady. Víte, jak zareagovaly trhy, když véčkaři vystoupili se svým prohlášením a začalo se mluvit o předčasných volbách? Nijak! On už nám totiž tak nějak nikdo nevěří...

A co si o tom myslíte vy? Připlatili byste si taky, aby předčasné volby byly a byly co nejdřív? Nebo byste byli ochotni třeba tisícovku zaplatit, kdyby to vládě pomohlo ještě vydržet do řádného termínu a dokončit naplánovanou práci na reformách?

Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem. Výjimečný příspěvek, který tam přibude do příští středy do tří hodin odpoledne, jsme připraveni honorovat hodnotnou knížkou s ekonomickou tematikou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

11. 4. 2012 20:57

Kravina Hugo, pokud už na to chcete nahlížet formálně, uvědomte si, že ani jedna z koaličních stran neplní svůj program. Nedělejte z funkčního období posvátnou krávu – a podívejte se třeba na první republiku a životnost tehdejších vlád.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2012 1:11

Milý Hugo, nechutný boj je tu už teď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 4. 2012 11:54 | Hugo

Volby rozdaly karty na čtyři roky.Vláda se snaží dodržovat program daný koaliční smlouvou.Dejme ji šanci plnit to co lidé vyjádřili volbami.Předčasné volby uvedou zemi do velkého chaosu,protože zde bude nechutný boj o získání pozic.Zhodnoťme vládnutí koalice po uplynutí volebního období a pak vyjádřeme svůj názor v dalších volbách.Nenechme se dnes vyprovokovat odborářsko-levicovými štvanicemi a bludy,podporovanými tichým a radostným souhlasem KSČM,které jim připomínají "zlatý rok 1948".Narodil jsem se před více než 70 lety a dobře si pamatuji komunistická hesla a jejich skutečné činy.Nerad bych se dožil opakování historie.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2012 19:54 | pavjan

Kdo si myslí, že se předčasné volby vyplatí, je úplně mimo.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2012 8:56 | Zdeněk Plevka

Už, aby to bylo. Nemohu se dočkat kdy už tato vláda bude v propadlišti dějin.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2012 12:23 | Gogo

Teda výsledkům toho hlasování o nejlepšího herce nerozumím. Vítek je přece fenomenální! Jak dokázal i ty slzičky zahrát! Škárka – na takovouhle roli se hollywoodští herci chystají celé roky, kolik peněz musí nacpat do alkoholu a drog, aby dokázali takovou roli správně podat a prožít... A oba jsou v minusu? To, že hrajou nesympatické role, přece ještě neznamená, že je hrajou blbě! Huml, to je dřevo, to je jiná!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2012 1:32 | Betík

Proč by měly být předčasné volby a nebo i v normálním termínu drahé a placené ze státní kasy?!Stačí aby si každá strana která chce pracovat pro stát a své voliče,dobře a kvalitně,zaplatila volby ze svého!Předem prokázat že jsou bezúhonní, nemají tajné odkloněně křišťálové strýčky i z toskánska.Pokud každá o vládu bojující strana bude svůj volební boj financovat pouze z peněz svých členů a zveřejněných sponzorů,myslím že kampaň bude hodně levná a státní kase se uleví.První schůzí si odsouhlasí průměrný plat v ČR,odměnu pouze za dobré spravování státu.!!Třeba se to někdy stane že si mocipáni sníží veškeré marže které jsou ne do nebe,ale do pekla volající!Jéje já zapoměla nejsem v pohádce ale korupcí vlády projetém státě.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 4. 2012 21:40 | Ota

Na to je velmi jednoduchá odpověď. Pár bohatých, respektive zvýšení sazby daně z příjmu, to nezachrání. Ti už takhle ve zvýšené míře utíkají do daňových rájů - podívejte se na statistiky. A navíc trochu elementární spravedlnosti - když nás do těch populistických dluhů Ti chudí dostali volbou ČSSD a následně to "projedli", tak za to dnes musí zaplatit. Drsná spravedlnost - samozřejmě, že s malou trochou nadsázky, ale moc od reality to není. (Jen také pro upřesnění je mi 50 a do měsíce budu nezaměstnaný).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 4. 2012 21:04 | No

Máte strašně jednoduchý pohled. Za prvé proč mají veškerou tíhu tzv. reforem odnášet zajména ti nejslabší ? To aby si ti s vysokými příjmy, kteří, neví už co roupama dělat mohli kupovat Porsche Caenne bez DPH a na firmu. A že se jich tu teď namnožilo (ani Janoušek mezi nimi nechybí). A za druhé kde máte jistotu, že když budete šetřit, že to Drobil a nebo jiný zloděj z ODS (ČSSD,VV, TOP) nerozkrade v předražených veřejných zakázkách.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 4. 2012 17:19 | B. Lipovský

Máme první vládu, která pouze nežvaní, ale snaží se řešit problémy, které předchozí vlády (hlavně socialistické) populisticky odsouvali, aby si neuškodily u voličů. Fandím jí a předčasné volby nechci, protože bychom upadli opět do dřívějšího srabu a naše vnoučata by nás v budoucnosti proklela! Vždy se hlásalo, že budocnost národa je v mladých, proto je nutné je podpořit a zajistit jim stejná práva, jako je to běžné v ostatních zemích. Jinak utečou tak, jako utíkají doposud a z našeho státu se stane stát důchodců, tedy bez perspektivy - odsouzený k zániku. Na svá prohlášení starší generace asi zapoměly, nebo byla dobrá jen tehdy, když platila pro ně? Aby mne nikdo nepodezíral, že "nasazuji" na staré a bezbrané, je mi 58 let.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 4. 2012 16:37 | Ludva

Ještě bych k vybraným účinkujícím doplnil: Kačenka Spící panna Klasnová a Karamelka Volšová Peake. :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 4. 2012 15:16 | V.Mlich

Jeden znýmý z Facebooku na Radka Johna napasoval krásné slovo: Tajtrlík
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 4. 2012 14:12 | Rýbrcoul

To nijak nepopírám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 4. 2012 14:02 | Zdena Novotná

Ten spolek psychopatů, komediantů a šmíráků veřejných co nejdříve pryč, na smetiště dějin s nimi.
Zdena
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 4. 2012 13:46 | Michal Kára

Mno, spíš jsem chtěl naznačit, že čekat, že někdo bude moudře vládnout jen proto, že je to monarcha je dost naivní. Stačí se podívat do historie jinak, než přes růžové brýle.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 27 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jak vyčistit politiku a zabránit rozkrádání státu?

30. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 32 komentářů

Očima expertů: Jak vyčistit politiku a zabránit rozkrádání státu?

Jak dostat českou politiku z bahna, ve kterém se nachází? A jakým způsobem zabránit politikům v rozkrádání veřejných financí? Zeptali jsme se ekonoma Tomáše Prouzy, politologa Jiřího... celý článek

Církevní restituce a svatořečení Víta Bárty. Co si o tom myslíte?

12. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Církevní restituce a svatořečení Víta Bárty. Co si o tom myslíte?

Věci populistické (totiž veřejné) kapitulovaly v boji proti církevním restitucím. Svolily, aby se církvím vrátilo, co jim komunisté ukradli. Podle našich exkluzivních informací vyměnil... celý článek

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

17. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

Výsledky loňských voleb řada lidí oslavovala, protože Česká republika měla konečně silnou vládu s atraktivním programem úspor a boje proti korupci a dostatečná většina v parlamentu... celý článek

Věci obchodní aneb země na prodej

15. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Věci obchodní aneb země na prodej

Vládní krize je dokonalou výpovědí o proměně, kterou prochází česká politika a celá naše společnost. Po válečnících a intelektuálech se k moci dostali obchodníci.

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

15. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

Politici na luxusních jachtách a v toskánských vilách významných finančních skupin. Koňské pólo v Tatrách, lyžařina ve Špindlu, večírky ve Žlutých lázních a vůbec akce, kterých se společně... celý článek

Partners Financial Services