PROMIŇTE. Velká výzva Hnutí Duha: hrst biohrachu na stěnu

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 17. 2. 2012 | 13 komentářů
PROMIŇTE. Velká výzva Hnutí Duha: hrst biohrachu na stěnu
Česko s minimálními emisemi v roce 2050? Ambiciózní. Česko s fungující hromadnou dopravou, městskými cyklopruhy a státními úřady vytopenými „na svetr“? Přínosnější – a uskutečnitelné o 35 let dřív.

Hnutí Duha po úspěšném britském vzoru odstartovalo kampaň Velká výzva. Zkarikovaní zestárlí politici se na billboardech po celé zemi omlouvají z roku 2030 za to, že v současnosti nepřijali zákon omezující emise skleníkových plynů a závislost Česka na fosilních palivech.

Návrh takového zákona Duha připravila a nabídla politikům – dokonce už v roce 2009, přestože masivní reklamu mu dělá až teď. I když je na mě osobně zelený až příliš, pořád je to ještě jedna z těch lákavějších vizí budoucnosti. Severočeské vesnice v ní totiž nemizí z povrchu jen proto, aby pak uhelné teplo letělo ven z činžáků děravými střechami, a představitelé země nemusí jednat s tyrany z Blízkého východu z pozice poddajných harémových nevěstek.

V petici žádá přijetí Výzvy přes dvacet tisíc lidí a „podle nezávislého výzkumu navrhovaný zákon podporuje 66 procent českého veřejného mínění“. „Rámcový zájem“ dosud projevila TOP 09, VV i ČSSD. Slibem totiž nezarmoutíš. Tím spíš, když slibujete podporu jakýchsi mlhavých inovací, moderních zelených technologií a čistý vzduch v roce 2050 – aniž byste se příliš chlubili tím, že bude vykoupený sníženým pohodlím a vyššími daněmi i cenami v letech před tím.

Po nás potopa – jen ať přijde dřív než exekutor

Netradiční kampaň na první pohled zaujala. A jak to bylo dál? Zaregistrovali jste vzkaz, který z budoucnosti poslali tři politikové, a šli jste hledat, co se za ním skrývá? Nebo jste ho pustili z hlavy jako nějakou politickou kampaň bůhvíočem? Zaujala vás natolik, že jste si Velkou výzvu Hnutí DUHA aspoň pročetli? A který dědeček se autorům kampaně nejvíc povedl?

Dědečky zvětšíte kliknutím

www.velkavyzva.cz
+16
+
-

Mirek

-4
+
-

Petr

+7
+
-

Bohouš

Duha britskou kampaň obšlehla sakumprásk a trochu při tom zapomněla na kulturní rozdíly. Britové se jsou schopni do svých státníků zbláznit ve chvíli, kdy jim slíbí krev, pot, slzy a velké výzvy. Zato v Česku hýbou volebními preferencemi jako vítr polem řepky olejné témata konkrétnější, krátkodobější a sobečtější. Tu volby vyhraje rovná daň, tu zrušení třicetikorunového poplatku u lékaře.

Menšinová, natož do budoucnosti mířící témata, jako je klima, přestaly strany řešit před několika lety. Nejsou dostatečně populární. Když jsem byl o víkendu v obchoďáku pro fukar, vnutila mi při tom brigádnice prospekt k teskopůjčce. Vrtá mi hlavou: jestliže jsou zřejmě lidi ochotni si na zbytné spotřebiče bez přemýšlení půjčit s RPSN 17,2 procenta, dokážou meditovat nad jejich uhlíkovou stopou? Spíš při tomhle honu za krátkodobými požitky bude leckdo doufat, že ho zvýšená hladina oceánu dožene dřív než exekutor.

Hledat v téhle společnosti podporu čtyřicetiletých projektů je házení hrachu na stěnu – a není důležité, že je ten hrách v bio kvalitě.

Šetříme peněženku i prostředí. Zn.: do příští zimy

Jak tedy pomoci energetické soběstačnosti Česka, životnímu prostředí, klimatu i ekonomice? Třeba řadou „malých výzev“, jejichž výsledky na své peněžence, pohodě i zdraví lidé docení během měsíců, ne desetiletí. Kampani by sice chyběl patos moderních Emilů Háchů prosících z plakátů za odpuštění – zato by ale mohla úspěšně trefit víc ekologií nepoznamenaných oportunistů, pobíhajících po českých a moravských pastvinách v tisícihlavých stádech.

Ačkoliv… ono by to šlo i s těmi napravenými hříšníky. Dosaďte si libovolného představitele vlády, parlamentu nebo místních samospráv:

  • PROMIŇTE. Mohli jsme ve městech budovat cyklopruhy. Místo toho skoro desetinu toho, co v práci vyděláte, pořád chtě nechtě utratíte za cestu do ní a z ní. (A vyděláváme na tom my.)
  • PROMIŇTE. Mohli jsme investovat do udržitelné hromadné dopravy. Nenapadlo nás, že pro pendolina a tramvaje s wi-fi internetem nezbudou peníze na pravidelné linky tam, kde jejich nedostatek bolí.
  • PROMIŇTE. Mohli jsme provést energetické audity státních budov a plošně a přísně hlídat šetrné zacházení s elektřinou a teplem. Někteří úředníci měli rádi v kanclech 23 stupňů. I proto jsme nakonec ve vaší obci museli zrušit školu.
  • PROMIŇTE. Mohli jsme hromadné dopravě nechat desetiprocentní sazbu DPH. Místo toho jsme ji zvedli až na 19 %.

Navíc se zdá, že parlamentem neprojde odvážný návrh ministra životního prostředí Tomáše Chalupy:

  • PROMIŇTE. Mohli jsme kontrolovat a trestat lidi, kteří do kotlů přikládali odpadky a umělé hmoty – tak jako policie sklízí zahrady drobných pěstitelů konopí. Soukromí bezohledných travičů ovzduší pro nás ale bylo cennější než soukromí hipíků.

Jaderná elektrárna? Lepší než řežavým uhlíkem do oka

A padni komu padni, ještě jeden plakát s někým z Duhy, případně ze Strany zelených:

  • PROMIŇTE: Mohli jsme nahradit fosilní palivo jadernou energií. Místo toho jsme pomohli zničit krajinu větrníky.

Anketa

Souhlasíte s hlavními myšlenkami Velké výzvy – postupným omezováním emisí prostřednictvím odměňování úsporného chování a naopak daněním znečišťovatelů?

Ekologické hnutí se při obhajobě Velké výzvy zaklíná citacemi ze závěrečné zprávy „nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém časovém horizontu“ z roku 2008. Mohlo by tedy zmínit i to, že podle ní „Česká republika patří mezi 10 až 15 zemí na světě, které disponují zásobami přírodního uranu“, což je kromě strategické výhody i ekonomická a vědecká příležitost. Navíc vyloučením jaderné energetiky z diskuse o budoucnosti – tehdy totiž ještě seděla ve vládě Strana zelených – se „zbytečně omezuje“ přijetí „strategických rozhodnutí“.

Pačesova komise nezapomíná zmínit i nevýhody jaderné energetiky, stěžovala si však na to, že byl tenhle zdroj prakticky tabuizován.

Právě velikášský, nekompromisní přístup „všechno, nebo nic“ je jedním z důvodů, proč mají ekologičtí aktivisté takovou potíž prosadit třeba i užitečné věci; proč bude Česko dál plýtvat energií ze smradlavých elektráren a kolosálních větrníků – a proč není jisté, kdo všechno se v roce 2030 bude ještě omlouvat.

Redakce radí: každý týden Kašpárka

Michal Kašpárek

A Kašpárek radí: udělej/urob si sám:

Další komentáře a dobré rady Michala Kašpárka

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2012 23:41, HonzaV

Pro řadu řetězců děláme měření a regulaci. Proti snižování teploty nejvíc brojí zaměstnanci (pokladny bývají hned vedle východu, kde neustále táhne, a vzduchotechnika i další technologie jsou v naprosté většině řešeny tak, aby představovaly minimum v investičních nákladech. S tím samozřejmě souvisejí buď vyšší náklady provozní - což tu firmu už nezajímá, protože výstavbu a provoz mají na starosti dvě různé partičkyb - nebo diskomfort pokladních i dalšího personálu). Úplně bytostně mi vadí, když vidím, že na prodejně je 22 °C a mezi regály se pohybují zákazníci v zimníkách, celí zpocení, koukají, už aby byli venku - přičemž v zájmu obchodu by mělo být je udržet na ploše co nejdéle, aby si naplnili vozíky.

Pravidlo 1 K = 6 % úspora už tolik neplatí, to bylo pro paneláky, dnešní budovy mívají lepší izolaci a ztráty nejsou tak velké. I když u těch dveřních clon v marketech bych tomu i věřil :)

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2012 12:59, HNF

Cyklopruhy jsou bullshit, cykloaktivisto Kapsarku placeny napul z nasich dani a napul z penez korporaci umyvajicich si tim ruce.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velcí znečišťovatelé osvobozeni od poplatků za jedy ve vzduchu. Co si o tom myslíte?

16. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Velcí znečišťovatelé osvobozeni od poplatků za jedy ve vzduchu. Co si o tom myslíte?

Životní prostředí vem čert! Dýchejte si, co chcete, hlavně že nám byznys kvete. Takový vzkaz nám minulý týden poslali poslanci. Prezident Klaus nejspíš zaplesal. Poděkovat může expremiérovi... celý článek

Dálnice bychom si měli platit „městskou známkou“, ne tou dálniční

10. 2. 2012 | Michal Kašpárek | 18 komentářů

Dálnice bychom si měli platit „městskou známkou“, ne tou dálniční

Kupon jsme letos lepili na přední sklo už po osmnácté. Možná nadešel čas promyslet celý systém úplně znova.

Jak nám chtějí politici pročistit vzduch

1. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Jak nám chtějí politici pročistit vzduch

Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? A co vašim sousedům? Od příštího roku do toho možná bude leccos i obecním úředníkům. Ministr Chalupa se totiž chystá prolomit ústavou zaručené... celý článek

Spolujízda je dvakrát rychlejší a levnější než vlaky. Málokdo o ní ale ví

14. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Spolujízda je dvakrát rychlejší a levnější než vlaky. Málokdo o ní ale ví

Jak z auta udělat jeden z nejlevnějších a k přírodě nejšetrnějších dopravních prostředků? Nacpat ho spolujezdci. Na českém internetu s tím pomáhá hned několik služeb.

Já rád jádro, ty rád jádro: dostavíme Temelín! Co si o tom myslíte?

15. 9. 2011 | Martin Vlnas | 30 komentářů

Já rád jádro, ty rád jádro: dostavíme Temelín! Co si o tom myslíte?

Premiér Nečas se rozhodl odvolat generálního ředitele ČEZu Martina Romana. Novým králem české energetiky se stane současný výkonný ředitel Daniel Beneš. Jeho prioritou má být jádro.... celý článek

Partners Financial Services