Brněnští (a)sociální demokraté šetří: 30 korun u doktora ne, 6 000 za jesle ano

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 16. 12. 2011 | 12 komentářů
Brněnští (a)sociální demokraté šetří: 30 korun u doktora ne, 6 000 za jesle ano
O solidaritě s nejslabšími se to hezky mluví při sněmovních obstrukcích. Když dojde na činy, regionální politici ČSSD umí s potřebnými vytřít stejně efektně jako pravicová vláda.

Opět se hlásím s novinkami z Brna, které ovšem i tentokrát mají celostátní dopad. Ve městě vědy a výzkumu totiž sociální demokraté spustili výzkumný program ČSSD jako pravicová strana.

Přijde vám Jaromír Drábek jako měkkota? Určitě doceníte snahu, se kterou se městští radní snaží stáhnout ještě níž ty, co jsou dole a snaží se vyškrábat nahoru. Pravda, „brněnská úsporná opatření“ částečně zaplatí ze svého sociálního pojištění zbytek země. Hlavní snad ale je, že magistrátu i příští rok zbude na ohňostrojový festival.

Jak z pracující matky udělat čerpadlo dávek

Kdo má malé dítě, potřebuje pracovat a doma mu schází babička, pro toho v Brně fungují troje jesle. Čtyři roky měly poplatky odstupňované: od osmi stovek za měsíc pro ty, kteří živořili na hranici bídy, po 4 500 korun pro střední třídu.

Rada města – ve které kromě socialistů sedí i šest členů ODS, ale u těch to nepřekvapí – na konci listopadu jednomyslně odhlasovala zvýšení poplatků na paušálních 6 000 měsíčně. I pro ty, kteří nosí domu minimální mzdu. I pro ty, kteří měli platnou, nevypověditelnou přihlášku a mohli s náklady počítat až do konce školního roku. Od ledna jim vyskočí platby na hlídání dětí až sedminásobně. Čas na nalezení alternativy? Pět týdnů.

Nejprudší nárůst se týká, pravda, několika jednotlivců. Od zaměstnanců jeslí se mi podařilo zjistit, že většina nejchudších klientů už našla hlídání v rodině nebo odejde na rodičovskou dovolenou s druhým dítětem. „Jste hodnej, že se staráte. Kdyby s tím měl ještě někdo problémy, ozveme se.“

Zarážející ale je, že strana, která se profiluje jako ochránce chudých a potřebných, kvůli úspoře několika desítek tisíc z městského rozpočtu zablokuje přístup do jeslí těm, kteří je nejvíc potřebují. Samoživitelkám, které nechtějí nebo nemohou sedět doma a čekat na dávky, ale pracovat a jesle státu vrátit daněmi a pojištěním.

Poprosil jsem e-mailem o vyjádření stínového ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha: „Ve chvíli, kdy Vaše strana má v programu aktivní podporu jeslí a navíc tak úporně a dlouhodobě bojuje například proti 30korunovému poplatku u lékaře, pokusíte se Vy sám nebo někdo z Vašich spolupracovníků tento krok rady zvrátit?“ Dva dny – a neodpověděl.

Sarkasticky za něj promlouvá jen oranžové motto senátorských webovek: Všichni víme, že je potřeba šetřit, ale záleží na tom, na kom se bude šetřit.

Dvacka za pětiminutovou jízdu: auto výhodnější tramvaje

Dalším vánočním dárkem je zdražení jízdného. Nárůst kopírující zvýšení DPH by šel pochopit. Z nabídky ale například zmizí desetiminutová jízdenka, se kterou jste se v malém Brně dostali z jednoho konce vnitřního města na druhý nebo z řady předměstí na nádraží. S bizarním zdůvodněním: cestující prý často překračovali její platnost. Za jedinou zastávku od nového roku zaplatíte dvacku za čtvrthodinový lístek, takže se poohlédneme po alternativách:

Anketa

Myslíte, že když bude městská doprava levnější, bude jí jezdit víc lidí?

První je jízdní kolo. Z města ven sice vedou asfaltové cyklistické dálnice, na jeho ulicích se budete ale pořád přetlačovat s auty a na vjezd do centra zapomeňte. Tam můžou jen auta majitelů a hostů kasin; cyklisty strážnící sesazují z kol a pokutují.

Druhou možností je automobil. Na kilometru jízdy spolkne dvě koruny za benzin a jednu za amortizaci, což je v mnoha případech výhodnější než dotovaná hromadná doprava. V centru se vám navíc staví dva parkovací domy a okolo něj chystá několik tunelů a estakád. Tuto možnost si tedy zapamatujeme.

Třetí řešení: jízda načerno. Pokud se vozíte hlavně na kratších trasách, sedmistovková pokuta je při lístcích za dvacku výhodnější investice do rizika, než při jízdenkách za čtrnáct. Jak na Finmagu vysvětlil Pricing Idiot: „Počet černých pasažérů se sníží, jestliže zvýším pokutu, snížím cenu jízdenky nebo zvýším pravděpodobnost chycení.“ Bohužel, vedení Dopravního podniku města Brna nečte Finmag a v magazínu Šalina se o tom nepíše.

Těším se na to, až se bude moci vedení podniku pochlubit výběrem jízdného za první čtvrtletí ve srovnání s rokem 2010. Sázím se o víkendovou rodinnou jízdenku, že případný nárůst ani nezkopíruje zvýšení DPH.

Když jste tak chytří, dejte mi korunu a zkuste si to sami

Přehled netradičních pokusů o úpravu kvality života v Brně uzavřeme uzavřením kina Scala. Akademici z filozofické fakulty následně otevřeným dopisem upozornili na to, že by do městského kina možná chodilo víc než průměrných 37 diváků na představení, a nebylo by tedy nutné jej zrušit, kdyby úředníci v jeho vedení nekašlali na dramaturgii i technické vybavení.

Reakce náměstka primátora Olivera Pospíšila? Když jste tak chytří, zkuste si to sami! Přesně v duchu brněnského neofeudalismu impulzivně nabídl škole korunový nájem.

Univerzita se ale naštvaného bonmotu chytla, takže bude zajímavé sledovat, jestli se vedení města podaří z trapasu vycouvat. Pokud ne, nespokojení cestující získají morální nárok na korunový pronájem vlastní tramvajové flotily, Klub vojenské historie na obsazení Špilberku a trpaslíci na znovuosídlení zrekonstruovaného brněnského podzemí.

Kašpárkovo Brno a regiony vůbec

Michal Kašpárek

... a další komentáře Michala Kašpárka

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 12. 2011 12:44

Jak to myslíte?

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

PayPal pro začátečníky. Jak platit (a být placeni) nejoblíbenější virtuální peněženkou

25. 11. 2011 | Michal Kašpárek | 308 komentářů

PayPal pro začátečníky. Jak platit (a být placeni) nejoblíbenější virtuální peněženkou

Nevyplňujte na internetu pořád dokola svou adresu a číslo kreditky, chraňte svoje peníze před hackery a nakupujte levné zboží ze zahraničí.

Chcete veřejné peníze? Začněte lízat feudálův zadek!

21. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Chcete veřejné peníze? Začněte lízat feudálův zadek!

Brno opět v čele pokroku. Zatímco zbytek republiky nesměle koketuje s demokracií a dělbou moci, z Nové radnice odvážně zní: „Brno su já.“ Od příštího roku potečou veřejné peníze jen... celý článek

V Brně šustí nové peníze. V Praze ty staré

2. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 20 komentářů

V Brně šustí nové peníze. V Praze ty staré

Proč se v Brně tak daří IT firmám? Ve městě bez staré smetánky je víc sexy programovat nebo podnikat než se drtit práva.

Michal Hašek je žába! Na prameni informací

13. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Michal Hašek je žába! Na prameni informací

Komoditou posledního měsíce není zlato, káva ani ropa ale – informace. Státní zaměstnanci od Brna přes Holandsko až po Pákistán je obratně využívají k tomu, aby si přilepšili. Občanům... celý článek

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

2. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

Uprostřed Vysočiny najdete billboard lákající na „Východní Moravu“. Až pojedete pod D1, položte k němu květiny – tady totiž skončily peníze z vašich daní a umřel zdravý rozum.

Partners Financial Services