Řecký syndrom českých politiků

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 28. 6. 2011 | 1 komentář
Řecký syndrom českých politiků
Minulý týden byly noviny zas plné Řecka. Evropská unie, respektive eurozóna, mu hodila další záchranný kruh, i když tonoucího unášejí proudy dál na volné moře. Pokud nepadne rozhodující slovo (ať už eufemistická „restrukturalizace dluhu“, nebo přímočařejší „bankrot“), bude se řecká agónie prodlužovat.

To možná není krátkodobě až tak na škodu – v Řecku projdou alespoň nějaké reformy a řecká ekonomika tak do budoucna trochu posílí a zbaví se největších zátěží.

Vrtěti Řeckem

Zábavné ovšem je, jak se Řecko vrátilo na českou politickou scénu. Loni před volbami fungovalo Řecko pravicovým stranám jako výborný strašák na voliče. Spíš než rozumová analýza přitom zafungovala neznalost světa mimo českou kotlinu. Pokud se teď některý čtenář urazil, omlouvám se – ale kolik z těch, kteří vážně přikyvovali větě Nechceme skončit jako Řecko, skutečně chápe, v čem spočívají řecké problémy a proč dnes Česká republika jako Řecko (zatím) skončit nemůže?

Když se v posledních dvou týdnech začala rozpadat vládní koalice, důvěra lidí ve vládu a její představitele se propadla na historická minima, a kdyby jim nešlo o chleba, tak navrhované pokusy o reformy nebude podporovat ani většina koaličních poslanců, najednou se opět objevilo jako hlavní argument Řecko. Navíc se zdá, že staré triky fungují i dnes. Stačí chvíli mluvit o tom, jak Řecko potřebuje pomoci a jak mu trhy nevěří – a najednou je tady pozoruhodný návrh na další zvyšování daní.

Čeští politici přeřazují na jihozemskou rychlost

Snaha o další zvýšení DPH byla sice jen pokusným balonkem, který má připravit půdu pro jiné cesty zvyšování příjmů státního rozpočtu, je ale smutné, že řecký argument někdo vůbec bere vážně. Česká koruna zůstává i přes pochybnou politickou situaci supersilnou měnou a investoři vnímají český stát jako důvěryhodný – ostatně stačí se podívat na výsledky emisí státních dluhopisů a státních pokladničních poukázek, které investoři bez problému kupují i s výnosem nižším než ještě před pár měsíci.

Přesto tu však je jedna skupina, která by měla řecký odstrašující příklad brát vážně – vládní politici. Součástí jejich mandátu byly bezpochyby reformy, jenže při jejich přípravě jako by se naši politici nakazili řeckým virem „čím méně a čím později, tím lépe“. Jinak si snad ani nelze vysvětlit to, v jaký paskvil se přetvořila penzijní reforma a jak tvrdohlavě vláda opakuje chyby ve zdravotnictví. Místo podpory podnikání se v řadě oborů zhoršuje šance na vstup do odvětví, a když si člověk čte poslední návrhy legislativy v oblasti finančních služeb, má pocit, že si tvorbu zákonů zcela zprivatizovala skupinka významných firem.

Qui bono?

Anketa

Rozumíte vládním reformám?

Pokud tedy chce někdo strašit Čechy Řeckem, měl by si uvědomit, že Řecko má problémy proto, že místo šancí na úspěch pro všechny podporovalo zisk jedné úzké skupiny. Nechceme-li dopadnout jako Řecko, je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jak se poslední dobou v Čechách tvoří pravidla hry a komu doopravdy prospívají.

Psáno pro Lidové noviny

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích: proč jde stát na ruku nejsilnějšímu hráči?

21. 6. 2011 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích: proč jde stát na ruku nejsilnějšímu hráči?

Lidové noviny otiskly první velký rozhovor s Vladimírem Mrázem po jeho odchodu z čela Kooperativy a Hospodářské noviny rozhovor s Pavlem Řehákem, ředitelem České pojišťovny. Oba rozhodně... celý článek

Tomáš Prouza: reformy přes mrtvoly

7. 6. 2011 | Tomáš Prouza | 26 komentářů

Tomáš Prouza: reformy přes mrtvoly

Včerejší Lidové noviny přinesly průzkum, podle kterého téměř 80 procent lidí odmítá navržené reformy důchodů a daní. Vládě přitom nevěří 90 procent občanů a vládní představitelé zároveň... celý článek

Odstoupí? Neodstoupí? Nová hra české politiky

31. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Odstoupí? Neodstoupí? Nová hra české politiky

Víkend přinesl zajímavou debatu o tom, kdo všechno z ministrů odstoupí, když… Neměly by tyto výkřiky následovat až poté, co všechno ostatní selhalo?

Důchodová reforma: koho bude bolet hlava po mejdanu?

26. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Důchodová reforma: koho bude bolet hlava po mejdanu?

Pro navrhovanou důchodovou reformu se vžil název „mejdan bankovních domů“. V pondělí představené návrhy zákonů naznačují, že nepůjde o rychlou bujarou pitku, ale spíš o dlouhou hostinu.... celý článek

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

17. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

Výsledky loňských voleb řada lidí oslavovala, protože Česká republika měla konečně silnou vládu s atraktivním programem úspor a boje proti korupci a dostatečná většina v parlamentu... celý článek

Partners Financial Services