Akcie: pražské burze se krok do nového roku vydařil

Pavel Slavík | 9. 1. 2007
Akcie: pražské burze se krok do nového roku vydařil
První obchodní den roku 2007 byl pro českou burzu jednou z nejsilnějších úvodních seancí v historii pražské burzy. Americké trhy se kvůli pohřbu prezidenta Forda dočkaly jen tří obchodních dnů, a to se smíšeným výsledkem. Německý i maďarský trh pak žádné novoroční úspěchy neslavily, zejména maďarský index zaznamenal výrazný propad.


Česká republika

Pražská burza zažila razantní vstup do nového roku, úterní seance byla jednou z nejsilnějších úvodních seancí roku v historii burzy. Své zisky v následujících dnech však nerozšířila a index PX své zisky zkorigoval na závěrečných 0,7 %. Nejvíce se po novém doporučení dařilo tabákové společnosti Philip Morris, kerá přidala 9 %. Orco posílilo o více jak 5 %. Růst přibrzdila energetická společnost ČEZ, která oslabila o necelá 3 % poté, co manažeři prodávali své akcie a cena elektrické energie na západních trzích nadále klesala.


Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 588,90 1 599,90 + 0,7


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Státní rozpočet vykázal za rok 2006 schodek 97,3 mld. korun. Rozpočet byl původně schválený s nižším schodkem a to 83,71. mld korun. Pro letošní rok je schválený schodek 91, 3 mld. korun.


Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (profil, názory)
3/1: Společnost CME pokračuje v restrukturalizaci skupiny firem okolo televize Nova. Servisní organizace CME Media Services se sloučila s CET21, která vlastní vysílací licenci. Prodej reklamy bude zajišťovat právě CET21.
4/1: Společnosti CME byla prodloužena licence na vysílaní na Ukrajině. Spor o prodloužení se kvůli soudním procesům táhl více jak rok. Licence byla prodloužena na dalších 10 let.

ČEZ (profil, názory)
2/1: Manažeři energetické společnosti uplatní část akciových opcí, který jim náleží v rámci motivačního programu. Celkem by mělo být uplatněny opce na 600 000 kusů akcií. Generální ředitel Roman uplatní desetinu své opce (75 000 ks akcií). Další členové představenstva uplatní 25 % svých opcí. Obchodní ředitel Svoboda uplatní celou svoji opci na 300 000 ks akcií, jelikož již není v představenstvu a vyprší mu termín pro možnost využití.
2/1: Společnost se nebude účastnit tendru na výstavbu bloku v polské elektrárně Halemba, přestože o účasti původně uvažovala.
5/1: Merrill Lunch opět začala pokrývat energetický titul s úvodním doporučením "kupovat". Cílová cena byla stanovena na 1 200 Kč.

Erste Bank (profil, názory)
3/1: Patria/KBC snižuje doporučení rakouské banky na stupeň "prodat". Cílová cena byla však zvýšena na 53,44 EUR.

Orco Property Group (profil, názory)
5/1: Wood & Copany navýšila svojí cílovou cenu pro developerskou společnost na 125 EUR. Doporučení zůstává "kupovat".

Philip Morris (profil, názory)
3/1: Patria/KBC začíná pokrývat titul s úvodním doporučením "kupovat". Cílová cena byla stanovena na 12 134 Kč.

Unipetrol (profil, názory)
2/1: Petrochemická společnost oznámila, že v letošním roce plánuje zvýšit investice o 40 %, aby tak rozšířila produkci rafinérií. Výdaje by měly vzrůst na 5,7mld. CZK, z toho 3mld. CZK mají být vynaloženy na zvýšení výrobních kapacit Chemopetrolu a více než 1 mld. CZK má směřovat do rafinérií v Litvínově a Kralupech.
5/1: Omezení provozu, které bylo v prosinci v kralupské rafinerii, přišlo holding Unipetrol na 85 mil Kč. Kvůli omezení rafinérie pracovala na poloviční výkon.

Vítkovice – RM-S
4/1: Vítkovice Heavy Machinery plánuje investice za 930 mil Kč. Směřovat budou především do modernizace výrobního zařízení. Společnost vyjednává o investiční pobídce se státem prostřednictvím agentury CzechInvest.


Co se stane - očekávané události

  • 9/1 Nezaměstnanost, spotřebitelské ceny

Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Sustili jsme novinku, denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této nové rubrice. Věříme, že naši novinku oceníte.


USA

Americké trhy vstoupily do nového roku smíšeně. Kvůli pohřbu bývalého prezidenta Forda byly v obchodním týdnu pouze tři seance. Makrodata poukázala na možná lepší stav americké ekonomiky, než se předpokládalo, čímž by však FED mohl odložit očekávané snížení sazeb. To ovšem investoři to nepřijali pozitivně. Největší poklesy indexy zaznamenaly v pátek na závěr obchodování. Technologický Nasdaq si udržel kladné zhodnocení poté, co silně posílil ve čtvrtek. Sektor táhly vzhůru velké společnosti jako Intel či Yahoo, který posílil o více jak 7 %.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 463 12 398 -0,5
Nasdaq
(profil, názory)
2 415 2 434 +0,8
S&P 500
(profil, názory)
1 418 1 409 -0,6


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová výroba nečekaně vzrostla. ISM index průmyslové výroby vzrostl v prosinci na 51,4 bodu z listopadových 49,5 bodů. Trh očekával jeho hodnotu na 50 bodech znamenajících stagnaci.
  • Počet nových pracovních míst v USA, mimo zemědělství, v prosinci neočekávaně vzrostl na 167 tis., když se původně čekalo 100 tis. Příjmy za stejné období přitom vzrostly nejvíce za posledních 8 měsíců. Nynější data z největší světové ekonomiky tak naznačují, že příjmy domácností by mohly růst dostatečně na to, aby udrželi spotřebitelské výdaje a tempo růstu ekonomiky. Zpráva snížila obavy některých činitelů FEDu, ohledně klesajícího růstu ekonomiky, avšak zvýšila riziko, že vyšší mzdy by mohly posílit inflační tlaky. Míra nezaměstnanosti zůstala na 4,5 %.


Co se stane - očekávané události

  • 9/1: Alcoa (profil, názory) výsledky hospodaření, začátek sezony ohlašování výsledků


Vývoj titulů na amerických trzích

  • 2/1: Lennar Corp. (profil, názory), čtvrtý největší stavitel domů v USA podle tržeb, uvedl, že za 4QFY oznámí ztrátu, která bude způsobena jednorázovými náklady v hodnotě 500 mil. USD. Ty zahrnují odpisy zásob a náklady spojené s pozemky, které už nehodlá kupovat. Ztráta by měla činit mezi 88 c až 1,28 USD/a. Analytici očekávají čistý zisk 1,07 USD/a.
  • 2/1: Výrobce telekomunikačního zařízení Alcatel-Lucent (profil, názory) oznámil, že dokončil akvizici vysokorychlostní UMTS divize pro mobilní telefony od kanadské společnosti Nortel. Hodnota transakce činí 320 mil. USD. Akvizicí této divize dosáhne Alcatel-Lucent většího měřítka a pomůže mu při vstupu na trhy jako je Čína. Navíc jeden ze čtyř operátorů UMTS bude používat technologii této společnosti.
  • 2/1: Indický soukromý přepravce Jet Airways dnes oznámil, že se dohodl s americkým výrobcem letadel Boeing (profil, názory) na koupi 10 letounů, typu 787-8 Dreamliner. Tímto krokem hodlá indická společnost rozšířit svoje mezinárodní linky. Finanční detaily dohody nebyly zveřejněny, ale podle nejmenovaného zdroje z Jet Airways by se měla celková suma za letouny pohybovat mezi 1,5-2 mld. USD.
  • 3/1: Banc of America snížila doporučení pro výrobce automobilů General Motors (profil, názory) na "sell" z "neutral." Analytici také snížili 12M cílovou cenu na 25 z 30 USD/a. Důvodem jsou obavy z prudkého poklesu objemu nových vozů, který bude způsobený nižším tržním podílem ve světě.
  • 5/1: Motorola (profil, názory) ve svém prohlášení snížila odhad zisku a tržeb za čtvrté čtvrtletí uplynulého roku. Tržby se by měly pohybovat v intervalu od 11,6 mld. USD do 11,8 mld. USD namísto původně odhadovaného intervalu od 11,8 mld. USD do 12,1 mld. USD. Zisk by se měl vejít do intervalu od 13 do 16 centů na akcii, trh však očekával jeho výši kolem 39 centů na akcii.


Německo

Německý trh vstoupil do nového roku bez výraznějších změn a index DAX pouze nepatrně klesl. To co v průběhu prvních dvou dnů zkráceného týdne získal, tak v závěru opět ztratil. V pátek trh negativně reagoval na vývoj amerických trhů. Dařilo se akciím Deutsche Telekomu, který přidal o více jak 4 % a od poklesů z jara 2006 se poprvé dostal zpět nad hranici 14 EUR.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 596 6 593 -0,05


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Nezaměstnanost v prosinci klesla nejvíce od sjednocení země v roce 1990, když rostoucí podnikatelská důvěra povzbudila společnosti zaměstnávat nové lidi a stavební průmysl nesnižoval pracovní stavy během teplé zimy. Počet lidí bez zaměstnaní, upravený o sezónní výkyvy, klesl o 108 tis. Ekonomové přitom očekávali pokles kolem 48 tis. Míra nezaměstnanosti pak klesla na 9,8 % z 10,1 %. Klesající nezaměstnanost přidává na důvěře, že největší evropská ekonomika ustojí zvýšení DPH na 19 % z 16 %, které vstoupilo v platnost na počátku nového roku.


Vývoj titulů na německém trhu

  • 2/1: Majitelé společnosti Metro, třetího největšího maloobchodního prodejce v Evropě, podle spekulací uvažují, že učiní nabídku převzetí. Spekulace se týkají jedné ze zakladatelských rodin Hanielových, která drží v podniku zhruba 18 % podíl. Další dvě zakladatelské rodiny drží 18 % resp. 14 % akcií společnosti.
  • 3/1: Chemická společnost Bayer AG dokončila opravu svého zařízení na výrobu TDI v Texasu před stanovenou lhůtou. Společnost tak začne dodávat standardně TDI svým severoamerickým zákazníkům. Výrobní zařízení bylo poškozeno od loňského září.
  • 3/1: Výkonný ředitel Fresenius Medical Care AG Lawrence A. Rosen pohlíží na budoucnost své firmy v roce 2007 optimisticky. Podle jeho vyjádření pro agenturu Bloomberg Fresenius nepodléhá ekonomickým cyklům a díky demografickému vývoji ve vyspělém světě jej v roce 2007 očekává stabilní růst. Společnost by nemělo postihnout ani zvýšení DPH v Německu jelikož více než 95 % svých tržeb vytváří v zahraničí.
  • 4/1: Citigroup snížila své doporučení pro Bayerische Motoren Werke AG, největšího světového výrobce luxusních automobilů, z původního "buy" na "hold" a cílovou cenu z 50 na 46 EUR.


Maďarsko

Maďarská burza nevstoupila do nového roku dobrým výsledkem, index BUX klesl o více jak 3 %. Po sérii růstových dní z konce roku v tomto týdnu index pokaždé klesal. Burza zaznamenala výrazný propad stejně jako většina rozvojových trhů - jedním z důvodů byl pokračující pokles komodit. O více jak 7 % klesla ropná společnost MOL.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
24 844 24 116 -3,0


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Produkční ceny v prosinci v meziměsíčním vyjádření klesly o 1,1 %. V meziročním srovnání jsou vyšší o 5,5 %, což je však poles oproti 7 % z minulého období.
  • Míra nezaměstnanosti vzrostla z 7,4 % na 7,5 %.


Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 3/1: Magyar Telekom navýšila svůj podíl ve společnosti T-Systém Hungary na 51 %. Majoritním vlastníkem se stala po dokoupení 2 % od Deutche Telekom za 60 mil HUF. MTEL chce svůj podíl navýšit do konce druhého kvartálu na 100 %.


Komentář připravil server
e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy? 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: trhům se dařilo

19. 12. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: trhům se dařilo

Pražská burza zažila poklidný předvánoční týden. Americký trh opět posunul svojí rekordní hodnotu, Dow Jones v pátek zavíral na historickém maximu 12 445,52 bodů. Německý trh ten americký... celý článek

Akcie: dařilo se trhům na obou stranách Atlantiku

11. 12. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: dařilo se trhům na obou stranách Atlantiku

Dění na pražské burze probíhalo ve znamení IPO společnosti ECM, která hned první den významně posílila nad svojí upisovací cenu. Americké burzy i přes výkyvy udržely pěkné zisky z pondělní... celý článek

Akcie: pátek mazal zisky

27. 11. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pátek mazal zisky

Praha v uplynulém týdnu, kterým byla zakončena výsledková sezóna, ztratila 1,2 %. V USA Dow Jones ustoupil ze svých rekordních hodnot. v Německu DAX posunul své několikaleté maximum... celý článek

Akcie: týden růstů

20. 11. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: týden růstů

Dow Jones Industrial Average minulý týden zpevnil o 1,7 %, německý DAX získal 1,5 % a pražská burza si připsala 1,4 %. Co bylo příčinou těchto růstů? Přečtěte si náš pravidelný akciový... celý článek

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

13. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

Výsledky amerických voleb akciovému trhu obecně pomohly, neradují se ale třeba farmaceutické firmy. Senát pod taktovkou demokratů nejspíš utlumí výdaje na léky. Výsledky evropské ekonomiky... celý článek

Partners Financial Services