Co Andrej, problém s dluhopisy máme všichni!

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 11. 5. 2017 | 24 komentářů
Andrej Babiš má problém s korunovými dluhopisy své firmy. Nechme na jiných, jestli je to problém skutečný, právní, nebo jen virtuální, politický. Z nadhledu je to totiž problém nakonec malicherný. Podstatnější průšvih, který má sílu reálně (a negativně) ovlivnit životy lidí v zemi, vidím ve státních dluhopisech. S jejich splácením bude mít brzy problém republika.
Co Andrej, problém s dluhopisy máme všichni!

Hospodář si může půjčit a dluh z něj ještě nedělá špatného hospodáře. Pokud má ale jen trochu rozum a je hospodářem nazýván oprávněně, půjčuje si tak, aby úroky a splátky nezadusily jeho podnikání, případně neohrozily jeho kvalitu života. Teď jsou úroky extrémně nízké, takže pokud si půjčujete a víte, že si budete půjčovat i později, je rozumné půjčit si na delší dobu a zafixovat si tak nízkou úrokovou sazbu, abyste se vyhnuli růstu úroků, který může přijít. V našem případě ovšem můžeme s velmi vysokou pravděpodobností přesněji říct: abyste se vyhnuli růstu úroků, který přijde. Za pár měsíců.

Brát si na dlouhodobé investice krátkodobé půjčky a neustále je obnovovat, je rychlá cesta do pekla. Ministerstvo financí už před nějakou dobou otočilo volantem a strhlo káru na nájezd, který nás na tuhle highway to hell bezpečně dovede.

Koupí si vás?

Kupte si vy dřív Babiše!

Velký rozhovor s Andrejem Babišem v příštím papírovém Finmagu

Michal Kašpárek podnikl cestu do hlubin Babišovy duše. Už 18. 5. můžete zjistit, co šéf ANO čte, čemu věří a co všechno mu brání v plánu udělat z České republiky rodinnou firmu.

„Vy mě bavíte s tím, že bych někoho ohrozil. Jste nasáklý nesmysly, že jsem ohrožení demokracie. Tak proč mě lidi zvolili?“

Časopis Finmag a jeho předplatné

Ministerstvo šlo na ruku spekulantům

Aby Česká republika mohla uhradit dluhy, které si „nastřádala“, vydává a prodává Ministerstvo financí státní dluhopisy. Ty právě teď nesou nejmenší úroky za celou dobu své existence. Některé mají i – věc dříve nevídaná – úrok záporný. To znamená, že investoři dokonce platí státu za to, že si je můžou koupit. Loni jsme dokonce měli dokonce nejnižší nebo chcete-li nejzápornější úroky na celém světě.

Kdo si takový dluhopis koupí? Bohužel jsou tu nešťastníci, kteří musí, protože jim to nakazuje zákon. Patří mezi ně banky, pojišťovny nebo penzijní fondy. Druhá skupina investorů, nebo raději spekulantů, na výnos až tolik nehledí, dluhopisy mají jako nástroj na zaparkování korunové hotovosti. Koruna byla několik roků podhodnocená, kvůli měnové politice České národní banky. Odhadem se pohybovala deset procent pod svou tržní cenou. Spekulanti počítají s tím, že až koruna posílí a dluhopisy budou splatné, inkasují jejich nominální hodnotu, která bude ale díky posílení koruny reálně mnohem vyšší.

České státní dluhopisy nakupovali v době intervencí zejména zahraniční investoři. Ještě v roce 2013 bylo v držení zahraničních investorů nějakých deset procent českých dluhopisů, dneska je to skoro padesát procent!

Investoři měli zájem především o krátkodobé dluhopisy, se splatností do čtyř let. A ministerstvo financí tuhle poptávku ochotně uspokojovalo. Problém je v tom, že krátkodobých dluhů teď máme nyní příliš a doba jejich splatnosti se rychle blíží. Zahraniční investoři brzy odejdou nebo budou chtít splacení dluhopisů (koruna posílí) a nebude nikdo jiný, kdo by jejich obrovský odliv nahradil.

Až se ucho utrhne

Ještě jednou: zahraniční investoři vlastní polovinu českého dluhu. Lokální kupci nebudou chtít dluhopisy s krátkou dobou splatnosti, určitě ne v takovém objemu, jaký je teď na trhu, a zcela jistě budou nakupovat, až když jim Česko nabídne vyšší výnos. Já bych si osobně při současné dvouprocentní inflaci koupil státní dluhopis s výnosem minimálně tři procenta, určitě ne pět desetin pod nulou.

Když tedy nebude dost investorů, bude muset přijít rychlý růst výnosů, respektive propad cen dluhopisů.

A tady začnou potíže, protože Ministerstvo financí – místo aby využilo nízké výnosy pro dlouhodobé výpůjčky – si půjčilo jen na pár let. Jako rozumní hospodáři se chovali lidé, kteří si vzali hypotéku s nízkými úroky na co nejdelší dobu. Naše Ministerstvo financí se bohužel chovalo jinak. S vidinou mediálně vděčných záporných sazeb – necháme si zaplatit za to, že si u nich půjčíme – zanedbalo dlouhodobý efekt nízkých nákladů.

Zdroj: MFČR, vlastní výpočty

Na grafu je vidět, že český státní dluh se naakumuloval do prvních čtyř let. Celkově bude muset stát splatit za čtyři roky skoro bilion korun. Pro porovnání je v grafu rok 2013 – vidíte, že splatnost dluhopisů byla rozložena rovnoměrněji, v prvních čtyřech letech si financování dluhu žádalo jen zhruba 600 miliard. Sehnat na splacení 400 miliard korun navíc (ve skutečnosti ještě mnohem víc, protože i většinu ze zbylých 600 miliard vlastní zahraniční spekulanti) a z domácích zdrojů nebude jen tak. Na nového ministra financí čeká nelehký a nevděčný úkol.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Party končí, budeme platit

Jaký to bude mít vliv na nás? Obecně bude mít stát větší náklady na dluh, ale hlavně porostou sazby úvěrů. Proč by banky půjčovaly lidem za dvě procenta, když likvidní státní dluhopisy ponesou konečně zase třeba tři procenta? Banka radši zainvestuje mnohem víc peněz do dluhopisů. Je to bez rizika a nepotřebujete na to kvanta zaměstnanců schvalujících úvěry. Pokud tedy budete chtít od banky půjčit, musíte dát víc, než nese státní dluhopis. Podtrženo a sečteno: připravte se na razantní růst úroků z úvěrů, včetně hypoték. A včetně sazeb, které vám banka nabídne na konci fixačního období hypotéky. Zásah ale můžou dostat všichni, nejen dlužníci a potenciální dlužníci. Růst úroků může přivodit celkovou hospodářskou stagnaci…

Viděno z tohoto úhlu, skoro by se chtělo říct, že Andrej Babiš si skandál s korunovými dluhopisy své firmy musel přát, nebo dokonce zařídit. Geniálně tak odvádí pozornost od toho, na jaký hospodářský průšvih nám všem jeho ministerstvo zadělalo.

Úvodní foto: btwcapture / Shutterstock.com

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 5. 2017 10:22, Petr

Autor se zase plete, koruna nebyla o 10% podhodnocena,důkaz je vývoj inflace v ČR! Kurz koruny ČNB stanovila naprosto genialne! Dokazuje to včera zveřejněna inflace 2%! Inflace 2% totiž genialne trefila plánovanou inflaci ČNB! Ta totiž plánuje inflaci právě 2% ! ! ! Takže můžeme ČNB gratulovat k její geniální práci !!

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak bankrotují státy a kdy přijde na řadu Česko

21. 1. 2021 | Dominik Stroukal | 93 komentářů

Jak bankrotují státy a kdy přijde na řadu Česko

Během koronavirové krize to mohlo zapadnout, ale loni „zbankrotovalo“ hned pět zemí. Další státy balancují na hraně. Pro srovnání: během poslední finanční recese se to stalo jen u tří... celý článek

Státní dluh roste. Na každého Čecha připadá 153 500 Kč

14. 2. 2020 | Petr Kučera | 7 komentářů

Státní dluh roste. Na každého Čecha připadá 153 500 Kč

Státní dluh České republiky loni stoupl o 18,2 miliardy na 1,64 bilionu korun. Na každého obyvatele tak teoreticky vychází přibližně 153,5 tisíce korun. Vyplývá to z informací ministerstva... celý článek

Aleš Michl: Centrální banku čeká krušné období

14. 1. 2017 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Aleš Michl: Centrální banku čeká krušné období

„Když už to drží tak dlouho, nechal bych kurz co nejrychleji na pokoji. Na dluhopisech je i kvůli tomu bublina jako bejk,“ říká o ukončování intervencí ČNB vůči koruně ekonom a poradce... celý článek

Evropou obchází strašidlo deflace

28. 1. 2014 | Pavel Kohout | 17 komentářů

Evropou obchází strašidlo deflace

Inflace bohatým bere a chudým dává. Nebo přesněji: bere těm, kteří jsou v plusu. A ti, kteří mají dluhy, ji rádi poplácají po ramenou. Možná proto, jak ve svém dnešním textu vysvětluje... celý článek

Přestanou zbytečně dusit ekonomiku. Co zbytečného přijde místo toho?

30. 4. 2013 | Tomáš Prouza | 7 komentářů

Přestanou zbytečně dusit ekonomiku. Co zbytečného přijde místo toho?

Konečně už i ve Strakově akademii po třech letech pochopili, že dusit ekonomiku je nesmyslné a nic to nepřináší. Jenže pokus nabrat jiný kurz působí zase stejně bezradně.

Partners Financial Services