Vláda má dluhy ráda. „Bojem“ s nimi může ospravedlnit cokoli

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 9. 8. 2011 | 17 komentářů
Vláda má dluhy ráda. „Bojem“ s nimi může ospravedlnit cokoli
Poslední týdny plní média jeden článek o zadlužených ekonomikách za druhým. Příběh o snaze rychleji omezit zadlužování české ekonomiky dokonce nedávno vyvolal další koaliční bouři ve sklenici vody. Škoda, že jde jen o řečnická cvičení.

Nejprve musíme oddělit pohled zahraničních investorů a ratingových agentur od domácího pohledu, omezeného hranicemi české kotliny a vedeného především snahou nabrat politické body či alespoň poškodit jinou stranu.

Ze zahraničního pohledu se Česká republika s drobnými výchylkami chovala vždy poměrně odpovědně a ze srovnání s okolními postkomunistickými zeměmi vždy vycházela velmi dobře. Investoři a analytici budou vždycky sledovat relativní ukazatele, tedy to, jak se nám daří nebo nedaří ve srovnání s jinými. A i když jsme často měli spíše štěstí než rozum, je Česká republika považována za dobrou investici. Můžeme si to samozřejmě pokazit, ale jelikož být lepší než Maďaři nebo Poláci není moc těžké, museli bychom se hodně snažit.

I kdyby školníci pracovali zadarmo, zadlužení neklesne

Něco jiného je samozřejmě domácí pohled. Hrozba zadlužování velmi dobře zafungovala v posledních volbách, a tak je logické, že když zkrachovala popularita vlády, pokoušejí se ji obě větší strany koalice oživit. Je ale smutné, že zatímco před volbami mělo „strašení Řeckem“ obhájit škrty ve výdajích, slouží dnes stejný argument k obhajobě zvyšování daní.

Kde je třeba opravdu reformovat?

Osmdesát procent všech státních výdajů tvoří mandatorní výdaje (výdaje, ke kterým stát zavazuje zákon, zejména důchody a sociální dávky) a kvazimandatorní výdaje (například mzdy státních zaměstnanců).

Vývoj schodku státního rozpočtu najdete v naší nové sekci se základními makroekonomickými ukazateli České republiky: penize.cz/makroekonomika

Pokud se pravicová vláda soustřeďuje na zvyšování daní, znamená to, že zřejmě rezignovala na možnost provést to, co od ní všichni čekali – důraznou reformu výdajové stránky rozpočtu. Důraznou reformou přitom není pozastavení pár staveb dálnic ani snižování platů školníkům, ale reforma mandatorních výdajů. Silný mandát vlády – nejsilnější většina ve sněmovně v historii České republiky – dával naději, že během prvního roku dojde k výrazným změnám v tom, komu a jak se rozdělují peníze z veřejných rozpočtů. Místo toho se vláda zmohla jen na pár kosmetických změn, v jejichž účinnost nevěří snad ani ona sama.

Mistři světa v řečnění

Anketa

Jaký recept byste vládě doporučili pro boj s dluhy?

Druhou cestou by byla podpora rychlejšího ekonomického růstu. Jenže to by se rozhádaná vláda musela shodnout na výběru priorit a jasně říct, co a jak bude podporovat. Existují tak například krásně napsané materiály o posilování české konkurenceschopnosti s motivačními názvy jako Zpět na vrchol 2012–2020, jenže jejich uvádění do života silně pokulhává. Pod obecné proklamace o efektivnosti veřejných institucí, omezování nadměrné regulace, lepším plánování zdrojů na infrastrukturu a vzdělávání či osobní odpovědnosti ministrů se samozřejmě podepíše každý. Jenže každý, kdo sleduje dnešní fungování české vlády, vidí, že plány na radikální změnu byly zapomenuty pět minut poté, co skončila prezentace materiálu na Úřadu vlády. Bohužel, protože tyto plány mohly pro českou ekonomiku a zdraví veřejných financí udělat mnohem více než to, že se ubere na platech školníkům.

Psáno pro Lidové noviny, foto Isifa

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2011 7:40, Fany

Pane Prouzo, máte tam chybu. V Česku zatím nikdy nevládla pravicová vláda a tato poslední je všechno možné, jen ne zástupce skutečné liberálně konzervativní pravice.
Pokud to nevíte, tak u nás spolu léta soupeří dvě sociálně orientované strany. Jedna občanská a druhá komunistická. Tím pádem by Vás nemělo překvapit zvyšování daní. Dělají to oba levicové směry, jen s tím rozdílem, že ten, kterému říkáte "pravice" to říká naplno a ten druhý, bolševický, to dělá skrytě, pomocí různých minimálních základů daně, zvyšování minimální mzdy, což znamená zvyšování vyměřovacích základů pro odvody zdr. a soc. pojištění (jiný název pro daně).
Na skutečnou pravici si budete muset počkat až za pár generací.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První test Karolíny Peake

26. 7. 2011 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

První test Karolíny Peake

Když se Karolína Peake domohla „důstojné funkce“, slibovala, jak bude tvorba zákonů pod přísnou kontrolou, jak bude dbát na kvalitu nové legislativy a jak bude omezovat prostor pro... celý článek

Řecký syndrom českých politiků

28. 6. 2011 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Řecký syndrom českých politiků

Minulý týden byly noviny zas plné Řecka. Evropská unie, respektive eurozóna, mu hodila další záchranný kruh, i když tonoucího unášejí proudy dál na volné moře. Pokud nepadne rozhodující... celý článek

Tomáš Prouza: reformy přes mrtvoly

7. 6. 2011 | Tomáš Prouza | 26 komentářů

Tomáš Prouza: reformy přes mrtvoly

Včerejší Lidové noviny přinesly průzkum, podle kterého téměř 80 procent lidí odmítá navržené reformy důchodů a daní. Vládě přitom nevěří 90 procent občanů a vládní představitelé zároveň... celý článek

Odstoupí? Neodstoupí? Nová hra české politiky

31. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Odstoupí? Neodstoupí? Nová hra české politiky

Víkend přinesl zajímavou debatu o tom, kdo všechno z ministrů odstoupí, když… Neměly by tyto výkřiky následovat až poté, co všechno ostatní selhalo?

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

17. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

Výsledky loňských voleb řada lidí oslavovala, protože Česká republika měla konečně silnou vládu s atraktivním programem úspor a boje proti korupci a dostatečná většina v parlamentu... celý článek

Partners Financial Services