Starobní důchod 2017: Spočítejte si, kdy půjdete do penze a kolik budete brát

Máte to za pár nebo vás čekají ještě dlouhá léta v zaměstnání? Na Peníze.cz najdete sadu kalkulaček aktualizovaných pro rok 2017, se kterými si snadno spočítáte, jak vysokou penzi budete brát a kdy dosáhnete důchodového věku.
Starobní důchod 2017: Spočítejte si, kdy půjdete do penze a kolik budete brát

Pro odchod do důchodu je potřeba splnit dvě podmínky. Dostatečně dlouho se účastnit důchodového, respektive sociálního pojištění, a dosáhnout důchodového věku. Pokud jde o druhou podmínku, do řádné penze můžou letos odejít:

  • muži narození v lednu až říjnu 1954
  • bezdětné ženy narozené v září až prosinci 1954 a v lednu až dubnu 1955
  • ženy narozené v září až prosinci 1955 a v lednu až dubnu 1956, které vychovaly jedno dítě
  • ženy narozené v září až prosinci 1956 a v lednu až dubnu 1957, které vychovaly dvě děti
  • ženy narozené v září až prosinci 1957 a v lednu až dubnu 1958, které vychovaly tři či čtyři děti
  • ženy narozené v září v září až prosinci 1958 a v lednu až dubnu 1959, které vychovaly pět a více dětí

Kdo je pozdějšího data narození, bude si muset na řádný odchod do penze ještě nějaký ten rok počkat. Zatím pro vás máme alespoň kalkulačku, díky které si lehce spočtete, kolik let, měsíců a dní by to mělo dělat.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Výsledek je ale potřeba brát jen orientačně. Pokud nemáte důchodový věk na dosah, může se jeho výpočet klidně ještě změnit. Už teď například leží v Poslanecké sněmovně návrh, který by mohl hranici odchodu do důchodu znovu zastropovat.

Kolik let musíte odpracovat

Dosažení důchodového věku nicméně ještě neznamená, že vám sociálka penzi skutečně přizná. Splnit musíte také podmínku potřebné doby účasti na důchodovém pojištění. Důchodové pojištění je jednou ze složek sociálního pojištění, které za zaměstnance odvádí zaměstnavatel. Osoby samostatně výdělečně činné si sociální pojištění platí samy.

V praxi tedy bude rozhodovat počet odpracovaných let. Kdo chce začít pobírat starobní důchod v roce 2017, musí jich mít alespoň třiatřicet. Případně 30 let bez náhradních dob pojištění. Do potřebné doby pojištění se totiž započítávají i některá období (náhradní doby pojištění) kdy jste nepracovali. Jde například o péči o dítě do čtyř let věku nebo evidence na úřadu práce jako uchazeče o zaměstnání po dobu, po kterou vám náležela podpora v nezaměstnanosti, ale také o péči o blízkého závislého na vaší péči nebo dobu, kdy člověk bere invalidní důchod pro III. stupeň invalidity.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Důchod ze zahraničí

Roky za kopečky

Pokud jste pracovali ve víc než jedné zemi, můžete jednou taky brát víc než jednu penzi. Přinášíme přehled pro každého, kdo pracoval za hranicemi (nebo to zvažuje) a chce vědět, podle jakých pravidel se bude počítat jeho důchod.

Práce v cizině: Jaký dostanete důchod

Komu pár odpracovaných let chybí (a nepomůže ani náhradní doba pojištění), tomu prozatím nárok na penzi nevznikne a bude muset ještě pár let vydržet v pracovním procesu. Výjimkou může být situace, kdy vám ke splnění podmínky potřebné doby pojištění schází jeden rok. Můžete se totiž přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění a doplatit ho zpětně.

Nezapomeňte, že odejít do důchodu je vaše právo, nikoli povinnost. Splnění podmínek pro přiznání starobního důchodu tedy neznamená, že musíte hned nazout papuče.

Jaká bude vaše penze

Jaký vysoký (nebo nízký) důchod budete brát, záleží především na tom, jak dlouho jste pracovali a kolik si v průměru vydělali. Přesněji řečeno – výše starobního důchodu se odvíjí od doby účasti na sociálním pojištění a průměru hrubých výdělků za rozhodné období. To pro penze přiznávané od roku 2017 začíná rokem 1986 a končí rokem 2016.

Aby se správa sociálního zabezpečení k vašemu důchodu dopočítala, bude potřebovat dokumenty prokazujících dobu pojištění a výši výdělků. Ty by měl za každého zaměstnance odesílat zaměstnavatel, v praxi se samozřejmě může stát, že nakonec bude nějaký z dokumentů chybět. Vyplatí se proto zjistit, zda má správa sociálního zabezpečení kompletní a správné podklady – sociálku můžete jednou za rok požádat o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění.

Příslušný tiskopis pro podání žádosti o zaslání přehledu si můžete stáhnout na webu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplnit a poslat poštou na adresu ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5. Kdo má zřízenou datovou schránku, může využít online službu.

V informativním listě najdete přehled dob pojištění a vyměřovacích základů, které u vás ČSSZ eviduje. Když zjistíte nesrovnalosti – například chybějící doklady od některého z dřívějších zaměstnavatelů, ozvěte se a zjednejte nápravu.

Jakmile bude mít sociálka vše potřebné, spočítá, jak vysoký důchod byste měli brát. Do výpočtu kromě průměrných hrubých výdělků a počtu odpracovaných let vstupují ještě redukční hranice a připočítává se i takzvaná základní výměra, která je pro všechny důchodce stejná.

Trocha matematiky

Výpočet důchodu v roce 2017

Základní výměra důchodu v roce 2017 činí 2550 Kč měsíčně. Procentní výměra důchodu činí za každý celý rok důchodového pojištění získaný do doby nároku na důchod 1,5 % výpočtového základu. Pro stanovení výpočtového základu je důležitý osobní vyměřovací základ, tj. měsíční průměr všech příjmů dosažených v rozhodném období. Rozhodné období je u důchodů přiznaných v roce 2017 období let 1986 až 2016. Pro stanovení výpočtového základu z osobního vyměřovacího základu platí v roce 2017 dvě redukční hranice: I. redukční hranice – 12 423 Kč a II. redukční hranice – 112 928 Kč. Výpočtový základ se z osobního vyměřovacího základu stanoví tak, že částka do I. redukční hranice náleží v plné výši, z částky nad I. do II. redukční hranice náleží 26 %, k částce nad II. redukční hranice se nepřihlíží.

Zdroj: ČSSZ

Pokud chcete zkontrolovat, jestli se na sociálce nepřepočítali, můžete zkusit naši kalkulačku. Když zadáte požadovaná data – je jich hodně, ale nelze jinak – můžete si ověřit, zda vám sociálka vyměřila důchod správně.

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Kalkulačku ale máme i pro toho, kdo nemá penzi za pár. Pokud chcete vědět, s jakým příjmem byste měli na stará kolena počítat, stačí zadat průměrný měsíční hrubý příjem. Při výpočtu vycházíme z předpokladu, že tento příjem v minulosti kopíroval tempo růstu průměrné mzdy v ekonomice a tímto tempem v průměru poroste i nadále. Jinak se nedá odhadnout, z jakého příjmu důchod počítat. Podle koeficientů, které zhruba odpovídají minulým tempům růstu průměrné mzdy, se ostatně přepočítávají i minulé příjmy při přesném výpočtu důchodu.

Výsledná částka je samozřejmě pouze orientační. Jak se budou důchody počítat za deset dvacet let, můžeme jen odhadovat.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 3. 2017 8:30, Karolína Horká

Dobrý den,
odchod do důchodu v 65.letech??HOLÝ NESMYSL!!Je mi 50 let,celý život pracuji,ted v 50.letech mám poprvé pouze jednu práci.Jsem po operaci obou rukou,mám problémy s kloby hlavně na nohách,výrůstky na páteři,takže v podstatě jsem ráda,že oddělám 8.hodin.O vnoučatech ani nemluvím!!pomoc mladým neexistuje ani finanční ani fyzická,protože toho mám dost z práce a at se vám to nelíbí u nás se stále pracuje za min.mzdu!
Ve svém okolí mám víc takových lidí.Představa,že ještě 14.let budu dělat je hrozná a hlavně jak to bude vypadat ta práce??vnoučata vyrostou ani si je neužijete,protože v náctiletém věku už vás nepotřebují ani oni ani rodiče!!
Proč se to nějak neoddělí?ty co pracují manuálně at jdou třeba v 55.letech a administrativní v těch 60 - nejsou tak udřený.
Je vidět že páni ministři vůbec nemají opravdový přehled.Když sleduji televizní noviny nebo diskuzi o důchodech,moje obvyklá věta je: to zas je nikdo na lysohlávkách!!!!

+61
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 1. 2017 16:53, Honza

Mě nikdo pracovat nenutí. Jestli správně počítám, tak coby OSVČ za 3967 Kč měsíčně klidně můžu sedět doma a válet si šunky.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services