Žádáme o předčasný důchod: Krok za krokem

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 24. 5. 2016 | 4 komentáře
Chcete nastoupit do předčasného důchodu? Poradíme, jak, kdy a kde o něj žádat. Co nezapomenout doma. A co zjišťovat dopředu. Žádáme o předčasný důchod krok za krokem.
Žádáme o předčasný důchod: Krok za krokem

předčasném důchodu je to vždycky něco za něco: jdete dřív na odpočinek, ale s nižší penzí, než byste dostali po nástupu do řádného starobního důchodu. A pozor, snížení důchodu je trvalé; nižší bude i poté, co dosáhnete regulérního důchodového věku. I předčasné důchody se ale valorizují. O tom, kdo letos může na odchod do předčasného důchodu pomýšlet a jak zahýbe s výší penze, už od nás víte:

Jestli podmínky splňujete a chystáte se o předčasný důchod žádat, bude se vám hodit dnešní průvodce.

Důchodový věk podle dnešních pravidel

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Anketa

Pomýšlíte na předčasný důchod?

Co zjišťovat dopředu

Dřív, než se vypravíte žádat o předčasný důchod, ověřte si, že má sociálka všechny podklady – tedy, že všichni zaměstnavatelé správně doložili vaše doby důchodového pojištění a výdělky. Jinak se může stát, že dostanete nižší důchod, než na jaký máte nárok. Jestli máte aktivovanou datovou schránku, je to jednoduché: důchodové konto si můžete proklepnout on-line v ePortálu ČSSZ. Jestli datovku nemáte, zašlete sociálce písemnou žádost o vystavení informativního osobního listu důchodového pojištění. Když v něm najdete chybu, například budou scházet doklady z některého zaměstnání, ozvěte se. Tiskopis žádosti o zaslání informativního listu je k dispozici zde – můžete ho vytisknout a poslat poštou. Žádat o něj můžete vždy jednou ročně. Ročníkům, které se blíží důchodovému věku, sociálka informativní list rozesílá automaticky.

Když se ukáže, že některý zaměstnavatel sociálce nedoložil všechno, vyzvěte ho, aby to napravil. Případně věc řešte přímo se sociálkou, úředníci poradí, jak postupovat – třeba, jak doložit, že jste byli zaměstnaní v podniku, který už neexistuje. Pomoct může například:

  • kopie zápočtového listu,
  • občanka, pokud je v ní vyznačeno razítko organizace s uvedením doby trvání výdělečné činnosti,
  • legitimace ROH, pokud jsou v ní vylepeny známky o placení příspěvků v jednotlivých měsících,
  • výplatní pásky,
  • kopie potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků a o sražených zálohách na daň,
  • kopie přehledu o příjmech poživatele částečného invalidního důchodu.

Z informativního listu se ale nedozvíte všechno. Neuvádí se v něm kupříkladu všechny náhradní doby pojištění – což jsou období, ve kterých jste sice nebyli výdělečně činní, ale přesto se do dob potřebných pro nárok na důchod započítávají. Třeba doba, kdy jste pečovali o dítě do čtyř let, částečně doba studií a doba vojny. Údaje o náhradních dobách stačí doplnit, až budete žádat o důchod. Můžete to ale samozřejmě udělat i v předstihu.

Sociálka neeviduje také doby zaměstnání v cizině – od zahraničních nositelů pojištění (tedy institucí obdobných české sociálce) si je vyžádá, až když o důchod požádáte.

Investovat a šetřit!

Jasně – dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Kdy a kde žádat o předčasný důchod

Jestli jsou doklady o vašem důchodovém pojištění v pořádku, můžete směle žádat o předčasný důchod. Možné to je nejdřív čtyři měsíce před požadovaným přiznáním penze.

Zatímco o výplatu řádného starobního důchodu můžete při splnění podmínek žádat až pět let zpětně, o předčasný důchod zpětně žádat nelze. Může být přiznaný nejdřív ode dne podání žádosti. 

Žádost budete muset sepsat a podat osobně na okresní správě sociálního zabezpečení, příslušné podle vašeho trvalého bydliště (OSSZ; případně Pražské správě sociálního zabezpečení – PSSZ nebo Městské správě sociálního zabezpečení v Brně – MSSZ). Elektronicky žádost vyřídit nelze. Žádost o předčasný důchod může podat i váš zmocněnec na základě plné moci. Jestli na tom nejste zdravotně dobře a nezvládli byste na úřad dojít a žádat sami, může s vaším písemným souhlasem a na základě potvrzení od lékaře žádost podat některý z vašich rodinných příslušníků, plná moc v takovém případě není nutná. 

Tip!

Jak načasovat žádost o předčasný důchod

Starobní důchod má dvě složky: základní výměru a procentní výměru. Základní výměra důchodu je stejná pro všechny druhy důchodů, procentní výměra důchodu je individuální, závisí na získaných dobách důchodového pojištění a dosahovaných příjmech. Základní výměra se při nástupu do předčasného důchodu nekrátí. Procentní výměra důchodu se sníží za každých (i započatých) devadesát dnů, které zbývají do doby, než by vám vznikl nárok na řádný starobní důchod. Jestli vám tedy například vznikne nárok na důchod za sto dní, vyplatí se zkusit nástup do předčasného důchodu o dva týdny odložit. Detailněji v článku:

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Co nezapomenout doma

Až půjdete na okresní správu sociálního zabezpečení vyřizovat žádost o důchod, určitě přibalte následující sadu dokladů:

  • občanský průkaz, u cizinců pas či povolení k pobytu,
  • doklady o studiu, popřípadě učení (i nedokončeném),
  • muži doklady o výkonu vojenské služby,
  • muži pravomocné rozhodnutí OSSZ/ PSSZ/ MSSZ o době a rozsahu péče o dítě ve věku do 4 let (pokud probíhala v letech 1996 až 2007)
  • doklady prokazující výchovu dětí nebo péči o děti (rodné listy dětí nebo výpisy z matriky narození, popřípadě rozhodnutí osvojení, rozhodnutí o svěření do péče, době a rozsahu péče),
  • doklady o dobách pojištění nebo náhradních dobách, které nejsou uvedeny v informativním osobním listu důchodového pojištění

Pozor: stejnou dobu péče o dítě nelze započítat současně více lidem; pokud o dítě pečovalo víc osob naráz, započte se tato péče jako náhradní doba pojištění člověku, který o dítě pečoval převážně. Když například žena prokazuje, že pečovala o dítě manžela, musí doložit úmrtní list matky dítěte (případně výpis z matriky úmrtí) nebo rozhodnutí soudu, že dítě bylo svěřeno do výchovy jejího manžela, a doklady prokazující dobu trvání manželství s otcem dítěte (oddací list, případně úmrtní list nebo rozsudek soudu o rozvodu manželství).

Když zjistíte, že sociálka nemá zaevidované údaje o době vaší vojny, bude třeba je doložit. Posloužit k tomu může vojenská knížka. Případně potvrzení o výkonu vojenské služby vydané příslušným vojenským velitelstvím. Obrátit se můžete také na Správní archiv Armády české republiky.

Dobu studia na střední, případně vyšší odborné škole, můžete zpětně prokázat vysvědčením vydaným v posledním roce studia, na vysoké škole diplomem nebo dokladem o absolvování státní závěrečné zkoušky. Když uvedené doklady nemáte, obraťte se s žádostí o potvrzení na příslušnou školu. Když nepomůžou ani tam, zkuste archiv – na ten správný vás nasměruje Ministerstvo školství.

V mimořádných případech je možné doložit doby pojištění i formou výpovědi svědků.

Tip!

Chcete peníze na účet?

Jestli chcete, aby vám důchod chodil na účet, musíte k žádosti o důchod přiložit vyplněný a bankou potvrzený tiskopis Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet – buď na vlastní účet, nebo na účet manžela či manželky. Formuláře můžete stahovat níž. Samozřejmě jsou k dispozici také na každé okresní správě sociálního zabezpečení.

Jak dlouho to trvá

O předčasný důchod žádáte na okresní sociálce, o jeho přiznání ale rozhoduje ústředí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Na vydání rozhodnutí má devadesát dní. Většinou je ale hotovo už do čtyřiceti dnů. Když se zohledňují i doby pojištění získané v zahraničí, je proces náročnější a trvá déle – obvykle přibližně dva měsíce.

Když vyvstanou komplikace, zjišťování a ověřování trvá sociálce déle, a splňujete podmínky nároku na důchod, může vám sociálka vyplatit zálohu, abyste nezůstali úplně bez peněz. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+221
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

2. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

Peníze.cz přinášejí sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2016. Spočítají, kdy půjdete do penze i jak vysoký důchod budete brát. Jestli vás čekají ještě dlouhé roky práce,... celý článek

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

17. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

Jak, kde a kdy žádat o starobní důchod? Co vzít s sebou, co zjišťovat předem? A jak rychle vám důchod přiznají? Poradíme: žádostí o starobní důchod vás provedeme krok za krokem.

Dost bylo práce? Pět dobrých rad pro každého, kdo zvažuje předčasný důchod

12. 5. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dost bylo práce? Pět dobrých rad pro každého, kdo zvažuje předčasný důchod

Přemýšlíte o odchodu do předčasného důchodu? Váháte, jestli se vyplatí, jestli neukousne z penze příliš? Máme pro vás pět rad, které se můžou hodit.

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

22. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 7 komentářů

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

Klidně se to může stát. Podle tabulek už máte léta, abyste mohli jít do penze. Jenže na úřadě řeknou, že smůla, že věk není všechno. Že jste dost dlouho nepracovali a neplatili dostatečnou... celý článek

Předčasný důchod v příkladech

7. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 40 komentářů

Předčasný důchod v příkladech

Každý, kdo zvažuje odchod do předčasného důchodu, si klade otázku, nakolik je to pro něj (ne)výhodné. O kolik odchod do předčasného důchodu sníží penzi? Jen těžko lze najít univerzální... celý článek

Partners Financial Services