Jak postavit na nohy důchodový systém? Nalákat důchodce do práce

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 5. 10. 2015 | 59 komentářů
Češi odcházejí do důchodu ve srovnání se západní Evropou brzy. Pracovat déle se jim nevyplatí. Dodat motivaci by jim mohl zkusit stát: prý by to bylo výhodné jak pro seniory, tak pro státní kasu.
Jak postavit na nohy důchodový systém? Nalákat důchodce do práce

Problémy českého důchodového systému by šlo částečně vyřešit větším zapojením seniorů do práce. Aspoň podle výzkumníků Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) z akademického pracoviště CERGE-EI. Jenže Čechům se po dosažení důchodového věku už moc pracovat nechce.

Výpočet důchodového věku

Pracující důchodce? Na Západě běžná věc

V Česku pracuje přibližně třináct procent všech starobních důchodců. Za průměrem Evropské unie zaostáváme o necelá tři procenta, ve srovnání se skandinávskými a západoevropskými státy, kde na pracovním trhu aktivně působí i přes třicet procent důchodců, už ale výrazně pokulháváme. Oproti těmto národům Češi také v mnohem větší míře využívají možnost předčasného odchodu do důchodu. V roce 2014 tvořily předčasné důchody dokonce jednu třetinu všech odchodů do důchodu souvisejících s věkem. To podle odborníků představuje neefektivitu při využívání pracovních kapacit a také výraznou zátěž pro udržitelnost důchodového systému.

„Mezinárodní rozdíly jsou způsobeny řadou faktorů. Jedním z nich je nedostatečná motivace starobních důchodců k práci skrze daňové úlevy nebo pobídky zabudované v důchodovém pojištění. Velmi důležitou roli v Česku také hraje stereotypní představa, podle které je normální odejít z práce do důchodu v okamžik dosažení důchodového věku. Do starobního důchodu tak odcházejí i senioři, kteří se nepotýkají s nezaměstnaností nebo nejsou v práci limitováni zdravotním stavem,“ vysvětluje ekonom Jiří Šatava, autor studie Zaměstnávání starších osob. To potvrzují i výsledky průzkumu Share, podle kterého tu kolem osmdesáti procent lidí odchází do důchodu proto, že jim vznikl nárok na starobní důchod. Na načasování odchodu do důchodu má přitom v jednotlivých zemích vliv především dlouhodobé nastavení penzijního systému a také politika státu v oblasti trhu práce.

Není tak zle

Čeští důchodci se mají relativně dobře. Vyplývá to alespoň z letošního žebříčku Global AgeWatch Index, který spolu sestavují univerzita v Southamptonu a organizace HelpAge International. V kvalitě života seniorů se Česko umístilo na 22. místě. Žebříčku, který se zaměřuje na příjmy seniorů, jejich zdraví a bezpečí, možnost zaměstnávání a vzdělávání, ale také na přístup ke zdravotním a sociálním službám, vévodí Švýcarsko. Další příčky obsadil důchodci z Norska, Švédska a Německa. Na posledním 96. místě skončil Afghánistán. Až za Českem v tomto srovnání figurují státy jako Belgie, Španělsko, Slovensko či Itálie.

Snižte jim pojistné

Jedním ze závěrů studie Jiřího Šatavy je to, že by snížení daní a povinných odvodů motivovalo důchodce k delšímu setrvání na pracovním trhu, zároveň by to bylo výhodné i pro státní rozpočet. Ze simulovaných výpočtů vyplývá, že pokud by se například podařilo zvýšit zaměstnanost lidí v důchodovém věku o deset procent, narostly by veřejné příjmy o 0,3 až 1,5 procenta. A to by pro český důchodový systém znamenalo zásadní vzpruhu. V roce 2013 byl totiž deficit našeho důchodového systému na úrovni 1,3 procenta hrubého domácího produktu.

O jak velké úlevy by muselo jít, aby bylo pro seniory setrvání na pracovním trhu skutečně atraktivní? Odhadnout by to podle Jiřího Šatavy mohly zejména Česká zpráva sociálního zabezpečení nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí, instituce, které disponují potřebnými daty. „Podle mé zkušenosti by mělo dojít k významnějšímu snížení sociálního pojistného, alespoň o tři procentní body. Čistý příjem důchodce pracujícího za průměrnou mzdu by se tak zvýšil přibližně o 750 korun, což by mělo pomoci nezanedbatelnou část seniorů přimět k zamyšlení, zda pro ně není výhodnější odejít do důchodu později, ne okamžitě po dosažení důchodového věku,“ předpokládá Jiří Šatava.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale upozorňuje, že toto na první pohled elegantní řešení může skrývat zásadní komplikace. „Pozitivní dopad zvýšení zaměstnanosti pouze specifické skupiny osob (například seniorů) závisí na tom, jestli vede k úhrnnému zvýšení zaměstnanosti v populaci celkově, nebo jestli je toto zvýšení plně či částečně kompenzováno poklesem v jiné skupině,“ odpovídá na dotaz portálu Peníze.cz vedoucí tiskového oddělení ministerstva Petr Sulek a varuje, že neuvážená podpora jedné skupiny obyvatel může zapůsobit ve výsledku kontraproduktivně.

Propojeno!

Prostý fakt, že pobíráte starobní důchod, ještě neznamená, že musíte přestat pracovat. Starobní důchodce, který je při síle a při chuti, může klidně vydělávat. Jaká pro něj platí pravidla:

Menší úvazky nefrčí

Další sporná otázka je, jestli o zaměstnance v seniorním věku stojí zaměstnavatelé. „V Česku zatím neumíme využívat přednosti staršího zaměstnance,“ říká Jan Lorenc, předseda sdružení Život 90. V obecném povědomí je podle něj silně vkořeněná představa stáří jako období omezených fyzických i duševních sil a plného nemocí. „Mnozí zaměstnavatelé se tak zapojení starších zaměstnanců obávají,“ dodává. Určité východisko by pak viděl jednak ve vyšším počtu částečných úvazků a také v možnosti postupného odchodu do důchodu, kde by tak zásadní roli nehrálo dosažení důchodového věku. „Přechod z plného úvazku do starobního důchodu by měl být plynulý. Formální hranice pro odchod do důchodu působí nepříznivě, jako psychologická bariéra, za níž už by se člověk do pracovního procesu neměl plést. Přitom je to jen ekonomicko-organizační opatření, skutečnému životu se blíží jen náhodou. Uvažovat o jejím zrušení by podle mého názoru velice pomohlo,“ navrhuje Jan Lorenc.  

Anketa

Půjdete, jak jen to půjde?

 

O významu většího zapojení částečných úvazků nepochybují ani zástupci důchodové komise, která má na starost návrhy týkající se reformy penzí. „Největší problém vidím v tom, že platová hladina je u nás výrazně nižší než ve srovnatelných okolních zemích na jih a západ od našich hranic. Takže pro lidi jsou částečné úvazky, jimž odpovídá příslušná část už tak jako tak nízkého platu, vlastně neatraktivní. Ani většina zaměstnavatelů u nás není zvyklá si komplikovat život organizací práce pro „úvazkáře“. Mezinárodní srovnání to ukazuje naprosto zřetelně. V roce 2013 u nás pracovalo na částečný úvazek 5,8 procenta ekonomicky aktivních, zatímco v evropské osmadvacítce to byla pětina, v Rakousku čtvrtina a v Holandsku dokonce polovina všech pracujících,“ připomíná sociolog Martin Potůček, který působí jako předseda důchodové komise.

Jeho důchodová komise samotná se ale nápady a postřehy ekonomů z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu přímo zabývat nebude. „Naše komise se problematikou nástrojů trhu práce primárně nezabývá, nemá to ve svém mandátu. Nicméně vnímáme souvislost mezi situací na trhu práce a životními podmínkami nejen důchodců, ale i ekonomicky aktivních občanů. Důchodový a daňový systém a politika zaměstnanosti jsou spojité nádoby a my musíme věnovat těmto souvislostem minimálně takovou pozornost, aby naše návrhy v oblasti důchodového systému neohrožovaly legitimní cíle vlády v podpoře zaměstnanosti,“ říká předseda komise Martin Potůček.

naši komisaři

Komisaři z důchodové komise vymýšlejí, jak zreformovat důchodovou reformu. Na Peníze.cz jsme jich zatím důkladněji vyzpovídali pět. 

Šéfoval dvěma komisím pro reformu důchodů, v té dnešní byl jako zástupce Asociace penzijních fondů, než ho v červnu vystřídal Aleš Poklop.

Aleš Poklop

Předseda Penzijní společnosti České spořitelny vystřídal v červnu Vladimíra Bezděka v čele Asociace penzijních společností i na židli v důchodové komisi. Ptali jsme se ho zejména (ale nejen) na dopňkové penzijní spoření.

Vysoce postavený odborář. Dnes šéf pracovního týmu důchodové komise, který má na starosti rušení druhého pilíře a přestavbu třetího.

Sociolog. Dlouholetý expert ČSSD na důchodovou problematiku. Šéf současné mnohohlavé důchodové komise.

Otakar Hampl

Teoretický ekonom. Kromě teorie preferencí a teorie důvěry se ovšem zajímá také o demografii. V důchodové komisi má na starosti přerozdělování. Míněno přerozdělování vybraných peněz. Říká, že dlouhodobě znevýhodňujeme rodiny s dětmi – a že bychom je naopak měli podpořit.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 59 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 10. 2015 10:41, KM

Důchodová reforma ve třech bodech:
1) Vysvětlit lidem, že když nebudou mít děti, nebude je mít ve stáří kdo živit, protože nebude platit sociální pojištění, ze kterého se platí důchody. Přistěhovalci to nevytrhnout, ti budou ze sociálního systému spíš odebírat.
2) Zbavit stát pijavic a zlodějů, kteří i to, co se vybere, z nemalé části "odklánějí" jinam.
3) Ušetřit za komise pro důchodovou reformu, protože stejně prd užitečného vymyslí.

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 10. 2015 18:17, O B R A N A

No ale bylo by jaksi slušné to rozhodnutí nechat na každém jednotlivci.

Já si třeba spočetl, s jak velkými úsporami bych pravděpodobně odcházel do penze, kdybych si již od 1989 spořil sám (třetina nemovistosti, třetina akcie, třetina drahé kovy), místo abych to házel do černé díry penzijního letadla. A měl bych se v penzi asi 3x lépe!
Navíc bych to diverzifikoval i geograficky, takže by mi bankrot či hyperinflace v ČR mohl být volný.
Na druhou stranu stát mi negarantuje nic. Dostanu penzi 20 tisíc? Nebo jen 6 tisíc, protože na víc prostě nebude? Nebo žádnou, protože se stane jedna z tisíce možných věcí, které to znemožní?

Ať si na stát spoléhá, kdo chce. Násilím ale nutit toho, kdo nechce, je zločin. Každé takové násilí zaslouží jediné - sebeobranu.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (59 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

3. 9. 2015 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

Důchodová komise chystá nová pravidla pro zvyšování důchodů, dosavadní tempo valorizací se jí zdá nedostatečné. Otázka je, jak se k valorizacím nakonec postaví vládnoucí strany.

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

17. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

Jak, kde a kdy žádat o starobní důchod? Co vzít s sebou, co zjišťovat předem? A jak rychle vám důchod přiznají? Poradíme: žádostí o starobní důchod vás provedeme krok za krokem.

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

28. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

Prostý fakt, že pobíráte starobní důchod, ještě neznamená, že musíte přestat pracovat. Starobní důchodce, který je při síle a při chuti, může klidně vydělávat. Jaká pro něj platí pravidla... celý článek

Očima expertů: Je nás pořád míň a stárneme! Bude na důchody?

12. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Očima expertů: Je nás pořád míň a stárneme! Bude na důchody?

Demografický vývoj v Česku není příliš pozitivní. Máme se bát, že za pár desítek let nebude dost peněz na vyplácení důchodů? Zeptali jsme se šéfa důchodové komise Martina Potůčka, zástupce... celý článek

Rodinám s dětmi se sníží sociální pojištění. Ostatní to zaplatí

28. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Rodinám s dětmi se sníží sociální pojištění. Ostatní to zaplatí

Důchodová komise předkládá vládě další návrh na úpravu penzijního systému. Sociální pojištění by se vám mělo nově vypočítávat podle toho, kolik dětí právě vychováváte.

Partners Financial Services