Kdy půjdete do důchodu? Ministerstvo chce vrátit strop

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 19. 4. 2015 | 14 komentářů
Se stropem pro věk odchodu do penze počítá koaliční smlouva. Má začínat na 65 letech – po pěti letech se ale bude stanovovat znovu.
Kdy půjdete do důchodu? Ministerstvo chce vrátit strop

Věk pro odchod do důchodu má přestat růst bez omezení. Ministerstvo práce a sociálních věcí mu chce vrátit takzvaný strop, který zrušila předchozí vláda vedená Petrem Nečasem (ODS).

„V letošním roce určitě předložíme návrh na zastropování věku odchodu do důchodu. Současný stav bez limitu rozhodně není žádoucí,“ potvrdil online deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Petr Habáň.

Vrácení stropu od roku 2017 slíbila koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL už v programovém prohlášení vlády.

Za kolik to máte

Kalkulačka důchodového věku

Přehodnocení po pěti letech

Ministerstvu práce a sociálních věcí vedenému Michaelou Marksovou Tominovou (ČSSD) se líbí návrh důchodové komise. Ta navrhuje pro příštích patnáct let nechat vystoupat důchodový věk podle současných pravidel na 65 let a zaručit tak lidem narozeným před rokem 1966, že později než v 65 letech do důchodu nepůjdou.

Dnes chodí do důchodu muži před 63. rokem života. Ženy zhruba o rok dříve, a pokud mají děti, tak se jejich důchodový věk ještě snižuje. Současná pravidla počítají s tím, že po roce 2030 se důchodový věk sjednotí právě na 65 letech a dále poroste. Děti narozené v roce 2010 by podle nynějších pravidel šly do důchodu až v 72 a půl letech.

Ani nová pravidla, která právě vznikají na ministerstvu práce, však těmto dětem neslíbí, že půjdou do důchodu také v 65 letech. Ministerstvo totiž počítá s tím, že strop pro odchod do důchodu se bude pravidelně každých pět let přehodnocovat, což také doporučila důchodová komise. „Je to tedy základní hranice (65 let - poznámka redakce), která se bude upravovat a revidovat v návaznosti na demografický vývoj,“ dodává Habáň.

Na dalších detailech ministerstvo nyní pracuje. „Návrh věcného záměru zákona ohledně návrhů týkajících se změn důchodového věku by měl být předložen do vlády do poloviny letošního roku,“ upřesňuje mluvčí Habáň.

Důchodová komise na konci minulého roku vládě doporučila, aby se důchodový věk v budoucnu přehodnocoval s tím cílem, aby lidé strávili v důchodu čtvrtinu života. Pokud by i toto doporučení vzalo ministerstvo práce za své, šly by děti narozené v roce 2010 podle aktuálních prognóz Českého statistického úřadu do důchodu v 69 letech.


Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 4. 2015 14:06, pepik

Clovek s prijmem 25 tisic plati na duchod 5 tisic. Takze rocne 60 tisic a za 30 let celkem 1.8 milionu. To mu da na 15 let zivota v duchodu rentu 10 tisic. Proc by neslo?

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 4. 2015 14:02, josef

Cely problem je, ze struktura nezamestnanych je uplne jina, nez struktura poptavanych. Takze tim byste nezamestnanost moc nevyresil.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otakar Hampl: Důchodový systém trestá rodiče, že mají děti

18. 4. 2015 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Otakar Hampl: Důchodový systém trestá rodiče, že mají děti

Tým, který řídí, má v důchodové komisi na starost systémové analýzy, zásluhovost a převody peněz mezi státem a rodinami. S Otakarem Hamplem jsme mluvili především o tom, koho důchodový... celý článek

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

12. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

Připravili jsme pro vás přehled změn, které se chystají na náš penzijní systém. Některé už projednala a odsouhlasila vláda, jiné teprve projednávat bude, některé teprve zváží důchodová... celý článek

Vladimír Bezděk: Deficit penzijního systému nebude tragický. Když se bude zvyšovat důchodový věk

29. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Vladimír Bezděk: Deficit penzijního systému nebude tragický. Když se bude zvyšovat důchodový věk

Deficit důchodového systému je zhruba 1,2 procenta HDP. Podobná úroveň deficitu by díky malé penzijní reformě neměla být překročena ani v demograficky nejhorších letech,“ říká předseda... celý článek

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

10. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

Průměrný věk se prodlužuje, a tak dnešní mimina půjdou do penze až po sedmdesátce. Jenže – prodlužuje se s délkou života také doba, kdy jsme schopni plnohodnotně pracovat? A budou zaměstnavatelé... celý článek

Partners Financial Services