Předčasný důchod: Kdy můžete jít a o kolik menší penzi dostanete

Zvažujete odchod do předčasného důchodu? Přečtěte si, za jakých podmínek do něj můžete, a nechte naši kalkulačku vypočítat, jak takové rozhodnutí ovlivní výši penze.
Předčasný důchod: Kdy můžete jít a o kolik menší penzi dostanete

Aktuální informace týkající se roku 2021 najdete v novém článkuJestli vás přesto zajímá tento starší text pro rok 2016, tady je:

O tom, kdy můžete začít pomýšlet na řádný odchod do důchodu a jak vysokou penzi budete brát, jsme na Peníze.cz psali minulý týden.

Váš důchodový věk se odvíjí od roku narození a u žen od počtu vychovaných dětí. Spočítá ho naše kalkulačka, stačí zadat potřebné vstupní údaje.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Jak ale jistě víte, můžete se do penze odebrat i dřív – je tady ještě možnost nastoupit do předčasného důchodu. Což v praxi znamená, že si užijete delší čas na odpočinku, ale budete mít míň peněz, než byste mohli mít, kdybyste do důchodu odešli (nebo mohli odejít!) až v řádném termínu.

Dosažení důchodového věku

Potřebná doba pojištění:

před rokem 2010

25 let

v roce 2010

26 let

v roce 2011

27 let

v roce 2012

28 let

v roce 2013

29 let

v roce 2014

30 let

v roce 2015

31 let

v roce 2016

32 let

v roce 2017

33 let

v roce 2018

34 let

po roce 2018

35 let

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Kdy můžete do předčasného důchodu

Zákon o důchodovém pojištění říká, že pokud má člověk nárok na řádný důchod dřív než v šedesáti třech letech, může do předčasného důchodu odejít maximálně tři roky před penzijním věkem. Jestli dosáhnete řádného důchodového věku ve třiašedesáti nebo později, můžete do předčasného důchodu odejít až o pět let dřív, musí vám ale být minimálně šedesát. Nezbytnou podmínkou je, že máte splněné doby účasti na důchodovém pojištění, které jsou potřebné pro vznik nároku na (řádný) starobní důchod.

Člověk, který chce do penze v roce 2015, musí mít odpracováno jednatřicet let, respektive být tak dlouho účasten důchodového pojištění. Tato podmínka se nedá obejít. Konkrétně to znamená, že za vás po tu dobu odváděl pojištění zaměstnavatel nebo jste si ho jako osoby samostatně výdělečně činné platili sami. Započítávají se ovšem i takzvané náhradní doby pojištění. Mezi ně patří kupříkladu období, kdy jste pečovali o dítě do čtyř let nebo o blízkého člověka, který byl pro špatný zdravotní stav závislý na naší pomoci. Dále třeba základní vojenská služba (kromě vojáků z povolání), částečně i doba studia na střední, vyšší odborné či vysoké škole před rokem 2010 nebo doba strávená v evidenci úřadu práce.

Předčasný důchod: O kolik nižší penzi dostanete

Předčasný důchod bohužel nevyhnutelně znamená nejen dřív, ale taky míň, budete dostávat nižší penzi, než byste brali při nástupu do řádného důchodu. A snížení je trvalé, důchod bude nižší i poté, co dosáhnete regulérního důchodového věku. I předčasné důchody se ale pochopitelně valorizují.

Výše srážky se odvíjí od toho, kolik času vám v okamžiku nástupu do předčasného důchodu chybí do doby, než by vám vznikl nárok na normální starobní důchod. Starobní důchod má dvě složky: základní výměru a procentní výměru. Základní výměra důchodu je stejná pro všechny druhy důchodů, procentní výměra důchodu je individuální, závisí na získaných dobách důchodového pojištění a dosahovaných příjmech.

Když nastoupíte do předčasného důchodu, základní výměra důchodu se vám nijak krátit nebude. Procentní výměra důchodu se snižuje za každých (i započatých) devadesát dnů, které zbývají do doby, než by vám vznikl nárok na řádný starobní důchod. Jestli vám tedy kupříkladu vznikne nárok na důchod za devadesát sedm dní, vyplatí se zkusit nástup do předčasného důchodu o týden odložit. O kolik přesně se procentní výměra důchodu snižuje, vidíte v boxu.

Kolik předčasný důchod ukrojí z penze

Procentní výměra důchodu se snižuje za každých (i započatých) devadesát kalendářních dnů z doby ode dne přiznání důchodu do dosažení důchodového věku o:

  • 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů,
  • 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne,
  • 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne.

Pokud tedy kupříkladu odejdete do předčasného důchodu sto osmdesát dní před dosažením důchodového věku, dosáhne srážka z výpočtového základu 1,8 procenta (za dva devadesátidenní úseky), odejdete-li dřív o celé tři roky, sníží se výpočtový základ o 15,9 procenta (za třináct započatých devadesátidenních úseků).

A pozor, krátí se opravdu výpočtový základ důchodu, nikoli až vypočtený důchod sám – výsledné snížení tedy může být větší, než možná čekáte.

TIP!

Předčasný důchod v příkladech

Co se jednomu vyplatí, je pro jiného nevýhodné. Při zvažování, jestli je předčasný důchod nejlepším řešením právě pro vás, je třeba zohlednit spoustu okolností. Pomoct může náš starší článek, který modeluje předčasný důchod na konkrétních příkladech:

Nejvíc se snížení důchodu přirozeně projeví u vysokých penzí. Zároveň platí, že předčasný důchod bude tím nižší, čím kratší máte doby účasti na důchodovém pojištění. Pokud byste normálně dosáhli na starobní důchod okolo deseti tisíc korun, ale nastoupíte do předčasného důchodu o tři roky dřív, klesne vám měsíční penze o necelé dva tisíce korun. Jiný příklad: Z hypotetického dvanáctitisícového důchodu už byste si ukrojili téměř tři tisíce, kdybyste do něj šli o tři roky dřív.

Pokud půjdete do důchodu dřív jen o rok, počítejte, že se vám (možný) desetitisícový důchod sníží zhruba o pět stovek, (možný) dvanáctitisícový zhruba o osm set. 

Jestli si chcete propočíst, jak by odchod do předčasného důchodu ovlivnil konkrétně vaši penzi, využijte naši kalkulačku. Můžete v ní postupně otestovat různé varianty – stačí, když (vedle ostatních údajů nezbytných pro výpočet starobního důchodu) uvedete, kdy byste do předčasného důchodu chtěli jít.

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Anketa

Šli byste do předčasné penze?

Přivydělat si (skoro) nemůžete

Možnosti (legálního) přivýdělku k předčasnému důchodu jsou hodně omezené. Existuje jen pár variant:

  • zaměstnání malého rozsahu, kdy je rozhodný (sjednaný i skutečně dosažený) příjem nižší než dva a půl tisíce za měsíc
  • činnost vykonávaná na základě dohody o provedení práce, pokud výše započitatelného příjmu v měsíci nepřesáhne deset tisíc korun
  • výkon samostatné výdělečné činnosti (podnikání) v rozsahu, který nezaloží účast na pojištění (v roce 2015 do výše ročního příjmu 63 865 korun)

Pobírat předčasný důchod a zároveň být klasicky zaměstnán nebo podnikat zkrátka nelze. Možné není ani souběžné čerpání podpory v nezaměstnanosti nebo podpory při rekvalifikaci.

Jakmile ovšem dosáhnete řádného důchodového věku, rozvážou se vám k přivýdělku ruce. Podrobnější informace o tom, jak si můžete přivydělávat v (řádném) starobním důchodu najdete v našem starším článku:

Pobírání předčasného důchodu samozřejmě můžete také přerušit a vrátit se do práce. Až zaměstnání ukončíte nebo dosáhnete důchodového věku, požádáte si o obnovení výplaty důchodu. Jeho procentní výměra se pak může navýšit s ohledem na čas, který jste po přiznání předčasného důchodu odpracovali.

O předčasný důchod je třeba žádat na okresní správě sociálního zabezpečení, a to nejdřív čtyři měsíce před termínem, kdy chcete do důchodu nastoupit. O přiznání důchodu sociálka rozhodne nejpozději do devadesáti dní, obvykle však rychleji. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+333
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2015 8:31, Vladimír

Je to individuální, mohu popsat příklad mé manželky.
Odešla do předčasného důchodu dva roky před termínem (čtyři děti, takže v 57 letech). Vyměřili jí 11.000 Kč (žádný zázrak, s tím jsme počítali, ale v lepších časech si slušně naspořila na stavebním spoření, stále si ukládá 1.000 Kč na důchodovém, má nějaké akcie a "kalouskovy" dluhopisy, já zatím vydělávám slušně, naše děti taktéž, bydlíme ve svém, před nedávnem zkolaudovaném domě, takže se snad do budoucna nějaké chudoby bát nemusí). Normální důchod by prý měla asi o 1.400 Kč vyšší.
Takže za ty dva roky dostane 264.000 Kč + ušetří na odvodech dalších 91.000 Kč (platila 3.800 Kč měsíčně). Přišlo nám to být výhodné, živnost už jí tolik nevynášela, má teď spoustu času na vnoučata, cestování, domácnost i na mě (a navíc dostala slevu na dráze a v knihovně - vlakem tedy nejezdí a v té knihovně to je ušetřená stovka ročně):).

+92
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2016 13:34, Ondra

To jako myslíte vážně? Hahaha
A jako Neurochirurg má pracovat déle protože nepracoval manuálně.
Měl/a jste se líp učit a nemusel/a jste makat rukama.
To že jste vic zhuntován/á je bohužel krutá realita.

-143
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

4. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

Nabízíme sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2015. Vypočítají, kdy půjdete do důchodu a jak vysokou penzi budete brát – pokud vás čekají ještě léta práce, tak aspoň... celý článek

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

12. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

Připravili jsme pro vás přehled změn, které se chystají na náš penzijní systém. Některé už projednala a odsouhlasila vláda, jiné teprve projednávat bude, některé teprve zváží důchodová... celý článek

Důchody od roku 2015 mimořádně rostou! Spočtěte si, o kolik bude větší váš

19. 12. 2014 | Martin Kohoutek | 149 komentářů

Důchody od roku 2015 mimořádně rostou! Spočtěte si, o kolik bude větší váš

Pravidla pro valorizaci důchodů se od roku 2015 vracejí k pravidlům, která platila před rokem 2013. Starobní důchod se tedy bude zase zvyšovat o výši inflace a o třetinu růstu reálných... celý článek

Očima expertů: Důchodový dluh. Jak ucpat černou díru?

5. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Očima expertů: Důchodový dluh. Jak ucpat černou díru?

V posledních letech zaplatíme na důchodech ročně o desítky miliard víc, než vybereme. Co s tím?

Předčasný důchod v příkladech

7. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 40 komentářů

Předčasný důchod v příkladech

Každý, kdo zvažuje odchod do předčasného důchodu, si klade otázku, nakolik je to pro něj (ne)výhodné. O kolik odchod do předčasného důchodu sníží penzi? Jen těžko lze najít univerzální... celý článek

Partners Financial Services