Důchodci v roce 2015. Jak zpětně uplatnit slevu na dani. A kdo začne danit důchod

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 21. 11. 2014 | 10 komentářů
Příští rok bude důchod danit víc penzistů. Změny se dotknou důchodců, kteří mají i další příjmy – jsou zaměstnaní, podnikají nebo si třeba přivydělávají pronájmem. Je tu ale i příjemná novinka: důchodci budou moct znovu uplatňovat daňovou slevu na poplatníka. Uplatní ji dokonce už za letošní rok a zpětně i za rok 2013.
Důchodci v roce 2015. Jak zpětně uplatnit slevu na dani. A kdo začne danit důchod

V lednu nabude účinnosti novela zákona o daních z příjmů, která přináší hned několik novinek. My se dnes zaměříme na změny, které se týkají vydělávajících penzistů.

Limit, který rozhodne o tom, jestli zdaníte důchod

Zásadní změna spočívá v tom, že od roku 2015 opět začne platit limit pro vydělávající důchodce. Když si ke svému důchodu přivydělají víc, budou muset celý starobní důchod zdanit – bez ohledu na to, že jejich penze dosahuje třeba jen deseti tisíc korun.

Jestli pobíráte penzi, zároveň si vyděláváte a vaše příjmy ze zaměstnání, samostatné výdělečné činnosti a pronájmu v roce 2015 v součtu přesáhnou 840 tisíc korun, budete muset zdanit i celý starobní důchod, který vám byl v daném roce vyplacen. Kromě jiného to znamená, že budete muset na začátku roku 2016 podat daňové přiznání, kde všechno vyčíslíte a zúčtujete. Penzisté, kteří si k důchodu nepřivydělávají nebo si vydělávají méně, než stanovuje daný limit, jsou od danění starobního důchodu osvobozeni – až na výjimky, kterým se budeme věnovat níž. Důchodci, kteří si přivydělávají, ovšem přirozeně musejí danit své další příjmy. Podrobné informace o možnostech přivýdělků v důchodu, včetně pravidel jejich danění, najdete v našem starším článku:

Kdo ještě musí danit důchod? Ten, kdo ho má vysoký

Vedle penzistů, kteří mají k důchodu vysoké přivýdělky, musí starobní důchody danit ještě jedna skupina lidí – ti, kteří pobírají hodně vysokou penzi. „Vysoký důchod“ v tomhle případě znamená, že je vaše penze vyšší než 36násobek minimální mzdy platné k prvnímu lednu daného roku. Patnáctiprocentní daň z příjmů se pak odvede z části důchodu, která tuto hranici přesahuje. Zní to příliš abstraktně? Jak to vypadá v praxi, si ukážeme v boxu na příkladu pana Zajíčka.

Pan Zajíček daní důchod

Pan Zajíček míval vysoké příjmy a zadělal si tak na hodně vysoký důchod. Pobírá letos penzi ve výši dvaceti sedmi tisíc korun měsíčně. Nic si k tomu nepřivydělává.

Upřímně řečeno, v Česku je pan Zajíček skoro rarita. Naprosté většině seniorů se o takové penzi může leda zdát. Průměrně penzista pobírá důchod okolo jedenácti tisíc korun.

Nás teď ale zajímá, jestli pan Zajíček musí důchod danit. Zkusíme si to propočítat.

  • Minimální mzda dosahovala prvního ledna 2014 osmi a půl tisíce korun. My potřebujeme počítat s jejím 36násobkem – tedy 306 000 korunami. Část důchodu nad tuto hranici se musí v roce 2014 danit. V přepočtu na měsíc (306 000 : 12) tvoří hranici 25 500 korun.
  • Pan Zajíček pobírá důchod ve výši 27 000 korun. Rozdíl mezi jeho penzí a výše zmíněnou hranicí – čili patnáct set korun měsíčně – tedy musí zdanit. V přepočtu na rok je to osmnáct tisíc korun – z této částky pan Zajíček odvede patnáctiprocentní daň.

Bude muset pan Zajíček danit důchod v roce 2015?

Od ledna 2015 se minimální mzda zvyšuje na 9200 korun – což samozřejmě zahýbe i naším výpočtem. Když do stejného vzorečku, který jsme využili výš, dosadíme novou výši minimální mzdy, zjistíme, že příští rok budou muset danit důchod lidé, jejichž roční penze přesáhne 331 200 korun, tedy 27 600 korun měsíčně. Pan Zajíček bude z obliga – důchod danit nebude. I když mu penze po valorizaci stoupne na 27 455 korun, do limitu se vejde. Stejně jako naprostá většina penzistů.

Důchodcům se vrací sleva na poplatníka. Uplatní ji i zpětně

Změnou, kterou vydělávající důchodci ocení jednoznačně, je, že můžou znovu začít využívat základní daňovou slevu na poplatníka. Uplatnit ji mohou už za rok 2014 a dokonce i zpětně za rok 2013. Konkrétně se jedná o 24 840 ročně. Částka se odečítá od vypočtené daně z příjmů (nikoli od daňového základu).

Daňovou slevu na poplatníka za rok 2014 uplatní vydělávající důchodci standardně v daňovém přiznání, které budou podávat začátkem roku 2015.

Díky rozhodnutí Ústavního soudu ovšem mohou vydělávající důchodci zpětně uplatnit i daňovou slevu za rok 2013, kdy ji podle tehdejšího zákona využívat nesměli. „Zažádat“ si o ni musejí v novém nebo dodatečném daňovém přiznání, případně přes zaměstnavatele.

Kdo podává nové přiznání, kdo dodatečné a kdo to vyřeší přes zaměstnavatele

  • Nové (řádné) daňové přiznání podá důchodce, který chce zpětně slevu a zároveň sám nepodával daňové přiznání za rok 2013, ale odváděl daň prostřednictvím zúčtování provedeného zaměstnavatelem, v němž nežádal odečtení daňové slevy na poplatníka. Opožděné (řádné) daňové přiznání lze podat ve lhůtě tří let, čili nejpozději do prvního dubna 2017.
  • Dodatečné daňové přiznání za rok 2013 podá důchodce, který chce zpětně uplatnit daňovou slevu a dříve řádné daňové přiznání za rok 2013 sám podal. Udělat by to měl do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém zjistil, že daň má být nižší než poslední známá daň.
  • Prostřednictvím zaměstnavatele může daňovou slevu zpětně uplatnit důchodce, za kterého i v roce 2013 daně a daňové přiznání řešil zaměstnavatel – a daňovou slevu na poplatníka za důchodce vzhledem k tehdejšímu zákonu za rok 2013 neuplatnil, i když důchodce o uplatnění slevy žádal. Možné je to opět do tří let od původního termínu pro podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+106
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2014 12:11

Není to náhodou obráceně, je to přesně tak, jak píše autor článku.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 11. 2014 10:03, Pavel

"Částka se odečítá od vypočtené daně z příjmů (nikoli od daňového základu)." - není to náhodou obráceně??? Neodečítá se daňová sleva na poplatníka od daňového základu???

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzista jde do práce: zaměstnání, přivýdělek a podnikání v důchodu

9. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Penzista jde do práce: zaměstnání, přivýdělek a podnikání v důchodu

Důchody příští rok vzrostou průměrně o čtyřicet pět korun. Přiměla vás tato neradostná zpráva k úvahám o přivýdělku? Nebo se chcete penze nepenze normálně vrátit do práce? Vše důležité... celý článek

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

22. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 7 komentářů

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

Klidně se to může stát. Podle tabulek už máte léta, abyste mohli jít do penze. Jenže na úřadě řeknou, že smůla, že věk není všechno. Že jste dost dlouho nepracovali a neplatili dostatečnou... celý článek

Daňová sleva pro pracující důchodce: jak o ni nepřijít a nedostat se do maléru

31. 1. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 22 komentářů

Daňová sleva pro pracující důchodce: jak o ni nepřijít a nedostat se do maléru

Po měsíci se vracíme k tématu základní daňové slevy, kterou novela zákona o dani z příjmů odepřela pracujícím důchodcům. V prosinci jsme upozornili na to, jak je možné o slevu nepřijít.... celý článek

Boj o slevu na dani: bič na pracující důchodce, nebo na Kalouska? Co si o tom myslíte?

17. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Boj o slevu na dani: bič na pracující důchodce, nebo na Kalouska? Co si o tom myslíte?

Ministr Kalousek chce dát důchodcům, těm pracujícím, přes prsty. Zákon se totiž obcházet nemá. A důchodci chtějí dát přes prsty Kalouskovi. V zákonech totiž díry být nemají a diskriminovat... celý článek

Pracující důchodci, pozor! Víme, jak za rok 2013 nepřijít o dvacet pět tisíc

19. 12. 2012 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 31 komentářů

Pracující důchodci, pozor! Víme, jak za rok 2013 nepřijít o dvacet pět tisíc

Poslanci (opět) schvalují novelu zákona o daních z příjmu. Účinná by měla být od začátku roku. Kromě jiného by znamenala konec daňové slevy na poplatníka pro pracující důchodce. A tedy... celý článek

Partners Financial Services