Chystáte se do penze? Spočítejte si, jaký dostanete důchod

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 15. 1. 2014 | 1 komentář
Blíží se důchod? Pak jistě oceníte další várku našich kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2014. Můžete si spočítat, jak velkou penzi od státu dostanete. Že budete ještě nějaký čas pracovat? Máme pro vás i kalkulačku důchodového věku. A dokonce i kalkulačku, která váš budoucí důchod propočte aspoň orientačně. Započítat umíme i investice do fondů druhého a třetího pilíře.
Chystáte se do penze? Spočítejte si, jaký dostanete důchod

Na úvod jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Starobní důchody se od ledna 2014 zvyšují. Jenže tak mizivě, že je o tom skoro škoda mluvit.

„Základní výměra důchodu (stejná pro všechny druhy důchodů) se zvýší o deset korun (z 2330 Kč na 2340 Kč). Procentní výměra důchodu, která je individuální v závislosti na získaných dobách důchodového pojištění a dosahovaných příjmech, vzroste o 0,4 procenta,“ uvádí Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení. Co to znamená v praxi – a moc radostné to nebude – si ukážeme na konkrétním příkladu.

Valorizace, která dvakrát nepotěší

Seznamte se s panem Vokurkou nejstarším. Je to průměrný senior. Dokonce tak dokonale průměrný, že je vlastně hříčkou statistiky: pobírá penzi, která na korunu přesně odpovídá průměrnému starobnímu důchodu v Česku. Loni to dělalo 10 957 Kč. Suma se skládá ze dvou částek: základní výměry, která dosahuje 2330 Kč, a procentní výměry ve výši 8627 Kč. Od ledna 2014 si pan Vokurka polepšil. Základní výměra se mu zvyšuje o deset kaček na na 2340 Kč, procentní výměra se zvýší o 0,4 %, čili o 35 Kč (částka zvýšení se totiž vždycky zaokrouhluje na celé koruny nahoru). Suma sumárum: panu Vokurkovi důchod narostl o čtyřicet pět korun, od ledna dostává 11 002 Kč měsíčně.

Současní důchodci tedy zřejmě radostí nijak zvlášť neskáčou. Jaké vyhlídky ale máte, pokud se do penze teprve chystáte?

Zdroj: ČSSZ

Při dosažení důchodového věku

činí potřebná doba pojištění:

v roce 2010

26 let

v roce 2011

27 let

v roce 2012

28 let

v roce 2013

29 let

v roce 2014

30 let

v roce 2015

31 let

v roce 2016

32 let

v roce 2017

33 let

v roce 2018

34 let

po roce 2018

35 let

Třicet let odpracováno. A penze je tu

Odpracovali jste si třicet let? V tom případě je to tady. V roce 2014 můžete začít pobírat starobní důchod. I když, abychom byli přesní a nemátli vás – spíš než o odpracované roky jde o počet let účasti na sociálním pojištění, což může být rozdíl. Počítají se sem totiž i různé náhradní doby pojištění, jako je třeba doba studia, vojenské služby, péče o dítě do čtyř let, doba dočasné pracovní neschopnosti, invalidního důchodu, částečně také doba strávená v evidenci úřadu práce a podobně.

Pokud už netrpělivě čekáte na to, kdy přijde s penzí řada i na vás, využijte naši kalkulačku důchodového věku – dá vám odpověď.

Kalkulačka odchodu do důchodu

Jdete letos do důchodu? Vypočteme vám ho

Jestli kalkulačka důchodového věku hlásí, že do penze můžete už v roce 2014, jistě vás zajímá, jak vysoký důchod od státu dostanete. Výše penze se bude odvíjet od vašich výdělků v letech 1986 až 2013 a také od doby sociálního pojištění. Velmi zjednodušeně se dá říct, že čím déle jste byli účastni na sociální pojištění a čím víc jste vydělávali, tím vyšší budete mít důchod. Vzhledem k tomu, že jsou to v reálu celkem složité počty, usnadníme vám to. Stačí, když svá data – a bude jich požehnaně – vyplníte do naší důchodové kalkulačky a ona už vše propočte a vypočte za vás.

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Jak vidíte sami, objem vstupních údajů je ohromný. A se stejnými kvanty dat pracuje taky Česká správa sociálního zabezpečení, když vám výši penze vyčísluje. Velice snadno se ovšem může stát, že se v průběhu let nějaký dokument zatoulal – třeba proto, že ho sociálce některý z vašich zaměstnavatelů nedodal. Není tedy vůbec na škodu, ověřit si, zda vám důchod sociálka vypočetla správně a zda souhlasí všechny údaje, se kterými při výpočtu pracuje. Proklepnout si to můžete kdykoli.

Jednou ročně je možné sociálku požádat o zaslání takzvaného Informativního osobního listu důchodového pojištění, který obsahuje kompletní přehled údajů o vašem důchodovém pojištění, ze kterých se při výpočtu penze později bude vycházet. Máte tedy možnost vše včas zkontrolovat a případně se ohradit a dohlédnout, aby byla chyba napravena. Nově je možné o informativní list žádat i elektronicky, prostřednictvím nové internetové „samoobsluhy“: ePortálu ČSSZ. Abyste ho ovšem mohli využívat, musíte mít zřízenou datovou schránku.

Penze hudbou budoucnosti: počítáme aspoň orientačně

Jestli máte do důchodu ještě daleko, jsou úvahy o jeho budoucí výši hodně předčasné, do hry totiž může vstoupit celá řada faktorů, jež zamíchá kartami. Přesto rozumíme tomu, že myslíte dopředu a chcete mít o své budoucí penzi aspoň hrubou představu. I pro vás tedy máme renovovanou kalkulačku, která orientačně propočte výši budoucí penze.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Ba co víc, zájemcům dokonce nabízíme ještě jednu specialitu. Kalkulačku, která do výpočtu dokáže zahrnout i vaši případnou účast v druhém a třetím pilíři, tedy v důchodovém spoření a v doplňkovém penzijním spoření – ovšem výnosy může jen modelovat, vyvěštit je nedokážeme. Takže jestli chcete vědět, jak pohodlně (nebo nepohodlně) si budete v důchodu žít, když jednou dáte dohromady státní důchod a k tomu, co jste si naspořili v druhém a třetím pilíři, využijte náš poslední – a vskutku těžkotonážní – kalkulátor. Tak velký, že se nám nevejde do článku:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+206
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzista jde do práce: zaměstnání, přivýdělek a podnikání v důchodu

9. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Penzista jde do práce: zaměstnání, přivýdělek a podnikání v důchodu

Důchody příští rok vzrostou průměrně o čtyřicet pět korun. Přiměla vás tato neradostná zpráva k úvahám o přivýdělku? Nebo se chcete penze nepenze normálně vrátit do práce? Vše důležité... celý článek

Důchod a dočasná pracovní neschopnost. Nevěřte sociálce, když říká, že to nejde dohromady

24. 9. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 7 komentářů

Důchod a dočasná pracovní neschopnost. Nevěřte sociálce, když říká, že to nejde dohromady

Jdete si zažádat o starobní důchod a jste v dočasné pracovní neschopnosti. Může se stát, že vám na sociálce řeknou: „Nelze, vraťte se, až budete zdraví.“ Nenechte se odbýt, nemluví... celý článek

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

22. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 7 komentářů

Máte věk, chcete do penze – a nemůžete. Jak dohnat chybějící roky povinného pojištění?

Klidně se to může stát. Podle tabulek už máte léta, abyste mohli jít do penze. Jenže na úřadě řeknou, že smůla, že věk není všechno. Že jste dost dlouho nepracovali a neplatili dostatečnou... celý článek

Předčasný důchod v příkladech

7. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 40 komentářů

Předčasný důchod v příkladech

Každý, kdo zvažuje odchod do předčasného důchodu, si klade otázku, nakolik je to pro něj (ne)výhodné. O kolik odchod do předčasného důchodu sníží penzi? Jen těžko lze najít univerzální... celý článek

Partners Financial Services