Čím víc tuku, tím míň mozku! Zdanit špek a chipsy? Co si o tom myslíte?

Čím víc tuku, tím míň mozku! Zdanit špek a chipsy? Co si o tom myslíte?
A je to tady. Světová revoluce v boji s obžerstvím zahájena, černá můra nejednoho labužníka se naplňuje. Lačné břichy propukají v pláč. Dánsko jako první země na světě zavedlo daň z tuku! Co bude dál?

Představte si dozlatova osmažený křupavý řízeček s dokonale vyváženým majonézovým bramborovým salátem. Mistrovské dílo. A co takhle čerstvě upečené domácí škvarkové placičky? Nebo raději zákusek z nejvyhlášenější cukrárny v okolí? A co ten blažený pocit, když večer u sklenky vína zalovíte v nekonečném sáčku jemných plátků brambůrků, sypaných pravou horskou solí?

Společným jmenovatelem všech těchto laskomin (které s živočišnou vášní zbožňujeme) jsou živočišné i rostlinné tuky – a tím pádem nasycené mastné kyseliny. Právě těm jde po krku dánská vláda. Údajně proto, aby zachránila krk jejich konzumentům. Za každý kilogram nasycených mastných kyselin v potravinách Dánové zaplatí kvůli nové dani v přepočtu zhruba o 53 korun víc. Inspiraci možná čerpali v Maďarsku. Tam se takzvaná hranolková daň zavedla už v září. Ale zatímco Maďaři zatím daní jen hranolky, chipsy, energetické a slazené nápoje, Dánové to vzali z gruntu – daň se vztahuje na všechny „tučné potraviny“.

Minulý týden jsme vyprávěli příbeh bagelmana, muže který se rozhodl nechat své klienty platit dobrovolně – a dařilo se mu. Ptali jsme se, jetli si myslíte, že by v Česku s podobnou strategií pohořel: Jak se nikdo nedívá, koumáme, co ukrást! Lidská, nebo česká přirozenost?

V debatě se nám nejvíc zalíbily názory Marka, kteý uvažoval nejen o principu „zaplať, kolik/jestli chceš“, ale také o tom, za jakých okolností a za jaké zboží by lidé byli ochotni takhle platit. Za drobné služby či zboží a konkrétní osobě bychom podle něj snad byli ochotni platit spíš. McDonald by tedy nejspíš pokladní odbourat nemohl. Není to samozřejmě podložené výzkumem, ale z psychologického hlediska to zní věrohodně a pravděpodobně.

Marek je koumák

+4
+
-
Knížku ale Markovi neposíláme – nenechal nám na sebe e-mail.

Dánská vláda tím prý chce zarazit rozmach moru moderní doby – obezity, která se nezadržitelně šíří světem. Podle nejnovějších statistik Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) je už na zeměkouli víc obézních (1,5 miliardy) než podvyživených (925 milionů). Přejídání zabíjí častěji než hlad. Z velké části za to „vděčíme“ právě nasyceným mastným kyselinám – a vlastnímu sebevražednému obžerství.

„Vedlejším efektem“ nové daně je, že do dánské státní kasy ročně připluje v přepočtu asi 7,3 miliardy korun. Kritikové proto namítají, že vláda novou daní spíš než s tlouštíky bojuje s nedostatkem peněz.

Ve zdravé Evropě – srdce obalené tukem?

Ale co my, Češi? Nezbývá než vyhlásit stav obležení. Trend zdanění tuků se na nás valí z východu i západu. Jak moc se máme bát, že postihne i nás? Člověk by řekl, že dost – když je u nás možné, aby pravicová vláda zvyšovala daně, vyloučit se nedá už vůbec nic. Proč nezavést i daň na tuk? V bezprostředním ohrožení ale zatím nejsme. Možnost zdanit tučnou stravu jednohlasně odmítají všechny barvy politického spektra. Ministr Kalousek to dokonce označil za sociální inženýrství, se kterým prý on nechce nic mít. Vzácná shoda, nemyslíte? Oni si naši páni politici a paní političky asi občas také rádi nějakou tu tučnější neřest dopřejí. Přitom jsme na tom, co se tloušťky týče, mnohem hůř než Dánové. Obézních máme dvakrát tolik – zatímco v Dánsku jich je jen desetina, u nás celých 23 procent. Normální váhu má pouze 42 procent dospělé populace Čechů.

Metly lidstva v podobě alkoholu a cigaret daníme bez mrknutí oka, ale do tuku se nám zatím dvakrát nechce. Svou logiku by to přitom mělo. Nasycené mastné kyseliny konzumované ve velkém množství zvyšují hladinu cholesterolu, což podstatně zvyšuje riziko onemocnění cév. A obezita sama o sobě je zkrátka smrtelná. Léčba nemocí, které způsobuje či podporuje, vychází daňové poplatníky hodně draho. Podle některých údajů dokonce dráž než léčení nemocí způsobených kouřením.

Propojeno!

O dánském danění nezdravých jídel a dalších dojemných příkladech péče státu o občanovo zdraví. Pozor, obsahuje šokantní video s čerstvě bývalým ministerm zemědělství a řadou prasat! Michal Kašpárek: Cukr, kráva, limonáda. Pokusy o zdražení nezdravých jídel dopadají rozpačitě

Stojí léčba kuřáků státní rozpočet víc, než do něj přinesou na daních z tabáku? Umírají o tolik dřív, že neukrajují z důchodového koláče? Petra Dlouhá: Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

Když mají vaše zavazadla nad limit, platíte na letišti za každé kilo navíc krvavé peníze. Kdo přenáší nadbytečná kila pod kůží, neplatí nic. A ještě vám přetéká do sedačky. Je to fér? Martin Vlnas: Prázdný kufr, plný teřich. Měli by se na letištích s kufry vážit i cestující?

Na druhou stranu je ale daň z tuku uplatněním kolektivní viny a projevem dost nepřesného cílení. Proč si mají připlácet i ti, kteří tuky konzumují s mírou a jsou hubení jako lunt? Nebo ti, kteří sice rádi hodně dlabou, ale na jejich váze by to člověk nepoznal, protože mají prostě geneticky danou „kliku“? Aby byl boj s obezitou opravdu účinný, museli bychom se kromě sociálního inženýrství pustit také do toho genetického. Spousta lidí má totiž k přibírání sklon, aniž se tuky nezřízeně ládují.

Můžeme si tedy odfrknout. Zdá se, že naše peněženky, alespoň co se tuků týče, prozatím zůstávají v bezpečí. Výstražný prst zdvižený v Maďarsku a Dánsku bychom ale přehlížet neměli. Zabiják v podobě obezity totiž ohrožuje i nás. Zdravotní rizika a vady na kráse, které nám způsobuje, jsou známá. Jenže to není všechno. Odborný časopis Human Brain Mapping před pár lety otiskl studii profesora neurologie Paula Thompsona z Los Angeles. Prokázal v ní, že s každým kilem navíc se lidem zmenšuje mozek. Chcete, abychom skončili jako národ buřtů s mozkem o velikosti kindrvajíčka? Tak se nepřežírejte.

A co si o tom myslíte vy? Zavedli byste u nás daň z tuku? Nebo máte jiný nápad, jak s nárůstem obezity bojovat?

Zavést povinné rozcvičky

+19
+
-

Zdanit tuk

+21
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 10. října získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Drogy jsou špatné, áno

Obrázek zvětšíte kliknutím

Prohibice a zákazy jsou zlo

+31
+
-
Tak co myslíte, nezačne ten skřet brzy obchodovat taky se sádlem, colou a dorty? Každý tlak plodí protitlak. Každá prohibice je voda na mlýn podloudníků a pašeráků, myslí si tvůrci našeho pravidelného Svátečního komiksu. Na druhou stranu – o podloudnících a pašerácích se dobře dělají komiksy, říkají taky.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

1. 4. 2012 18:40 | Jirka

Souhlas, myslet si že jedení tuku způsobuje obezitu je jako si myslet že jedení špenátu způsobí zelenou kůži. Naopak fakt je že se tloustne po sladkostech, že se tloustne po tuku je jenom doměnka.

Ještě doplňuji odkaz na českou stránku o LCHF dietě:

http://www.lchf.cz/

Hodně podobná je i Paleo dieta, která je na českém webu trochu rozšířenější, neuznává ale bohužel jedení mléčných výrobků, web je např:

http://www.paleolifestyle.cz/

Jirka
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 10. 2011 15:28 | Gabriel Pleska

Jak to myslíte? Kdo by tu daň měl platit? Pokud budete odpovídat, prosím vás nejprve o propátrání levé strany klávesnice, je tam někde tlačítko CapsLock, jeho zmáčknutím se vypíná a zapíná psaní velkých písmen. Malá jsou lepší, jinak to trochu vypadá, jako že se na nás rozkřikujete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2011 22:00 | Převor

Chleba s husím sádlem a s cibulí, pěkně osolit.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 21:01

Tlusťoch?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2011 20:18

"Čím víc tuku, tím míň mozku..." zní titulek.
Hádejte, kdo na nápad se zdaněním tuku asi přišel???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 12:26

a já bych vegetariánům zdražil a vysoce zdanil ty jejich trávy,kdo se má koukat na ty jejich vyboulený oči od toho,jak marně hledaj na talíři maso ..
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2011 18:16 | mirek

...zlatý komunisti,ti po nás nikdy nic nechtěli...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 10. 2011 17:24 | Jarouš

Progresivní rozvoj medicíny vedl k prodloužení života nynějších generací v průměru přibližně o 10 let.Vedly k tomu též poznatky v dietologii a diabetologii.Nelze zastavit výzkum v biochemii.V málokterém oboru mediciny docházelo k tak velkým názorovým zvratům jako v těchto oborech. Proto se neodvažuji vyslovit názor na výše uvedené otázky.Nelze pominout,že i živočišné tuky ,bílkoviny,cukry a vitaminy mají nezastupitelnou úlohu v metabolizmu.Některé vitaminy jsou rozpustné v živočišných tucích /máslo,rybí tuk a podobně/.Z rotlinných tuků je kvalitnější ale rovněž dražší Flora aktiv nežli Flora /at ji zlevní/.Názory nás diskutjících mají omezenou hodnotu.Rozhodnutí dánské vlády berme jako experiment.Obezita je chorobný stav z mnoha příčin.Domněnka,že léčba je jednoduchá-zvýšit tělesný pohyb na úkor příjmu potravin-je přece jen složitější záležitostí odborníků.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2011 19:34 | LP

Mějte se na pozoru před všemi zákony které mají ochraňovat vás před vámi samotnými.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2011 19:32 | Pavel Pštros

je to OK
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2011 19:11 | Barta

DAŇ Z VZDUCHU.
PRO ZDRAVÍ LICTVA DOPORUČUJI ZAVÉST DAŇ Z NEZDRAVÉHO VZDUCHU KAŽDÝ ČLOVĚK ZA ROK NADÍCHÁ CCA 4,5 MIL. LITRU VZDUCHU.PRO PŘEHLEDNOST O ČISTOTĚ VZDUCHU BYCH ZAVEDL TŘI KATEGORIE.
1.RELATIVNĚ ČISTÝ VZDUCH - PÁLAVA,POŠUMAVÍ
2.ZNEČIŠTĚNÝ VZDUCH - STŘEDNÍ ŠECHY,BRNO
3.VELMY ZNEČÍŠTĚNÍ VZDUCH - OSTRAVA,ÚSTÍ,PRAHA

JAK VELKOU DAŃ PLATIT ???
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2011 18:34 | Ro

Myslím, že státní aparát a daňový systém má být co nejmenší a nejjednodušší. Pokud chce stát ovlivňovat občany - třeba v dobrém smyslu, má mnoho jiných nástrojů. Např. reklamu, zdravotnictví. Všechny příkazy, zákazy, poplatky oslabují svobodu občanů. Stát má sloužit občanům – ne je omezovat a nesmyslně obtěžovat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2011 12:29 | Pierre

Je to jen a pouze další zdroj legálního okrádání a krok k nesvobodě. Fanatik zdravé výživy by zdanil tuk milovníkovi bůčku, nekuřák kuřákovi ještě víc cigára, vegetarián nevegetariánovi maso... Nějak mi to připomíná film Demolition Man se Silvestrem Stallonem: automaty na pokuty za sprostá slova, pokrytectví vládců "ideálního" světa, zakázané hamburgery...
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2011 11:56 | Ivana

O svém zdraví si musí rozhodovat každý sám. Daň z tuku nic neřeší.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2011 11:23 | sdr

Kalouskův názor je ještě podstatně mírnější než můj.
Nedej bože abychom se dostali do dob, kdy nám vrchnost bude přikazovat už úplně všechno včetně toho, co můžeme nebo nemůžeme jíst. Je úplně jedno, jestli to vrchnost myslí dobře nebo zastírá skutečné důvody jako je třeba díra v pokladně. Ostaně cesta do pekel je celá dlážděna dobrými úmysly.
Takové regulace devalvují rozumné občany na tupé nemyslící stádo.
A pokud by se opravdu našel někdo, kdo by s takovouto "regulací" dobrovolně souhlasil přesto že je dospělý a pokládán za svéprávného, měl by obratem vrátit občanku a nechodit si pro volební lístek, protože jeho postoj naprosto vylučuje existenci zdravého rozumu v jeho mozku.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 26 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

22. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi?... celý článek

Prázdný kufr, plný teřich: měli by se na letištích s kufry vážit i cestující?

11. 8. 2011 | Martin Vlnas | 17 komentářů

Prázdný kufr, plný teřich: měli by se na letištích s kufry vážit i cestující?

Létáte? Souhlasili byste se zavedením váhového limitu, do kterého by se počítala nejen hmotnost bagáže, ale zároveň i jejího majitele? A kolik by se mělo za jeho překročení platit?... celý článek

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

3. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…... celý článek

Cukr, kráva, limonáda: pokusy o zdražení nezdravých jídel dopadají rozpačitě

29. 7. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Cukr, kráva, limonáda: pokusy o zdražení nezdravých jídel dopadají rozpačitě

Věci veřejné si všimly pozoruhodné shody: zdraví národa je na tom stejně špatně jako jeho veřejný rozpočet. Chtěly oboje vyřešit hranolkovou daní, návrh ale v červenci padl pod vládní... celý článek

Proč Češi milují své tyrany a nakupují v Lidlu?

6. 4. 2011 | Petra Dlouhá | 113 komentářů

Proč Češi milují své tyrany a nakupují v Lidlu?

Milý Lidle. Zabil jsi 102 stromů, abychom na Tebe lépe viděli. Prodával jsi sýr s listerií, zabil dva Němce a čtyři Rakušany. Zřítila se Ti střecha, což málem zabilo i nás. Zotročoval... celý článek

Partners Financial Services