Nejlevnější půjčka na Vánoce: letos od ČSOB

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 26. 11. 2009 | 2 komentáře
Nejlevnější půjčka na Vánoce: letos od ČSOB
Každoročně si třetina Čechů na vánoční dárky půjčuje. Nejlevněji jim letos půjčí 20 tisíc korun na jeden rok ČSOB. Při porovnávání výhodnosti úvěrů by se však Češi neměli spolehnout pouze na ukazatel RPSN.

Pokud si chcete vzít co nejvýhodnější půjčku na vánoční dárky a myslíte si, že stačí nabídky seřadit podle roční procentní sazby nákladů, tzv. RPSN, jste na omylu. Vždy byste měli kromě RPSN posuzovat úvěry i podle měsíční splátky. V našem předvánočním průzkumu spotřebitelských úvěrů jsme například zjistili, že nejnižší RPSN u zkoumaných půjček uvádí Home Credit (19,7 %), jenže při pohledu na měsíční splátku vychází tento úvěr jako jeden z nejdražších. Naopak nejlevněji vyšel úvěr od ČSOB, který měl až třetí nejlepší RPSN.

RPSN je sice užitečný ukazatel pro porovnávání půjček stejné částky na stejnou dobu, jeho výpočet ale zjevně bankám a nebankovním poskytovatelům úvěrů umožňuje do něj nezapočítat všechny související poplatky. Při zjišťování, nakolik je úvěr levný či drahý, je proto užitečné se vždy poptat, kolik bude chtít banka či nebankovní úvěrová společnost pravidelně měsíčně splácet a jaké další poplatky bude za půjčku požadovat. Může chtít kupříkladu poplatky za poskytnutí úvěru, schválení žádosti o úvěr nebo za vedení úvěrového účtu.

Půjčit si letos na Vánoce bude složitější než loni, hlásí poskytovatelé úvěrů. „Nyní zamítáme větší procento žadatelů o úvěr,“ potvrzuje Martin Malý, mluvčí společnosti CETELEM. Lidé, kteří nemají na dárky dost peněz, si podle loňských průzkumů nejčastěji chtěli půjčit 20 tisíc korun se splatností na jeden rok. Loni půjčovala nejlevněji Poštovní spořitelna a na měsíční splátce oproti jiným úvěrovým nabídkám šlo ušetřit až 400 korun. Letos si lze stejný úvěr vzít u pěti námi sledovaných úvěrových společností. Rozdíly ve výši splátek jsou ovšem minimální.

Kde půjčí nejvýhodněji na Vánoce 2009 (bez pojištění schopnosti splácet)

Poskytovatel úvěrůRPSN*** v %Sankce za předčasné splaceníVýše měsíční splátky v KčCelkové měsíční náklady za poskytnutou půjčku v Kč*
20 tisíc korun se splatností na jeden rok (12 měsíců)
ČSOB23,31NE**17671859
mBank21,83NE18421867
Poštovní spořitelna26,28NE18041879
Home Credit19,70NE18351884
Raiffeisenbank27,70ANO18001941
30 tisíc korun se splatností na dva roky (24 měsíců)
Česká spořitelna9,88ANO13581434
CETELEM17,80ANO14761497
GE Money Bank26,83ANO15111532
*výše měsíční splátky plus poplatek za úvěrový účet včetně případného poplatku za schválení žádosti a poskytnutí úvěru
**pro klienty, kteří uzavřou úvěr do 31.12. 2009
***RPSN je orientační, posouzení úvěrové žádosti je vždy individuální a závisí na bonitě klienta

zdroj: jednotlivé oslovené banky a nebankovní společnosti, stav k listopadu 2009

Nejlevněji si lze letos půjčit 20 tisíc korun v ČSOB. Měsíční splátka je zde celkově nejnižší, činí 1767 korun. Nejnižší jsou i celkové měsíční náklady (1859 Kč), v nichž je započtený i poplatek za vedení úvěrového účtu a 1/12 z jednorázového poplatku za schválení půjčky. V pořadí druhý nejlevnější úvěr poskytuje letos mBank, kde měsíční náklad včetně rozpočítaného výdaje za schválení půjčky vychází na 1867 korun. Nejdráž letos půjčuje Raiffeisenbank, kde celkový měsíční náklad činí 1941 korun. Cenové rozpětí mezi nejlevnější nabídkou (ČSOB) a nejdražší nabídkou (Raiffeisenbank) je pouze 82 korun.

Dvacet tisíc, stejně jako loni, si nelze půjčit všude. Kupříkladu Česká spořitelna a GE Money Bank půjčují nejméně 30 tisíc korun. Se splatností na dva roky přijde tento úvěr nejlevněji u České spořitelny (měsíční náklad 1434 Kč). CETELEM je dražší o 63 korun (měsíční náklad 1497 Kč) a GE Money bank je v porovnání s Českou spořitelnou dražší o 98 korun (měsíční náklad 1532 Kč).

Za jakých podmínek včetně poplatků si lze půjčit

ČSOB
mBank
Poštovní spořitelna
Home Credit
Raiffeisenbank
Česká spořitelna
CETELEM
GE Money Bank

20 tisíc korun se splatností na jeden rok

Rychlá půjčka, doklad o příjmu, návštěva pobočky. Za poskytnutí úvěru 1 % z poskytnutého úvěru (min. 500 Kč, max. 5 000 Kč), mimořádná splátka za sankci 4 % z výše mimořádné splátky, za využívání a správu úvěru 99 Kč měsíčně. Věkový limit do 65 let.

Celkové měsíční náklady: měsíční splátka 1800 Kč + 99 Kč za účet + 42 Kč rozpočtený jednorázový poplatek =
1941 Kč

Pouze v mBank, Poštovní spořitelně a v Home Credit lze splatit úvěr předčasně bez pokuty, v ČSOB jen u úvěrů sjednaných do konce roku 2009. Ostatní poskytovatelé půjček si za předčasné splacení účtují zhruba 500 až 1000 korun i více. To je dobré vzít do úvahy v případě, že po Vánocích očekáváte třeba mimořádný příjem a chtěli byste okamžitě úvěr splatit a zbavit se tak dluhu. V bance, která předčasné splacení pokutuje, je půjčka v takové situaci méně výhodná.

Anketa

Budete letos za Vánoce utrácet méně než vloni?

Všechny banky i nebanky letos nepůjčí každému. „Klienty důkladněji prověřujeme, detailněji se zajímáme o jejich finanční situaci a schopnost splácet,“ říká Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank. „Zpřísnili jsme náš prověřovací proces. Jednou z hlavních podmínek je, aby měl klient stálé zaměstnání, protože nechceme, aby se lidé bez práce dostávali do dluhové pasti. Intenzivněji teď spolupracujeme s úvěrovým registrem Solus, který shromažďuje data o dlužnících. Na úvěr tedy dosáhnou pouze lidé, u nichž jsme si jisti, že dodrží podmínky vyplývající ze smlouvy a nebudou v prodlení s pravidelnými splátkami,“ přibližuje Luboš Berkovec, finanční ředitel Home Credit. „Posuzujeme, zda je klient schopný dostát svým závazkům vůči bance ale i finančně zvládnout chod své domácnosti,“ poznamenává Irena Zatloukalová z ČSOB.

Poskytovatelé úvěrů také hlásí, že se klienti kvůli recesi i více chrání pro případ, že třeba přijdou o práci a nebudou moci úvěr splácet. „Loni v říjnu mělo pojištění schopnosti splácet sjednáno 72,1 procenta nových úvěrů, letos to je už 74,5 procenta půjček ,“ přibližuje Pavla Langová z České spořitelny. „Zájem o toto pojištění se zvedl u nových úvěrů ze 70 na zhruba 72 procent,“ potvrzuje mluvčí Poštovní spořitelny. V ČSOB, která půjčí 20 tisíc korun letos nejlevněji, přijde například tato pojistka pro případ neschopnosti splácet měsíčně na 154 korun a za 12 měsíců celkově na 1848 korun.

Prakticky všechny úvěrové společnosti nyní vyžadují, aby žadatelé o půjčku předložili potvrzení o příjmech. „Pokud při prověřování žádosti zjistíme, že klientovy pravidelné příjmy nejsou v dostatečné výši, úvěr mu neposkytneme, nebo mu navrhneme nižší půjčku,“ říká Eva Řimnáčová, mluvčí Home Credit. Většina úvěrových společností nepůjčí ani seniorům, kteří přesáhli věkový limit 65 nebo 67 let. Tento věkový limit nemá stanovený pouze Home Credit a GE Money Bank, kde posuzují žadatele, kteří již dosáhli důchodového věku, vždy individuálně.

Půjčili jste si někdy na dárky pro své blízké nebo raději na dárky šetříte? Má smysl se na Vánoce zadlužovat? Podělte se o názor s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Se splácením dluhů má potíže až pětina lidí

7. 9. 2009 | Eva Sovová | 4 komentáře

Se splácením dluhů má potíže až pětina lidí

Lidé mají stále větší problémy splácet dluhy. Potvrzují to pololetní statistiky registru dlužníků, které vede sdružení Solus. V jednotlivých krajích vzrostl počet dlužníků o 15 až 20... celý článek

Pokuta za předčasné splacení půjčky už není všude

30. 10. 2008 | Eva Sovová | 11 komentářů

Pokuta za předčasné splacení půjčky už není všude

Banky si konkurují, stále víc spotřebitelských úvěrů se dá splatit předčasně bez pokuty. Některé banky ale klienty za mimořádné splátky stále trestají tisícovými sankcemi. Změny v úvěrových... celý článek

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

15. 8. 2008 | Eva Sovová | 23 komentářů

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

Čtvrtina lidí v Česku nešetří. Pětina utrácí, dokud to jde, a neplánuje rodinné výdaje. Toto chování se nemění již přes deset let. Se splácením jsou v Česku potíže u jednoho až dvou... celý článek

Partners Financial Services