Vysoké úroky u Providentu? Jsou i horší rizika

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 19. 6. 2009 | 4 komentáře
Vysoké úroky u Providentu? Jsou i horší rizika
Neznámé smluvní podmínky půjček u malých nebankovních společností ohrožují dlužníky rizikem předlužením více než půjčky od velkých společností. Ty podmínky zveřejňují a jsou více transparentní. Vyplývá to z analýzy Sdružení obrany spotřebitelů.

Nebankovní půjčky, splátkové společnosti, spotřebitelské úvěry... U těchto spojení se mnoha lidem vybaví v negativních souvislostech hlavně společnost Provident Financial. Jak ale překvapivě ukázala analýza vypracovaná Sdružením obrany spotřebitelů a neziskovou společností Člověk v tísni, právě Provident Financial je v porovnání s obdobnými firmami relativně solidní a představuje poměrně nízké riziko vzniku předlužení.

Analýza se zabývala pouze největšími firmami, které na svých webových stránkách zveřejňují smluvní podmínky. "Na trhu s úvěry ovšem působí desítky dalších menších společností, u nichž často podmínky půjčeknejsou vůbec známy. Z tohoto pohledu nepředstavují analyzované společnosti největší riziko," vysvětluje Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. Jak už jsme uvedli v podrobném článku o Indexu predátorského úvěrování, z analyzované šestice největších poskytovatelů nebankovních půjček vyšla nejhůře společnost ProfiCredit, nejlépe pak Cofidis

Bezkonkurenčně nejvyšší úroková sazba

Většina zájemců o nebankovní půjčku se soustředí hlavně na výši úroku, popřípadě výši sazby RPSN (celkové roční náklady, tedy nejen samotné splátky jistiny). Není překvapením, že RPSN u splátkových společností je vyšší než u klasických bank - koneckonců jde o rizikovější půjčky lidem, kteří pravděpodobně na běžné bankovní úvěrynedosáhnou.

Souhrnná částka, kterou klient nakonec zaplatí, se přesto výrazně neliší od částky, kterou zaplatí například Komerční bance. Jedinou výjimkou mezi šesticí analyzovaných splátkových společností je právě zmíněný Provident Financial. V jeho případě je RPSN skutečně několikanásobně vyšší (207 %) než u konkurence (27 až 41 %). Také souhrnná částka, kterou klient za půjčkuzaplatí, je už při pouhé třicetitisícové půjčce zhruba o 15 tisíc vyšší než u ostatních firem.

Transparentní RPSN není zas takové riziko

Podle analýzy Sdružení obrany spotřebitelů a Člověka v tísni však i vysoké RPSN představuje pro klienty relativně nízké riziko vzniku předlužení. Společnosti Provident a Cofidis dokonce nabízejí na svém webu přehledné online kalkulačky, což je co do transparentnosti staví na úroveň bank.

Provident a Cofidis zároveň uvádějí i pevné splátky s uvedenou sazbou RPSN. Oproti tomu společnosti Home Credit a Cetelem sice na webu uvádějí velmi nízké sazby, vždy se jedná o sazby „od". Lze tedy předpokládat, že reálná sazba RPSN bude výrazně vyšší.

Větší nebezpečí: Smluvní pokuty a úroky z prodlení

Velké riziko pro klienty (dlužníky)představují ustanovení o smluvních pokutách a úrocích z prodlení, zvláště pokud jsou nejednoznačně formulována nebo skryta v nepřehledných a příliš dlouhých smluvních podmínkách.

Zatímco klasické banky vypočítávají úroky z prodlení v naprosté většině ze zcela minimálního základu, u poskytovatelů nebankovních půjček je praxe jiná. Nicméně společnost Provident Financial i v tomto ohledu velmi překvapila a svým chováním spíše připomínala banku, jelikož nevyužívá ani institut smluvních pokut, ani úroky z prodlení nad rámec občanského zákoníku. Ve smluvních podmínkách má pouze uvedeno, že jakmile se klient dostane do prodlenídelšího než 60 dní, může společnost odstoupit od smlouvy a požadovat splatnost veškerých svých pohledávek.

Většina splátkových společností má při prvním porušení povinností (tj. nezaplacení splátky) stanovenou smluvní pokutu jako osm procent z dlužné splátky. U druhého a dalšího porušení se již postupy jednotlivých společností liší.

Přesto samotné smluvní pokuty většinou představují relativně nízkou sankci v řádu několika set korun. Výjimku tvoří společnost Profi Credit, kdy nenápadná pokuta uvedená ve smluvních podmínkách o revolvingovém úvěru stanovuje klientovi povinnost uhradit v případě prodlení u dvou splátek (nebo při prodlení u jedné splátky delším jak 35 dní) pokutu ve výši 50 procent z maximální výše úvěru stanovené ve smlouvě. To v praxi znamená skokový nárůst dluhu klienta. Zvláště pak v případě, kdy se dostane do prodlení s více splátkami postupně. Právě toto ustanovení činí z revolvingového úvěru společnosti Profi Credit nejrizikovější produkt oproti dalším analyzovaným.

Celý článek si lze přečíst na serveru aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=639834

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O kolik se prodraží malý dluh vymáhaný soudem a exekucí

12. 6. 2009 | Eva Sovová | 25 komentářů

O kolik se prodraží malý dluh vymáhaný soudem a exekucí

Ignorovat i malé dluhy se nevyplácí. Při soudním vymáhání a nařízené exekuci porostou o náklady spojené s vymáháním pohledávky. Tisícikorunový dluh se může vyšplhat až na 20 tisíc korun. celý článek

O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí

3. 4. 2009 | Eva Sovová

O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí

Kvůli krizi začíná mít finanční potíže už i řada českých domácností. Bezplatné poradny hlásí zvýšený počet případů, kdy lidé již nedokážou sami řešit tíživou finanční situaci. Někteří... celý článek

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

30. 5. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

Soudy přijímají jen bezchybné návrhy na oddlužení. Lidé bez právního vzdělání mají s vyplněním žádosti potíže. Aby soud žádost nezamítnul pro formální nedostatky, je užitečné obrátit... celý článek

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Z devítipokojového domu do osobního bankrotu

19. 2. 2008 | Simona Ely Plischke | 27 komentářů

Z devítipokojového domu do osobního bankrotu

Kvůli nemovitostní krizi přišlo loni v USA o dům či byt přes dva miliony domácností. Neměly dost peněz na splácení hypoték. Jedním z nich byl i John D. z texaského Austinu, kterého... celý článek

Partners Financial Services