Spočítejte si, jak velký úvěr si můžete vzít před Vánocemi

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 5. 12. 2008 | 5 komentářů
Spočítejte si, jak velký úvěr si můžete vzít před Vánocemi
Reklamy na výhodné půjčky útočí ze všech stran. Dříve než jim podlehnete, sedněte si a s chladnou hlavou si spočítejte, jestli další splátky ještě jste schopni z rodinného rozpočtu utáhnout. Pomůže vám naše kalkulačka.

Kolik si ještě můžete dovolit splácet


Podlehnout reklamám na supervýhodné půjčky, či půjčky bez rizika je snadné. Složitější může být jejich následné splácení. Banky mají při schvalování úvěrů kritéria, podle kterých hodnotí, zda žadateli zůstane dost peněz na další živobytí. U větších úvěrů, třeba u hypoték, banky požadují, aby klientovi zůstal alespoň 1,5násobek životního minima, píše v knize Osobní a rodinné finance Petr Syrový. Jenže taková částka žadatelům o úvěr na živobytí stačit nejspíš nebude. Pro dvoučlennou domácnost činí životní minimum 5480 korun na měsíc. (Spočítejte si životní minimum vaší rodiny)

Při uvažování, zda si před Vánocemi půjčit na dárky, či nikoli, je proto důležité spočítat všechny výdaje domácnosti a porovnat je s příjmy. Vyplatí se započítat i určitou rezervu, která by rodině každý měsíc měla zbýt na pokrytí nečekaných výdajů. Pak je možné začít přemýšlet, jak velký úvěr si rodina může dovolit.

Finanční poradci ovšem zpravidla říkají, že spotřebitelský úvěr, který je poměrně drahý, má smysl si brát jen v případě, kdy rodina nemá dostatečné úspory a danou věc opravdu potřebuje. Vše ostatní, včetně dárků, je lepší hradit z úspor. Nebo stojí za to si nákupy pro jednou odepřít.

Navíc by rodina neměla zapomínat na budování dlouhodobé rezervy, která umožní pokrýt náhlý výpadek příjmu jednoho nebo více členů rodiny. Ať už kvůli ztrátě zaměstnání, nebo proto, že kvůli úrazu či nemoci nemůže dotyčný dlouhodobě pracovat. Zpravidla se doporučuje mít rezervu ve výši šestinásobku měsíčních výdajů domácnosti, nebo trojnásobku příjmů. Pokud si rodina takovou rezervu teprve vytváří, měla by spořenou částku rovněž zahrnout do pravidelných „výdajů“, s nimiž bude počítat při posuzování, zda si ještě může dovolit nějakou půjčku.

Na co má smysl si půjčovat? Kolik utratíte za letošní Vánoce? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osm rad, jak dobře používat kreditku

20. 6. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Osm rad, jak dobře používat kreditku

Používat kreditní kartu není složité. Aby svému držiteli dobře sloužila a neuvrhla ho do koloběhu dluhů, měl by se držet několika hlavních zásad. Pokud je někdo nedokáže dodržovat,... celý článek

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

15. 2. 2008 | Petr Čermák | 13 komentářů

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

Úrokové sazby na spořících účtech stále rostou. Porážejí tak ve výnosech fondy peněžního trhu. Jenže dělat si o fondech obrázek podle minulé výkonnosti není přesné. Postupem času se... celý článek

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

11. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

Češi objevují v posledních letech čím dál víc kouzlo ukládání peněz do investičního zlata. Mohou si vybírat z malých zlatých mincí i slitků, které dosahují váhy až jednoho kilogramu.... celý článek

Partners Financial Services