Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 7. 2. 2008
Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN
S žádostí o malý spotřebitelský úvěr se dá uspět jen v několika družstevních záložnách. Vedle úrokové sazby úvěry zdražují i poplatky. U půjčky 20 tisíc korun se roční procentní sazba nákladů (RPSN) pohybuje u kampeliček od 12,3 do 16,97 %.

Půjčit si u družstevních záložen menší obnos ve výši 20 a 50 tisíc korun není pro občana tak snadné, jak by se mohlo zdát. Poskytly by je tři z pěti oslovených záložen - Peněžní dům, družstevní záložna 1. TZ a FIO. Ta jako jediná poskytuje i klasický kontokorentní úvěr, který se dá čerpat pomocí platební karty. Roční úrokové sazby se pohybují v závislosti na výši úvěru a délce splatnosti. K tomu je ale nutné připočíst ještě poplatky za poskytnutí úvěru, které půjčku zdražují o dalších minimálně 4 až 5 procent. Proto je důležité porovnávat takzvané RPSN, tedy procentní podíl z dlužné částky, který je klient povinen zaplatit záložně za období jednoho roku. Ten zahrnuje jak úroky, tak i všechny další poplatky.

Kolik zaplatíte za půjčku 20 tisíc Kč

Záložna 1.TZ, rychloúvěr, RPSN: 16,97 %
Peněžní dům, rychloúvěr, RPSN: 13,24 %
FIO, kontokorentní úvěr, RPSN: 12,3 % až 15,3%
pozn. RPSN= Procentní podíl z dlužné částky, který je klient povinen zaplatit věřiteli za období 1 roku.
Zdroj: záložny

Žádosti o drobné půjčky vyřizují všechny tři záložny velmi rychle. A to už do jednoho nebo maximálně do dvou dnů. Žadatel o půjčku se ale nejprve musí stát členem kampeličky, tak jako i u jiných jejich produktů. Drobné spotřebitelské úvěry jsou bezúčelové a peníze se dají použít na cokoliv. Splatnost může být od jednoho měsíce do dvou let.
Za poskytnutí úvěru si záložny účtují roční nebo měsíční poplatek. Například u půjčky ve výši 20 tisíc korun účtuje FIO roční poplatek 200 až 400 Kč, 1. TZ 400 Kč a Peněžní dům 720 Kč.

Od 5 do maximálně 50 tisíc korun se splatností na 1 až 24 měsíců půjčí občanovi družstevní záložna 1.TZ. Záložna požaduje vždy alespoň jednoho ručitele, u vyšší půjčky kolem 50 tisíc korun již musí být ručitelé dva. Všichni účastníci závazku (žadatel a jeho ručitelé) předkládají záložně dva doklady totožnosti. Musejí také doložit své příjmy i to, že jsou schopni platit pravidelně své účty, tedy třeba za byt či telefon. U půjčky 20 tisíc korun, kterou bychom spláceli ve dvanácti měsíčních splátkách, činí roční úrok 12 procent. Při splatnosti 24 měsíců je úrok vyšší a činí 14 procent. Úvěr ve výši 50 tisíc korun s dvanáctiměsíčním splátkovým kalendářem má roční úrokovou sazbu 13 procent. Klienti s dobrou historií účtu mohou ale dosáhnout na zvýhodněné sazby, které jsou nižší až o 2 procenta.

Spočítejte si RPSN

RPSN:

Spořitelní družstvo Peněžní dům poskytuje členům nejčastěji úvěry do 20 tisíc korun. Uspět může ale také žadatel o půjčku ve výši 50 tisíc korun. V individuálních případech poskytne Peněžní dům i spotřebitelský úvěr až třeba ve výši 100 tisíc korun. Úvěry do výše 45 tisíc korun lze v Peněžním domě získat bez ručitele. Splatnost rychlopůjčky je do jednoho roku s rozložením na 12 splátek. Zvolit je možné i delší splátkový kalendář, podobně jako u 1.TZ, s vyšším úročením. Například 20 tisíc korun půjčí záložna při splatnosti na 1 rok s roční sazbou 6 procent, při splatnosti více než 12 měsíců je roční úrok 9 až 9,9 procenta. V některých individuálních případech poskytuje tato záložna například až 100 tisícový úvěr (roční úroková sazba asi 9 maximálně 9,9 procent) se splátkami rozloženými obvykle na 5 až 10 let. Podle svých finančních možností přitom může klient splatit půjčku i předčasně, za každou změnu splátkového kalendáře však Peněžní dům účtuje 100 korun.

Záložna FIO může schválit klientovi k jeho běžnému účtu klasický kontokorentní úvěr až do 50 tisíc korun, ze kterého se dá čerpat i pomocí platební karty. Ručitele záložna nevyžaduje. K žádosti postačí předložit občanský průkaz. Další podmínkou ovšem je, mít dobrou historii běžného účtu, ke kterému FIO úvěr poskytne. Tedy pravidelné příchozí platby v průběhu alespoň dvou měsíců. Klienti s vyšším pravidelným příjmem, případně i ti, kteří mají u FIO více vkladů a dobrou historii, mohou dosáhnout na úvěr 100 tisíc korun, a to rovněž bez ručitele.

Kontokorentní úvěry poskytuje FIO na jeden rok s automatickou obnovou a na výběr jsou dva typy úrokových sazeb. Ti, kdo dávají přednost častějšímu a vyššímu čerpání úvěru, mohou získat nižší roční sazbu, která je nyní 8,3 procenta (denní sazba 0,02 %). Pro klienty, kteří čerpají úvěr vždy jen na krátké období, platí u FIO nyní roční sazba 14,3 procenta (denní sazba 0,04%). Úrok se počítá denně jen z čerpané částky a dluh se dá splatit kdykoliv v průběhu roku. Úvěr se čerpá pomocí platební karty, výběrem v hotovosti, nebo převodem na jiný účet. Vypůjčené peníze se mohou použít na cokoliv.

Každý, kdo si chce vzít některý z drobných úvěrů u kampeliček, by se měl ptát ještě před podpisem smlouvy na RPSN.

Jak a za kolik se dá u družstevních záložen půjčit 20 tisíc Kč

Záložna 1.TZ
Peněžní dům
FIO
Rychlopůjčka, 12 splátek
Roční úroková sazba: 12%
Úrok za rok celkem: 1 293,- Kč
Poplatky: 400,- Kč ročně
Roční procentní sazba nákladů (RPSN): 16,97%
K žádosti se předkládá: dva doklady k ověření totožnosti žadatele a ručitelů, potvrzení o příjmu, doložení trvalosti bydliště (3 výpisy ze SIPO nebo bankovního účtu, tři poslední účty za telefon apod.)
Rychlost vyřízení žádosti: 1-2 dny
Ručení: minimálně jeden ručitel

Kam byste šli pro spotřebitelský úvěr - do banky, družstevní záložny nebo úvěrové společnosti?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový projekt na podporu finanční gramotnosti

5. 2. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Nový projekt na podporu finanční gramotnosti

Informovaný člověk se nezadluží tak, aby nemohl úvěry splácet, a bude mít větší zájem o finanční produkty. Tato logika stojí za iniciativou ministerstva financí a České bankovní asociace... celý článek

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

14. 1. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

Spořicí účty u družstevních záložen vynášejí na úrocích víc než v mnohých bankách. Výběr peněz ale omezují kampeličky výpovědními lhůtami od 14 dnů do 24 měsíců. Navíc se klient musí... celý článek

Kampeličky: Češi jim zase začínají věřit

20. 12. 2007 | Eva Sovová | 3 komentáře

Kampeličky: Češi jim zase začínají věřit

Kampeličkám se v poslední době daří. Zvyšuje se počet jejich členů a rostou také vklady. V záložnách mají nyní lidé uloženo přes 6,5 miliardy korun. Lákají je především levné produkty... celý článek

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

7. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

Uvažujete o drobné půjčce a chcete si smlouvu nejdříve doma v klidu prostudovat? Máte smůlu. Věříte, že roční procentní sazba nákladů (RPSN) a další informace uvedené na letáku jsou... celý článek

Partners Financial Services