Čistka mezi poskytovateli půjček. Kdo přežil? Co se stalo s úvěrovými žraloky?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 18. 5. 2017 | 2 komentáře
Jak úspěšná je regulace, kterou trhu půjček přinesl zákon o úvěru pro spotřebitele? Jsou půjčky skutečně bezpečnější, nebo se podvodníci jen přesunuli na černý trh, kde páchají ještě větší škody?
Čistka mezi poskytovateli půjček. Kdo přežil? Co se stalo s úvěrovými žraloky?

Jedním z cílů nového zákona o spotřebitelském úvěru, který začal platit loni v prosinci, bylo pročistit trh poskytovatelů nebankovních půjček. A úmysl zákonodárců se podle všeho zatím daří naplnit. Ještě na začátku roku mohl v Česku legálně poskytovat spotřebitelský úvěr takřka kdokoli s živnostenským listem, měli jsme několik desítek tisíc úvěrových společností a zprostředkovatelů. Teď je to hodně jinak.

Zákon po poskytovatelích půjček nově vyžaduje základní kapitál ve výši dvacíti milionů korun. A licenci od České národní banky, která je novým regulátorem oboru. Úvěrové firmy dostaly tři měsíce (do konce letošního února) na to, aby o licenci zažádaly. Česká národní banka o žádosti rozhodne do patnácti měsíců. Během této přechodné doby můžou firmy, které včas o licenci zažádaly, dál půjčovat.

Zákon o spotřebitelském úvěru

Nový zákon se nezaměřuje jen na poskytovatele nebankovních půjček, ale na celý segment úvěrů včetně bank. Podle odborníků by měl pomoct nastavit transparentnější prostředí a přinést dlužníkům férovější podmínky. „Největší přínos vnímáme ve sjednocení – všechny typy úvěrů pro spotřebitele včetně hypoték teď spadají pod jednu regulaci. Z konkrétních institutů bych pak jmenoval úpravu možnosti předčasného splacení zdarma či za účelné vynaložené náklady. Dopad možností předčasného splácení se bude projevovat postupně, jak budou jednotlivé úvěrové smlouvy dřív uzavřené spadat pod režim zákona, ale ekonomický přínos této možnosti je pro klienta největší, říká ředitel úseku právních služeb a compliance společnosti Partners Vít Mikolášek.

Kdo o oprávnění zažádal až po prvním březnu, nemůže půjčky poskytovat ani zprostředkovávat a musí počkat na vyjádření o poskytnutí licence ze strany ČNB. U nebankovního poskytovatele půjček na to má čtyři měsíce, pro zprostředkovatele platí termín jednoho měsíce. Za nabízení spotřebitelské půjčky bez potřebného oprávnění hrozí pokuta až dvacet milionů korun. Úvěr je navíc v takovém případně neplatný, takže nelegální poskytovatel půjčky přijde o sjednaný úrok.

Čistka v praxi

Statistiky ČNB potvrzují, že úvěrový trh se zavedením regulace zažil skutečné zemětřesení. „Ve lhůtě tří měsíců ode dne nabytí účinnosti nového zákona o spotřebitelském úvěru jsme obdrželi 109 žádostí o udělení oprávnění k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru, 346 žádostí o udělení oprávnění k činnosti samostatného zprostředkovatele a 17 žádostí o udělení akreditace,“ odpovídá na dotaz portálu Peníze.cz Dita Vejnárková z odboru komunikace České národní banky. Zároveň připomíná, že jde teprve o první etapu „čištění trhu“, další síto bude samotné licenční řízení, které prý rozhodně nebude jen formální. 

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Na začátku května centrální banka evidovala další dvě žádosti o licenci pro poskytovatele nebankovních úvěrů a 34 žádostí pro zprostředkovatele. Ti budou moci na trhu začít působit až ve chvíli, kdy jim ČNB udělí potřebnou licenci. Seznam poskytovatelů a zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů v přechodném období je možné dohledat na webu v takzvané Jednotné evidenci regulovaných a registrovaných subjektů.

Je ale samotný fakt, že společnost či jednotlivec zažádají o oprávnění, záruka, že jde o poskytovatele nebo zprostředkovatele bezproblémového? „To je těžká otázka, na seznamu žadatelů o licenci je mnoho společností, které bychom ještě před pár měsíci řadili mezi šmejdy. Je ale možné, že regulace je přinutí kultivovat svoji praxi. Každopádně už teď přišly o základní nástroje obchodu s chudobou, a to jsou rozhodčí doložky, směnky či vysoké sankce. A rozhodně pozorujeme, že se oproti roku 2016 rozšířil okruh férových nebankovních společností,“ říká Daniel Hůle, který se dluhovou problematikou zabývá v Člověku v tísni. Dopad regulace tedy hodnotí pozitivně, přestože jeho organizace byla nejdříve k novému nastavení zákonných podmínek pro trh spotřebitelských půjček poměrně kritická a změny nepovažovala za dostatečné.     

Anketa

Bude teď půjčování peněz zdravější?

Konec predátorů v Čechách?

V době připomínkového řízení k návrhu zákona o spotřebitelském úvěru jsme zaznamenali obavy, že přísnější regulace povede jen k tomu, že nepoctiví poskytovatelé půjček přejdou do ilegality, ve které budou pro dlužníky představovat ještě větší nebezpečí než dosud. „Problematika neoprávněného podnikání a přesun lichvářů do šedé či černé ekonomiky může být skutečně reálnou hrozbou. Zatím je předčasné to hodnotit, ale je třeba, aby orgány činné v trestním řízení byly na tuto možnost připravené a takovou činnost hned a tvrdě stíhaly,“ říká vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený. Samotný fakt, že inzerování nabídky úvěrů bez patřičného oprávnění znamená porušení zákona, dává České obchodní inspekci i policii větší šanci dohledat ilegální poskytovatele půjček.  

Daniel Hůle z Člověka v tísni dodává, že už dnes můžeme sledovat pozitivní dopady nové regulace: „Spousta podvodníků pravděpodobně ukončila činnost, nebo spíš změnila odvětví. Nepozorujeme, že by naši klienti uzavírali kontrakty u společností, které nejsou na seznamu. Pokud takové jednání zjistíme, podáme podnět ČNB. Za tímto účelem ostatně vytváříme databázi, kde se takové podněty budou sbírat.“

Všichni podvodníci a nepoctiví poskytovatelé půjček ale samozřejmě nezmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Podle našich informací se v praxi stává například to, že lichváři nyní tlačí dlužníky k tomu, aby si vyřídili živnostenský list a půjčku pak sjednávali na svou podnikatelskou činnost. Na půjčky pro podnikatele se totiž zákon o úvěru pro spotřebitele nevztahuje.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

**********

A tohle už jste četli?

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

Neziskovka Člověk v tísni apeluje na lidi, aby se přihlásili se staršími smlouvami od nebankovních společností, podle kterých museli splácet „nemravné” sumy. Možná dostanou zaplacené... celý článek

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

30. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

Více než desetina lidí (11 procent) v Česku se zadlužuje výrazně problematicky. Oproti loňsku se situace mírně zhoršila, a to o jeden procentní bod. Ukázal to Index rizikového zadlužování České... celý článek

Partners Financial Services