Sdílená ekonomika v Česku je bomba: Lidé půjčili lidem už čtvrt miliardy korun

PR článek | rubrika: PR Článek | 3. 10. 2016
Sdílená ekonomika funguje na principu P2P, neboli „rovný s rovným“. Na rozdíl od modelu poskytovatel - konzument získávají s P2P všichni zúčastnění lepší podmínky. Díky tomu, že obejdou banky, realitky, cestovky, hoteliéry a další zprostředkovatele a dohodnou se přímo s jinými reálnými lidmi.
Sdílená ekonomika v Česku je bomba: Lidé půjčili lidem už čtvrt miliardy korun

Uber zamával s byznysem okolo taxikaření, Airbnb nabídlo skvělé ubytování po celém světě mimo klasickou síť hotelů a v Česku funguje Zonky – online služba, která mění staré zvyky půjčování peněz.

Půjčujte si od lidí, kteří vám věří

Peníze si lidé půjčovali odjakživa, ale v rámci sdílené ekonomiky vznikají platformy, které půjčku domluví, dohlédnou na formality a hlídají splácení. A přesně tohle nabízí v Česku Zonky. Platforma, která se obejde bez složitého a drahého aparátu, je online a staví na důvěře mezi lidmi. Prostě lidé lidem. Tím komplikuje pohodlný život bankám, které nejsou připraveny na to, že je lidé díky internetu raz dva obejdou a bleskově se líp a výhodněji domluví rovnou mezi sebou. Zonky od loňského června na svém webovém tržišti přímo propojuje zájemce o půjčku s tisíci lidí, kterým po výplatě zbývají peníze a chtějí je rozumně zhodnotit. Za rok existence se Zonkymu podařilo vyrůst do té míry, že si přes něj lidé půjčují  30 až 40 milionů korun měsíčně.

Váš příběh se počítá

Jednou z mnoha výhod této služby je, že půjčuje peníze i lidem, kteří nepasují do standardních bankovních škatulek: osvč, matky na mateřské nebo lidé, kteří se zrovna vrátili z ciziny a v Česku nemají žádnou pracovní historii. „Zajímá nás příběh člověka: jaký je, co dokázal, ne jen jak dlouho bydlí na jedné adrese nebo jestli 20 let pracuje u jednoho zaměstnavatele,“ vysvětluje Lucie Tvarůžková, ředitelka služby.

Češi mají páté nejdražší půjčky v Evropě

V současnosti jsou v Česku ještě pořád půjčené peníze páté nejdražší v Evropě. Například v sousedním Německu lidé zaplatí za úvěr zhruba polovinu. „Pro spoustu lidí je půjčka v bance drahá. Nebo jim ji úředníci bazírující na kolonkách odmítnou schválit. Takže v ČR bují ještě větší byznys plný nelidských úroků a nenápadných, ale o to ničivějších mikropůjček. Systém půjčování peněz byl v Česku prostě dlouho zralý na změnu. A tak jsme se rozhodli tu změnu udělat,“ říká Tvarůžková.

Právě jste se rozhodli u Zonkyho refinancovat svoje půjčky nebo chcete vědět víc?

Podívejte se na kalkulačku úvěrů na Zonky.cz, napište šéfce služby na lucie.tvaruzkova@zonky.cz nebo zavolejte kterýkoli pracovní den od 8.00 do 20.00 nebo v so a ne od 9.00 do 18.00 na tel. na 800 449 999. Na Zonky lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.

Na co si lidé půjčují od lidí nejčastěji?

Skoro polovina všech peněz, které si mezi sebou lidé díky Zonkymu půjčili, šla na refinacování drahých úvěrů. V drtivé většině případů lidé ušetří až desítky tisíc korun. Jako například klient ze Zlína, který si před dvěma lety vzal u banky půjčku na dobudování svého fotoateliéru. Letos se rozhodl refinancovat se Zonkym a z úroku 11,9 % se dostal na 5,99 %. Celkem tímto refinancováním ušetří 130 000 korun. Podobných příběhů má Zonky desítky.

Bez zbytečného papírování a z pohodlí domova

„Spousta lidí refinancování odkládá, půjčku nějak splácejí a nechtějí se o nic starat. Když se ale rozhodnou pro Zonkyho, jsou mile překvapení, jak je celá věc snadná. Lidé nemusí vytáhnout paty z bytu, všechno se vyřeší online přes náš web,“ uzavírá Lucie Tvarůžková. Za rok a čtvrt fungování si lidé přes Zonkyho půjčili už čtvrt milardy korun.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lucie Tvarůžková: Kdo přestane splácet, toho osobně navštívím

5. 9. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 14 komentářů

Lucie Tvarůžková: Kdo přestane splácet, toho osobně navštívím

Půjčování peněz je práce, která si žádá tvrďáka, ramena, lokty, energicky vysunutou bradu... Omyl. Půjčování peněz – nebo přesněji zprostředkování půjček – potřebuje empatii a entuziasmus.... celý článek

Lucie Tvarůžková: Půjčka bez ponížení

29. 8. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 5 komentářů

Lucie Tvarůžková: Půjčka bez ponížení

„Půjčku chápeme jako zboží, a podle toho by se daná instituce k člověku měla chovat – jako k zákazníkovi,“ říká Lucie Tvarůžková, spoluzakladatelka peer to peer platformy Zonky.

Partners Financial Services