Milion Čechů si na Vánoce bere půjčku. Návod pro dobrý výběr

Daniel Tácha | rubrika: Aktuálně.cz | 20. 12. 2015 | 6 komentářů
Půjčky na vánoční dárky si v Česku každoročně vezme zhruba dvanáct procent obyvatel. Lidé by si měli dát pozor hlavně na to, od koho si půjčují. Neznačkovým úvěrovým společnostem nejde často o úroky, ale třeba o zastavenou nemovitost.
Milion Čechů si na Vánoce bere půjčku. Návod pro dobrý výběr

Půjčky na vánoční dárky si v Česku každoročně vezme zhruba dvanáct procent obyvatel, což je více než milion lidí. Průměrná výše jejich vánočního zadlužení činí 7869 korun, vyplývá z průzkumu agentury AISA.

„Problém je, že lidé, kteří nezískají půjčku od banky, protože na to buď nemají dostatečný příjem, nebo mají záznamy v registrech neplatičů, jsou pak nuceni platit několikanásobně vyšší náklady za půjčení peněz, než kdyby si je půjčili v bance,“ říká Dagmar Prajzlerová, projektová manažerka bankovních služeb poradenské společnosti Partners.

Podle ní vychází půjčka od banky vždy podstatně výhodněji než od nebankovní úvěrové společnosti. Výjimku tvoří pouze situace, kdy nebankovní úvěrová společnost svým vybraným klientům, což jsou ti, kteří jí dlouhodobě řádně splácejí, nabídne například v rámci věrnostních programů výhodněji nastavenou půjčku, než je u ní obvyklé. A to formou nějakého finančního bonusu, jenž náklady na půjčku částečně poníží.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Avšak i když bonusy tohoto typu nabízí většina nebankovních institucí, jen mizivé procento z nich si může dovolit cenově konkurovat bankám. Obvykle jsou to zase jen ty společnosti, které patří bankám, nebo jsou natolik úspěšné, že aspirují na to bankou se stát.

„Poté, co se Cetelem stal bankou, jsme výrazně snížili úrokové sazby u účelové Osobní půjčky a u konsolidací. I před snížením sazeb jsme však i jako nebanka nabízeli úvěrové produkty zcela srovnatelné s bankovními a to cenou i podmínkami,“ říká Barbora Minksová, mluvčí společnosti Cetelem, která v půlce letošního roku získala bankovní licenci.

Banky a „nebanky“

Banky stojí ve struktuře poskytovatelů půjček nejvýše. Díky tomu, že si mezi klienty vybírají, komu půjčku poskytnou, do ceny úvěrů nemusejí kalkulovat tak vysokou míru rizika nesplácení, jako to musejí dělat nebankovní instituce, které v Česku peníze půjčí prakticky komukoli. Tyto společnosti ostatně ani nijak neskrývají, že jejich služby využívají hlavně ti, kteří z různých důvodů nemají šanci získat půjčku od banky. Zpravidla se jedná o lidi již zadlužené nebo lidi s nízkým nebo nepravidelným či špatně prokazatelným měsíčním příjmem.

„Obvykle jsou to lidé ze střední a nižší sociální vrstvy. Například prodavačky, dělníci nebo zdravotní sestry. Dvacet procent klientů naší firmy pak tvoří také živnostníci, to jsou třeba elektrikáři nebo instalatéři, kteří si peníze půjčují na nákup materiálu,“ vysvětluje tiskový mluvčí společnosti Provident Finance Ondřej Holoubek.

Půjčky od „nebanek“ jsou podle něj dražší oproti bankám z toho důvodu, že peníze půjčují lidem, jež je potřebují rychle a jejich kreditní historie není vždy prvotřídní. Finanční situace těchto lidí určuje výši ceny, za kterou si mohou peníze půjčit.

Očima expertů

„Některé subjekty, ať už úmyslně, či nevhodně nastaveným obchodním modelem přivádějí desítky procent svých klientů do exekuce. V některých zemích mohou dokonce peníze půjčovat pouze banky, popřípadě velmi omezený okruh prověřených věřitelů. Nevidím důvod, proč v Česku by to měly být stovky či tisíce obskurních společností,“ říká Daniel Hůle z Člověka v tísni v naší anketě:

Náklady na půjčku

Úroková sazba u bankovních úvěrů v současných dnech začíná od sedmi procent výše, celkové roční náklady (RPSN sazba) na ty samé úvěry se přitom pohybují v průměru od deseti do dvaceti procent z vypůjčené částky. Pokud si tak klient od banky vypůjčí například sto tisíc korun, za čtyři roky splácení navíc přeplatí zhruba 20 tisíc korun. Před sjednáním úvěru však musí počítat i s tím, že v případě, že nebude splácet včas, zaplatí ještě víc. Smluvní pokuty za zpoždění jedné splátky se počítají v řádu sta korun měsíčně a není neobvyklé, když si i za každou zaslanou upomínku klient připlatí k tomu všemi i dalších 500 korun navíc.

U zavedených nebankovních poskytovatelů půjček se úrok z celkově vypůjčené částky pohybuje okolo 30 procent. Poplatky pak přidají další jednotky procent navíc. Velmi důležitá je doba splatnosti a objem půjčky, což u nebankovních institucí zásadně ovlivňuje náklady klienta na úvěr. Pokud si klient například přes internet sjedná půjčku ve výši dvou tisíc korun, kterou musí zaplatit do 15 dnů, celkové náklady na půjčku činí 720 korun. Pokud by si půjčil 4500 korun a chtěl by je splatit do 30 dnů, zaplatí poplatek za sjednání úvěru tisíc korun a úrok ve výši zhruba 26 procent, celkem 1170 korun – to je 2170 korun.

S obdobnými náklady na půjčku musí klient nebankovních institucí počítat i tehdy, kdy si půjčí větší obnos než jen pár tisícikorun. Třeba sto tisíc se splatností čtyř let, při splátce 3768 korun měsíčně. Navíc zaplatí 80 tisíc korun. A i zde – stejně jako bank – musí počítat s tím, že jakékoli jeho zaváhání se splácením se pořádně prodraží. Například pokutou ve výši osmi procent z dlužné částky 15 dnů po termínu splátky, nebo další pokutou k tomu ve výši třinácti procent z dlužné částky 30 dnů po termínu splátky.

I tak však většina nebankovních institucí deklaruje, že mají stejný zájem jako banky. Totiž, aby peníze, které klientovi půjčily, dostaly zpět.

Za řádné splácení lze navíc získat stejně jako u bank zajímavé finanční bonusy. Například v případě zmíněného modelové příkladu s půjčkou ve výši sto tisíc korun, řádný klient získá devět tisíc korun zpět. Přeplatí tak ne 80 tisíc korun, ale 71 tisíc korun. Trh půjček avšak mnohdy nabízí ještě chytlavější lákadla. Například i dva tisíce korun pro každého klienta úvěrové společnosti, který ji přivede dalšího zájemce o půjčku.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 12. 2015 11:08, jezevec

jak si vybrat dobrou půjčku?
1) nechte si vyčíslit splátky
2) letos nekupujte nic na co nemáte
3) ušetřené splátky po celý příští rok dávejte do obálky
4) na příští vánoce vyberte obálku, kupte si co jste původně chtěli - a za ušetřené peníze si udělejte mejdan

půjčka na dárky nebo na dovolenou je ta nejdebilnější půjčka na světě, neboť jejím nepořízením jen odkládáte ZBYTNOU spotřebu!

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 12. 2015 12:26

U které? Na jakou firmu je to reklama?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lucie Drásalová: Nestrkejte před dluhy hlavu do písku

16. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Lucie Drásalová: Nestrkejte před dluhy hlavu do písku

Kampaně na předvánoční půjčky začínají na přelomu září a října. A jak říká odbornice na úvěry všeho druhu Lucie Drásalová ze společnosti Partners, při pohledu do statistik jasně vidíme,... celý článek

Vánoční půjčka: Danajský dar pod stromečkem

11. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Vánoční půjčka: Danajský dar pod stromečkem

Čtvery bačkory pod stromečkem dokážou zkazit svátky. Co to ale je proti zbytečné předvánoční půjčce: ta může zkazit rodinnou pohodu na mnohem delší dobu. Ale dobrá. Poradíme vám, jaké... celý článek

Daniel Hůle: Pět nebankovních společností nabízí férovou půjčku, jiné pořád stejný podfuk

17. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Daniel Hůle: Pět nebankovních společností nabízí férovou půjčku, jiné pořád stejný podfuk

„Pět nebankovních společností nabízí férové půjčky, které obstojí v konkurenci bank. Tisíce jiných zkouší pořád stejný podfuk. Jejich cílem je udělat si z dlužníka vazala, dojnou krávu,... celý článek

Rozhovor, o který vaše televize nestojí

5. 12. 2013 | Václav Valášek | 32 komentářů

Rozhovor, o který vaše televize nestojí

Dostal jsem – pro mě velmi významné – pozvání do televize. Přesně týden před Štědrým dnem budu moci pět minut mluvit z obrazovky k národu na téma „Vánoce na dluh? Ne. Jak správně pokrýt... celý článek

Půjčka horší než vzpříčená kost. Na Vánoce hloupí hloupnou ještě víc

6. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Půjčka horší než vzpříčená kost. Na Vánoce hloupí hloupnou ještě víc

Reklamy na spotřebitelské úvěry visí takřka na každém sloupu. A účinné jsou zejména před vánočními svátky. Na co si při sjednávání půjčky dávat pozor? A proč u nás dostatečně nefunguje... celý článek

Partners Financial Services