Malé peníze: RePůjčka? Dobrá návnada!

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 28. 11. 2012 | 2 komentáře
Nic proti RePůjčce. Nic proti refinancování úvěrů. Ale když se na to čtenář zeptá, Jan Müller z webu Malé peníze se podívá dál: Aby mohlo být refinancování úvěru, musí být napřed úvěr. Ale proč by zatraceně musel být nějaký úvěr?
Malé peníze: RePůjčka? Dobrá návnada!

Čtenářský dotaz: Můžete mi vysvětlit, jak funguje RePůjčka, která se teď hodně inzeruje? Může se s ní prý hodně ušetřit, dokonce čtvrtina splátek, tak je to zajímavá nabídka.

Malé peníze: Můžeme říci: Budiž tentokrát „marketingovým lidem“ z dotyčné instituce ke cti, že zvolili název, který je alespoň částečně český? To, co se pod tím názvem skrývá, se běžně nazývá refinancování úvěru či půjčky, hypotéky a tak dál. Jde o to, že člověk, který má nějaký dluh, si na splacené svých závazků vezme novou půjčku. Pochopitelně půjčku, která se mu vyplatí, tedy půjčku levnější.

Proč se dotyčná banka k nabízení RePůjčky rozhodla, to samozřejmě nemůžeme přesně vědět. Ale některé z možných motivů jsou hodně nasnadě. Ten nejpravděpodobnější je – získávání nových klientů.

RePůjčka v tom není sama

Marže poskytovatelů spotřebitelských úvěrů v České republice jsou nemalé. Toho chtějí využít nové banky, které by rády výhodnějšími podmínkami přivábily nespokojené klienty. Equa Bank se svou RePůjčkou je jen jedna z nich. Více na Peníze.cz:

Získávání klientů

V tomto případě jde o malou a „mladou“ banku, která jistě chce přitáhnout nové klienty. Pak je nabídka refinancování jednou ze zajímavých cest, jak akvizici provést a přetáhnout klienty jiným bankám. Musí to být ale nabídka skutečně zajímavá, taková, aby ji potenciální klienti zaznamenali, aby jim stála za průzkum i pokus. Příslib, že na splátkách (včetně úroků) můžete ušetřit až pětadvacet procent je přesně taková nabídka. Výraz „až“ ale z marketingu už známe a víme, že obvykle označuje nějakou extrémní situaci, která běžně nenastává.

Propojeno

Již od, až a další

Když nás banka či pojišťovna lákají do svých sítí – rozumějte, když chtějí, abychom se stali jejich klienty – snaží se ošálit náš finanční orientační smysl. Používají k tomu nejrůznější triky. K nejčastějším patří jisté magické formule. Naučte se je rozpoznat, jejich kouzlo není těžké zlomit. Jen o nich vědět.

Suma sumárum: máme tu nabídku na refinancování úvěru, ten chápeme jako úvěr spotřebitelský – podle podmínek nabízených v souladu s touto akcí (zejména rychlé provedení, které by v případě refinancování hypotéky nebylo tak úplně proveditelné).

Na trhu došlo v krátké době ke dvěma poklesům úrokových sazeb, když Česká národní banka postupně snížila diskontní sazbu až na rekordně nízkou úroveň 0,05 % ročně. Tím pádem klesají i úroky u půjček, a pak se finančním institucím snadno zlevňuje, zejména pak u úvěrů nasmlouvaných v minulosti za vyšších úrokových sazeb na trhu.

Refinancování

Refinancování nemusí nutně znamenat, že svůj dluh přenesete tam, kde vám dají výhodnější podmínky. Když chcete snížit náklady na svou půjčku, ptáte se u nejrůznějších institucí a zjišťujete situaci na trhu. Podle výsledků se můžete rozhodnout k přesunu půjčky jinam. Ale neškodí zeptat se i tam, kde půjčku máte právě. Když budete mít v ruce nabídku od někoho jiného, snadno se může stát, že se s vámi stávající banka bude chtít dohodnout na snížení úroků.

Vždycky ale dávejte pozor, aby půjčka umožňovala její předčasné splacení, respektive aby smluvní pokuta za předčasné splacení nebyla vyšší než potenciální úspora.

Anketa

RePůjčka. Jak se vám líbí půl český a půl cizí název?

Typ půjčky

Z otázky je jasné, že jste v situaci, kdy už dlužíte. Nemůžeme si ale odpustit klasické naučení. Je opravdu potřeba vůbec si půjčku brát? Pro spotřebitelský úvěr se těžko hledá... ospravedlnění. Pokud už si úvěr vezmete, měl by být investiční a doba splácení by neměla být delší, než je užitná doba toho, co na úvěr nakoupíte. To podle našeho názoru splňuje zejména hypotéka na vlastní bydlení.

Ale o tom už víc v našem minulém článku:

Partnerem rubriky Malé Peníze je web Malé peníze, praktický průvodce světem osobních financí. Chcete-li autorům webu poslat svůj dotaz i vy, napište na info@malepenize.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Půjčit si u banky, HomeCreditu, nebo v aukci půjček na webu?

20. 11. 2012 | Jan Müller | 6 komentářů

Malé peníze: Půjčit si u banky, HomeCreditu, nebo v aukci půjček na webu?

Náš čtenář by si chtěl půjčit padesát tisíc, kam ho pošle Jan Müller z webu Malé peníze? Do banky? K úvěrové společnosti? Na internet do aukce půjček? Někam jinam? Nenechejte se napínat... celý článek

Nové banky na lovu klientů. Návnada: levné půjčky

8. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Nové banky na lovu klientů. Návnada: levné půjčky

Marže poskytovatelů spotřebitelských úvěrů v České republice jsou nemalé. Toho chtějí využít nové banky, které by rády výhodnějšími podmínkami přivábily nespokojené klienty. Podaří... celý článek

Kudy utekly prachy

28. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ

Kudy utekly prachy

Každý jsme někdy v životě udělali chybu. A někoho z nás taky ta chyba stála pořádné peníze!

Co nového chystají banky pro podzimní sezónu?

11. 9. 2012 | Zdeněk Bubák | 1 komentář

Co nového chystají banky pro podzimní sezónu?

Ve spolupráci se serverem Finparáda vám přinášíme informace o chystaných novinkách v nabídce bank, které by se měly objevit na podzim, případně i o akcích, které již běží, ale budou... celý článek

Půjčky: Nové léky na boj s lichvou! Uzdraví trh nebankovních úvěrů?

3. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Půjčky: Nové léky na boj s lichvou! Uzdraví trh nebankovních úvěrů?

Vykasané rukávy, velké sliby... A nic z toho. Tak se jeví souboj státu s úvěrovými predátory. Další kolo: vláda schválila další novelu zákona o spotřebitelském úvěru. A navrch – stát,... celý článek

Partners Financial Services