Dluhů čím dál víc. Komu pomůže konsolidace úvěrů

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 3. 7. 2012 | 1 komentář
Máte několik úvěrů s vysokými úroky, které sotva zvládáte splácet? Zkuste využít některou z nabídek finančních institucí, které spolu svádějí boj o zadlužené klienty. Ovšem pozor – ne každý na konsolidaci dosáhne a ne každému se navíc vyplatí!
Dluhů čím dál víc. Komu pomůže konsolidace úvěrů

I když si Češi už nesjednávají spotřebitelské úvěry s takovou zběsilostí jako dřív, nadále se mnozí z nich nebezpečně blíží pádu do dluhové pasti. Během letošního května se podle statistik České národní banky zvýšil dluh českých domácností o 3,6 miliardy korun. Dohromady činí přibližně 1,128 bilionu korun. Ve stejném měsíci bylo vyhlášeno 1524 osobních bankrotů – nejvíc od ledna 2008. „Přestože se počet návrhů na osobní bankrot v posledních dvou měsících snižoval, počet vyhlášených osobních bankrotů roste. Zvyšování zadlužení domácností spolu s nejistými ekonomickými vyhlídkami, pomalý růst mezd a udržování nezaměstnanosti na poměrně vysoké úrovni ve srovnání s předchozím obdobím, to vše přispěje k dalšímu růstu osobních bankrotů v letošním roce,“ předpovídá Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení společnosti Czech Credit Bureau.

Zdroj: Insolvenční rejstřík, výpočty CCB – Czech Credit Bureau, a. s.

Dlužit můžete líp

Stále větší oblibu mezi dlužníky získává možnost konsolidace úvěrů, tedy spojení různých spotřebitelských půjček a dluhů z kreditních karet a kontokorentu v jeden úvěr. Tímto krokem je často možné dosáhnout redukce měsíčních úroků, snížení celkové částky, kterou dlužník za vypůjčení peněz nakonec zaplatí, ale také případně i úpravy výše měsíční splátky. Bankovní domy a další finanční instituce vycítily, že zvýšená aktivita na trhu s refinancováním půjček a úvěrů může přinést řadu nových klientů, kteří se jim vyplatí i v případě, že jim částečně „uleví“ od vysokých úroků, které prostřednictvím předchozích úvěrů nasbírali. „Vždy se vyplatí zrevidovat stávající úvěry, přičemž v drtivé většině případů klient může ušetřit na měsíčních splátkách. Kromě toho platí, že pokud spojíme kreditní karty a kontokorenty, je u nich obvyklé, že mají vyšší sazbu než půjčka, do které se nově slučuje. To samé často můžeme říct i o nebankovních půjčkách,“ říká tiskový mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Jeho slova potvrzuje také Radek Ženka, manažer spotřebitelských úvěrů GE Money Bank: „Z chování klientů, ekonomického vývoje a dat, které máme k dispozici, můžeme vypozorovat, že po konsolidaci půjček je výrazná poptávka, která v současnosti převyšuje zájem o samotné půjčování. Klienti tento produktu oceňují, neboť jim umožňuje optimalizovat jejich vlastní a rodinné rozpočty.“

Refinancování stávajících úvěrů má smysl především pro ty, kteří své pohledávky dosud bez větších problémů splácejí, úroky u jednotlivých půjček jim však přijdou až příliš vysoké, a domnívají se tedy, že by si mohli sjednocením úvěrů pomoci. Klienti, u nichž se již opakovaně objevilo úvěrové selhání, to naopak nebudou mít s hledáním instituce, která by jim nabídla zajímavé podmínky konsolidace úvěrů, vůbec jednoduché. Charakteristika běžného klienta, který tuto službu nejčastěji využívá, ale není úplně snadná. „Nejčastěji si konsolidaci půjček v GE Money Bank sjednávají muži ve středním věku představující příjmově nižší střední třídu,“ říká Radek Ženka. Podle jeho slov však ve stále větší míře využívají tuto možnost i celé rodiny, které se snaží optimalizovat své rozpočty.

Pokud máte pocit, že by vám mohlo brzy začít téct do bot, začněte se o konsolidaci zajímat hned. Refinancování úvěrů může být ale zajímavé i pro ty, kteří si prostě chtějí snížit měsíční splátky a část takto „ušetřených“ peněz odkládat stranou na vytváření rezervy.

Tip: Prázdniny neprázdniny, hurá do školy!

O tvorbě finanční rezervy a kočírování rozpočtu jsme na Peníze.cz psali třeba ve Škole finanční gramotnosti. Tam najdete i rozcestník na další užitečné články k tématu:

Škola finanční gramotnosti: Jak zvládat rodinný rozpočet

Tip: Kalkulačka konsolidace úvěrů

Jestli se sloučení úvěrů vyplatí, nemusí být jednoduché propočítat. Peníze.cz pro vás připravily kalkulačku, se kterou to ale zvládnete snadno:

Konsolidace (sloučení) půjček kalkulačka

Parametry úvěrů
Úvěr 1Úvěr 2
Vypůjčená částka
%
Perioda splácení
%
Sankce za předčasné splacení v % z celkově půjčené částky %
Parametry úvěrů
%
%
%

Další kalkulačky

Modelový příklad

Mladý manželský pár si pořídil starý byt a na jeho rekonstrukci a nákup nového vybavení si sjednal několik půjček a úvěrů. Celková výška měsíční splátky manželům vyhovuje, ale mají pocit, že jsou některé úroky až příliš vysoké. Rozhodli se tedy pro konsolidaci všech půjček v jeden úvěr.

Původní půjčky

Všechny částky jsou v korunách

Typ úvěru

Výše úvěru

Měsíční splátka

Měsíční poplatek

Roční (p. a.)
úroková
sazba

Zbývá
splatit

Celkově by
klient zaplatil
(vč. poplatků)

Bankovní úvěr

120 000

2213

59

13,38 %

83 000

192 084

Zboží
na splátky

27 000

1388

0

21 %

25 000

33 336

Kontokorent

20 000

1007

20

18,9 %

20 000

24 652

Bankovní úvěr
č. 2

50 000

1110

69

16,9 %

33 000

85 354

Kreditní karta

30 000

1603

25

25,08 %

30 000

39 057

CELKEM

247 000

7321

173

 

191 000

374 483

Sjednocený úvěr

Všechny částky jsou v korunách

Typ úvěru

Výše
úvěru

Počet
splátek

Nová
měsíční
splátka

Měsíční
poplatek

RPSN

Roční (p. a.) úroková
sazba

Celkově klient
zaplatí
(vč. všech poplatků)

Konsolidace
půjček

191 000

30

7482

69

16,3

12,9 %

230 367

Zdroj: GE Money Bank

Sleva se taky nemusí vyplatit. A vždycky něco stojí

Konsolidace půjček samozřejmě nemusí být vhodná pro každého. Vždy si tedy pořádně spočítejte, zda má cenu k tomuto kroku vůbec přistupovat. „Neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, komu se konsolidace nevyplatí. Všeobecně však platí, že klienti pouze s jedním úvěrem mohou při konsolidaci mít větší očekávání snížení splátek než klienti, kteří mají víc úvěrů, které konsolidují,“ dodává Petr Plocek z UniCredit Bank.

Anketa

Pomohlo vám sloučení půjček?

Jestliže začínáte o sloučení stávajících úvěrů uvažovat, rozhodně zachovejte chladnou hlavu a celou situaci si ještě jednou pořádně promyslete. V každé bance totiž nemusíte automaticky dostat podmínky, které by se vám zaručeně vyplatily. Pár dní na to, abyste si řekli o nabídku u vícera institucí, určitě máte. Jejich nabídky pak pečlivě porovnejte. Nesledujte při tom pouze výši měsíčních splátek, ale především celkovou sumu, kterou za dobu splácení nakonec zaplatíte. Myslete také na to, že i samotná konsolidace úvěrů s sebou přináší další nezbytné poplatky – např. jednorázovou platbu za sjednání úvěru, poplatek za vedení úvěrového účtu, některé banky požadují vedení běžného účtu, což může také něco stát. U původních věřitelů vás navíc většinou čeká poplatek za předčasné splácení úvěru.

A ještě jednou pozor: poskytovatel konsolidačního úvěru, tedy úvěru, kterým splatíte původní půjčky, velmi často kromě pouhého sjednocení předchozích úvěrů nabízí i možnost navýšení půjčky. Zvlášť jestli jste ke konsolidaci úvěrů přistupovali proto, že jste měli problémy s půjčkami, je tohle první krok k dalšímu a dalšímu půjčování. Zkuste si radši slíbit, že tahle půjčka, která vám pomáhá z kaše, bude ta poslední.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho? Nová kalkulačka na Peníze.cz

26. 9. 2011 | Václav Valášek | 3 komentáře

Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho? Nová kalkulačka na Peníze.cz

Když se nahromadí dluhy, může s jejich likvidací pomoci konsolidace. Tedy sloučení do dluhu jediného, s výhodnějšími podmínkami. V praxi se ovšem při slučování dluhů často chybuje,... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

6. 9. 2011 | Roman Baroš | 26 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

Jak udržet rodinný rozpočet na uzdě? Jak se vyhnout nepříjemným překvapením pět dní před výplatou? Jak si bezbolestně vytvořit dostatečnou rezervu? Většina lidí tyhle otázky řeší, bohužel... celý článek

Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!

16. 5. 2011 | Michal Höschl | 12 komentářů

Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!

Když kluk propadne vášni pro sběratelské kartičky s hokejisty, snadno se dostane s penězi na nulu a do příštího kapesného suší pusu. Když se dospělý pustí s dětinským zápalem do sbírání... celý článek

Rodinný rozpočet: Sedm rad pro rodinné ministry financí

12. 8. 2009 | Luboš Smrčka | 5 komentářů

Rodinný rozpočet: Sedm rad pro rodinné ministry financí

Přebytky v hospodaření by rodina měla investovat tak, aby měla vždy dostatek peněz pro konkrétní cíle. Když si chce za rok koupit auto, neměla by například peníze ukládat na víceleté... celý článek

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

16. 11. 2006 | Kateřina Boušová

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

Vadí vám splácet několik půjček najednou různým věřitelům? Pak jste nejspíš zaznamenali nabídku GE Money Bank na tzv. konsolidaci úvěrů. Je tento produkt skutečně tak výhodný, jak říká... celý článek

Partners Financial Services