Spotřebitelské úvěry: přestanou být rozhodčí doložky noční můrou?

Spotřebitelské úvěry: přestanou být rozhodčí doložky noční můrou?
Možnost zneužít rozhodčí řízení u spotřebitelských smluv může být v příštím roce menší. Připravovaná změna zákona zpřísní podmínky pro činnost rozhodců, rozhodčí doložky budou muset být nepřehlédnutelné a v případě pochybností bude moci ortel rozhodce přezkoumat klasický soud.

Kdyby si mohl jeden z fotbalových klubů vybrat, kdo bude řídit mistrovský zápas, a nechal by ho pískat někoho, komu je 18 let a o fotbale nic neví, asi by se všichni divili. U rozhodčích řízení, včetně těch – kde se řeší spotřebitelské spory – nikoho podobný postup nepřekvapuje. Tyto spory dnes může jako rozhodce rozhodovat i ten, kdo nemá o právu ani potuchy a jeho jedinou kvalifikací je plnoletost a mnohdy i vazba na firmu či jedince, kteří nabízejí spotřebitelské úvěry. Podle toho pak často vypadají jeho rozhodnutí.

I dnes je podle právníka sdružení Spotřebitel.net Miroslava Humla možné obrátit se na soud a napadnout postup rozhodce při posuzování sporu (třeba i uměle vyvolaného), třeba pro rozpor s dobrými mravy. Zkuste ale něco takového dokázat!

To se má změnit. Poslanci minulý měsíc v prvním čtení schválili novelu zákona o rozhodčím řízení. V optimálním případě by mohl začít platit od počátku příštího roku, podle Humla je ale reálnější, že se tak stane až v jeho průběhu.

O krok za Slováky i Brity

Novela zmíněného zákona bohužel neobsahuje podobné ustanovení jako na Slovensku, kde je možné dohodnout se na rozhodčím řízení až v okamžiku sporu. „Podobný návrh kvůli silné lobby neprošel,“ lituje Huml. Je také škoda, že v Česku na rozdíl od Velké Británie neplatí, že rozhodci smí řešit spor, který se týká spotřebitelského úvěru, až když jde o určitou částku. Ve Velké Británii je to 5 000 liber, což je v přepočtu kolem 139 000 korun.

TIP REDAKCE

Aktuální kurzy ČNB na vašem webu

Chcete i vy svým čtenářům umožnit rychlou orientaci ve světě peněz? Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzovní lístek ČNB, vybrat si můžete z až 35 měn – podle toho, co zajímá vaše čtenáře.
Tým Peníze.cz pro vás připravil widget, jehož html kód si jednoduše zkopírujete na svůj web či blog – jen předtím nezapomeňte zaškrtnout, o které měny máte zájem.

Kód ke stažení je k dispozici zde

I tak by však měla chystaná novela zákona o rozhodčím řízení postavení dlužníků významně ulehčit. Podstatné jsou tři změny:

  • Rozhodčí doložka musí být podepsána samostatně, aby „nezapadla“ mezi ostatní dokumentací.
  • Rozhodnutí rozhodce si bude možné nechat do tří měsíců přezkoumat soudem, což musí být v rozhodčí doložce zmíněno.
  • A konečně: návrh zákona upravuje podmínky pro ty, kdo chtějí být rozhodcem. Budou muset být bezúhonní a mít právní vzdělání. Zní to logicky a zcela zbytečně, dnes ale může být rozhodcem prakticky každý, takže docela samozřejmé tedy zmíněné požadavky nejsou. Zatím k funkci rozhodce teoreticky stačilo být plnoletý a bezúhonný.

Doložka musí být k nepřehlédnutí

Papír s rozhodčí doložkou tedy bude muset být podepsán samostatně. „V praxi se bohužel stále setkáváme s případy, kdy lidé podepisují smlouvy tak, že jim někdo seskládá papíry přes sebe a jen jim ukazuje, co a kde mají podepsat, aniž mají možnost jednotlivé listiny si prostudovat. Něco podobného ale zákon asi těžko vyřeší. Je proto třeba, aby si spotřebitelé vše řádně přečetli,“ říká Huml.

Kdy může soud rozhodčí doložku zrušit

Jaká musí být a co musí obsahovat rozhodčí doložka:

Rozhodčí smlouva musí být uzavřena písemně, třeba i telegraficky, dálnopisem nebo elektronickou poštou, jinak je neplatná. Podnikatel musí navíc spotřebiteli náležitě vysvětlit všechny následky podpisu doložky, aby mohl posoudit, co pro něj uzavření rozhodčí doložky vlastně znamená.

Smlouva musí také obsahovat pravdivé, přesné a úplné informace

  • o rozhodci nebo o tom, že spor rozhoduje stálý rozhodčí soud,
  • o způsobu zahájení rozhodčího řízení,
  • o odměně rozhodce a předpokládaných druzích nákladů, které mohou spotřebiteli v rozhodčím řízení vzniknout, a o pravidlech pro jejich přiznání,
  • o místě konání rozhodčího řízení,
  • o způsobu doručení rozhodčího nálezu spotřebiteli,
  • o tom, že pravomocný rozhodčí nález je soudně vykonatelný.

Zákon dává postiženému možnost obrátit se do tří měsíců na soud, aby rozhodnutí rozhodce či rozhodčího soudu zrušil. Třeba proto, že rozhodnutí bylo vydáno ve věci, u níž platnou rozhodčí smlouvu nelze uzavřít, nebo pokud nebyla jednomu z účastníků sporu dána možnost věc před rozhodci projednat. Případně když rozhodčí nález odsuzuje občana k něčemu, co je z hlediska českého práva nemožné nebo nedovolené. Může se také stát, že existují důvody, proč je třeba rozhodčí řízení obnovit. Zákon navíc uvádí, co musí obsahovat rozhodčí doložka (viz box Jaká musí být a co musí obsahovat...).

Ach ta kontrola...

Nově by tedy mělo být jasné, jak má vypadat rozhodčí řízení, a zákon by měl spotřebiteli pomoci v tom, aby nebyl při uzavírání úvěrové smlouvy zbytečně poškozen nekorektním přístupem druhé strany.

Anketa

Považujete rozhodčí řízení za přínos?

Pro spotřebitele přesto zůstává stěžejní výběr osoby či firmy, od níž si hodlá vzít úvěr. Vymahatelnost práva v Česku je totiž poměrně malá, peněz na kontrolní činnost je obvykle málo a pokuty vše neřeší. „Pokud to budeme kompenzovat jen výší pokut, můžeme se dostat do situace, kdy bude trh silně pokřiven, protože zvítězí ten, kdo bude nedopaden. V Německu je obvykle výše pokut nižší, a to nejen v poměru ke kupní síle. Podstatné je, že pokud někdo pochybí, existuje u našich sousedů poměrně velká pravděpodobnost, že bude potrestán,“ upozorňuje Huml.

V České republice proběhne ročně podle odhadu zhruba 100 tisíc rozhodčích soudů, dvě třetiny z nich se týkají spotřebitelských úvěrů. Snad jich v době, kdy začne platit nový zákon, ubude nebo při nich alespoň přestane docházet k tak okatému porušování práv spotřebitele, jaké někdy vyplave na veřejnost. Pohříchu často až v okamžiku, kdy se tím nedá prakticky nic dělat.

Rozhodčí doložka očima právníka

Ivo Jeník

Účelem rozhodčího řízení je ulevit přetíženým soudům, a především urychlit řešení sporů. „Rozhodčí doložka nemá tedy nic společného s fotbalovým rozhodčím. Jejím podpisem potvrzujeme, že náš případný spor s druhou stranou smlouvy nebude řešit soud, ale rozhodce. Může to mít své výhody. Avšak pozor: rozhodcem může být téměř kdokoli. Hlídejte si proto, aby to byl někdo, kdo ‚píská fér‘.

Více v článku právníka Iva Jeníka Rozhodčí doložky: trik, jak zbavit spotřebitele práv?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nevíte si rady s půjčkou? Úvěr si můžete nechat posoudit předem (a zdarma!)

14. 7. 2011 | František Mašek

Nevíte si rady s půjčkou? Úvěr si můžete nechat posoudit předem (a zdarma!)

Získat dobrý úvěr je od ledna snazší. Stačí porovnat nabídky firem poskytujících půjčky podle jednotného formuláře, který vyžaduje zákon o spotřebitelském úvěru. Kdo si přesto s výběrem... celý článek

Kdo se bojí finančního arbitra?

12. 7. 2011 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Kdo se bojí finančního arbitra?

Od července posílily pravomocí finančního arbitra. Nově bude rozhodovat i spory klientů s investičními společnostmi a zastání se konečně dočkají také klienti pochybných úvěrových firem.... celý článek

Rozhodčí doložky: trik, jak zbavit spotřebitele práv?

9. 2. 2011 | Ivo Jeník | 26 komentářů

Rozhodčí doložky: trik, jak zbavit spotřebitele práv?

Rozhodčí doložka nemá nic společného s fotbalovým rozhodčím. Jejím podpisem potvrzujeme, že náš případný spor s druhou stranou smlouvy nebude řešit soud, ale rozhodce. Může to mít své... celý článek

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

11. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

Nový zákon o spotřebitelském úvěru by měl přinést lidem více informací. Na první pohled je to výborná zpráva – ale jen pro ty, kteří nedrželi v ruce nové „informační“ materiály.

Partners Financial Services