Svátky splněných přání, nebo vyplněných formulářů?

Ivo Jeník | rubrika: Co se děje | 29. 12. 2010 | 11 komentářů
Svátky splněných přání, nebo vyplněných formulářů?
Nový zákon o spotřebitelském úvěru donutí věřitele předem varovat potenciálního dlužníka. Dočkáme se varovných nápisů a fotografií dlužníků v bankrotu na smlouvách, nebo se jen na každou smlouvu nově spotřebuje dvakrát víc papíru?

Říká se, že Vánocejsou časem splněných přání. Občas dokonce ať to stojí, co to stojí. Řada lidí totiž ve snaze udělat radost sobě i svým blízkým neváhá využít některé z nepřeberného množství nabídek všemožných půjčeka úvěrů, bankovních i nebankovních. Koneckonců není to tak dávno, co se jeden z nebankovních poskytovatelů úvěrů ve své reklamní kampani označil za sponzora Vánoc. Vcelku výstižné.

Lidí, kteří nedokážou správně odhadnout své možnosti, a kvůli lehkomyslnému utrácení se zadluží nad rámec svých možností, není málo. Také proto nás v adventním čase média varují před spotřebitelskými půjčkami, upozorňují na nekalé praktiky „žraločích“ firem a občas také připomenou, že od Nového roku začne platit nový zákon o spotřebitelském úvěru. Zákon, který by měl spotřebitele ochránit před ním samým ještě lépe než doposud.

Neber úvěry, neber úvěry, nebo se z toho zblázníš

Ne že bych chtěl samoúčelně opakovat, co zaznívá ze všech stran, ale některé věci zkrátka stojí za to zdůraznit. Zadlužení českých domácností totiž překračuje 1,2 bilionu korun. Z této částky přitom celá jedna pětina (cca 240 miliardy korun) připadá právě na spotřební úvěry. To není zrovna malé číslo. Zadlužení spotřebitelé přitom velmi často své závazky nezvládají. Se splácením mělo podle nedávného průzkumu finanční gramotnosti problémy 15 % dlužníků. Necelé čtyři tisíce v loňském roce dokonce požádaly o osobní bankrot a nesrovnatelně více jich skončilo v exekuci.

To jsou ovšem poměrně známá a s oblibou často opakovaná data. Možná o trochu varovnější je skutečnost, že v roce 2006 byla v opavské psychiatrické léčebně jedna pětina pacientů hospitalizována s psychickými potížemi způsobenými zadlužením. V českobudějovické léčebně měla podobné problémy dokonce jedna třetina hospitalizovaných. Nelze se přitom domnívat, že by aktuální stav v tomto typu zařízení vykazoval oproti starším číslům výrazné zlepšení, spíše naopak.

Úvěr na dovolenou je špatný!

Jak je to možné? Jednou z nejoblíbenějších půjček v ČR je půjčka 10 000 korun na 60 týdnů při splacení 18 000 korun. Jako spotřebitel se rozhodnu koupit například novou televizi za 25 000 korun – a podle zmíněného průzkumu finanční gramotnosti většina respondentů půjčku na koupi televizoru schvaluje, na rozdíl od půjčky na dovolenou. Mé rezervy ovšem stačí jen na něco více než polovinu. Zbývajících 10 000 si proto půjčím s tím, že je budu následující rok a čtvrt splácet po troškách, přesněji řečeno po třech stovkách týdně. To ovšem znamená, že jsem bez rezerv a bez možnosti si je následující více než rok vytvořit, a tedy i na cokoliv ušetřit.

Jenže radost z nové televize má životnost rozhodně kratší, než je splatnost takové půjčky, a tak je jisté, že brzy zatoužím po nové radosti, třeba v podobě DVD, aby se moje televize necítila tak sama. Za co si ho ale pořídím, když po 15 měsících usilovného vydělávání na splátky budu na nule? Nejspíš opět na dluh. Tlak na psychiku je samozřejmě obrovský. Na jedné straně touha vlastnit, na druhé obavy o budoucnost. Z toho by se člověk zbláznil. Asi netřeba zdůrazňovat, že odložením spotřeby bych deset tisíc, které mi chyběly na začátku, ušetřil po necelém roce. Měl bych tak televizi a na nule bych se octl podstatně dříve. Bez stresu.

Formuláře pro splněná přání

Na počátku problémů s dluhy opravdu často stojí pouhá nerozvážnost a špatné zhodnocení vlastní situace. Právě proto v úvodu zmíněný zákon o spotřebitelském úvěru zavádí principy, které mají dlužníky k elementárnímu finančnímu plánování donutit. V prvé řadě věřitel musí uvést nejen RPSN (roční procentní sazbu nákladů, což mají být veškeré náklady na úvěr), ale také celkovou částku, kterou dlužník za půjčku zaplatí. Dále jej musí upozornit na podstatné prvky smluvního vztahu, včetně sankcí a jiných následků nesplácení. Věřitel by také neměl uzavřít se spotřebitelem smlouvu hned, ale nechat mu dostatečný prostor ke zvážení, zda je nabízená půjčka dobrý nápad. Pro případ, že by spotřebitel vykazoval mimořádnou rezistenci vůči zmíněným opatřením na jeho ochranu, ukládá zákon věřiteli povinnost nezávisle posoudit přiměřenost nabízeného úvěru situaci dlužníka.

V praxi to vše znamená jediné. Zákazník místo pětistránkové, drobným písmem popsané smlouvy dostane smlouvu desetistránkovou a k tomu ještě předsmluvní informaci. Co na tom, že dřív nečetl ani těch pět stran, a je tedy jen malá šance, že bude číst stran patnáct. Regulaci nezastavíš. A klienta, který chce peníze (resp. onu televizi), taky ne. Možná i proto se můžeme v kampani jednoho z významných poskytovatelů půjček prostřednictvím kreditních karet setkat s příznačným sloganem Půjčka není o vyplňování formulářů, ale o plnění přání.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 12. 2010 10:39, Lída

Myslím, že údaje o výši splátky a době po kterou budu platit jsou obsaženy i ve smlouvě od nejhoršího věřitele. Dlužník se tedy nemůže vymlouvat, že nevěděl, že bude měsíčně splácet tolik a tolik peněz. Dokonce to ani mnohým nevadilo - tedy až do doby, kdy zjistili, že na splátky nemají. A přesně v ten okamžik začali dlužníci zjišťovat že část (celou) smlouvu vůbec nečetli, že část byla napsána drobným písmem, že podepsali bianko směnku, že jim hrozí rozhodčí řízení,...... jenom to, že nemají na splátky jim vůbec nevadí. Lidé, kteří jdou do popisovaných půjček do nich půjdou nadále, protože z jejich pohledu jinou možnost nemají. Včera byli v televizi krotitelé dluhů, kteří řešili nezaměstnané individuum, které si vzalo mnohatisícovou půjčku, za kterou nakoupila obraz indiána, televizi, DVD a počítač. Celá rodina vyjma její sestry měla za to, že vinen je věřitel a také reklamní společnost, která tomuto věřiteli vydala reklamní leták. Domnívám se, že takovýmto lidem nepomůže žádná regulace úvěrových podmínek.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Což takhle dát si něco na stranu?

27. 12. 2010 | Petra Dusová | 3 komentáře

Což takhle dát si něco na stranu?

Každému vždycky doporučuji i sebemenší úvěr dobře rozmyslet. Dnes se daří, ale máte jistotu, že za rok bude váš příjem stejný, že vás nepotká nemoc, že se nijak nezmění vaše finanční... celý článek

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

22. 12. 2010 | František Mašek | 37 komentářů

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

Blížící se Vánoce tradičně přinášejí „akční“ nabídku půjček. Jsou ale skutečně výhodné? Jak budou tyto půjčky vypadat za rok, kdy bude platit nový zákon o spotřebitelském úvěru? Přečtěte... celý článek

I některé banky poskytují drahé půjčky, aneb úvěry s předložkou

16. 11. 2010 | Světlana Rysková | 11 komentářů

I některé banky poskytují drahé půjčky, aneb úvěry s předložkou

Od příštího roku začne platit nový zákon o spotřebitelském úvěru. Kdyby prošly při jeho projednávání návrhy na omezení horní hranice RPSN, mohla by dnes řada bank čelit obvinění z lichvy. celý článek

Pozor na exekuce majetku, o nichž jste neměli tušení

5. 11. 2010 | Tomáš Fránek | 14 komentářů

Pozor na exekuce majetku, o nichž jste neměli tušení

Nezaplacení pokuty v tramvaji může přijít velmi draho. Zejména když si některé úřady silně zjednodušují nalezení dlužníků. Často tak zbytečně hrozí i exekuce.

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

1. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

Půjčíme vám i na nemožné!, slibují dál některé společnosti. Kdo chce půjčku, neměl by ji získat pod časovým či jiným tlakem. I tak mu někdy mohou v případě potřeby pomoci občanské poradny.... celý článek

Partners Financial Services