Exekuce pod stromeček

Tomáš Prouza | rubrika: Co se děje | 28. 12. 2010 | 13 komentářů
Exekuce pod stromeček
Pokud by stát chtěl opravdu pomoci těm, kteří se nesmyslně zadlužují, tak především dostane z trhu podivné pololichvářské firmy.

Štědrovečerní radost je za námi a většina z nás ještě pořád cítí tu radost z dárků, které našla pod stromečkem. Ale do řady myslí se pomalu vkrádá strach. Na dárky si totiž půjčili a pomalu začínají přemýšlet o tom, jak budou zvládat půjčkysplácet.

Bohužel nemá cenu plýtvat slovy na varování, že zadlužovat se kvůli předmětům denní spotřeby, dovoleným a podobně je největší finanční hloupost, jaké se kdo může dopustit. Ti chytří to vědí – a ti, kterým to nedochází, se poučí nejdříve po první návštěvě exekutora(a řada z nich ani potom ne).

Bohužel nemá cenu spoléhat se ani na novou právní úpravu zákona o spotřebitelském úvěru. Ten sice formálně stanovuje vyšší informační povinnost, ale kdo z úvěruchtivých bude studovat nějaké složité texty? Nebude fungovat ani zajímavá nová povinnost věřitelů, a to zkoumat, jestli si může dlužníkpůjčku dovolit. Stačí jen klienta správně navést, jak má vyplnit kolonky. Nevěříte? Stačí se podívat na aktuální kampaň Citibank na půjčky s mottem "Půjčka není o vyplňování formulářů, ale o plnění přání." Myslím, že není co dodávat.

Pokud by stát chtěl opravdu pomoci těm, kteří se nesmyslně zadlužují, tak především z trhu dostane podivné pololichvářské firmy. Stačilo by k tomu udělat dvě věci. Tou první je podřídit dohled nad těmito firmami České národní bance (která se tomu ale ze všech sil brání) a zavést jednoduchá pravidla pro získání licence na poskytování úvěrů. Kdyby bylo první podmínkou pro získání licence prokázání původu kapitálu, který firma používá, řada z nich by ani nezkoušela žádat. Navíc by převzetím dohledu nad spotřebitelskými úvěry konečně získal smysluplnou agendu také útvar na ochranu spotřebitele ČNBa mohl by pořádně rozvinout stávající aktivity centrální banky na poli finanční gramotnosti.

Druhou věcí, jak se účinně chránit proti lichvářským firmám, je upravit popis trestného činu lichvy nebo alespoň uvést judikaturu do souladu s reálným životem. Jak se mají cítit odvážní státní zástupci, kteří zkoušejí potrestat alespoň ty nejkřiklavější případy okrádání neznalých lidí, když jim soudy shazují žaloby s vysvětlením, že úrok byl sice přehnaně vysoký, sankce neobvykle vysoké, ale "nepodařilo se prokázat", že by lichvář zneužil tísně či neznalosti svého dlužníka?

Přitom sami soudci, kteří se pod takové rozsudky podepíší, přiznávají, že ani oni nechápou složité smluvní podmínky, a i přes své právnické vzdělávání by nedokázali naplnit dlužníkovy povinnosti tak, aby na ně neměl věřitel žádnou páku. Jenže zároveň žijí v nějakém podivném světě, ve kterém definici nouze nesplňuje ani to, když svobodné matce se dvěma dětmi zatéká střechou do domu a vlhkost zkratuje elektrické rozvody.

Základní rolí státu vždy bylo chránit své občany. Proč tedy stát rezignoval na ochranu svých občanů před organizovanými skupinami, jejichž cílem není poskytování úvěrů, ale mnohem spíše okrádání pomocí nejasných pravidel, vysokých sankcí a schopnosti pomocí spřátelených rozhodců a dražebníků své bezbranné oběti rychle a účinně připravit o jejich majetek, včetně střechy nad hlavou?

(Psáno pro Lidové noviny)

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 12. 2010 10:05, Lubik

Odměna věřiteli je úměrná riziku, které mu půjčka představuje. Jestliže někdo na úvěr nedosáhne u běžného peněžního ústavu (díky velkému riziku nevrácení), tak musí jít k někomu, kdo půjčí sice s velkým rizikem, ale současně s velkou odměnou. Zákazem takových věřitelů – lichvářů by došlo k jejich přesunu do ilegality a tím k dalšímu prodražení úvěrů (přibylo by další riziko a to prozrazení). Je to podobné jako u měkkých drog. Někteří soudí, že jejich legalizací by stát získal částečnou kontrolu nad nimi (mohl by ovlivnit i jejich kvalitu) a získal by i nějaké prostředky jednak ze „spotřební“ daně (jako např. u tabáku nebo alkoholu) a jednak zdaněním zisků výrobců a distributorů. A stále se zde opakuje otázka, má stát právo někoho chránit proti jeho vůli, tedy před sebou samým?

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 12. 2010 14:00

Citace / 28.12.2010 10:49

"A stále se zde opakuje otázka, má stát právo někoho chránit proti jeho vůli, tedy před sebou samým?" Jiných případech je tato ochrana normální.
Například při jízdě autem vás stát i proti vaší vůli a vaší případné lehkomyslnosti chrání povinným ručením. Pro případ, že vážně onemocníte vás chrání zdravotním pojištěním atd. Ne zakazovat, ale nastavovat a vyžadovat rovné pravidla pro všechny a případně i chránit.


Tak tohle je skutečně blábol.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

22. 12. 2010 | František Mašek | 37 komentářů

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

Blížící se Vánoce tradičně přinášejí „akční“ nabídku půjček. Jsou ale skutečně výhodné? Jak budou tyto půjčky vypadat za rok, kdy bude platit nový zákon o spotřebitelském úvěru? Přečtěte... celý článek

I některé banky poskytují drahé půjčky, aneb úvěry s předložkou

16. 11. 2010 | Světlana Rysková | 11 komentářů

I některé banky poskytují drahé půjčky, aneb úvěry s předložkou

Od příštího roku začne platit nový zákon o spotřebitelském úvěru. Kdyby prošly při jeho projednávání návrhy na omezení horní hranice RPSN, mohla by dnes řada bank čelit obvinění z lichvy. celý článek

Pozor na exekuce majetku, o nichž jste neměli tušení

5. 11. 2010 | Tomáš Fránek | 14 komentářů

Pozor na exekuce majetku, o nichž jste neměli tušení

Nezaplacení pokuty v tramvaji může přijít velmi draho. Zejména když si některé úřady silně zjednodušují nalezení dlužníků. Často tak zbytečně hrozí i exekuce.

Mizí vám prachy: Cíle splněny aneb za dva roky bez dluhů (7)

2. 11. 2010 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Mizí vám prachy: Cíle splněny aneb za dva roky bez dluhů (7)

Hlavní finanční cíle pro nejbližší budoucnost si obě rodiny zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting splní. Bude to však vyžadovat jejich disciplínu. Musí osekat... celý článek

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

1. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

Půjčíme vám i na nemožné!, slibují dál některé společnosti. Kdo chce půjčku, neměl by ji získat pod časovým či jiným tlakem. I tak mu někdy mohou v případě potřeby pomoci občanské poradny.... celý článek

Partners Financial Services