Kolik činí v Česku nálezné?

František Mašek | rubrika: Otázka dne | 1. 10. 2010
Kolik činí v Česku nálezné?
Ponechat si nalezenou věc může být trestné. Nalezenou věc je třeba vrátit majiteli, nebo pokud ho neznáte příslušnému státnímu orgánu. Jinak hrozí nepoctivému nálezci v některých případech až rok vězení. Víte, kolik v Česku činí nálezné? Tipněte si a dozvíte se více!

Odměna za vrácení nalezené věci, neboli tzv. nálezné, činí v Česku podle občanského zákoníku deset procent. Pokud ho nálezce zná, musí nalezenou věc vrátit vlastníkovi. Jestliže je majitel neznámý, odevzdá ji příslušnému státnímu orgánu.

Zmíněných deset procent by měl tedy nálezci vyplatit vlastník. Když se ale do roka nepřihlásí na obecním úřadě, kde byla ztracená věc odevzdána, stává se jejím vlastníkem stát. Nálezce pak může po uplynutí roční lhůty požadovat nálezné od něj. Toto právo se promlčuje v obecné tříleté lhůtě.

Pokud se nálezce rozhodne, že si nalezenou věc ponechá, jde vlastně o bezdůvodné obohacení a pokud její hodnota přesáhne pět tisíc korun, může být trestně stíhán a dostat trest odnětí svobody až na jeden rok, nebo pokutu.

Nálezné se vztahuje například i na archeologické nálezy. Odměnu pak vyplácí krajský úřad a to až do výše ceny materiálu, pokud je tento nález zhotoven z drahých kovů nebo jiných cenných materiálů. V ostatních případech až do výše deseti procent kulturně historické hodnoty archeologického nálezu určeného na základě odborného posudku.

V případě drahých kovů ho zhotoví Puncovní úřad, v ostatních případech znalec z příslušného oboru. Nálezce má v tomto případě také právo na náhradu nutných nákladů, které mu vznikly v souvislosti s archeologickým nálezem – jízdné, výdaje na telefon aj. Vše musí doložit. O vyplacení odměny je třeba žádat písemně krajský úřad a to nejpozději do jednoho roku od nálezu. V žádosti je třeba uvést místo nálezu, datum a okolnosti, za nichž k nálezu došlo.

Kolik činí v Česku nálezné?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam schováváte své peníze? V oblibě jsou i velmi bizarní skrýše

30. 9. 2010 | Andrej Rády | 9 komentářů

Kam schováváte své peníze? V oblibě jsou i velmi bizarní skrýše

Peníze vládnou světem. A věděly to už naše babičky, když schovávaly vkladní knížky mezi světovou literaturu a peníze zašívaly do matrací. Fantazii se však meze nekladou, a tak už se... celý článek

Co dělat, když vám ukradli auto, pořízené na leasing

15. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Co dělat, když vám ukradli auto, pořízené na leasing

Ukradli vám auto, které jste si koupili na leasing před skončením leasingové smlouvy a vy jste tedy bez automobilu i bez peněz? V takovém případě si je třeba prostudovat podmínky vypořádání... celý článek

Bezbolestně zbohatnout? Jde to snadno!

13. 9. 2010 | Vladimír Hobza | 1 komentář

Bezbolestně zbohatnout? Jde to snadno!

Hodně z nás obětuje čas a zdraví honbě za penězi. Jsou ale i jednodušší způsoby. Každý nemusí strávit deset let na univerzitě nebo zamlada poslouchat hloupějšího šéfa. Někdy stačí málo,... celý článek

Deset rad, jak si nenechat ukrást auto

16. 11. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Deset rad, jak si nenechat ukrást auto

Denně přijde o své auto v Česku téměř 40 majitelů. Zlodějům mnohdy sami řidiči nahrávají. Přinášíme deset zásad, kterými lze snížit riziko krádeže vozu a ochránit tak lépe svůj majetek. celý článek

Partners Financial Services