Jak učit finanční gramotnost zábavně aneb praktické návody pro učitele

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 2. 6. 2010
Jak učit finanční gramotnost zábavně aneb praktické návody pro učitele
Učitelé dostali další nástroj, jak děti učit finanční gramotnost. Na celoevropském internetovém portálu Dolceta najdou praktické výukové plány pro vyučování čtyřiadvaceti finančních témat. Vše je v češtině a přizpůsobeno českému prostředí.

Učit děti finanční gramotnost v matematice může být docela jednoduché a hlavně praktické. Stačí se věnovat oblíbeným obchodnickým trikům, jako jsou slevy, výhodné nákupyči výprodeje. Děti se třeba musí rozhodnout, jestli se jim vyplatí koupit čokoládovou tyčinku, jejíž obal vyzývá, že za 17 korun dostanou o 20 procent větší porci. Původní stogramová tyčinka přitom stála 14 korun. A co teprve supervýhodné trojbalení tenisových míčků. To obchod prodává za 471 korun, zatímco samostatná plechovka vyjde na 157 korun. „Která nabídka je výhodnější?“ zeptá se nakonec učitel žáků, kteří mezitím nevědomky procvičují trojčlenku.

Nejen tyto příklady vhodné pro matematiku najdou učitelé nově na internetovém portálu pro vzdělávání spotřebitelů Dolceta. Část věnovaná praktickým návodům, jak učit finanční gramotnost, na něm přibyla nedávno. Dolceta je celoevropský projekt, který platí a podporuje Evropská komise. Návody a příklady se sice ve všech zemích věnují stejným tématům, jejich přípravu ale mají na starosti národní partneři, kteří výukové metody šijí na míru místním zvyklostem a podmínkám. Učitelé, kteří znají cizí jazyky, se však mohou inspirovat díky portálu i v jiných státech.

Dilema, jak učit finanční gramotnost, řeší učitelé po celé Evropě, zjistila Komise. „Přes devět z deseti učitelů matematiky chce začlenit do svého předmětu i osobní finance. Jenže tápou, jak to mají udělat,“ říká John Dalli, komisař pro zdravotnictví a ochranu spotřebitele, do jehož kompetencí patří i podpora finančního vzdělávání. Z jednoho z průzkumů rovněž vyplynulo, že čtyřicet procent Evropanů nerozumí, co to jsou procenta. „Děti je třeba naučit tyto základy. Finanční matematika nemusí být složitá a nudná,“ soudí Dalli.

V řadě států stejně jako v Česku leží hlavní těžiště kvalitní výuky finanční gramotnosti na zájmu a aktivitě jednotlivých učitelů. „Jsem z Itálie a tam to přesně tak funguje. Dolceta se jim proto snaží pomoci,“ vysvětluje Tina Cuffari, zástupkyně ředitele projektu Dolceta.

Podobné zkušenosti má i Lenka Petýrková, ředitelka neziskové společnosti Generation Europe, která připravuje český obsah Dolcety. „Učitelé nám na seminářích říkají, že hlavně potřebují vědět, jak to výuku pojmout. Tak aby se nebáli finanční témata s dětmi probírat, i když to je pro některé neznámá půda,“ říká Petýrková. Největší zájem o výukové materiály mají zpravidla učitelé občanské výuky, kam řada škol výuku finanční gramotnosti směřuje.

Výuka finanční gramotnosti je na Dolcetěrozdělená do čtyř témat – účty a platby, úspory a investice, úvěry, riziko a pojištění. V každé z těchto sekcí najdou učitelé šest výukových návodů. Například v tématu úspory a investice se nachází výukové plány pro témata jako finanční plánování, spoření vs. investice, inflace či typy spoření. K dispozici jsou i modelové aktivity na ožehavá témata typu sázení a gambling či předlužení.

V každém výukovém plánu učitelé uvidí, co se mají žáci díky navrženým aktivitám naučit a jaké schopnosti si mají osvojit. Následuje popis několika aktivit, které může učitel v hodině použít. „Při tvorbě aktivit jsme vycházeli z našich dřívějších zkušeností při vytváření vzdělávacích projektů pro střední školy. Nové nápady testujeme ve spolupráci s učiteli,“ vysvětluje Petýrková, která vystudovala finance a tímto tématem se dlouhodobě zabývá.

Učitelé mohou výukové plány najít i podle toho, jak staré děti učí. Na výběr mají z prvního stupně základní školy, druhého stupně základní školy a středoškoláků. Například pro nejmenší děti jsou určeny tři hodiny, které se věnují historii a funkci peněz, finančnímu rozhodování a finančnímu plánování. Modelové příklady lze filtrovat i podle jednotlivých standardů finanční gramotnosti, jak je schválily ministerstva financía školství a které říkají, co by o daném tématu měli děti na jednotlivých stupních škol znát.

Výukové plány doplňují i názorná videa, texty a faktické informace. Učitelé mohou využít pro lepší orientaci v osobních financích i část portálu nazvanou Osobní finance, která stručně vysvětluje hlavní finanční témata spotřebitelům. K hledání dalších informací slouží i odkazy na související internetové stránky.

Čeští učitelé, které by zajímalo, jaké výukové plány mohou použít ve svém předmětu, mají smůlu. Musí je projít a vybrat si sami. Nebo mohou zabrousit na verze jiných států. Třeba v Německu, Rakousku či Francii najdou návody rozčleněné právě podle konkrétních předmětů.

Projekt Dolceta spustila Komise už před pěti lety jako projekt pro vzdělávání spotřebitelů. Poslední novinkou je právě sekce finanční vzdělávání pro učitele. O zaměření rozhoduje expertní skupina, která působí při EUCEN (Evropská univerzitní síť dalšího vzdělávání). Do její práce se zapojili zástupci Evropské komise, neziskových organizací, které se finanční gramotnosti věnují, univerzit a pedagogové. Skupina vytvořila základní schéma portálu, které následně naplňují konkrétním obsahem národní partneři.

„V Česku to funguje výborně,“ chválí Tina Cuffari společnost Generation Europe. Na ní teď bude i to, aby informace o Dolcetě dostala do co největšího počtu škol. „Rozšiřujeme to mezi školy díky svým kontaktům. Pokusíme se využít i pracovní skupinu pro finanční vzdělávání při ministerstvu financí. Chtěli bychom informace dostat do škol i přes ministerstvo školství,“ naznačuje plány Petýrková.

Samotné školy mají na inspiraci dost času. O využití nabízených výukových plánů v příštím školním roce budou moci přemýšlet celé léto.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česko má první mistry ve finanční gramotnosti. Jsou to děti.

6. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Česko má první mistry ve finanční gramotnosti. Jsou to děti.

Historicky prvními mistry republiky ve finanční gramotnosti se v kategorii základních škol staly děti ze strakonické školy Dukelská. Přesto, že ve škole se toho zatím o osobních a rodinných... celý článek

Víte o penězích víc než děti? Vyzkoušejte si finálový test finanční gramotnosti

6. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Víte o penězích víc než děti? Vyzkoušejte si finálový test finanční gramotnosti

V celostátním finále školní soutěži Finanční gramotnost odpovídaly děti na osm otázek. Důležitá byla nejen správnost, ale i rychlost odpovědi. Vítězové to zvládli za 20 vteřin. Jak... celý článek

Ideální výuka finanční gramotnosti? Na chrudimské základce.

16. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Ideální výuka finanční gramotnosti? Na chrudimské základce.

Učit finanční gramotnost je jednoduché. Žáci, ani učitelé nemusí vědět, že probíraná látka se dá nazvat finanční gramotností. Jenže zapojit témata osobních financí do běžné výuky je... celý článek

Finanční gramotnost: Na dovolenou si půjčí jen blázen, zjišťují učitelé ve finanční hře

9. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 10 komentářů

Finanční gramotnost: Na dovolenou si půjčí jen blázen, zjišťují učitelé ve finanční hře

Výuka finanční gramotnosti na školách často naráží na nezájem učitelů. Poradenská společnost KFP přišla s metodou, jak učitele i žáky pro toto téma nadchnout. Učitelům nabízí kurzy,... celý článek

Finanční gramotnost aneb když si děti hrají nejen na rodiče

22. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Finanční gramotnost aneb když si děti hrají nejen na rodiče

Na světě je nová učebnice finanční gramotnosti. Vznikla v rámci projektu Rozumíme penězům a spíše než o klasickou učebnici jde o návod, jak děti finanční gramotnosti naučit. Základem... celý článek

Partners Financial Services