Telefonovali příliš dlouho. T-Mobile jim mění tarif

Telefonovali příliš dlouho. T-Mobile jim mění tarif
Do historie by letošní 7. červen mohl vstoupit jako den, kdy slovo "neomezeně" dostalo nový význam. Nově totiž bude znamenat pouhých pět hodin. Tedy podle výkladu mobilního operátora T-Mobile.

Na začátku loňského roku přišla společnost T-Mobile s téměř přelomovým tarifem. Pojmenovala jej Přátelé síť nesíť a umožnila svým klientům telefonovat za pár stovek měsíčně neomezeně pěti vybraným přátelům bez ohledu na operátora, jehož služby využívají.

O rok a čtvrt později však T-Mobile bere zpátečku. "Mám tenhle tarif aktivovaný až do roku 2011. Teď mi ale volali od T-Mobilu, že mění podmínky a ruší tarif. Vlastně tedy nedodrží smlouvu," stěžovala si čtenářka Aktuálně.cz z Přerova.

T-Mobile nyní telefonicky nebo SMS zprávou informuje uživatele tarifu Přátelé síť nesíť, že na pět vybraných čísel v cizích sítích mohou volat "neomezeně" jenom 300 minut, tedy 5 hodin měsíčně. Limit začne platit 7. června.

Společnost však tvrdí, že nejde o rušení tarifu.

Lidé nadměrně zatěžovali síť

"S uvedením nové generace Přátelských tarifů jen byla ukončena možnost aktivovat si nově tarify Přátelé sít nesíť. Stávající uživatelé mohou tarif dále využívat," uvedl Jiří Janeček, vedoucí týmu externí komunikace společnosti T-Mobile.

Za spojení do sítě konkurence platí operátoři výrazně víc než za volání do své vlastní sítě. Tarif, který T-Mobile nabídl klientům, s tímto faktem nepočítal. A lidé toho využili ve větší míře, než operátor předpokládal - i když firma sama toto vysvětlení podává jinak. "Z důvodu zachování maximální kvality poskytovaných služeb a ochrany před nadměrným zatěžováním mobilní sítě některými uživateli jsme nuceni zavést limit pro volání do cizích sítí v rámci pěti vybraných kontaktů," uvedla firma pro Aktuálně.cz.

Zkušenosti operátorů potvrzují, že pokud zákazník získá možnost neomezeného volání či SMSkování, v drtivé většině případů ji využije naplno a volá nebo SMSkuje více než dřív. Třeba víc než 5 hodin měsíčně mimo vlastní síť.

T-Mobile argumentuje tím, že 5 hodin je dost dlouhá doba. "Limit je v takové výši, že se dotkne pouze zanedbatelného procenta zákazníků, kteří ovšem bohužel svým chováním ovlivňují i ostatní zákazníky. Ostatní podmínky zůstávají beze změny," dodal Janeček.

Právně k chybě nedošlo

I když změnil historii češtiny, práva svých zákazníků nejspíš T-Mobile neporušil. Podle zákona může nabízení jakékoliv služby přestat nabízet, pokud o tom své zákazníky včas informuje. Obvykle všeobecné obchodní podmínky mluví o 30 dnech.

„Pokud se operátor rozhodne ukončit tarif, musí to oznámit veřejně, totéž platí pro změnu podmínek. Je samozřejmě dobré v takovém případě svým zákazníkům nabídnout nějakou kompenzaci nebo přijít s výhodnější nabídkou," podotkl mluvčí konkurenčního operátora O2 Martin Žabka.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=667406

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čtěte obaly na potravinách! Ušetříte čas a někdy i zdraví.

5. 5. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Čtěte obaly na potravinách! Ušetříte čas a někdy i zdraví.

Přinést domů meruňkový nebo ananasový kompot s prošlou dobou trvanlivosti stojí zbytečné rozčilování. Přitom stačí pozorně číst údaje na zakoupených potravinách. Ty trvanlivé je možné... celý článek

Kolik Čechů by nyní chtělo euro?

3. 5. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kolik Čechů by nyní chtělo euro?

Přijetí eura v České republice budí vždy velké diskuse mezi zastánci a odpůrci. Tipněte si, kolik Čechů by nyní stálo o to, aby Česká republika přijala euro, a dozvíte se víc.

Kolik peněz utrácejí Češi za alkohol a cigarety?

26. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Kolik peněz utrácejí Češi za alkohol a cigarety?

Češi utratí za alkohol, tabákové výrobky a další návykové látky mnohem více, než činí průměr Evropské unie. Nehorší v Evropě jsou Maďaři. Víte, kolik Češi za alkohol a cigarety v průměru... celý článek

Měnili jste někdy dodavatele plynu nebo elektřiny? Kdy byste do toho šli?

22. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ | 15 komentářů

Měnili jste někdy dodavatele plynu nebo elektřiny? Kdy byste do toho šli?

Alternativní dodavatelé plynu slibují, že když k nim spotřebitelé přejdou, budou mít účet za plyn zhruba o pět procent nižší. Stojí podle vás tato úspora za námahu vynaloženou na změnu... celý článek

Mobil mimo EU? Výběrem roamingu ušetříte stokoruny

7. 7. 2009 | Martin Zikmund

Mobil mimo EU? Výběrem roamingu ušetříte stokoruny

Slušnou sumu peněz můžete uspořit, pokud si před cestou do ciziny vyberete pro váš mobilní telefon ten nejvýhodnější tarif. Na cesty do některých zemí se může vyplatit i dočasná změna... celý článek

Partners Financial Services