Hlídejte si rodné číslo. Jeho zneužití vás může přijít draho.

Hlídejte si rodné číslo. Jeho zneužití vás může přijít draho.
Banky často chtějí, abyste souhlasili s poskytnutím svých osobních údajů dalším institucím z jejich finanční skupiny. Můžete odmítnout. Banka by vás za to trestat neměla.

Počátkem devadesátých let prý dostali někteří ruští mafiáni, působící v Česku, zvláštní a někdy možná i příjemný úkol. Měli se důvěrně seznámit s mladými pracovnicemi bank a získat od nich informace o důležitých klientech. Těžko říci, zda je to fáma či realita a nakolik byli úspěšní. Dnes by ovšem nejspíš postupovali jinak – snažili by se získat rodná čísla .

Vydávat se za někoho jiného a dělat jeho jménem dluhynení, jak ukázal nedávný případ cizince, žijícího na cizí pas, nic nemožného. Stejně jako odsedět si trest vězení na falešné doklady. Na první pohled to nedává smysl. Dotyčnému ale zůstal díky cizím dokumentům čistý trestní rejstřík, zatímco okradený měl, navzdory okamžitému ohlášení krádeže, řadu problémů. Nepozornost některých Čechů a nezodpovědnost úřadů při kontrole dokladů totožnosti nebo osobních dat, především rodných čísel, je ale obtížné vymýtit.

Banky tvrdí, že se jich tento problém netýká, i když jim musí klienti povinně poskytnout řadu citlivých údajů. „Při první identifikaci klienta, když si u nás zakládá účet, požadujeme podle zákona o prevenci proti praní špinavých penězobčanský průkaz i rodné číslo,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. „Občanku může nahradit jiný průkaz totožnosti, třeba cestovní pas,“ dodává Pavla Langová z České spořitelny.

Banky klienty ujišťují, že jejich údaje nemůžou být zneužity. Smlouva, kterou s nimi klienti podepisují, ale obvykle obsahuje dovětek, že mohou jejich osobní data využít v rámci stejné finanční skupiny i další instituce. Klient ovšem může odmítnout takové ustanovení podepsat.

Kofroň i Langová tvrdí, že banka zajistí, aby zákazníkovy osobní údaje neopustily jejich databázi. Pokud ale klient potřebuje produkt, který nenabízí samotná banka, ale jiný člen téže finanční skupiny, nebo ho nabízejí společně, klient musí dodatečně potřebná osobní data poskytnout. Jinak si službu nekoupí.

Jak si chránit osobní údaje

1. Každý, kdo požaduje vaše osobní údaje, musí mít k jejich využití váš souhlas nebo ho ke shromažďování osobních údajů musí opravňovat zákon (máte právo vědět, který).

2. Pozorně si přečtěte dokument, který podepisujete. Jen na základě podmínek uvedených v dokumentu, vámi podepsaných a odsouhlasených, mohou být vaše osobní údaje dále využívány.

3. Souhlas s poskytnutím osobních údajů musí být vědomý, svobodný a informovaný; jako takový může být poskytnut jen v případě, že obdržíte veškeré potřebné informace o zpracování vašich osobních údajů, proto nepodléhejte žádnému nátlaku a ptejte se na vše, co vám v podepisovaném dokumentu není jasné, především pak komu, proč a na jak dlouho své osobní údaje poskytujete. Své osobní údaje sdělujte, pokud cítíte, že máte zajištěno soukromí, nikoliv v situaci, kde je může slyšet i někdo nepovolaný.

4. Máte právo vědět, jaké osobní údaje o vás dotčený subjekt shromažďuje. Pokud zjistíte, že jsou uchovávané údaje nepravdivé nebo neúplné, máte zejména právo požadovat jejich blokování, opravu, doplnění či výmaz.

5. Vaše osobní údaje smí být uchovávány jen po dobu, která je nezbytně nutná pro naplnění účelu jejich zpracování.

6. Je zakázáno pořizovat jakýmikoliv prostředky kopie vašich osobních dokladů (občanský průkaz, cestovní doklad) bez vašeho souhlasu. Potřebné doklady předkládejte jen k nahlédnutí a ověření, nebo zaznamenání potřebných údajů (pokud k tomu existuje zákonný důvod).

7. Pro evidenci vstupu do budov nesmí nikdo požadovat vaše rodné číslo, plně stačí vaše jméno a příjmení, nebo číslo občanského průkazu (při pracovním jednání služební průkaz).

8. Pokud jste své osobní údaje uložil na nějaké záznamové zařízení (např. počítačový pevný disk), před případným prodejem ho pomocí zvláštních programových prostředků důkladně smažte. Běžné přeinstalování či jednoduché smazání není dostatečnou zárukou zničení uložených údajů.

9. Buďte opatrní při zasílání vašich osobních údajů pomocí elektronických prostředků. Mějte vždy na paměti, že komunikační kanály mohou být „odposlouchávány“ neoprávněnou osobou. Pokud musíte použít takovou formu přenosu, využívejte v co největší míře standardní prostředky šifrování nebo certifikace (ssl protokoly, podpisové certifikáty nebo jednorázová zabezpečovací hesla).

10. Vždy musíte být upozorněni, alespoň nástěnným piktogramem, že se pohybujete v prostoru sledovaném kamerovými systémy. Kamerové sledování je nepřípustné v prostorách určených pro ryze intimní úkony (např. toalety, koupelny, prostory vyhrazené k převlékání apod.).

Pramen: Úřad pro ochranu osobních údajů

Některé instituce, třeba zdravotní pojišťovny, používají rodné číslo k identifikaci klientů. To může být v kombinaci s adresou bydliště i nástrojem pomsty. Někdo například na základě těchto dat odhlásil podnikateli zdravotního pojištění. Než to zjistil, naúčtovala mu zdravotní pojišťovna tučné penále. A dokázat, že s tím neměl nic společného, není snadné.

K rodným číslům některých lidí se přitom lze dostat snadno. Zatímco Katastrální úřadvyhověl žádosti Úřadu pro ochranu osobních údajůa rodné číslo žadateli o výpis z katastru hned tak nesdělí, přístup jiných institucí nahrává podvodníkům. Nejde jen o zdravotní pojišťovny. Pro finanční úřadytvoří rodné číslo základ IČOk identifikaci osob samostatně výdělečně činných, využívá je i obchodní rejstřík. V něm lze získat rodná čísla podnikatelů, společníků firem či jejich jednatelů. V některých registrech se navíc dají zjistit další citlivá data.

Základní radou, jak se bránit zneužití rodného čísla, je obezřetnost. Bance či státní instituci musíte zpravidla v některých případech rodné číslo sdělit. Obchodníkům či poskytovatelům služeb by ovšem měla stačit zákazníkova adresa a telefon, a pokud požadují něco navíc, je to na pováženou. I proto, že obrana proti zneužití osobních dat je zatím v Česku problematická.

V jiných zemích je to se zabezpečením osobních údajů lepší. V USA například využívají k identifikaci osob dvacetimístné číslo. Posledních šest číslic je neveřejných, Američané si musí zapamatovat čtyři.

V ČR se připravuje nový systém zvaný e-government, který měl být původně k dispozici letos v červenci. Zahájení jeho činnosti se ale patrně o něco opozdí.

E-government vychází z podobného principu, jaký zavedli Rakušané před pěti lety, když předsedali Evropské unii. Jejich model je založen na čipových kartách, opatřených fotografií obyvatel, zatímco Češi mají mít deseti až dvacetimístné identifikační číslo, zvané ZIFO, což je základní identifikace fyzických osob. Každé odvětví, tedy finanční instituce, školství, evidence obyvatel, řidičských průkazů, sociální či zdravotní pojištění, budou mít jiné číslo, což má zamezit zneužití něčích osobních dat.

Každý bude mít dál občanský průkaz a své ZIFO by znát neměl. To bude k dispozici jen úřadům, které by měly díky novému způsobu evidence či identifikace zajistit, aby se ZIFO nedalo zneužít. Zavedení e-governmentu má stát miliardu korun.

Máte nějaké zkušenosti se zneužitím svých osobních údajů? Pokud ano, podělte se o ně s námi!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2016 8:26, Stefan

no a nebo se najde vykuk který si Vaše rodné číslo opíše z dokladů k vozidlu a jede. Půjčky, služby a jiné... Nikoho ani nenapadne, že by měl při uzavírání služeb ú půjček chtít doklad totožnosti.. nic prostě uzavřou smlouvu a ty poškozený pak plať. A pozor mezi takové kteří neověřujií totožnost patří i takové společnosti jako O2...

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 1. 2016 18:11, Daniel

Tak rodné číslo dneska může v zneužít v podstatě kdokoli, protože se s ním všude identifikujete. Ale lze se proti tomu chránit pojištěním proti internetovým rizikům, více zde http://www.brozdaniel.cz/clanek-1626-pojisteni-internetovych-rizik-novinka-roku-2016/ které nestojí moc a snížíte tak dopady případně způsobené škody

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké internetové podvody vás před Vánocemi připraví o peníze

18. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Jaké internetové podvody vás před Vánocemi připraví o peníze

Na předvánočních nákupech na internetu se sice dá ušetřit, ale je nutné dát si pozor na známé typy internetových podvodů. Ty se totiž koncem roku objevují častěji než jindy. Přinášíme... celý článek

Je vaše karta v bezpečí? Deset nejčastějších otázek

24. 11. 2009 | Petr Kučera | 2 komentáře

Je vaše karta v bezpečí? Deset nejčastějších otázek

Únik dat o platebních kartách se týká až 100 tisíc Čechů, kteří od ledna do srpna 2009 platili ve Španělsku a oblíbených ostrovech. Není vyloučeno, že se může týkat i loňských plateb.... celý článek

Jak si u platební karty nastavit bezpečný PIN

18. 11. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jak si u platební karty nastavit bezpečný PIN

PIN už dávno není neznámá zkratka. Každý z nás těchto bezpečnostních osobních čísel musí znát několik. Jsou potřeba k mobilnímu telefonu a hlavně k platebním kartám. Tady je deset zásad,... celý článek

Podvodníci zase lákají hesla od uživatelů internetbankingu

27. 2. 2008 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Podvodníci zase lákají hesla od uživatelů internetbankingu

Klienti České spořitelny se opět stali terčem útoku podvodníků, kteří se z nich snaží prostřednictvím e-mailu dostat přístupová jmena a hesla k internetovému bankovnictví. Podobným... celý článek

Partners Financial Services